Korunk 1928 Április

Nivós fényűzés Amerikában


Forgó Pál

 


A Korunk ismertette már az amerikai milliomosok extravagans gyüjtőszenvedélyét, melynek szolgálatában európai fülnek (és zsebnek) fantasztikus összegeket adnak ki még fantasztikusabb, kétes értékű kuriózumok egész sorozatainak megszerzéséért, mutogatásáért. A tény szociológiai s egyéb jelentőségét nem keresi e kis cikk; az efajta amerikai luxus sem elitélendőbb jelenség az európai kulturált sznobizmus némelyik „művészeti” szenvedélyénél, a civilizációs szerepű könyvnek, azaz a díszkötésű könyvek sarkainak, hátlapjaik sorozatának szobadíszül való felhasználásánál, mely nem áll meg az aranyozott disznó-bőrkötésnél, hanem páratlan kincsként pl. arab szűzlány bőrébe kötött Voltaire-t mutogat, ahogy azt néhol olvashatjuk. Európa így is szolgálja állítólagos kulturáját, Amerika is ismer komolyabb és érdeklődésre méltóbb fényűzést a kuriózumok gyűjtétésénél, melyben már semmi sznobság, semmi reprezentáció nem nyilvánul. A dollármilliók okos, nivós igényeket is termeltek ki, melyeket a pénz ottani urai nem St. Moritz- vagy Monte Carlo-szerű társasági fényűzés zsivajában és századok előtt ugyanígy lefolyó karneváljaiban elégítenek ki, melyekben újszerűség, civilizáció, egészség, változatosság nyilvánúl, csupa olyan tulajdonság, melyeket Európa híres szórakozóhelyei alig nyujtanak.


Az U. S. A. egyik államában 2000 méter magasságban, fenyvesek borította hegyek közt terül el a Tahve-tó. Sacramento a legközelebbi város (cca 60000 lakossal), ahonnan 6–8 óra alatt jut fel az autó, az amerikaiak modern, nagyszerű építésze által tervezett szállodába. (Képek a Frank Lloyd Wright-től 1926-ban Berlinben, Ernst Pollaknál kiadott épitészeti könyvben.) A szálloda a tó egyik nagyobb öblének sziklás szigetén fekszik, pontonokon létesített hid vezet hozzá a vizen át. Rendesen mézesheteiket töltő fiatal párok keresik fel e helyet, kik a jelentékeny árakat elbírják. De nem a vízi szállodában töltik az időt, hanem gépi erővel vontatható, a tó vizén uszó „Cabin Barge”-okba, festőileg, fantasztikusan megalkotott mozgó faházakba szállanak. Ezen Cabin Barge a civilizáció minden raffinement-jével készül, hideg, meleg ellen tökéletes lakást nyujt. Nem nagy, egy nagyobbacska, mindnégy világtáj felé kilátást biztosító központi helyiséggel (Cabin) bir, melyben villamos-üzemű konyha és mindennel felszerelt toalett-szoba csatlakozik. A hajó két végén nyitott és fedett terraszok vannak, az egész enyhe, a tájba olvadó pasztell-színekben tartva, villamos lámpionokkal enyhén kivilágitva. E ház-bárkák a terjedelmes tó bármelyik öblébe elvontathatók, tetszésszerinti helyen, nyilt vizen is lerögzithetők, mert az egész tó villamos kapcsolóhelyekkel van behálózva; bármelyik legközelebbi csatlakozásból nyerhető áram a főzéshez, esetleg fűtéshez, fürdéshez, telefonhoz, stb. Persze rádió, grammofon a legújabb lemezekkel, motorcsónakok a részükre készült, a hajóba épült vizi-garázsokban nem hiányzanak. Az ifjú milliomospár a világtól teljesen elvonulva, nagyszerű vidéken, magaslati levegőn élhet motoros kirándulásainak, partraszállások alkalmából erdei magányba vonulhat, stb. stb.


Egész biztos, hogy középmóduak részére is hamarosan létesül hasonló, hozzáférhetőbb intézmény Amerika több pontjain. À természet és a testi egészség egyre emelkedő kultusza máshol is eddig nem ismert lehető ségeket fog kitermelni a túlságba vitt,legtöbbször csupán imitált”lelki”, „belső” kultura helyébe. (Budapest)


 


Vissza az oldal tetejére | |