FŇĎoldal

Korunk 1930 Február.

A nő a politikában


√Črsek Anna

 


A legutóbbi berlini községi választásokon statisztikai célokból külön vették a nők által leadott szavazatokat. A most megjelent részletes statisztika nagyon tanulságos politikai szempontokból.


Berlin három millió és 289 ezer választójogosultja közül egy millió 800 ezer nő s egy millió 476 ezer férfi. Tehát minden száz választó közül 44.9 férfi és 55.1 nő. Vagyis a nők vannak többségben s ha jól megszervezkednének a nemi különbség alapján, megteremthetnék a nőuralmat Berlinben. Minthogy azonban a nőknek kevesebb része érdeklődik a politika iránt s kevesebb is szavaz le, a leadott szavazatok arányában már nincs a nőknek ilyen nagy többsége. Mert míg a férfi választók 74%-ka leszavazott, addig a nőknek csak 66.4%-ka. A leadott szavazatok közül tehát már csak minden százból 47.6 férfi- és 52.4 nő-szavazat. A tényleges többség tehát kisebb, mint ami lehetne.


A legérdekesebb kérdés, hogy mi-képen oszlanak meg a női szavazatok a különböző, jobb és baloldali és közép politikai pártok között? Kire szavaznak a nők, milyen irányban befolyásolják a politikai életet? Melyik politikai iránynak kedvez a nők választójoga, inkább a haladás vagy inkább a maradás mellett vannak-e? Megtalálták-e számításukat a nőkkel azok a haladó politikai pártok, amelyek a nők politikai felszabadítását írták volt zászlajukra? A berlini példa azt mutatja hogy legalább is egyelőre nem.


Mert száz választó közül leszavazott:


                                                                    férfi


Keresztény néppártra                69                    31


Centrum-ra                               62.2                 37.8


Német nemzeti pártra                59.5                 40.5


Német néppártra                      56.3                 43.7


Szociáldemokratákra                52.5                 47.5


Demokrata pártra                     52.1                 47.9


Néppártra                                50.5                49.5


Gazdasági pártra                       49.0                51.0


A nemzeti szocialistákra            46.8                53.2


Kommunistákra                        45.5                54.5


A legtöbb női szavazat esett tehát aránylag a nem forradalmi jobboldali pártokra (az első négy a fenti oszlopban). Aránylag több férfi, mint nő szavazat esett még a nem forradalmi haladást képviselő pártokra (demokraták és szociáldemokraták). Kevesebb női, mint férfi szavazat jutott a jobb és baloldali forradalmi pártokra (kommunisták és nemzeti szociálisták) amelyek a harcos fascizmust képviselik Németországban. Vagyis a nők ellene vannak nagy átlagban a forradalmi politikának, úgy a jobb, mint a baloldalon s inkább konzervativek és klerikálisok, mint a férfiak. A női szavazatok nélkül a kommunisták 56 mandátum helyett 64-et, a nemzeti szocialisták 13 helyett 15-öt kaptak volna, viszont a német nemzetiek 40 helyett csak 34-et, a német néppárt 16 helyett csak 14-et.


 


Vissza az oldal tetejére