Főoldal

Korunk 1929 Október

Szekta-alapítások Oroszországban


Erg Ágoston

 


Bechterow Vladimir Mihajlovics, néhai leningrádi neurológus tiszteletére hatalmas emlékkönyvet adtak ki tanítványai és munkatársai, külföldön élő barátai és tisztelői közreműködésével*. Az emlékkönyv munkatársai között megtaláljuk Weygandt, Claparéde, Ranschburg, Bianchi. Mingazzini: Európa valamennyi számottevő neurológusának nevét s a dolgozatok Bechterow életművének és tudományos kutatásai témakörének megfelelően nagyrészt reflexologiai tanulmányok, agyszövettani és összehasonlító anatómiai vagy fiziológiai studiumok. Weygandt és Goldbladt azonban két olyan cikkel szerepelnek a könyvben, melyek már tárgyuknál fogva is túlemelkednek a szakemberek érdeklődési körén s amelyeknek Oroszországban, ma, bizonyos gyakorlati értelmük is van.


1920 és 23 között Oroszország déli és délnyugati részein a paraszt lakosság között az a hír terjedt el, hogy a templomtornyok és templomkeresztek csodálatos módon „megújultak”. Többek között Rosztovban — egy hóvihar után — és Kievben — egy záporeső után — több parasztasszony látta felragyogni a tornyot és a keresztet és ettől az időtől kezdve járványszerűen harapódzott el a tornyok, keresztek, sőt a szentképek kivilágosodásának és megújhodásának a híre, amely később egy tömegpszihozis minden jelével a vallásos dühig fajult. Csak hosszadalmas tanúkihallgatások, ellentmondásokkal teli „látomások” meghallgatása után a meteorológiai viszonyok rekonstruálásával sikerült világosságot deríteni az ügyre és a tömeghisztéria kiinduló pontját megtalálni.


A szektaképződések pszihopatológiája körüli ismereteinket érdekes adalékokkal gazdagítja Weygandtnak a németországi Haeusserről írt klinikai tanulmánya. Haeusserről nyilván hallott már az ujságolvasó közönség: 1925 táján ezrekre menő hívőtábora volt ennek a vallásos alapon politizáló prófétának, aki hol „nemzeti komunistának” hol „keresztény radikális néppártinak” vallotta magát.


Nyugateurópában a szektaalapítás elszigetelt jelenség, de klasszikus hazája: Oroszország. A 17. században a Habakuk hívők gyermeket áldoztak a biblia bizonyos helyeire hivatkozva, a filippovcsikok az öngyilkosságot, mint Istennek tetsző dolgot propagálták és — gyakorolták. A stefaníták elvetendőnek tartották a házasságot és az újszülötteiket kitették az erdőbe. Haeussernél megállapította a pszihiátriai vizsgálat, hogy hipomániákus, hiszterikusan terhelt individuum, hogy a hívői nagyrészt pszihopátikusok és vallásos manifesztációkban meglepő hasonlatosságot mutatnak az említett orosz szektákkal, amelyek rítusaiból lehetetlen ki nem olvasni a szexuális faktort: Haeusser meztelenül jelent meg és aktfényképeket osztogatott a hívei között, a szkokuni-szekta nyilvános orgiákat rendezett, a morelsikiek a középkor flagellációit elevenítették fel és 1926-ban egy Volga menti birtokon a morelsikiek tömeges kéjgyílkosságának százával testek a parasztok áldozatul. A szkoptok önkéntes kasztrációnak vetették alá magukat és még sokáig tartana a nagyrészt paranojás világmegváltó ideákkal egybefűzött szexuális kicsapongások felsorolása.


Természetesen a szektaképződéseket nem lehet kizárólag a pszihopatológia szemszögéből vizsgálni: egy tudatosan fejlesztett vallásos rajongásról van minden esetben szó, amely eltávolítja ugyan a hívőket valamely nagyobb egyháztól, anélkül azonban, hogy az egyházi organizáción túl fekvő vallásos közösségtől elszakítaná őket, hiszen vannak keresztény, zsidó stb. szekták. Fontos körülmény az is, hogy a szektaképződések konjunkturája a nagy egyházak életét fenyegető krízisek idejére esik s ezért nem lehet közömbös ez a probléma a Szovjetuniónak vallásellenes propaganda munkájában sem. A „beszbozsnyikok” (ateisták) röpiratokban hívják fel a szovjetkormány figyelmét arra, hogy a túlságosan elasztikus orosz egyház, mely Istentől küldöttnek nyilvánította az orosz forradalmat, most maga gondoskodik szekták alakításáról, hogy tovább mentse széthulló életét. (Bécs)


* Festschrift für W. Bechterew. Verl. der Staati. Psychoneurol. Akademie. Leningrad. 1929.


 


Vissza az oldal tetejére