Vissza a Hetek archívum borítólapjára
IX. évfolyam, 15. szám, 2005. április 15

Belpolitika

Hetek-összeállítás
Nem lesznek magyar hunok

Az Országgyűlés Emberi Jogi, Kisebbségi és Vallásügyi Bizottsága keddi ülésén nem támogatta azt az országos népi kezdeményezést, hogy a hunokat ismerjék el magyarországi kisebbségnek. Minden szakember szerint tudománytalan állítás, hogy a hunok itt élnek közöttünk. Ennek ellenére már van is hun egyház. 


Földvári Katalin
Nem öregbítették Magyarország hírnevét

A magyar sajtó nem kezelte kiemelt hírként, hogy félezer magyar lány bukott le Olaszországban a minap, akik callgirlként tevékenykedtek a festői Firenzében. Az olasz sajtóban sem keltett szenzációt, talán azért, mert az olasz internetes keresők tucatjával ontják a magyar hosztesz-, callgirl- és egyéb prostitúciós tevékenységet folytató lányokat közvetítő cégek elérhetőségeit. 


Somorjai László
Háború a rakparton

A környék lakói tiltakoznak, a politikusok vitatkoznak, a jogászok pereskednek, a sajtó értekezik, a vállalkozó eközben rendületlenül építi a Belgrád rakparton a „szórakoztató központ”-ot. 


Életmód

Rockzenetanítás az iskolákban

Fejlesztené a gyerekek zenei ízlését és népszerűbbek lennének az énekórák, ha a rockzene is bekerülne az általános és középiskolai énekóra tananyagába - állítják az újítás kezdeményezői. A tanároknak jelenleg is lenne lehetőségük arra, hogy rockzenét vagy könnyűzenét illesszenek a tananyagba, de maguk sem tudják, hogyan kezdjenek hozzá, másrészt ez nem szerepel a teljesítendő tantervben.


Peremiczky Szilvia
Kedvcsináló operakalauz

Nem könnyű operarajongónak lenni. Azt előbb-utóbb megszokja az ember, hogy múzeumba való különlegességként tekintsenek rá, és azt is, hogy rendszeresen kell szembesülnie olyan véleményekkel, hogy az opera válságban van (haldoklik, halott, el is temették), vagy olyan rendezők működésével, akiket az operában rendszerint csak két dolog zavar: a zene és az éneklés. Ténykedésüket és egyes énekesek produkcióit nézve-hallva még a legmegátalkodottabb opera-fan is hajlamos a katasztrófa-szcenárióknak hitelt adni, de ez a műfaj már sok mindenen keresztülment, és ezeket a produkciókat is túl fogja élni. Mindig lesznek olyan emberek, akiket ha más nem is, de a zene szépsége magával ragad.


Jön a polleninvázió

Itt a tavaszi pollencsúcs. Jelenleg a nálunk őshonos növények közül egyszerre virágzik a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger, a fűz, a gyertyán, a nyár, és a helyzetet a dísznövényként ültetett ciprusfélék is súlyosbítják. A jelenség komoly megpróbáltatásnak teszi ki az allergiásokat: egyrészt sokkal magasabb a pollenkoncentráció az ilyenkor megszokottnál, másrészt az együttes virágzás miatt nagyobb a veszélye a keresztallergiás tünetek kialakulásának, amikor egyes pollenek csak más allergén tényezőkkel, például más növények virágporával együtt okoznak allergiát.


Túraajánló

Börzsöny, Budai-hegység, Vértes, Pilis


Fókusz

Hazafi Zsolt, Hajdú Sándor
Győzzön a bal

„Olyan ez, mint az amerikai filmekben: két autó padlógázzal száguld egymás felé, és a sofőrök remélik, hogy a másik kapja el előbb a kormányt. Sajnos, olykor totálkár az eredmény” - mondta lapunknak egy „Szili Katalin-párti” szocialista politikus, aki szerint még az is előfordulhat, hogy a hétvégi jelölőkongresszus a pártvezetés kritikájaként átalakul tisztújító kongresszussá. Ez Hiller István pártelnök meglepő és gyors bukását jelenthetné. Az SZDSZ hivatalosan továbbra is azon az állásponton van, hogy ne legyen aktív pártpolitikus a következő köztársasági elnök, mégis a frakcióban többen nem értenek egyet a Szili-ellenes véleménnyel.  Nemhogy oszlana a homály, hanem egyre nagyobb a zavar a kormánypártok köreiben a köztársaságelnök-jelöléssel kapcsolatban. Az MSZP tagsága, az alap- és területi szervezetek képviselői a legkülönfélébb eszközökkel adják a pártvezetés tudtára, hogy „a nép” Szili Katalin házelnököt, a párt korábbi elnökhelyettesét látná szívesen Mádl Ferenc utódjaként. Ezzel a véleménnyel megegyező eredményt mutatnak a közvélemény-kutatások, miszerint a megkérdezettek - a kutató cégek eltérő adatai alapján - 60-80 százaléka Szili pártján áll. 


Hetek-összeállítás
Ki lesz az új pápa?

Jóllehet a konklávét előkészítő hatodik, szombati általános ülésen a bíborosok egyhangúlag úgy döntöttek, hogy „csendben és imádsággal” készülnek az április 18-án kezdődő konklávéra, és ezért nem adnak interjút a médiának, az írott és elektronikus sajtóban lankadatlan lendülettel folytatódik az esélylatolgatás. Azt, hogy a pápaválasztó bíborosok okozhatnak meglepetéseket, jól érzékelteti, hogy sokak mély megdöbbenésére az általános ülés Bernard Law bostoni bíborost is megválasztotta, hogy az elhunyt pápa tiszteletére misét celebráljon. 


Gazdaság

Kovács Klára
Csuszamlós olajárak

Szuperdrága benzin, szuper felháborodás - így is jellemezhetők az elmúlt napok a drasztikus áremelést követően. A fuvarozók, a taxisok a sztrájkot sem tartják kizártnak, jelenleg azonban inkább a kormányt próbálják rábírni, csökkentse a jövedéki adó súlyát az üzemanyagok esetében, hogy ezzel is mérséklődhessenek az árak. A kabinet azonban nem kíván élni ezzel a lehetőséggel. Várhatóan világszerte egyre több aggodalmaskodó hang hallatszik a jövőben is nagyon magas energiaárak következményeivel kapcsolatban. Lapunknak nyilatkozó energiaügyi szakértő szerint - elvileg - jövő héten már csökkenhetnek az árak - feltételezve legalábbis azt, hogy a Mol követi a nemzetközi tendenciákat. 


Török Flóra
Az olcsó luxus

Csungkuo, azaz angolosan Zhonghuo, hamarosan ismert autómárka lehet az európai piacokon is - legalábbis a nemrég megnyílt 15. Nemzetközi Lipcsei Autószemle tapasztalatai szerint. A magyarra fordítva egyszerűen csak „Kínának” keresztelt limuzin akkora, mint egy E-osztályú Mercedes, ára viszont csak a töredéke, mintegy 20 ezer euró (5 millió forint). A közel 5 méter hosszú, lépcsőshátú automobil karosszériáját az olasz származású Giorgetto Giugiaro cége, az ItalDesign tervezte, négyhengeres motorját pedig a japán Mitsubishi szállította.


Ki se látnak a pénz mögül

Világszerte nő a milliárdos üzletemberek száma, ezt állapította meg a Forbes amerikai magazin. Bárki megmondaná, hogy Bill Gates tudhatja magáénak a legbusásabb vagyont, azt azonban már kevesen tudják, hogy Indiának, Kínának, sőt Ukrajnának is vannak képviselői a világ leggazdagabbjainak listáján. A sikeres üzleti tevékenység mellett a dollár gyengülése és az olajárak megugrása is nagyban hozzájárul bizonyos személyek vagyonának növekedéséhez.


Kardos Anikó
Újabb leminősítés Közép-Kelet-Európának

Az európai indexek csak minimális elmozdulást mutattak a napokban, nem gyakoroltak hatást a héten meghozott jegybanki kamatdöntések sem - mind az angol jegybank, mind az Európai Központi Bank változatlanul hagyta irányadó kamatszintjét. Lejtmenetbe fordultak viszont a vezető amerikai részvénypiacok, miután napvilágot látott minden idők legmagasabb külkereskedelmi-mérleg-hiány adata, de aztán a Fed inflációs jelentése és a változatlanul mérsékelt kamatemelési kilátások pluszba lendítették a piacokat. 


Háttér

Szlazsánszky Ferenc
Engem néger ne tanítson

Engem néger ne tanítson - indokolja Laci, miért bojkottálja afro-amerikai tanára előadásait. Laci, egy állami középiskola diákja, egyszersmind a hungarista mozgalom aktivistája. Példaképei Hitler és Szálasi. A fiatalember tanárai előtt sem rejti véka alá nézeteit, ebből azonban mindeddig nem származott hátránya. 


Hajdú Sándor
Igent mondtak, de kudarctól tartanak

Az Európai Parlament hozzájárult Románia és Bulgária uniós csatlakozásához. A válasz igen lett - de az uniós honatyák továbbra is kételkednek a csatlakozás sikerében. A Barroso-bizottság tisztában van azzal, hogy a két országnak rengeteg még a tennivalója a 2007. januárra tervezett csatlakozásig, ám meggyőződésük, hogy Bulgária és Románia teljesíteni fogja vállalásait. Különösen Románia vonatkozásában számos kétség fogalmazódott meg az utóbbi hetekben-hónapokban. 


Márványi Péter
Erdélyi útelágazások

Talán más, boldogabb régiókban természetes, de mifelénk még nem annyira: mindkét fél számára elfogadható kompromisszummal végződött egyelőre az új román kormány első koalíciós válsága. Amikor ugyanis tényleg válság lett a konfliktusból, gyorsan, bár nyilván csak átmenetileg, meg is oldották, ami jó jel: a kormányszövetség résztvevői valóban a válság gyors eloszlatásában voltak érdekeltek. Merthogy mindeközben a romániai belpolitika még mindig attól visszhangzik, lesznek-e előrehozott választások, vagy sem.


Lukács András
Járványgyártás

Alig ért véget az influenzaszezon, máris újabb járványveszély okoz aggodalmat a járványügyi szakemberekben. Angolában ugyanis az elmúlt napokban közel kétszáz ember halálát okozta az ebolához hasonló Marburg-vírus. Bár a vírus fertőzőképessége rendkívül ijesztő, a virológusok szerint nem fenyeget egy globális Marburg-járvány. A világméretű járványt viszont majdnem éppen azoknak sikerült „összehozni”, akiknek a megelőzés a feladata. A napokban hozták nyilvánosságra, hogy az elmúlt hónapokban az Amerikai Patológusok Kollégiuma tévedésből az 1957-es világjárványt okozó H2N2 influenzatörzset postázta a világ több ezer laboratóriumába. 


Frechet Tímea
Felvilágosodás vagy elsötétedés

Voltaire hazájában nagy megdöbbenést váltott ki a pápa halála alkalmából Rómába zarándokló francia fiatalok magas száma.  A „L’Emmanuel” elnevezésű katolikus karizmatikus közösség külön vonatot indított, mivel nyolcszáz tagjuk jelentkezett az utazásra. A pápa népszerűsége a francia fiatalok körében - sokan úgy nyilatkoztak, hogy a pápa halála „felért egy nagypapa elvesztésével” - nem érdektelen tény egy olyan országban, ahol a második világháború után termékeny talajra találtak a 68-as nemzedékhez kapcsolódó, a tradicionális értékrendet támadó ideológiák, sőt, Franciaország ezek szülőhazájának számít. 


Makki Marie-Rose
Nehezen megtűrt idegenek

Érdekes jelenség a magyarországi kínaiak önképe és a magyarok róluk alkotott benyomásai között feszülő éles ellentét. Mindkét kultúra felsőbbrendűnek tartja magát a másiknál, és a modern kapitalista világban sokkal előkelőbb helyet szavaz meg magának, mint a másiknak. Az ellentmondásról és annak okáról érdekfeszítő tanulmány látott nemrégiben napvilágot.


Hit és értékek

A tiltott szenthely

Vasárnap Jeruzsálem Óvárosában hatalmas rendőri készültség várta azt a néhány tucat izraeli tüntetőt, akik rohammal akarták elfoglalni a Templom-hegyet. Bármily furcsa, de a nem mindennapi demonstráció célja belpolitikai jellegű: így akarták felhívni a figyelmet a Gázából erőszakkal kitelepítettek tarthatatlan helyzetére. Félő azonban, hogy a Gus Katif-i telepesek és szimpatizánsaik szelet vetnek és vihart aratnak: a Templom-hegyet jelenleg uraló iszlám szervezet máris több ezer arabot mozgósított a Harám as-Sarífra (Nemes Szentély: a hegy arab elnevezése), a terrorszervezetek pedig újabb robbantásokkal és általános felkeléssel fenyegetőznek.


Interjú

Tihanyi Péter
Egy örökifjú a békeidőkből
Beszélgetés Láng Györggyel, a világ egyik leghíresebb vendéglősével

A zsidó szabó fiát tizenkilenc évesen munkaszolgálatra viszik. Majd egy halottszállító kocsi kopott koporsójában Ausztriába szökik. A bevándorlók hajójáról az óceán másik partján egy reggel megpillantja a Szabadság-szobrot. Rövid időn belül a Waldorf Astoriában celebrálja a banketteket a világ előkelőségei számára Hruscsovtól Erzsébet királynőig, a szaúdi királytól Grace hercegnőig. Fölélesztett és ma is üzemeltet két igazi nemzeti kincset: New Yorkban a Café des Artistes-ot és Budapesten a Gundel éttermet. Bill Clinton 2000-ben, Láng György önéletrajzi könyvének megjelenésekor így méltatta a vendéglőst: „Az Ön amerikai életútja valóban egyedülálló. Gyötrelmes személyes tragédiákon át jutott el a győzelemig, miközben mindvégig megőrizte életszeretetét és azt a képességét, hogy örömet szerezzen másoknak.” 


Külpolitika

Hetek-összeállítás
Jackson, a tetten ért rém

Rodney S. Melville bíró rettenthetetlenül folytatja tovább a Michael Jackson-ügy felgöngyölítését. A vád ezúttal a több évvel ezelőtti, eddig elhallgatott eseteket is előszedte, amelyekkel kapcsolatban az elmúlt hetekben több tanút is beidézett a bíróságra. A vallomások alapján bebizonyosodhat, hogy a biszexuális énekes több éven át sorozatosan több gyermeket is molesztált. Jackson ugyanakkor egy rádióműsorban Nelson Mandelához és Mohammed Alihoz hasonlította magát, és azt állította: rasszista összeesküvés áldozata lett.


Tarik Demirkan
A nem árják kedvence a Mein Kampf

Váratlan feszültség keletkezett egy könyv kiadásának a körülményei miatt az elmúlt hetekben Németország és Törökország között. Bajorország szerzői jogi eszközökkel próbálja megakadályozni Adolf Hitler Mein Kampfjának a terjesztését - eddig eredménytelenül. A náci ideológia alapművét egyszerre tizenhárom török könyvkiadó jelentette meg, ami önmagában is megdöbbentő jelenség. Hitler könyve bestseller lett, és ezt csak részben magyarázza a több mint ötszáz oldalas könyv igen alacsony, négy és fél dolláros (855 forint) ára. 


Hechs László
Irán már gyártja az uránt

A látszat néha csal. Ariel Saron izraeli kormányfő washingtoni látogatásának napirendjén nemcsak a gázai kivonulás és a Male Adumim-i lakásépítő program szerepelt, hanem a sokkal kisebb nyilvánosságot kapó iráni nukleáris program is. Izrael szerint elérkezett az idő, hogy az iráni ügyet büntető szankciók kiszabása céljából az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalják. Irán már csak karnyújtásnyira áll az urándúsítástól, amely az atomfegyver elkészítését elérhető közelségbe hozza. Joav Galant, Saron katonai titkára Bush elé tárta a legújabb hírszerzési dokumentumokat és műholdfelvételeket, amelyek szerint Irán nukleáris programja „rendkívül előrehaladott” állapotban van.


Busa Viola
A számlát az FBI kéri

A Bush-kormány olyan törvénytervezet kidolgozásán fáradozik, amelynek révén több százmillió nemzetközi banki ügylettel kapcsolatos adathoz férhetne hozzá - adta hírül a napokban a The New York Times. Az intézkedés célja a terrorizmus, valamint a pénzmosás elleni harc hatékonyságának fokozása lenne. A tervezet támogatói szerint egy ilyen lépés elengedhetetlen a terrorszervezetek pénzmozgásainak nyomon követéséhez, de megnyugtatásképpen azt is hozzátették: az új rendelkezés tartalmazna olyan elemeket is, amelyek megakadályoznák a személyes adatokkal való visszaélést. 


Sport

Uzoni Simon Péter
Füstbe ment terv

Eseménydús mérkőzéseknek lehettek tanúi, akik figyelemmel kísérték a Bajnokok Ligája negyeddöntőjének keddi találkozóit. Az olasz házirangadó a lelátón történt rendbontás miatt idő előtt ért véget.


Hetek-összefoglaló
Meddig tart még a Fradi vesszőfutása?

A tavaszi bajnoki szezonban hat meccsből négyet elveszített a bajnok Ferencváros, egyszer döntetlent játszott, és csak egyszer nyert. A Magyar Kupában viszont továbbjutott a zöld-fehér legénység. A jelenlegi helyzetben nehéz elképzelni azt, hogy megvalósulhat László Csaba edző álma, hogy a Fradi Közép-Kelet-Európa legnagyobb klubjává váljék. 


Szabadidő

József Attila éve lett 2005

Április 11-én, a költészet napján országszerte megemlékeztek József Attila születésének századik évfordulójáról. A Nemzeti Színházban tartott gálaesten fellépett Fejtő Ferenc író és Somlyó György költő, József Attila személyes ismerősei is. Az esten a közjogi méltóságok mellett politikusok, közéleti személyiségek sora is megjelent, ami vélhetően a költő megnyugtató „rehabilitációját” is tükrözi: a hazai rendszerváltást követő ideológiai zűrzavarban sokak által mellőzött - és meglehetősen tévesen lekommunistázott - József Attila talán méltó helyére kerül végre a köztudatban.


Takács Gabriella
A hosszú élet pirulája

Nincs messze az idő, amikor az emberek a megfelelő tabletta beszedésével akár harminc évvel is meghosszabbíthatják életidejüket - véli John Speakman egyetemi professzor. 


Világszerte nő a tévénézési idő

A tévé tovább erősítette helyét a mindennapi életben 2004 folyamán, a világban szinte mindenütt több időn át meredtek a nézők a képernyőkre, mint tavalyelőtt - Ázsiát kivéve. 


Laci bácsi konyhája

Benke Laci bácsi négyszeres olimpiai bajnok, legendás mesterszakács és mestercukrász, többek között a Gundel étterem volt séfhelyettese és a Gundel Károly Vendéglátó Technikum egykori tanára. Akik nemcsak elképzelni, hanem látni is szeretnék, miként készülnek el Laci bácsi remekművei, együtt főzhetnek vele a televízión keresztül. Műsora a Magyar ATV-n látható minden hétköznap reggel 8.10-től 8.20-ig és 12.45-től 12.55-ig, vasárnaponként pedig 13.05-től 13.35-ig. 


Színes

Csomag, ketyeg, mégsem bomba

A holland parlamentet több mint egy órára kiürítették egy gyanús csomag miatt, amiről kibontva kiderült, hogy csupán egy konyhai órát tartalmaz. „A gyanús csomag megtalálása után, úgy dél körül kiürítettük a postázót és több szomszédos szobát is” - közölte Frans van Rijnswou rendőrségi szóvivő. A parlament belső udvarát, amely természetes körülmények között nyitva áll a nyilvánosság előtt, a tűzszerészek szintén kiürítették. „Kiderült, hogy a csomag egy konyhai időmérőt tartalmaz. Minthogy a parlamenti képviselőknek nem túl gyakran van szükségük erre az eszközre a munkájukhoz, ezért nyomozást indítottunk, hogy ki küldte” - nyilatkozta van Rijnswou. (AFP)


Cápaveszély

Dél-kelet Anglia hűvös vizei nagyon ritkán vonzanak strandolókat, ám a merülési kalandra vágyók eddig előszeretettel látogatták a térséget, tudván, biztonságban vannak a cápáktól. Mostanáig ez így is volt, ám az angol tengerészeti hatóságok egy körlevélben nemrégen arra figyelmeztették a szörfözőket, búvárokat, hogy az Északi-tengeren jelenleg riadókészültség van, mivel nagy a valószínűsége annak, hogy mostanában egy lándzsafogú cápa vadászik a partközeli vizekben. 


DUMA PLÁZA

Jöjjön hozzánk nyaralni - az autója már úgyis itt van.  (Ukrán turisztikai hirdetés)


Shrek 2 az idei győztes

Shrek egy új-zélandi bárány. Tavaly nemzetközi hírnevet szerzett a tekintélyt parancsoló, 27,5 kilogrammos bundájával. Ezúttal azonban méltó ellenfélre (mondhatnánk bárányára) akadt. Így idén csak a második helyen bégetett. Az idei győztes, aki (fantáziadúsan) a Shrek 2 nevet viseli, 31 kilogrammos bundát hagyott hátra a megnyiratkozás után. A tulajdonos szerint tizenegy éves báránya eddig csak azért nem nyert, mert az elmúlt hét évet távoli vidéken töltötte. Így elkerülte a „megmérettetéseket”. A tavalyi győztes, Shrek azóta nemzetközi híresség lett. Nemrégiben Wellingtonba utazott, ahol egy rákosokért tartott jótékonysági rendezvény főszereplője lett. Az eseményen jelen volt Helen Clark miniszterelnök is. (AFP)


Videoüzenet a Balkánról
Tovább a cikkhez >>>

Ropogósra sült bankjegyek

Látszólag remek rejtekhelyet talált megtakarított pénzének egy nyolcvanéves pekingi hölgy: a mikrohullámú sütőbe rejtette el pénzét a betörők elől. Az ötlet azonban nem bizonyult túl jónak. Nem sokkal később ugyanis megfeledkezett a sütőbe rejtett húszezer jüanról, és bekapcsolta a készüléket. A helyi bank visszaváltotta ugyan a megégett pénz nagy részét, körülbelül ötezer jüan azonban így is odaveszett. (Ananova)


Kacsavédelem őrző-védőknek

Kacsavédelem a legújabb feladata az elnök és más méltóságok őrzésére hivatott titkosszolgálat embereinek Washingtonban. A kilenc tojáson kotló víziszárnyas elnöki tulajdonban lévő területen ütötte fel a fészkét, így a kiskacsák április végére várható kikeléséig a család is fegyveres őrzés alatt áll. Az egyebek között „Duck Cheney”-nek elkeresztelt jószágnak a kicsinyek világrajövetele után egy vízhez közelebb eső ingatlant fognak cserelakásként kiutalni. (AP)


Liftben ragadt az ételfutár

A bronxi Happy Dragon étterem harmincöt éves dolgozóját, Ming Kung Chent egy elromlott felvonóban csapdába esve találták meg napokkal azután, hogy munkatársai jelentették az eltűnését. A rendőrséget azt követően értesítették, hogy nem tért vissza, miután kivitte a megrendelést. Megtalálása után azonban a nyomozók képtelenek voltak a helyszínen kikérdezni, mert Chen nem beszél angolul. Bár három napot töltött a liftben, különösebb baja nem esett, a folyadékveszteség miatt azonban megfigyelésre kórházba szállították. (Reuters)


Mi van a képen?

4. Modell a „Halas vége” közúti jelzőtábla címfestője számára