Vissza a tartalomjegyzékhez

Somorjai László
Háború a rakparton

A környék lakói tiltakoznak, a politikusok vitatkoznak, a jogászok pereskednek, a sajtó értekezik, a vállalkozó eközben rendületlenül építi a Belgrád rakparton a „szórakoztató központ”-ot. 

A Belgrád rakpart 9. környékén lakók élete azután vált „pokollá”, miután a pénzzavarba került Mahart eladta egy vállalkozónak az itt működő földszinti irodáját. „Ebből indult a Limo café: nyitás éjfélkor, hangos zene, tánc, taxihegyek és dudaszó világos virradatig” - jellemezte a helyzetet a szomszédos épület egyik, évtizedek óta itt élő lakója. Azóta az említett vállalkozó az első emeleten kívül az egész épületet megvásárolta, és a környéken is több ingatlanhoz jutott. Ő üzemelteti például a volt Kisgazda-székház melletti, melegek körében népszerű Capellát is. A vállalkozó, aki egyébként az Első Magyar Meleg Alapítvány képviselője, többek szerint meleg vigalmi negyed kiépítését tervezi a világörökség részét képező Belgrád rakparton. A korábbi Limo café épületében pedig óriási átalakításokat végzett, a sajtóban megjelent nyilatkozata szerint jogerős építési engedély birtokában. Valójában - mint azt az V. kerületi önkormányzat illetékesétől megtudtuk - csak a homlokzat felújítására volt építési engedélye, arra már nem, hogy az épületre három emeletet ráhúzzon, az udvart lefedje, a pincét pedig olyannyira kiássa, hogy nemcsak a szóban forgó épületet, hanem a szomszédos házakat is az összedőlés veszélye fenyegesse. 
„Általában pénteken délben kezdték a munkálatokat - akkor már nem tudja az ember kihívni az önkormányzat illetékeseit -, és nagy erővel hajtottak vasárnap estig. Napi három-négy konténer földet szállítottak el” - mesélte lapunknak egy szomszéd. Közben a környék lakói nem nyugodtak, és a statikai vizsgálatok is megerősítették: a nem kívánt szomszéd úgy kimélyítette a pincét - sőt, még a szomszédos épületek alá is beásott -, hogy életveszélyessé vált az egész. Az V. kerület műszaki osztályának munkatársai azonban csak rendőri segítséggel tudtak behatolni az épületbe, mert - mint az V. kerületi önkormányzat sajtóreferense elmondta - a vállalkozó nem engedte be őket. Az épület pincéjét azután nagy szilárdságú betonnal feltöltötték. Mindez nem máskor, mint 2003. december 23-án történt. „Most már nyugodtan várhatják a szentestét” - jelentette be a statikus a lakóknak a karácsonyi örömhírt.
Az építkezés ezután is tovább folytatódott, és a fizikai közelség olyan szinten érintette a Belgrád rakpart 10. alatti épület lakóit, hogy az egyik lakásban még a képek is leestek a falról a munkálatok miatt. „Kérem, vegye figyelembe, hogy nekünk ez az otthonunk” - próbált megegyezni a vállalkozóval a lakó, aki erre rögtön úgy reagált, hogy a „mássága” miatt üldözik. 
A további viszályt pedig olyan események jellemzik, mint zajszintmérés - ellenzajszintmérés, birtokháborítási és egyéb perek, melyek során a vállalkozó elfogultság bejelentésével elérte, hogy az V. kerületből a VII. kerület műszaki osztályához kerüljön az ügy, majd ezt követte az építkezés jogerős határozatban történő leállítása, majd ennek ellenére történt betonozás - ez utóbbi rendőrségi beavatkozást is eredményezett.
Az ügybe a politika is bekapcsolódott. A fideszes Rogán Antal a Belgrád rakparti épület előtt tartott sajtótájékoztatóján a szocialista polgármestert tette felelőssé az engedély nélküli építkezésért. Kupper András, a Fidesz budapesti elnöke pedig közleményben bírálta a főváros szocialista-liberális vezetését azért, hogy Budapesten - miközben a kelet-közép-európai nagyvárosok versenyében hátul kullog - a szexipar tagadhatatlanul versenyképesnek bizonyul. Steiner Pál, az V. kerület szocialista polgármestere ellenben kijelentette „a vigalmi negyed létrehozásáról szóló híresztelések alaptalanok, ugyanis a kerületben kizárólag a védettövezet-jellegnek és a törvényes előírásoknak megfelelő szórakozóhelyek működhetnek”. A szomszédos épületek lakóinak címzett, április 11-ei keltezésű levelében pedig a lakókkal tudatja: „építésügyi hatósági ügyben a polgármester nem járhat el”, erre kizárólag a hatóság jogosult, ezért ő csak egyet tehet: kéri az illetékes hatóság mielőbbi beavatkozását.
A vállalkozó, Birta László megkeresésünkre lapzártánkig nem reagált.