Vissza a tartalomjegyzékhez


Jön a polleninvázió

Itt a tavaszi pollencsúcs. Jelenleg a nálunk őshonos növények közül egyszerre virágzik a mogyoró, a nyír, a kőris, az éger, a fűz, a gyertyán, a nyár, és a helyzetet a dísznövényként ültetett ciprusfélék is súlyosbítják.
A jelenség komoly megpróbáltatásnak teszi ki az allergiásokat: egyrészt sokkal magasabb a pollenkoncentráció az ilyenkor megszokottnál, másrészt az együttes virágzás miatt nagyobb a veszélye a keresztallergiás tünetek kialakulásának, amikor egyes pollenek csak más allergén tényezőkkel, például más növények virágporával együtt okoznak allergiát.

A most virágzó fajok közül egyébként az éger, a fűz és a mogyoró is az erős allergizáló hatású növények közé tartozik. Vannak természetesen nem szezonális allergiák is - ilyen például a macskaszőr- vagy a poratka-allergia -, sajnos ezek is súlyosbodhatnak erős pollenszennyezések idején. 
Idehaza minden ötödik ember allergiás. Maga az allergia az immunrendszer túlzott védekező reakciója az egészségre károsnak vélt anyagok ellen. Az erre való hajlam öröklődik: ha mindkét szülő allergiás, akkor a születendő gyermek 70 százalék körüli eséllyel szintén allergiában fog szenvedni. (ma.hu)