Főoldal

Korunk 1929 Április

György János, a mezitlábas apostol halálára


Kemény Gábor

 


Fényes teológiai pálya állt előtte. Szellemi ereje, erkölcsi tisztasága arra hivatták, hogy valamikor fő-pásztora legyen véreinek. Vallásfilozófiájának forradalmisága kivetették őt a dogmák útjairól, az egyházak merev kereteiből s a jólét, a biztos állás védő falai közül elment a maga Krisztusát keresni.


Hat évvel ezelőtt egy írónő meglátta György Jánost, amint tél idején mezítláb, tiszta ruhában, puritán egyszerűséggel, hóna alatt egy csomó könyvvel, végig ballagott a Kossuth Lajos-utca hideg aszfaltján.


Hová sietsz nehéz útadon, vértől csorgó lábaddal? kérdezte az írónő.


A mezítlábas álmodozó kék szemeivel messze-messze nézett és halk hangon felelte:


Az ember kibillent arról az útról, mely felfelé vezetett. Hamis vágányra sodródott és kábitó iramban liheg a szakadék felé. Ezt a rohanást megkell állítani... még ha el is gázolja a kocsi azt, aki elébe veti magát...


Szemére könnyfátyol ereszkedett, amig beszélt...


György Jánosnak valamikor nagy jövőt jósoltak tanárai. Itthon kereste először az igazságot. Majd Amerikába megy. Inasnak áll be egy hajón; durva matrózmunkától sem riad vissza. Marhahajcsárnak szegődik el s mikor megkeresi a tandíjra valót, beiratkozik a Harward-egyetemre. Vaskos, tartalmas könyvet ír angol nyelven. A mű feltünést kelt: kitüntetéssel avatják érte doktorrá. Később magyarra fordítja Hit és Haladás címen. Uj argumentumokkal, új filozófiával túlzsufolt a könyv. Alapgondolata: minden haladásnak alapja a hit, de a hit zárt egyházi formája mindég meggátolja a haladást.


Rövid ideig mint segédtanárt látjuk az unitárius teológián. A papi szervezet merev keretei, a dogmák kötött skolasztikája nem felelnek meg forrongó lelkének...


A teológiától megválik, reformál s leimegy egy kis faluba, hogy közvetlenül beszéljen a nép lelkéhez. Csalódások, vágyak innen is tovább űzikFelmegy Budapestre s tanfelügyelőnek ajánlkozik. Milyen istenien naiv gondolat: a darócruhás Krisztus mint tanfelügyelő... A minisztériumban állig begombolkoznak! a furcsa kérés elől.


Budapestről Aradra megy. Zsákhordó lesz egy aradi gyárban s esténként angol leckéket ad. Megírja Jézus és a z Ujszövetség című nagy tanulmányát és újra Amerikába megy. Oda vonza az evangelium korlátlan, szabad terjesztésének lehetősége. Uj szektát alapít vagy új szektába lép ezt nem tudjuk biztosan megállapítani. A világháború vértengere eltakarja őt nehány évig kisérő szemeink elől.


Háború után Rákosligeten bérel egy kis földet, melyet két keze munkájával mivel meg, de termését jórészt mások hordják el. Szociológiai előadásokat tart és angol órákat ad. Ebben az időben már mezítláb jár. A pénzintézeti tisztviselők titkára egyszer figyelmezteti őt, ne járjon mezítláb, mert tanítványai meg vannak botránkozva... A mezítlábas apostol csodálkozó szemeket mereszt.


Elmegy az orára éz ezt írja angolúl a fekete táblára: „Mezítlábas, a tanító, világpolgár hazafi. Az ő nagyobb hazája az ég és föld. Mint ilyen, keleti is, nyugati is. A keletiek meztelen lábbal mennek a templomba, a nyugatiak pedig fedetlen fejjel. Mezítlábas, a tanító, nem megy templomba, mert az ő temploma az ég és föld együttvéve. Ő mindenütt és mindenkor templomban van, ezért jár fedetlen fejjel és mezítláb”...


Ezt mondta a tanítványainak. És a tanítványok nem voltak megbotránkozva.


Szédítően nagy út lehetett a székelyföldi kis parasztviskótól a kolozsvári teológiáig és a magyar fővárosig, a harwardi egyetemig, a Commonweath. College tanárságáig.


 Időről-időre itthon láttuk talán elébe akarta magát vetni a vad rohanásnak? de nyugtalan lelke mindég Amerikába vonzotta vissza... Most is ott volt, Braziliában, honnan halálhírét vettük...


Akik egyszer látták György Jánost, alig tudjuk őt elfelejteni. És Krisztusi alakját felidézve, ezt gondoljuk: A világot nehéz megváltani... Voltak és lesznek Krisztusok, nyomorultak, kikacagottak, mezítlábasok, de ők mindég csak önmagukat váltják meg. (Budapest)


 


Vissza az oldal tetejére