ÚTMUTATÓ
az EPA-Állománynyilvántartás használatához

Ez az állománynyilvántartó-lap (kardex) csak az EPÁ-ban archivált kiadványok borítója mögött található.

A lap jelenléte arra utal, hogy az itt megtekinthető kiadványról készítője, közreadója vagy egyéb jogtulajdonosa hozzájárulásával az EPA archivált változatot készített. A kiadványok EPA-változatának szellemi tartalmáért nem, de technikai minőségéért az EPA-szolgáltatás felel, s amennyiben lehetséges, biztosítja arra nézve a szolgáltatás egyéb többlet-jellemzőit (pl. egységes formátum, teljes szövegű keresés stb.).

Az állománynyilvántartó lap célja elsősorban adott kiadvány EPÁ-ban található részegységeinek (számok, különszámok, mellékletek stb.) nyilvántartása és szolgáltatása. Innen érhető el a számok tartalma, valamint itt láthatók azok adatai is.

A részegységek adatai:
Év - az adott szám megjelenési éve. Ezt az adatot mindig közli az állománynyilvántartó lap.
Évfolyam - a kiadvány évfolyamszámozása szerinti sorszám. Csak akkor tüntetjük fel, ha a kiadványon szerepel (tehát ha annak van évfolyam-számozása).
Szám - a tulajdonképpeni számozási adat, a részegység kiadványon belüli sorszáma. Egy részegységnek több száma is lehet, előfordulhat például, hogy kap egy számot éven belül (pl. 1999/8 szám), de emellett feltünteti az évektől függetlenül, a kiadvány kezdetétől számított folyamatos számozást is (pl. 1999/8 (155).szám). Főleg kétnyelvű kiadványoknál megeshet, hogy a számozási adatokat több nyelven is közli a kiadvány, ez a párhuzamos számozási adat (pl. Tom[us]. 5. = 5. köt[et].).
Dátum - a keltezési adat, azaz az időadat, mellyel egyes kiadványok azonosítják a számaikat. A keltezés sokféle időadat lehet: év, honap dátum, de például évszak is.
Formátum - az EPA-változat fájlformátuma(i), tehát amelyekben a kiadvány az EPÁ-ban olvasható. Szöveges kiadványoknál ez általában HTML vagy PDF [Acrobat Reader szükséges]. Képi formátumban rögzített kiadványoknál a nézegethető változat lehet JPEG, PNG vagy GIF. A nyilvántartó lapról azonban formátumtól függetlenül először minden egységnél egy HTML-formátumú tartalomjegyzék nyílik meg.
Kiadványonként változhat, hogy az adott részegység hány fizikai egységből áll. Lehet például, hogy minden szám külön fájlban található, lehet, hogy rovatonként van bontva a tartalom, de előfordulhat az is, hogy ez egész szám egyetlen állomány.
Megjegyzés - az adott számmal kapcsolatos egyéb tudnivalók. Itt közöljük az egyes hiányosságokat, vagy olyan kiegészítő tartalmi információkat, mint például a tematikus szám vagy álmelléklet címe.

Az állománynyilvántartás feletti éves csoportosítású, dinamikus navigációs sorban az adott évre kattintva lekérhetők az adott évben megjelent számok. Ugyanezt kapjuk, ha a kiadvány borítólapján a megfelelő évre kattintunk. Ha az összes szám adatára vagyunk kíváncsiak, akkor válasszuk a "minden év" pontot, vagy kattintsunk a borítón a kiadvány címadataira vagy címlap-képére. Az állománynyilvántartó lapon a kiadvány címadataira (főcím, alcím) kattintva visszajutunk a borítólapra. A bal felső sarokban látható logó az EPA-szolgáltatás nyitólapjára visz vissza.