Médiakutató

Lábjegyzetek

Bodoky Tamás: Többet retusálunk, mint négy éve

1 Lásd még a „Média és választás” című összeállítást lapunk 2002. nyári számában – a szerk.
2 A magát gyakran „pszichoanalitikus folkloristaként” jellemző, 2005 áprilisában, 70 éves korában elhunyt Alan Dundes, a University of California folklór és kulturális antropológia professzora számos más provokatív tézissel is sokkolta a tudományos közvéleményt. Egy 1980-as tanulmányában például „az indoeurópai hősminta egy speciális verziójaként” jellemezte Jézus figuráját, 1999-ben pedig A Szentírás mint orális irodalom: A Biblia mint folklór címmel külön kötetet szentelt az Ótestamentum folklórjellegének bizonyítására. Munkásságát az amerikai egyetemeken ma már tanítják, de gyakran felhívják a hallgatók figyelmét a Dundes-szövegek durva, helyenként szexuális és trágár utalásaira, amelyeket némelyek sértőnek tarthatnak.
3 Az elnevezés az Adobe Photoshop nevű népszerű képszerkesztő szoftver nevéből ered, képmanipuláló szoftverrel megváltoztatott képet vagy így létrehozott montázst jelent.
4 Az amerikai folklórkutatók előszeretettel alkotnak új megnevezéseket a tudomány részterületeire, ilyen például a „xeroxlore” és a „netlore”, de létezik „warlore”, „jokelore”, „ghostlore”, sőt „cokelore” is.
5 A Szalacsi-jelenség és a hozzá kapcsolódó gazdag digitális folklóranyag a www.szalacsi.hu címen tanulmányozható.
6 Fotosopok, köztük plakátparódiák már a 2002-es kampányban is terjedtek, az SZDSZ a szamizdata.szdsz.hu címen gyűjtötte is őket, illetve roppant népszerű volt a Vörösök támadása című, átalakított Csillagok háborúja videofájl, amelyben a szereplők arcának helyére magyar politikusok arcát montírozták a készítők. További részletek: „Mindenki hozzon magával még egy Jedit!”, az Index cikke az index.hu/kultur/showbiz/redalert/ címen érhető el (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
7 Az Open Society Archives elektronikus kampánylevél-archívuma a www.kampanyarchivum.hu címen érhető el.
8 A személyi számítógépre készült képszerkesztő programok között létezik licencdíjas, megvásárolható termék, mint például a műfaj névadója, az Adobe Photoshop, és ingyen használható, a netről letölthető „freeware”, mint például a GIMP is.
9 Elsősorban az e-mail, valamint az ingyenes webtárhelyek, fórumok, blogtárhelyek stb.
10 Urbán Ágnes találó észrevétele.
11 Bővebben lásd: „Egy magyar turista kalandjai a cybertérben”, index.hu/tech/net/realtouristg/
(utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
12 „A másság érzékenységét tiszteletben tartó pályaműveket nem értékeltünk, fellebbezésnek helye nincs” – áll a pályázat értékelésében, a díjazott pályaművek a kuruc.info/reszletes.asp?MainID=6&HirID=961 címen elérhetők (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
13 A „The Internet Zsidó Database” a matula.hu/izsdb/ címen érhető el, „segítségével bárki megtudhatja, hogy egy élő magyar közszereplő zsidó-e. Az számít zsidónak, aki szerintünk az. Az számít közszereplőnek, aki szerintünk az.”– áll
a nyitóoldalon. A provokációnak, szórakoztatásnak, illetve viccnek szánt IZSDB miatt a rendőrség a Jobbik feljelentése nyomán különleges személyes adattal elkövetett visszaélés gyanújával jelenleg is nyomoz a Matula Magazin munkatársai ellen.
14 Bede Márton teljes cikke a következő címen olvasható: matula.hu/index.php?section=article&rel=44&id=531 (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
15 A „Rosszabbul Photoshoppolunk…” című online beszélgetőfórum a www.sg.hu/listazas.php3?id=1141330230 címen (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.) érhető el.
16 A „Rosszabbul Photoshoppolunk…” című fórumba feltöltött vagy belinkelt plakátokat gyűjtik például a mogyi925.extra.hu/valasztas/, illetve a pokerhirek.com/valasztas/ címen elérhető webszájtok (utolsó letöltések: 2006. 05. 15.).
17 A Szakadt Csöves egy 1989-ben készült, azóta kultikussá vált, ám politikailag meglehetősen inkorrekt szöveges szerepjáték PC-re, amely a rendszerváltás idején játszódik. A Szakadt Csöves bőrébe bújt felhasználó a Marx (utóbb: Nyugati) téri aluljáróban mozog az égtájak mentén, és közben iszik, erőszakol, késel, meg-meghal, szóval a szokásos csöves tevékenységet végzi. A játék külön érdekessége, hogy a jó 15 évvel később Tomcat néven elhíresült radikális blogger készítette. További részletek: „Szakadt Csöves bosszúja”, index.hu/tech/szoftver/revenge/ (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
18 Ezt a pólótervet Tomcat pólóblogjáról (tomcatpolo.hu) linkelték a fórumba, nem plakátparódia, viszont online rendelhető termék.
19 „A somogyi 3. választókerület választói a jelek szerint nem tartoznak a könnyen tanulók közé. Kíváncsi vagyok, hogy négy év múlva, amikor ugyanezek a választók majd keresik, de nem találják az utakat, az uszodát, a digitális képzési központot, az öltözőt a sportpályán, visszaolvassák-e majd a kampány idején született blogjaimat” – olvasható a csepeli.blogter.hu címen vezetett netnaplóban.
20 A miniszterelnöki blogba 2006. február 10-én Batiz András kormányszóvivő által belinkelt videoklipen a miniszterelnök dolgozószobájában Hugh Grantet parodizáló táncra perdül. A felvételt – állítása szerint – Batiz a miniszterelnöktől kapta esküvőjére: „A jelenet még minket, vagyis azokat is meglepett, akik naponta találkozunk a miniszterelnökkel, és nyilván ismerjük egy olyan oldalát is, amit a többség nem. Nem volt kifogása ellene, hogy megmutassam. Remélem, nektek is tetszik majd” – írta a kormányszóvivő a blog.amoba.hu címen elérhető miniszterelnöki napló kommentárjai között.
21 A www.box.hu címről letölthető, a Fideszhez köthető HírTV-ben is reklámozott dokumentumfilmben Pesty leleplezést ígér, ám valójában csak remixelte a Gyurcsány-sztori régen, néhány korábban nyilvánosságra került elemét, majd az eredményt nyakon öntötte némi penetráns öntömjénnel (az arc nélküli riporter keze, lába, cigarettája, mélyenszántó gondolatai) és az obligát konklúzióval, miszerint a hatalommal összefonódott balliberális médiaelit takargatja Gyurcsány sötét oldalát.
22 Pesty László nyilatkozata teljes egészében a „Betiltották a Gyurcsány-mozit” című cikkben, az index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/pturul/pesty420/ címen olvasható (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
23 A vernarancs.info címen elérhető, Suborbán Viki című, rapstílusban készült „politikai maxi” refrénje így szól: „Ígér, beveszik, megnyer, mosolyog, Ígér, megnyer, elfelejt, mosolyog, Nem ígér, nem nyer, nem nagyon mosolyog, Megígér, beveszik, elfelejt, mosolyog.”
24 A „luxusbalodalt” ostorozó kampánykiadvány honlapja a www.magyar-vizsla.hu címen, az indexes fotosopátköltés az index.hu/hires/default/standalone/politika/belfold/orkutya/ címen érhető el (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).
25 Az Index cikke a manipulált címlapképről: „Bemontírozták a nagygyűlésre a gödi MSZP elnökét”, http://index.hu/politika/belfold/2006/valasztas/pturul/0509msp/ (utolsó letöltés: 2006. 05. 15.).