FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
FATÁJ a kezdőlap
A kedvencek közé
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

John Deere erdészeti gépek és a Waratah harveszter adapterek hivatalos forgalmazása Ausztriában és Magyarországon
6x6 Trans Erdogazdálkodási Kft - Közúti teherszállítás, erdogazdálkodási szolgáltatások, erdei apríték készítés.
Mátyás Fa cégcsoport - A Dél-Dunántúl régió erdeiben, 1300 hektáron gazdálkodó Mátyás Fa cégcsoport erdofelújítást, fakitermelést, és kereskedelmi tevékenységet végez

FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FATÁJ RSS
FATÁJ RSS súgó
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
A FAGOSZ a CEI-Bois tagja.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Hobbi Faesztergálás

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood

Fataj online szaklap


Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:

1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12

2012-05-09

A fába szorult kápolna

A fa egyidős lehet Nagy Károllyal. A kápolna túlélte a Nagy Francia Forradalom megpróbáltatásait. De most épp nem a nagyságról van szó: a gloire nemzete apró dolgokra is képes. Például falusi kápolnát építeni egy ezer éves fába.

A cikk megosztása:Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-onA felső-normandiai Allouville-Bellefosse község szerencséjére nem világhírű látványossága ez a kis építmény.

 

A 800 és 1200 év körüli, tehát igen tisztes életkorra becsült tölgyfa végigélte Európa kivirágzását a sötétnek nevezett középkortól a kora újkoron át a 20. és 21. század különböző mértékű válságait.

 

Hogy mi a különleges ebben az öreg fában?

 

A 17. században, élete teljében belecsapott a villám, ami kiégette szinte az egész fa belsejét. A tűz azonban lassan elaludt, és a fa újraéledt: a csapás után is évről évre kizöldült. A jámbor parasztok csodás jelként tekintettek az esetre, és a helyi papok, Du Detroit és Du Cerceau atyák is úgy vélték: szent célból történt a fa újjászületése. Így hát zarándokhellyé nyilvánították az öreg tölgyet, és 1696-ben, a Napkirály uralkodása idején elkészült a kiégett fa belsejébe épített kápolna, és a fölé beépített remetekunyhó is, amit Du Detroit atya egy barátjának készített.

Száz évvel később azonban fordult a világ kereke, és a forradalomtól nekihevült helyi népek fáklyákkal akartak nekimenni a gyűlölt klerikális reakció építményének. A helyi tanító, Jean Baptiste Bonheure azonban észbe kapott, és a fába szorult kápolnát az Ész Szentélyévé nyilvánította. A szekuláris ráció embere így csillapította az elnyomott osztályok dühét, a kápolna pedig fennmaradhatott az utókor számára. Rá fél évszázadra III. Napóleon, a zseniális kalandorcsászár felesége, Eugénia császárné ajándékozott egy Mária-szobrot a kegyhelynek. A fát és kápolnáját ma nagy becsben tartják a helyiek, olyannyira, hogy még vígjáték is készült Allouville lakóinak harcáról a fára törő rohamrendőrökkel.

 

Sok száz év után ma oszlopokkal, kötelekkel tartják egyben az ősöreg építményt, az örökké egymással küzdő természet és az ember, a ráció és a hit közös alkotását.

 

Forrás: TervLap

 

Ha tetszett a cikk ossza meg ismerőseivel: Megosztás az IWIW-en Megosztás a Facebook-on

 

AKE - A perfekt megoldás

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

105 hazai furészüzem gazdasági teljesítménye - 2010. - Megvizsgáltunk 105 hazai furészüzemet muködteto vállalkozást (60 kemény-lombos, 44 lágy-lombos, 1 fenyo-feldolgozó) a 2010-es évi teljesítményei alapján.

Fagazdasági felszámolás számláló - 2012.- Összegyujtöttük a fagazdaság szakterületein muködo (muködött) Magyarországon bejegyzett cégeket, amelyeknél a 2012-es évben indult el a felszámolási, ill. végelszámolási eljárás.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

Zalaerdő Zrt - Erdészek az erdoért

Prebena - Német szegezogépek, kompresszorok

Ráció szerszám - Prebena, Festool

Forestinvest.hu

ERFARET Tudásközpont

Magyar Belsőépítészet

KARDEX Kft - Erdészeti-faipari termelés, kereskedelem. Furészáru termelés: elsosorban bükk és tölgy. Belföldi, nemzetközi szállítás. Export-import tevékenység.

LEITZ Hungária Szerszám Kft
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.