FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...
FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
FATÁJ a kezdőlap
A kedvencek közé
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

John Deere erdészeti gépek és a Waratah harveszter adapterek hivatalos forgalmazása Ausztriában és Magyarországon
6x6 Trans Erdogazdálkodási Kft - Közúti teherszállítás, erdogazdálkodási szolgáltatások, erdei apríték készítés.
Mátyás Fa cégcsoport - A Dél-Dunántúl régió erdeiben, 1300 hektáron gazdálkodó Mátyás Fa cégcsoport erdofelújítást, fakitermelést, és kereskedelmi tevékenységet végez

FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FATÁJ RSS
FATÁJ RSS súgó
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
A FAGOSZ a CEI-Bois tagja.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Hobbi Faesztergálás

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood

Fataj online szaklap


Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2014-05-09

Oxfordi kápolna rétegelt faszerkezettel

Év végén hirdették ki a 2013. évi, a faanyag építészeti és bútorgyártási felhasználását népszerűsítő pályázat eredményeit Londonban, amely iránt ez alkalommal is hatalmas volt az érdeklődés, pontosan 318 pályamű érkezett be az évről évre megrendezett, rangos megmérettetésre.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on
Megosztás az IWIW-en

 


Ez mutatja, hogy a fa felhasználásának építészeti előnyei egyre nagyobb elismertséget érnek el.

 

Míg korábban általában a tetőszerkezetben, illetve a kő- (beton, tégla,.) épületek burkolására használták, inkább dekorációs funkcióval, az idei pályaműveknél megfordult a helyzet, egyre több alkalommal szerkezeti elemként szerepel a faanyag.

Ezt elősegíti az is, hogy az üzemi előregyártást követően nagyméretű, teherbíró és különleges pontossággal megmunkált alkatrészek építhetők be az építési helyszínen. Hangulata pedig, ahogyan akusztikai tulajdonságai is, utánozhatatlan, így nem csoda, hogy olyan szívesen használják közösségi terek, koncerttermek, templomok építésénél. A zsűri nehéz helyzetben találta magát, első lépésben a 30 legjobb alkotást válogatták be a döntőbe, majd ezek közül választották ki a kategóriagyőzteseket és az év aranyérmes építészeti alkotását, egy természetes, barátságos, ám hangulatában mégis monumentális, újonnan épült kis oxfordi kápolnát.

BISHOP EDWARD KING KÁPOLNA (FASZERKEZET KATEGÓRIA)

A projekt egy új kápolna tervezése és kivitelezése volt a Ripon Hittudományi Főiskola számára. A kápolna funkciója, hogy a főiskolai közösség befogadása mellett egy apácarend működéséhez is megfelelő helyszínt nyújtson a kiszolgáló helyiségekkel, irodákkal együtt. A formai kialakítást egy vers inspirálta, ez a költői megközelítés tükröződik az anyagba szilárdulva. Központi gondolata a hajó megjelenítése volt, több síkon is értelmezve az angol "nave" szót, ami egyszerre jelenti a vízen úszó szerkezetet, ugyanakkor a középkori templomhajókra is asszociál. Mindezek eredményeként született meg az ellipszis formában elrendezett, fallal körülvett tér, és benne a hajóbordázatot formázó, az egész teret oldalról és fentről körülölelő faszerkezet.

 

Harmadik értelmezésként pedig kerékagyat is jelent a szó, a templomban a talajszinti üres közösségi tér felel meg a forgó kerék nyugalomban lévő középpontjának. A mennyezeti faszerkezeten át a kápolna terébe beömlő fény egy napsütötte tisztás, a legkorábbi templomok hangulatát idézi. A kápolna kívülről nézve egy zárt kőépítmény benyomását kelti, a belső váz és a tető a falaktól független, öntartó szerkezet, csak minimális kapcsolódás van közöttük. Kívülről a bevilágító ablaksor mögé húzódik a tetőzet, melynek ácsolt szerkezete belülről egy fölöttünk lebegő hajógerincet formáz. A tetőszerkezetet előregyártott, 60 mm vastagságú rétegeltragasztott faelemek támasztják alá, melyeket felületkezeléssel halványítottak. Az oszlopok felfelé keskenyednek, hajlított felső végük rácsszerkezetbe fut össze, rendkívül precíz megmunkálásuk CNC-berendezéssel történt.

Elhelyezkedés: Oxford. Megbízó/tulajdonos: Ripon College. Építésziroda: Niall McLaughlin Architects. Szerkezettervezés: Price and Myers. Faipari kivitelező: D Smith Joinery Ltd. Felhasznált faanyagok: bútorok és beltéri ajtók: tölgy és amerikai kőris, rétegelt-ragasztott tartók: fenyő, tölgy.

 

Forrás: faipar

 

Erdészeti gépek, berendezések forgalmazása: MUS-MAX aprítógépek, SCHLEASING aprítógépek, MAXWALD kötélcsörlok; POSCH tuzifa darabolók, hasítók.

ID: WOOD projekt

Dunaker Kft - Alapítva 1986

DomoTrend Kft - Lakberendezés Európa neves design-muhelyeibol.

LEITZ Hungária Szerszám Kft

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár

ERFARET Tudásközpont
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.