FATÁJ-online szaklap: események, gazdasági jelenségek a faiparban, bútoriparban, asztalosságban, erdőgazdálkodásban és a kapcsolódó területeken. Beszámolók, riportok, sajtószemle, ...

FELIRATKOZÁS FATÁJ-Online hírlevélre.
FATÁJ a kezdőlap
A kedvencek közé
Ha felhasználja bármely cikket a FATÁJ-ból, hivatkozzon rá annak kapcsolójával is.

John Deere erdészeti gépek és a Waratah harveszter adapterek hivatalos forgalmazása Ausztriában és Magyarországon
6x6 Trans Erdogazdálkodási Kft - Közúti teherszállítás, erdogazdálkodási szolgáltatások, erdei apríték készítés.
Mátyás Fa cégcsoport - A Dél-Dunántúl régió erdeiben, 1300 hektáron gazdálkodó Mátyás Fa cégcsoport erdofelújítást, fakitermelést, és kereskedelmi tevékenységet végez

FATÁJ nyitólap
FATÁJ archívum:

FATÁJ-online
médiaajánlat
pdf

FATÁJ RSS
FATÁJ RSS súgó
FAGOSZ, Fagazdasági Országos Szakmai Szövetség
A FAGOSZ a FATÁJ kiadója.
CEI-Bois, Európai Faipari Szövetség
A FAGOSZ a CEI-Bois tagja.

Husqvarna Magyarország Kft - Erdészeti és kertészeti gépek kereskedelme. HUSQVARNA, JONSERED, PARTNER, GARDENA.

Erdészeti és Faipari Dolgozók Szakszervezete

Magán Erdotulajdonosok és Gazdálkodók Országos Szövetsége

Hobbi Faesztergálás

Fakitermelési Munkakultúra Alapítvány

ValiWood

Fataj online szaklap


Keres egy céget, intézményt, iskolát? Kezdje itt:
fatudakozo.hu
woodinfo.hu
woodinfo.eu
Akác
termékek
Magyar-
országról:
hungarobinia.hu
FAIPARI, ERDÉSZETI
apróhirdetések
DÍJMENTESEN

FAIPARI, ERDÉSZETI
szakkönyvek

A pdf-ekhez az Acrobat Reader itt tölthető le:


2015-05-08

Átadták a karapancsai kastély felújított történelmi parkját

Május 7-én ünnepélyes keretek között megnyílt a Karapancsa Kastély és Major újjászületett történelmi díszkertje.

Megosztás:
Megosztás a Facebook-on

Az egykori Habsburg főhercegi birtok kerttörténeti jelentőségű részeinek felújítása mellett elkészült a majorság épületeit és a történelmi díszkert kialakítását bemutató tanösvény is. A kedvezményezett Gemenc Zrt. az Európai Unió és a Magyar Állam 91,1 millió forintos támogatásával valósította meg a fejlesztést.

 

Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója avatóbeszédében kiemelte: "Magyarország újabb történelmi díszkerttel gazdagodott, hiszen a gemenci erdőgazdaság kezelésében lévő Karapancsa Kastély és Major parkja az eredetihez közeli állapotban pompázik. A rekonstrukció során mindvégig kiemelt figyelmet fordítottunk a természeti és tájképi értékekre, valamint arra, hogy a végeredmény méltó legyen Karapancsa szellemiségéhez, a magyar nemzeti örökség kiemelkedő történelmi, kultúr-, erdészet- és vadászattörténeti emlékhelyéhez."

A korabeli tervrajzok és fényképfelvételek alapján az eredeti állapotot megközelítő formában állította helyre a Gemenc Zrt. a kastélykertet. A kivitelezés során elkészült a Nagykastély neobarokk díszkertjének rekonstrukciója, megszépült a majorság teljes területe és létrehoztak egy gyümölcsfa fajtabemutató kertrészt. Helyreállították a vadgesztenye allét és az egykori filagóriát, valamint az eredeti látványkapcsolatokat és a nagyrétet. A kastélypark bemutatására kerttörténeti tanösvény létesült. Elvégezték az idős, beteg fák fadoktori kezelését és pótlását, valamint kihelyeztek számos madár- és denevér-odút.

 

Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter beszédében hangsúlyozta: "A Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. fontosnak tartja, hogy a kezelésében lévő műemlékek megbecsült és ismert részei legyenek a nemzet kulturális vagyonának. Fontos, hogy mindezek az értékek a lakosság széles tömegeihez is eljussanak, és akik érdeklődnek ez iránt a varázslatos táj iránt, azok megfelelő infrastrukturális környezetben tehessék azt. Kívánom, hogy minél többen látogassanak el ide, ismerjék meg hazánknak ezt az egyedülálló tájegységét, és a magyar épített örökség itt található kivételesen szép példáit."

A felújított díszkertet Dr. Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára, valamint Csonka Tibor, a Gemenci Erdő- és Vadgazdaság Zrt. vezérigazgatója adta át.

 

Karapancsa az egykori Bellyei uradalom részeként fontos központja volt Habsburg Frigyes és felesége, Izabella vadászatainak. A kastélyt a főhercegi pár építtette, meghívásukra többször megfordult a környéken II. Vilmos császár és Ferenc József császár és király is.

 

A díszkert átadó ünnepségére Karapancsára látogatott a főhercegi pár unokája, Habsburg-Lotharingiai Sarolta is.

 

Forrás: GEMENC Zrt.

 

Dunaker Kft - Alapítva 1986

LEITZ Hungária Szerszám Kft

STIHL - Nemzedékekre tervezve.

Erdészeti gépek, eszközök, muszerek, kiegészítok kereskedelme.

ERFARET Tudásközpont

FATUDAKOZÓ - az online faipari cégtár
 A FATÁJ lapot kiadja a FAGOSZ
Minden jog fenntartva. All rights reserved.