a borítólapra  Súgó epa Copyright 
E-nyelv.hu magazin2009. 1. sz.

Tartalom

Tematikus cím:Nyelv és változás

Tanulmányok

 • Bartek Dániel :

  A sport fogalmi rendszere számottevő átalakuláson ment keresztül az utóbbi egy-két évtizedben. Ezzel párhuzamosan a sportnyelv használata a társadalom szinte valamennyi rétegére kiterjedt. Korunkban tucatszámra születnek és terjednek el világszerte új sportok. E tendencia alól természetesen hazánk sem kivétel.

 • Paweł Kornatowski :
  Szóképzési eszközök a legújabb magyar szókincsben [32.91 kB - HTML]EPA-02263-00001-0020

  Az egyes korszakok határai minden nyelv történetében jelentős mértékben egybeesnek az adott társadalom történelmében bekövetkezett fordulópontokkal. Magyarország XX. századi történelmét tekintve legalább három ilyen mozzanat sorolható fel: az I. és a II. világháború kitörése, , végül pedig a rendszerváltás – az ún. vasfüggöny lebontása és a határok megnyitása, mind szószerint, mind a szellemi és kulturális élet terén.

 • Constantinovits Milán :
  Az instant üzenetküldők nyelvezetéről [35.46 kB - HTML]EPA-02263-00001-0030

  Az utóbbi években megindult az új elektronikus kommunikációs műfajok módszeres alkalmazott nyelvészeti vizsgálata, így az sms-jelenségek, az email, illetve a cset és a blogok kutatása is. Fehér foltot képez ugyanakkor az instant (beépített vagy azonnali) üzenetküldők vizsgálata, pedig elterjedtségük mértéke hazai és világviszonylatban is meghaladja a csetszolgáltatásokét.