a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Társadalmi együttélés2013/4.

Tartalom

Tematikus cím:Kitörési pontok

Tanulmány

 • Bráz Nikolett :

  Borsod-Abaúj Zemplén megyében a hátrányos helyzetű roma gyermekek oktatása, nevelése már évek óta akut helyzetet teremt, s a pedagógusok és a témában járatos szakemberek, akik kellő elhivatottságot éreznek magukban, de legfőképpen már tapasztalták a hátrányos helyzetű gyerekekkel való foglalkozást, tudják, hogy a feladat nem könnyű. Emiatt döntöttem én is úgy, hogy a pedagógus szakmára készülve belehelyezkedem a tanárok által „kaotikusnak” tartott légkörbe és tapasztalati alapon teszek megállapításokat. Az általam készített felmérések is azt a nézetet támasztják alá, hogy a hátrányos helyzetű tanulók oktatásának és nevelésének módszerei tovább fejlesztendők mindaddig, amíg nem sikerül a pedagógusoknak érdemleges eredményeket elérniük e téren.

 • Ponyi László :

  A tanulmány a roma közösségi házakat a közművelődési intézményrendszer olyan részének tekinti, amely egyrészt kultúraközvetítő, másrészt társadalmi integrációs feladatokat lát el. Vizsgálja a roma közösségi házakat érintő korábbi vizsgálatokat, programokat, adatbázisokat. Bemutatja a roma közösségi házak tervezett vizsgálatát 2013–2014-ben. Tárgyalja a kutatási célokat, a hipotéziseket és a vizsgálat tárgyát, valamint módszerét.

 • Szabó Júlia :
  Te mikor kezdesz? Roma újságírók nyomában [615.90 kB - PDF]EPA-02245-00008-0040

  Kutatásom kiindulópontja az a megfigyelésem, hogy az elmúlt években nem egy roma újságíró-képző kurzus indult el, ezeken számos résztvevő végzett, többnyire sikeresen. Hol vannak ők? Kik jutottak szerephez a hazai többségi, illetve „saját” médiában? Kik lettek sikeresek, és hová tűntek azok, akiknek másfelé kanyarodott az életpályájuk, nem tudtak megkapaszkodni a hazai nyilvánosságban? A kutatásban először a képző helyeket, illetve ezek egykori vezetőit kerestem meg. Jelen tanulmány az itt szerzett tapasztalatokat elemzi. A következő lépés maguknak a roma újságíró kollégáknak a megkeresése lesz, ezt követően kerül majd sor szándékaim szerint a média-vezetőkkel készített interjúk elemzésére.

Konferencia - beszámoló

A nemzetiségi közösségek kutatói