a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón23. évf. 2. sz. (2019.)

Tartalom

Tanulmány

  • Zsák Éva ,
    Hegedűs Katalin :

    Összefoglalás: A perinatális veszteség miatti gyász a komplikált gyász egyik jelensége, amelynek megélése, az azzal való szembesülés terhet ró a szülőkre, környezetükre és az egészségügyi szakemberekre egyaránt, mégis kevéssé feldolgozott, tanulmányozott terület. Célkitűzésünk a perinatális veszteséget átélő egészségügyi dolgozókkal kapcsolatos szakirodalom rendszeres áttekintése annak érdekében, hogy átfogó képet lehessen kapni a nemzetközi és nemzeti szinten ismert, a témát illető szakmai attitűdökről és létező megoldásokról. A problémakör jelentősége és komplexitása szükségessé teszi a nagyobb figyelmet, aktív és naprakészen elérhető szakmai programok meglétét, a hivatásukat ezen a területen gyakorló egészségügyi szakemberek képzésének minden elérhető szintjén.

  • Tomán Edina :

    Összefoglalás: Életünk születésünktől kezdve tele van változásokkal. A változások magukban hordozzák a veszteséget. A veszteség pedig a gyászt. Veszteségeink átélése különböző lehet, ahogyan megélt gyászfolyamatunk is. Nem csupán a normál, illetve a komplikált gyászfolyamat különbözőségére utalunk, hanem a pszichiátriai betegségben szenvedő személyek által átélt veszteségélmények különös nehézségeire. Jelen tanulmány a méltatlanul kevés nemzetközi szakirodalom alapján kíván áttekintést nyújtani a pszichiátriai betegek gyászfolyamatainak jellegzetességeiről.

  • Hodász Luca ,
    Tóth Krisztina :

    Összefoglalás: Az 1997. évi CLIV egészségügyi törvény és a 117/1998 (VI.16.) Korm. rendelet alapján a cselekvőképes beteg - önrendelkezési joga keretén belül - eldöntheti, hogy mely beavatkozást fogad el és melyiket utasítja vissza. A cselekvőképes beteg egy jövőbeli, esetleges cselekvőképtelen állapotára vonatkozóan közokiratban rendelkezhet az egészségügyi ellátás visszautasításáról. Ez utóbbi nyilatkozati forma - röviden: élő végrendelet - az előrehaladott, krónikus progresszív betegségben szenvedők számára nyújthat segítséget szándékaik érvényesítéséhez. Az élő végrendelet elkészítése során javasolt a körültekintő orvosi konzultáció. Ennek egy jó gyakorlatát mutatja be a cikk, amely az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet Hospice-Palliatív Osztályán dolgozó szerzők tapasztalatain alapul.

  • Németh Ákos :

    Összefoglalás: Babits Mihály (1883-1941) írói-költői pályáját végigkíséri a halál, az elmúlás értelmének keresése. Köszönhető volt ez részint a lét végső kérdéseit fürkésző filozofikus alkatának, részint az őt alkotói időszakának jelentős részén át kísérő betegségeknek, amelyek időről-időre a személyes élet végességére emlékeztették. Írásomban a halálról való gondolkodást illetve annak változásait, az alkotói életműbe való beépülését vizsgálom Babits Mihály néhány jellemző lírai és prózai művében.

Szemle

  • Fordította: Sarungi Emőke ,
    Fordította: Harkai Viktória :

    A veszteség az élet elkerülhetetlen része; minden percben 108 ember hal meg világszerte. Mit kell tennünk olyankor, amikor egy szerettünk valamilyen veszteséget gyászol? - ez a kérdés épp olyan zavarba ejtő, mint ahogy az a tény is, hogy nincs egy konkrét válasz rá. Robert Stolorow (PhD) pszichoanalitikus megosztott a véleményét a Thrive Globalolvasóival, miszerint a szokásos stratégiánk az ilyen helyzetek megközelítésére épp az ellenkezője annak, amire az embereknek valójában szükségük van. Az alábbi interjúban Stolorow, aki többek között a Trauma and Human Existence: Autobiographical, Psychoanalitic, and Philosophical Reflections (Trauma és emberi létezés: Autobiografikus, pszichoanalitikus és filozófiai reflexiók) (2007) című könyv szerzője, arról beszél, hogy az embereknek a vigasztalás helyett sokkal inkább arra van szükségük a fájdalmas helyzetekben, hogy összekapcsolódjanak az érzésükkel, kapcsolatba kerüljenek a fájdalommal. Beszél továbbá arról is, hogy a gyász folyamatának nincs meghatározott menetrendje, és hogy lehet, hogy téves elképzelések élnek az emberekben a traumából való "gyógyulásról". Az alábbiakban az interjú tömörített és szerkesztett változatát olvashatják.