a borítólapra  Súgó epa Copyright 
Kharón15. évf. (2011.) 4. sz.

Tartalom

Tanulmány

  • Tóth Petra :

    Amikor az egyes ember létezése a csontokra redukálódik, elvész a lényeg, elvész a lélek. A halál rémisztő éji árnnyá válik, ami minden elveszt, ami számunkra. Az éjszakák követik a nappalokat, ahogy a halál követi az életet. Az élet-halál, a kiáradás-apadás, kezdés-befejezés ritmusa ott lüktet mindenütt. A ma emberének sincs hova menekülnie a halálra predesztinált élete elől, érdemes azzal megbarátkoznia, hiszen semminek nincs értéke a halál nélkül, az utunkon elhelyezett gyémántok a sötét háttér előtt világítanak a legszebben. A halálközeli élmények, a halottakkal kapcsolatos álmok, és az ezekről szóló beszámolók segítenek bennünket annak megértésében, hogy a halál: kezdet.

  • Édes Tünde ,
    Kerekes Zsuzsanna :

    Tanulmányunkban esetbemutatás segítségével, gyakorlati szempontból tekintjük át, hogyan hat a férfiak életének, jóllétének alakulására a családtag terminális állapota, ápolása. Olyan témákat veszünk sorra, melyek aktuálisak, változást sürgetőek, továbbá a tradicionális nemi előírásokat átértékelő nézőponttal rendelkeznek. Szakirodalmi válogatás alapján igyekszünk ízelítőt adni a férfiak pszichés állapotának jellegzetes változásairól és a nemi szerep-elvárásokkal rendelkező, gyászmunkával szembesülő emberek pszichés jellemzőinek bemutatására is kísérletet teszünk.

  • Weiszburg Anna :

    Jelen tanulmány célja, hogy röviden bemutassa a haptonómiát, amely egy különleges kontaktus kialakítása révén segíti elő a páciens gyógyulását vagy kiteljesedését - többek között az érintés eszközének bevonásával. Pszichoterápiás és személyiségfejlesztő alkalmazásán felül a haptonómia a testi fájdalom kezelésének is hasznos eszköze lehet, nem csak pszichoterápiás keretek között, hanem bármely segítő foglalkozás gyakorlásában, így a palliatív ellátásban is.

Adattár

  • Czenke Dóra Anett :

    A gyermekek számunkra egyet jelentenek az élettel, az élet kezdetével, a reménnyel, a lehetőségekkel. Hogy lehet egy élete legelején álló kis teremtés gyógyíthatatlan beteg? A rideg valóság komor kérdése ez, melyre tudjuk a könyörtelen választ: a betegség, a halál nem válogat semmilyen szabály szerint sem. Egy leukémiás kislány és hozzátartozói történetén keresztül szeretném bemutatni, hogyan éli meg a beteg gyermek és környezete a betegséget, annak kezdetétől egészen az elkerülhetetlenig. Egy kezdetben teljesen egészségesnek tűnő kislány és családja életének gyökeres megváltozásához elég volt egyetlen szó: leukémia. A hirtelen jött kegyetlen diagnózis azonnali cselekvést követelt. A kislány állapota a megkezdett terápia hatására eleinte stabil lett, majd lassú, de visszafordíthatatlan romlást mutatott. Lilla történetén át alkalmunk nyílik megismerni egy hatéves gyerek betegségtudatát, halálképét, példamutató helytállását az életéért folytatott harcban.

Könyvajánló