Kedves Barátunk!
2023. május 30.

E heti hírlevelünkben egy különleges rendezvényről, a mesterséges intelligencia és az emberi tudás megmérkőzéséről, a Haydneummal közös munka eredményéről és az OSZK podcast 6. adásáról is olvashat. – Értesítünk mindenkit, hogy az Olvasószolgálati és Tájékoztatási Főosztályon a mikrofilmszkennelés díjtalan.

A Haydneum és az OSZK közös sajtótájékoztatója
HÍR 2023. május 25.

Egy éve működik üzemszerűen a nemzeti könyvtár digitalizáló központja, amely Közép-Európa közgyűjteményei közül a legnagyobb és legmodernebb eszközparkkal rendelkezik. A központ átadásához kapcsolódva a bibliotéka és a Haydneum – Magyar Régizenei Központ szakmai együttműködést kötött, amelynek gyümölcse immár 20.054 digitalizált oldalnyi zenei anyag.

További részletek

A Budai krónika hasonmás kiadása – könyvbemutató
RENDEZVÉNY 2023. május 27.

2023 pünkösdjének vigíliáján ünnepeljük az első Magyarországon nyomtatott könyv, a Budai krónika, azaz a Chronica Hungarorum kiadásának 550. évfordulóját. A magyar nyomdászattörténet első kötetét 1473 pünkösd előestéjén fejezte be Hess András. A jeles jubileum alkalmából az OSZK újra megjelentette a gyűjteményében őrzött példány latin nyelvű hasonmását, kiegészítve a magyar revideált fordítással, egy, a mű történetéről szóló, átfogó tanulmánnyal és egy részletes angol nyelvű ismertetővel. A fakszimilét 2023. május 27-én mutatta be a nemzeti bibliotéka.

 

További részletek

Mesterséges intelligencia versus könyvtáros
RENDEZVÉNY 2023. május 27.

ChatGPT vs. Farkas Gábor Farkas – az 550 éves magyar könyvnyomtatás napján könyvtárunkban megmérkőzött egymással a mesterséges és a természetes intelligencia. Kérdezzük a Budai krónikáról, az első Magyarországon nyomtatott könyvről az AI-t és a kutatót, a könyvtárost, Farkas Gábor Farkast! Kinek a válaszát fogadjuk el? Kié lesz érdekesebb vagy humorosabb?

További részletek

Érdi Marianne: „Jól elvagyok a régi könyvekkel” – podcast 6. rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A penészedő könyvek helyes tárolásától a Magyar Örökség-díjas pergamenkódex restaurálási eljárásig. Az OSZK podkasztjában Érdi Marianne könyv-, papír-, és bőrrestaurátor művésszel, az Állományvédelmi és restauráló osztály helyettes vezetőjével beszélgetett Tóth Péter kulturális menedzser, a könyvtár webestartalom-kezelője. A felvétel elkészítését Solymosi Ákos segítette.

További részletek

Holnapig még látogatható a Magánáhítat könyvei című kiállításunk!
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Meghosszabbítottuk az őszentsége Ferenc pápa magyarországi látogatásának tiszteletére megrendezett időszaki kiállításunkat, amelyen a késő középkori Magyar Királyságban és tágabb környezetében magánáhítat céljára használt latin és népnyelvű kézírásos és nyomtatott könyvek különböző típusait mutatjuk be.

További részletek

Az International Internet Preservation Consortium 2023-as taggyűlése és konferenciája
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A COVID-időszak után elsőként rendezte meg jelenléti formában az éves taggyűlését és konferenciáját az International Internet Preservation Consortium (IIPC ) a hollandiai Hilversumban. Az eseménynek, amelynek mottója a rugalmasság és megújulás (resilience and renewal) volt, különös jelentőséget adott, hogy az IIPC idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Az OSZK képviseletében dr. Kalcsó Gyula, a Digitális Bölcsészeti Központ Digitális Filológiai és Webarchiválási Osztályának webarchiválási csoportvezetője vett részt.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje:  
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd