Kedves Barátunk!
2020. május 2.

Ismét hívjuk kedves olvasóinkat VERSHAZA című kiállításunk tárlatvezetéseire, s három blogposztunkat is ajánljuk e heti hírlevelünkben. 

A három Mohács. Első rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Napjainkban a mohácsi csata, a „mohácsi vész” képe összeforrt a középkori Magyar Királyság bukásával; Muhi és Trianon mellett, a nemzet legnagyobb tragédiáinak egyikeként, a régi dicsőség elmúlásának szinonimájává vált. A történettudomány is mérföldkőként, egy korszak végeként tekint 1526-ra. Mohács fogalommá, viszonyítási ponttá lett. Az 1526-os vereség mintájára „osztrák Mohácsnak” nevezett diakovári csatában egy jól felszerelt Habsburg-sereg semmisült meg. A visszafoglaló háborúk során pedig Nagyharsány mellett, a „második mohácsi csatában” az egyesült keresztény seregek fényes győzelmet arattak, mintegy lemosva a másfél évszázada esett szégyent.

További részletek

Egy aranylakodalom emléke. Harmadik rész
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Blogsorozatunk harmadik része: Habsburg–Tescheni Frigyes királyi herceg és neje, Izabella 1928 októberében ünnepelték aranylakodalmukat. Ennek alkalmából több, igen értékes könyvet ajándékoztak a Magyar Nemzeti Múzeum Országos Széchényi Könyvtárának. Tették mindezt annak ellenére, hogy már csak egykor mesés vagyonuk töredékének voltak birtokában.

További részletek

Királyi adomány Melius Juhász Péter javára
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A 16. században a reformáció megjelenésével a különböző nyomdatermékek, a röplapok és terjedelmesebb könyvek új funkciót kaptak, a hittételek terjesztésében töltöttek be fontos szerepet. Ezt mind a katolikus egyház, mind a protestáns felekezetek tagjai igen hamar felismerték és igyekeztek ki is használni. Az egyes területek birtokosai és uralkodói politikai megfontolásból törekedtek befolyásolni alattvalóik felekezeti meggyőződését, ezért nagy hangsúlyt fektettek a nyomdák létesítésére és megtartására birtokaikon, hiszen ez kulcsfontosságú lehetett a helyi lakosság új hitre térítése vagy eredeti hitében megerősítése szempontjából.

További részletek

Tárlatvezetések VERSHAZA című kiállításunkban
RENDEZVÉNY 2022. március 22-étől

Kurátori vezetéseket tartunk A Himnusz, Szózat, Nemzeti dal – emblematikussá lett verseink alcímű kiállításunkban keddenként 11 órakor és csütörtökönként 17 órakor, valamint további időpontok is igényelhetők csoportosan a csoportvezetes@oszk.hu mail-címen. 

További részletek

Több mint száz OSZK-s dokumentum a Magyar Nemzeti Galéria kiállításán
IDŐSZAKI KIÁLLÍTÁS 2022. április 12. – augusztus 28.

Ritkaságaink is láthatók az Art deco Budapest. Plakátok, tárgyak, terek (1925–1938) című kiállításon a Magyar Nemzeti Galériában.  Az OSZK Plakát- és Kisnyomtatványtárából és színháztörténeti gyűjteményéből eddig kevéssé ismert, de annál jelentősebb műremekek kerültek a Magyar Nemzeti Galéria nagyszabású kiállításába, amely a vizuális kultúra irányából – a plakátművészet és társműfajai segítségével – közelíti meg az irányzatot a hazai viszonylatban eddig még nem látott módon.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: nagy.erzsebet@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd