Kedves Barátunk!
2022. január 10.

Idei első hírlevelünkben, többek között, a Pray-kódex díszmásolata kapcsán készült filmről adunk hírt, illetve az új esztendő blogposztjaiból ajánlunk olvasnivalót.  

Boldog új esztendőt kívánunk minden olvasónknak!  

Filmbemutató az OSZK-ban
HÍR 2021 decembere

Karácsony előtti házi vetítésen nézték meg az alkotók az OSZK dísztermében a néhány nappal korábban elkészült Látjátok feleim... című, 70 perces, teljes egészében OSZK-s kollégák által jegyzett filmet, amely egyrészt bemutatja állományunk MNy 1 jelzet alatt őrzött becses kéziratát, a latin nyelvű Pray-kódexet és a kódexben lévő Halotti beszéd és könyörgést, az első összefüggő magyar nyelvemléket, másrészt végigkíséri a kódex díszmásolata elkészítésének hosszú folyamatát. 

További részletek

Ki volt Metternich‒Sándor Paulina?
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Háromrészes blogposztunkban emlékezünk meg a száz éve elhunyt Paulina grófnőről, az Ördöglovasként is emlegetett Sándor Móric gróf leányáról. A vakmerőségig merész, császárhű Sándor Móric gróf Klemens von Metternich kancellár első házasságából született leányát vezette oltárhoz, tőle született 1836 februárjában Paulina nevű leánya. 

További részletek: 1. rész2. rész3. rész

Egy áldozatkész szegedi gyűjtő, Déry Ernőné Herz Ilona
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

Ex libris gyűjtők, gyűjtemények című sorozatunk 18. részében Déry Ernőné Herz Ilonát (1886–1972) és gyűjteményét mutatjuk be. A Temes megyei Csákován (ma Csák, Románia) született későbbi gyűjtő már fiatalon vonzódott az irodalomhoz és a képzőművészethez, és ez irányú érdeklődését egész életén át megőrizte.

További részletek

Kutatóink a IV. Scriptorium-konferencián
KONFERENCIA 2021. december 16–17.

A kéziratosság a témája a konferenciasorozatnak, amelynek legutóbbi rendezvényén a Kutatási és Különgyűjteményi Főosztály két munkatársa, Hende Fanni (Fragmenta Codicum műhely) és Szovák Márton (Régi Nyomtatványok Tára) is előadást tartottak. 

További részletek

COPIA – újabb levelek Babits Mihály hagyatékából
ONLINE TARTALOMSZOLGÁLTATÁS FOLYAMATOS

A jogörökösök hozzájárulásának köszönhetően Babits Mihály hagyatékából immár Dienes Pál, Valéria és Gedeon összesen mintegy hetven levele is elolvasható legújabb digitális szolgáltatásunkban a COPIA című felületen.

További részletek

Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Kövesse a könyvtárat Instagramon, Tiktokon és Twitteren is!

 Itt leiratkozhat hírlevelünkről. | A hírlevél címzettje: moldovan.istvan@oszk.hu 
Ha hírlevelünk nem jelenik meg, vagy nem jól olvasható, megtekintés böngészőben.

powered by phpList 3.4.5, © phpList ltd