Kedves Barátunk!
2016. november 21.
Fordítás, tolmácsolás, értelmezés

Tudományos ülésszak – 2016
2016. november 24–25.
VI. em., Díszterem

Kétnapos tudományos konferenciára hívjuk vendégeinket, melynek plenáris előadásait Nádasdy Ádám, Somfai László és Esisemann György tartja, ill. öt szekcióban tudományos kutatást is végző kollégáinkat hallgathatják meg számos érdekes témában. Az előadásokat a fordítás, a tolmácsolás, az értelmezés fogalomhármasának tematikája kapcsolja össze.
A program mellett a könyvtárunk díjmentes napi jeggyel, a kiállításaink pedig ingyenesen látogathatók. A beiratkozni szándékozók fél áron válthatnak éves olvasójegyet. Ajándékboltunkban egyes kiállítási katalógusok és kiadványok kedvezményesen vásárolhatók meg.

További részletek
Research 2.0

Könyvbemutató
2016. december 5., 14 óra
VII. emelet, a Könyvtártudomány Szakkönyvtár Olvasóterme

A könyvespolctól a WEB2.0-ig! – Az információs műveltség fogalmát és problematikáját bemutató, az információs írástudás kérdéseit vizsgáló Research 2.0 (Kutatás 2.0) című kötet bemutatóján Fodor János (ELTE Könyvtártudományi Tanszék) vezeti a beszélgetést. Vendégünk lesz a nemzetközi együttműködésben született kötet két hazai szerzője, Koltay Tibor és Z. Karvalics László.

További részletek
TestesÉvad – Pacal és Paleo!

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. december 8., 17 óra
VI. em., Díszterem

Tudja Ön mi a Törött lév? Esetleg fogyasztott már Klödröt? Ha még nem kóstolta ezeket, a Vetrecét semmiképp se hagyja ki! A magyar gasztronómia múltjába és jelenébe, a hagyományos és egészséges táplálkozás különféle elképzeléseibe, divatjaiba kóstolhatunk bele a rendezvény során. Váncsa István előadása, az ínycsiklandozó szavak és illatok, Cserna-Szabó András fakanál-koreográfiája; s egy távoli világot idéző szakácskönyv bilincselik le vendégeinket… vagy nem is olyan távoli? Tartson velünk, s járjunk utána, eleink tudása miként képviseltetik napjainkban!

További részletek
Propaganda az I. világháborúban

Könyvbemutató
2016. december 12., 16 óra
V. em., 516-os tanácsterem

Korábbi I. világháborús kiállításunkhoz kapcsolódó szakmai konferencia tanulmánykötetét mutatjuk be, amely a hazai propagandát vizsgálja különböző (történészi, sajtó- és irodalomtörténészi, művészettörténészi) aspektusokból. A Propaganda – politika, hétköznapi és magas kultúra, művészet és média a Nagy Háborúban (szerkesztette: Ifj. Bertényi Iván, Boka László, Katona Anikó) című kötetet bemutatja, illetve a szerkesztőkkel beszélget Ablonczy Balázs, történész, az MTA Történettudományi Intézet főmunkatársa.
A kiadvány a helyszínen kedvezményesen megvásárolható!

További részletek
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Időszaki kiállítás
2017. március 31-ig
Győr, Rómer Flóris Múzeum

November 3-án nyílt meg a győri Rómer Flóris Múzeumban a könyvtárunk részvételével létrehozott A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2017. július 31-ig
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.