Kedves Barátunk!
2016. november 7.
A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944

Időszaki kiállítás
2017. március 31-ig
Győr, Rómer Flóris Múzeum

November 3-án nyílt meg a győri Rómer Flóris Múzeumban a könyvtárunk részvételével létrehozott A magyar hangosfilm plakátjai 1931–1944 című kiállítás.

További részletek
Könyvlopások, védési eljárások és könyvmanipulációk

Kerekasztal-beszélgetés
2016. november 8., 14 óra
VI. em., Díszterem

Gyűjtők, antikváriusok és könyvtárosok részvételével védési eljárások könyvlopások és -manipulációk témakörökben rendezzük meg kerekasztal-beszélgetésünket.

További részletek
TestesÉvad – Vegyük kézbe a lábunkat!

KönyvTÁRlat – Irodalmi és kultúrtörténeti programsorozat
2016. november 10., 17 óra
VI. em., Díszterem

Korunk egyik legégetőbb problémájáról, az ökológiai lábnyom kérdéséről is beszél 17 órakor kezdődő előadásában Vásárhelyi Tamás biológus. Ezt követően Szőlősi Jenő és táncpartnere mutatja be táncprodukcióját Latin Legs címmel.
A Varázsgömb Comenius példátlanul sikeres művét, egy képes iskolai tankönyvet mutat be (Orbissensualiumpictus – A' Láthato Világ... le ábrázolása... Nürnberg, 1669.). A tankönyv 1658 és 1967 között több mint háromszáz kiadásban jelent meg, egyedülálló pályát futva be ezzel a világon!

További részletek
Magyar Október – Honlap 1956 hangzó és mozgóképes örökségéről

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 23-ától
www.magyaroktober.hu/

Az 1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulóján elindított honlapunk 1956 archív hangzó és mozgóképes örökségéből nyújt válogatást, de célja egy új virtuális közgyűjtemény létrehozása is, mely lehetőséget nyújt a későbbi gyarapításra és bővülésre a magánarchívumok és a közgyűjteményi rendszer összefogásával.

További részletek
A könyvtárosság a számára hivatás volt – Honlap Horváth Tiborról

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 23-ától
http://horvathtibor.oszk.hu

1956-os forradalom és szabadságharc hatvanadik évfordulójához kapcsolódva indítjuk útjára a Dr. Horváth Tibornak (1935–2011), a magyar könyvtártörténet meghatározó alakjának pályáját bemutató tematikus összeállítást. A virtuális kiállításban külön fejezetet kaptak a könyvtáros-tanár az 1956-os forradalomhoz és szabadságharchoz kapcsolódó személyes emlékei is. A családtól kapott fotók és a Horváth Tiborral készült életműinterjú mellett, számos adat és írás eleveníti fel a magyar könyvtártörténet közelmúltja jelentős személyiségének életútját.

További részletek
A bőség zavara – 80 éves a Plakát- és Kisnyomtatványtár

Időszaki kiállítás
2017. július 31-ig
V. em., a Plakát- és Kisnyomtatványtár előtti tér

Könyvtárunk különleges részlege, a Plakát- és Kisnyomtatványtár, 1935-ben vált önállóvá. A mostani kiállítást – kicsit megkésve – ennek megünnepléseként, tárunk fennállásának 80 éves évfordulója alkalmából rendeztük meg. A kiállítással gyűjteményünk sokszínűségét, sokoldalúságát és sokféleségét szeretnénk bemutatni. A bőség zavara – beszédes cím. Egyrészt a több mint 4 millió egységet számláló gyűjteményre, másrészt ennek sokféleségére utal. Képeslapok, plakátok, oklevelek, gyógyszerismertetés – és megannyi egyéb érdekesség várja a látogatókat kiállításunkon.

További részletek
Várostérképek Széchényi Ferenc gyűjteményéből

Internetes tematikus szolgáltatás
2016. október 26-ától
http://szechenyiterkepek.oszk.hu/hu/varos-terkepek

Ismét bővült a Térképtárunk kiállítássorozatát online bemutató Kincsek Gróf Széchényi Ferenc könyvtáralapító gyűjteményéből című internetes szolgáltatásunk. Széchényi Ferenc térképgyűjteményének 28 – különféle korszakokból származó – várostérképe is megtekinthető az új menüpont részeként.

További részletek
Üdvözlettel:
oszk.hu

Kérdezze a könyvtárost!
A hírlevél kommentálható Facebook-oldalunkon.
Híreink telefonról Twitteren is azonnal elérhetők.
Hírlevelünkről ezen a linken iratkozhat le, illetve feliratkozhat a Földabrosz-blog hírlevelére is.