Csongrád Megyei Könyvtáros 32-33. évf. 1/4.sz. (2000/2001)

Nagy Erika

Kanada-gyűjtemény az SZTE Egyetemi Könyvtárában


Kanada kultúrája és irodalma nem tartozik Magyarországon a legismertebbek közé, de valószínűleg mindenki hallotta már Margaret Atwood (Fellélegzés), Michael Ondaatje (Az angol beteg), vagy Lucy Maud Montgomery (az Anna-sorozat) szerzőjének nevét. Többek között az ő műveik is megtalálhatóak (eredeti nyelven) az SZTE Egyetemi Könyvtárban a Kanada-gyűjtemény számára fenntartott polcokon.

A Kanada-gyűjtemény az Egyetemi Könyvtár legifjabb különgyűjtménye: 2000 márciusában nyitotta meg ünnepélyes keretek között őexcellenciája Martha Mosczenska, Kanada magyarországi nagykövet-asszonya. A folytonosan bővülő állomány ma mintegy 600 kötetet számlál.

A Szegedi Tudományegyetemen (korábban: József Attila Tudományegyetem) 1985-ben tartotta első Kanada-szemináriumát Dr. Kürtösi Katalin, az Összehasonlító Irodalom-tudományi Tanszék docense - előbb csak magyar szakosoknak, majd az Angol Tanszéken is. Az oktatáshoz természetesen könyvek is kellettek: az első köteteket a kurzusok megindulása után nem sokkal adta át Théodore Arcand úr, Kanada akkori nagykövete. A gyarapodásról – ajándékozás útján – mind a mai napig Kanada kormánya (vagy, ahogyan a kanadaiak mondanák, végső soron II. Erzsébet királynő) gondoskodik.
Két fő körülmény határozta meg a gyűjtemény jellegét a kezdetektől fogva: a szükség és a lehetőség. Természetesen elsősorban az oktatásban használt anyag beszerzése volt a cél, ebből következően a hangsúly az irodalomra esik, melyet a legfontosabb elméleti, történelmi és kulturális művek egészítenek ki.
Időközben az érdeklődés és a hallgatói létszám párhuzamos növekedésével a Kanada- órák szemináriumból előadássá léptek elő, és újabb kurzusok is indultak (inter- illetve multikulturalizmus), amelyek a „klasszikus” kanadai stúdiumokon kívül szintén kanadai anyagot használtak. Eközben a könyvek száma is szépen szaporodott, így hát mind a könyvek elhelyezése, mind használtatása egyre nagyobb akadályokba ütközött eredeti helyükön, az Összehasonlító Irodalomtudományi Tanszék könyvtárában. Ekkor vetődött fel annak a lehetősége, hogy amennyiben az Egyetem tud megfelelő helyet biztosítani, Kanada kormánya vállalja, hogy a gyűjteményt továbbra is bővíti. Szerencsére az elképzelés partnerre talált az Egyetemi Könyvtár igazgatója, Mader Béla személyében, aki helyet biztosított erre a célra az egyébként helyszűkével küzdő olvasói térben. A Kanadai Nagykövetségnek csak egyetlen kikötése volt: ne olvadjanak be a könyvek a könyvtár állományába, hanem egy különgyűjteményi részben, „Kanada gyűjtemény” ex librisszel helyezzék el őket. A Kanadai kormány nem titkolt szándéka volt ezzel, hogy felhívják a figyelmet országukra, és esetlegesen más tudományterületek (mint például a jog vagy közgazdaságtan) is bekapcsolódhassanak az egyetemen a Kanada-stúdiumokba. A kanadaiak egyébként is nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy országukat minél többen és jobban megismerjék, lehetőleg a felsőfokú oktatás keretében.
Tehát 2000 márciusában a Kanadai Nagykövetasszony ünnepélyes keretek között megnyitotta a „Canadian Studies Centre”-t, mely ettől fogva bármely könyvtárolvasó számára elérhető. A gyűjtemény tanszéken maradó része néhány fontosabb kézikönyvre és folyóiratokra korlátozódik – a francia (Etudes Canadiennes) és a német (Zeitschrift für Kanada-Studien) kanadisták folyóirataira, amelyek gyakorlatilag hiánytalanul megtalálhatók a tanszéki könyvtárban.

Az Egyetemi Könyvtár polcain tematikus rendben találhatók a művek, a következő felosztásban:

  általános művek (908-CA/A)
kultúra, művészetek (908-CA/K)
társadalomtudomány (908-A/TA)
természettudomány (908-CA/TE)
történelem (908-CA/TO)
honismeret (908-CA/H)
irodalom, nyelvészet (908-CA/I)

Nyelvi megoszlásukat tekintve főleg angol és kisebb részben francia műveket találhatunk – lévén e kettő Kanada hivatalos nyelve.
Azon művek, amelyek egyetlen példányban állnak rendelkezésünkre, csak éjszakára kölcsönözhetőek – mint a többi olvasótermi könyv - viszont azokat, amelyekből többes példányokkal rendelkezünk, szokás szerint három hétre vihetik el az olvasók. Legtöbb ezekből klasszikus kanadai regény. Nemrégiben részesültünk egy több, mint száz példányos adományban, amely kifejezetten a kurzusokra járók kötelező-olvasmány igényeit hivatott kielégíteni.
Remélhetőleg azonban mások sem sétálnak el a polcok mellett anélkül, hogy néhány pillantást vessenek a könyvekre, hiszen „laikusok” – akik esetleg sem angolul, sem franciául nem értenek – számára is akad bőven nézelődnivaló a művészeti albumok, vagy éppen Kanada páratlan természeti szépségeit bemutató fotóalbumok között.