Csongrád Megyei Könyvtáros 31.évf. 1/4.sz.(1999)


A könyvtárak és a szellemi szabadság

Az IFLA (Könyvtáros Egyesületek és Intézmények Nemzetközi Szövetsége) az ENSZ Emberi Szabadságjogok Egyetemes Nyilatkozatában foglaltaknak megfelelõen támogatja és védi a szellemi szabadságot.

Az IFLA kijelenti, hogy minden emberi lénynek joga van hozzáférni a tudáshoz, a kreatív gondolatokhoz és a szellemi termékekhez. Ugyanígy joga a szabad véleménynyilvánítás is.

Az IFLA véleménye szerint a tudáshoz való jog és a véleménynyilvánítás szabadsága ugyanannak az elvnek a két különbözõ vetülete. A szabad gondolkodásnak és a szabad lelkiismeretnek is elõfeltétele a tudáshoz való jog. Az információk szabad áramlásához a gondolat szabadsága és a véleménynyilvánítás szabadsága is elengedhetetlen követelmény.

Az IFLA kijelenti, hogy a szellemi szabadság iránt való elkötelezettség a könyvtári és informatikai szakemberek alapvetõ kötelessége.

Az IFLA éppen ezért felszólítja a könyvtárakat és a könyvtárosokat, hogy ragaszkodjanak a szellemi szabadság elveihez, biztosítsanak akadálymentes hozzáférést az információhoz, tegyék lehetõvé a szabad véleménynyilvánítást, valamint legyenek tekintettel a könyvtárhasználó személyiségi jogaira.

Az IFLA felkéri tagintézményeit, hogy a felsorolt elveket fogadják el és támogassák azok végrehajtását. Ennek érdekében az IFLA kijelenti az alábbiakat:

  • A könyvtárak biztosítják a hozzáférést az információkhoz, a gondolatokhoz és a különféle szellemi termékekhez. A tudás megszerzéséhez és a kultúrák megismeréséhez is kapuként szolgálnak.
  • A könyvtárak nélkülözhetetlen segítséget jelentenek az egyes emberek és csoportok képzésében, az önálló döntéshozatalban, s jelentõs szerepet játszanak a kulturális fejlõdésben is.
  • A könyvtárak hozzájárulnak a szellemi szabadság fejlõdéséhez, fenntartásához, valamint biztosítékul szolgálnak az alapvetõ demokratikus értékek megõrzéséhez és az egyetemes emberi jogok betartásához.
  • A könyvtárak felelõsek azért, hogy garantálják és elõsegítsék a tudáshoz és a szellemi termékekhez való hozzájutást. Ennek érdekében a könyvtárak kötelesek beszerezni, megõrizni és elérhetõvé tenni azokat a dokumentumokat, melyek rávilágítanak a társadalom sokféleségére és rétegzõdésére.
  • A könyvtárakban a dokumentumok választékáról, hozzáférhetõségérõl, és a gyûjteményekre épülõ szolgáltatásokról kizárólag szakmai megfontolások alapján kell dönteni és nem politikai, erkölcsi, vagy vallási megfontolások alapján.
  • A könyvtáraknak az információk beszerzését, szervezését és terjesztését szabadon, a cenzúra minden formáját nélkülözve kell lebonyolítaniuk.
  • A könyvtáraknak minden anyagot, minden könyvtári egységet és szolgáltatást egyformán elérhetõvé kell tenniük az összes felhasználó számára. Nem tehetõ semmiféle megkülönböztetés faji, nemi, életkori, vallási vagy bármilyen más különbözõség alapján.
  • A könyvtár használóinak joguk van személyiségi jogaik megõrzéséhez és anonimitásukhoz. A könyvtárosok és más könyvtári dolgozók nem szolgáltathatnak ki semmiféle információt a használók kilétérõl vagy az általuk tanulmányozott anyagokról egy harmadik fél számára.
  • A közpénzekbõl finanszírozott nyilvános könyvtárak kötelesek terjeszteni a szellemi szabadság eszméjét.
  • A nyilvános könyvtárakban dolgozó könyvtárosok és más könyvtári dolgozók számára is kötelezõ a szellemi szabadság elvének betartása.
  • A könyvtárosok és minden más hivatásos könyvtári dolgozó köteles eleget tenni a munkáltatója részérõl felmerülõ, valamint a használók részérõl felmerülõ igényeknek is. Ha e kettõ ellentmondásba kerül, úgy a használók iránti kötelesség élvez elsõbbséget.

Fordította: Kiss Barbara