Csongrád Megyei Könyvtáros 31.évf. 1/4.sz.(1999)

Jamrik Lajosné

 

Munkánkról –

avagy a könyvtáros percrõl percre

Indul az új év, tehát munkaterv készül hónapról hónapra:

  • szervezzük az olvasókat könyvekhez, könyvekhez olvasókat, iskolai igényekhez foglalkozásokat, rendezvényeinkhez, kiállításainkhoz hallgatókat, nézõket, önkormányzati képviselõvel kapcsolatot, fogadóórát.
  • tervezzük a leltározásokban a részvételt évente 4-5-ször, iskolai letéti leltárokat, állományvédelmünket: kötészetet, javítást, több munkatárs jelenlétét, az állomány biztonságát, selejtezést, kivonást, kötészetbe adást, felszólító írást, a képviselõ jó szándékát, támogatását, könyvvásárlást könyvek cipelését a központba, a könyvtár imagóját, a három bokor könyvtárral információs kapcsolatot, nyári munkákat..., polcmosást, vakáció akcióba bekapcsolódást, önképzést, felkészülést foglalkozásokra, rendezvényekre, havi, negyedéves, éves, fiókhálózati statisztikák elkészítését, elemzését, az éves szöveges jelentés elkészítését.

Munkarend szerinti I. hét. Munkaidõ kezdete 9 óra 30, nyitás 9 óra 30.

Hétfõ: 9 óra 00 perc (esik az esõ).

Az ernyõm, - elkésem! Csukd be az ajtót! Elment ez a ...! Futás a térig, át az 5-ösre, - menjenek már beljebb!.. annyi hely van! - Így persze, hogy nem férek fel! Szorulunk. A mögöttem lévõ csontos nõ kiálló szárnytöveivel meg-meglök, tudatja, hogy nem fér...- hiába lökdös! Arrébb nem tudok menni, csak állok, álljon õ is! Egy megállót se tud az ember emberek között leutazni!

Nyílik az ajtó, leszállnék, de az ernyõ az ajtóhoz szorul.

- Legyen szíves! Az ajtót még egyszer!!! Elszakadt, eltörött. Fejemre teszem az ernyõt, mint egy vargánya.

- Csókolom könyvtáros néni! - suhant el mellettem egy kis olvasóm, nyakamba folyik a víz. 9.28 perc! A könyvtár elõtt várakozók. Jó reggelt! Pont most esik jól!?

Nyitás 9.30. A könyveket teszik az asztalra.

- Én nem találom az olvasójegyem, nem baj?

- Á dehogy! - A tegnapi statisztika sincs kész, a folyóiratok sincsenek lebélyegezve, pakolni is kéne! Olvasójegyszámot keresni, a lapok között.

Jani bácsi a tegnapi filmen mereng: - Nincs az meg könyvben?

- Jó vicc! - nincs is tévém! Mit látott az öreg! - ?

- Hát tudja, brazil vagy spanyol lehet.

De kisegítenek. - Amerikai írónõ, sok regény, szerelem... Steel? Hozom! S viszem a könyveket el a pulttól. Ne siessen! Francba! Ez a szõnyeg is rongyos! Bukdácsolok benne, - majd a képviselõ! Kicserélheti, adjon pénzt, láthatja mennyien vannak, a könyvtár szükséges! Mit ér a könyvtár? Könyvek nélkül? Könyvre adjon! Az kell!! Úgyis otthon olvasnak! Mikor is jön? Majd beszélek vele! Közben pasziánszozok a tasakokkal az asztalon! Szerencsejáték!? Jó lapok! Csak sorba! Mennyien voltak!

- Csókolom, - jön pocak, s vonul hátra az olvasóba.

- Viszem! Még nem jutottam odáig!

- S, hogy van kedves…? - beszélgetne velem, de nyílik az ajtó. Jönnek ketten is az uszodából.

- Valami szórakoztató kellene!

Én is onnan jövök? Mosolyognak vizes cipõm láttán, de ez nem olyan szórakoztató! Szórakoztató, szórakoztató, szórakoztatom magam, nekem szórakoztató! Mi neki a szórakozató? A hátizsákos a lét és idõ kérdéseit keresi. Heidegger? Igen. Nála Isten az idõben létezik. Végtelen. De nekem csak ma, ma kellene mindenkinél jobban.

10 órakor a TÁMASZ-os is megjelenik, két mn. várja, reménykedve, - õk is az idõbõl futottak ki! Pardon, még a helyiséget nem készítettem elõ, redõny fel: - parancsoljanak - invitálom õket sk. kimázolt kiállító kamara szobámba. Kakukk! S jönnek, jönnek, irányítom oda be õket! Amúgy keresnek, kérdeznek, telefonálnak, hosszabbítanak ideki!

12 óra. Levegõt, vagy ebédelni? Úgyse fértem fel! Irány a SPÁR, így spór!

13. 00 nyitás. Gyerekek jönnek, napközis csoport 14 órakor. Az egyik nyög - bõg, nem értem, a másik a tegnap estét meséli, a harmadik dínós könyvet kér. Legalább azok már kihaltak. A házból csak lerogynak a székre, amolyan mesedélutánra, hallgatnám, de fénymásolni szeretnének. Elküldöm õket a másik oldalra, ott lehet! A Lyukasórás újabb versidézettel jön, tudom e ki az írója, hisz õ mindig mindent megold, beküld, s kérdi, mondja: Babits?, Kosztolányi nem, mert.... S keresünk, kutatunk, míg újabb segítségre nincs szükség. A folyóiratolvasó tele, nézzek oda! Messze van!

18 óra! Zárunk! Nincs senki a könyvtárban? Régi, berögzött kérdés.

Kedd: 9.30-kor be a központba. Eligazítás, információ gyûjtés, pályázatfigyelõ áttekintés, ez jó lesz! Ide pályázunk! Nyilatkozat! Le ne késsünk, mint a múltkor! Mire? Profil! Találd ki! Mit tudsz belesuvasztani a keretbe? Ez lesz ... az lesz, amaz lesz. Határidõ? Idõ, IDÕ! Értesítsd a bokrodat! Alsó, Felsõ, nem! Az a pasziánsz! Hangos, Szõreg, Tápé! De csak délután, telefonon! Nekik ugyan nincs, csak a mûvháznak! Nem szeretik ha telefonálok, üzenetet ne hagyjak, nem a mienk a telefon, csak kérhetem, hogy hívjon vissza, de azt mindig teheti! Nekem van, neki nincs! Nincs ott! Beteg a gyereke. Otthon? Zavarni? Õ tudja meddig, hogyan, ha nem tudja, hibáztat. Nem tudta.

Szerdán J-nek Szõregre kell menni helyettesíteni. Kulcsért be a központba, vagy kiviszem én. 12.30-kor indul a busz. Addig ebédelj meg, érj oda, a busz nem vár.

Nyitás 13.00-kor. Jönnek kérdésekkel, óhajokkal, felszólítókkal, pénz nélkül, olvasójegy nélkül. Keresd meg, légy empatikus, nem a tied az ország. Csörög a telefon.

- Egy pillanat, tessék várni!

Hosszabbítanak. Összegyûltek a könyvek, vidd hátra a dobozba, majd aztán pakolsz! Hogy találod meg a könyveket? Amúgy 95-en voltak.

Szerda: Indulás mint hétfõn. Várnak. Az adminisztráció nincs kész, de mondják és mondják és tesszük. 10 órakor a TÁMASZ-os jelenik meg. Havi statisztikát csinálni. Add össze, hossz, vízszint jó? Nem! Gép? Nincs! Fejben megy! esetleg fejjel! Számolni, számolni, kijött. OK! Holnap bevinni, úgyis délelõtt van továbbképzés 12-ig. Délután J Szõregen. Az óvodából jönnének, de nem, nem lehet - szerzõi jogdíjba ütközik.

- Legyen szíves! Wir waren fünf. Megvan a könyvtárban?

Régen mi is. Most rohanok Victor Mannért. A gyerekrészlegen tompa puffanások, a kicsik a könyveket vágják a földhöz. Eldobom magam!

Apropó, pénteken kiállításmegnyitó. Hívni kell a mûvészt, a zenészeket, egyeztetni kell.

Csütörtökön Hingl László képviselõ tartja fogadóóráját. Szólni az érdekelteknek, meghívót küldeni!

Mi van itt a gyerekrészlegen? Pakolni, pakolni, hazafelé, sokan voltak.

Csütörtök: 9.30-kor be a központba, statisztikát le, továbbképzésen jobb képet fel, kell ez, esetleg többször is érdekes, szép nemesítõ elõadásokat hallgatni, töltekezni. Egyébként lehülyülsz! Tömegközlekedés, tv, tömegkultúra, tömegáru, tömegízlés - levegõt!!!! Még nincs vége az elõadásnak! Hallgatnád tovább, de rohanj, mert nem érsz ki: Szõreg, Tápé, Hangos. A terem!

Nyitás kint 13-kor! A földön egy rakás újság, csütörtökön jelenik meg, - az ajtót nyitva hagyom, hajlongok az újságokért, de már tolatnak hátulról rám! Kezdõdik elölrõl: adminisztráció, statisztika, bélyegzés, elõzõ napról pakolás. Vedd át az új könyveket, amit kihoztak, az ellátó rendszerbõl a könyveket magad cipeled, választod olvasóidnak, - szeretnek is! A képviselõre már várnak: fûtés, járda, kuka, kutya. Stoppolom amint beér, nyájasan háziasszonyként pénzt kérve, "kosztpénzt" könyvekre. Lássa be, könyvbõl él az ember! Ossza néggyel! Csak a negyede a tavalyinak. Slisszolna hátra (pályázniuk kell nekik is).

- Segítek a pályázat megírásában! - szemtelenül mondom, õ meg, hadd ne mondjam mit mondott, mi legyen a könyvtárból.

A kezdet megvan, mûvészeti teaház! Csocsoszán él, csak Pinkerton hiányzik! Jönnek, jönnek, invitálod õket a székekre. 12-en vannak már. Könyvekért még többen, a probléma sok, maradok velük 18.30-ig! KÖZÉRDEK! Futás haza, holnapig még sütnöd kell, a kamarakiállítás, kamara zenével. A kamrából állíts elõ valamit, mit spájzoltál? Õrület!

- Üdítõ vagy tea? - azt hiszik vicc, pedig mondom, hogy teaház!

Péntek: Vekkerre ki! Nagy nap! Mûvészek, látogatók jönnek! Neglizsében ne! Nincs egy rongyom (csak az van!). Takaríthatsz, porolhatsz elõtte, semmi sem tökéletes, de jó ez a pogácsa! Ne edd meg! Nem marad a megnyitóra!

Visszafogottan jönnek. Estére tervez mindenki könyvet hozni, zenét hallhatni, képet nézni! Rendezed a képeket. Hangulatos? Amaz lejjebb áll! Fogom! Most tekerd a drótot! Virágot hoztál? Az kell! Puffokat elõ, kicsik. Jó ez az öreg derekaknak, reumás lábaknak!? Minél lejjebb! Mint az életszínvonal.

Szépek a képek, a lelkünket, ízlésünket pallérozzák! K. úr jön (kedves ember), virágot hoz. Így jó! Kezdõdhet! Kedves.....

gitárzene

képek

pogácsa teával

Kilencvenen voltak.

Örültek, örültünk.

Így jó.

U. i. A szöveges jelentésbe mit írunk? Azt, hogy hétrõl hétre…