Csongrád Megyei Könyvtáros 31.évf. 1/4.sz.(1999)

Kákonyi Gellért

 

A megújult Bibliotéka

- Könyvtárunk kívülrõl-belülrõl 1999-ben –

Ha pesszimista hangulatú szakmai értékelést szeretnék nyújtani az elmúlt esztendõrõl, akkor azt mondanám, könyvtárunk 1999-et is túlélte. Ha azonban valósághû, egzakt, tényeken alapuló beszámolóra törekszünk, akkor ennyivel nem elégedhetünk meg. A könyvtárunkban zajló sokoldalú munkáról régóta nem jelent meg beszámoló, publikáció. Azért, hogy mindenkiben reális kép alakuljon ki helyzetünkrõl, szükség van a közelmúltra, némi visszatekintésre.

1990 elõtt a Bibliotéka a “Csongrád Megyei SZMT Központi Könyvtára” nevet viselte, szakszervezeti fenntartású intézményként a szegedi, Kálvária sugárút 14-es számú épületében mint módszertani központ mûködött. Innen a megyében több mint száz helyen elhelyezkedõ letéti, illetve önálló egységekbõl álló könyvtári hálózatát mûködtette, állományukat gyarapította, gondozta. Nagyvállalatok, állami gazdaságok, falvak könyvgyûjteményei tartoztak az SZMT Központi Könyvtárához. A közmûvelõdést szolgálta a szerzeményezés, enciklopédikus gyûjtõkörrel. A nevéhez tapadó munkásmozgalmi, ideológiai felhangok ellenére az akkor “indexen” tartott mûveket, a hatalom által csak megtûrt szerzõk, írók munkáit is beszerezte. (Ez a gyakorlat emlékeztet a korábbi korok módszerére, mikor az ideológiai szempontból károsnak ítélt mûveket sötét szobában tartották és csak a “kiválasztottak” férhettek hozzá. Ez a mi könyvtárunk esetében úgy érhetõ tetten, hogy itt beszerezték és elolvasták, hogy mitõl kell óvni a szocialista felsõbbrendûséget…)

A könyvtár érdemeit emeli, hogy a szegedi és a megyében mûködõ nagyvállalatok dolgozóinak és családtagjainak a munkahelyére vitte a betût, a mondatokat, a szépirodalmat és szakkönyveket. A rendszerváltás válságos helyzetet teremtett az intézmény életében. A SZOT mint fenntartó megszûnt, a helyére pályázó szakszervezeti tömörülés a mûvelõdési házakat, könyvtárakat, klubokat szélnek eresztette rendezetlen anyagi háttérrel. Fenntartásukban, megtartásukban az állami akarat szintén hiányzott.

Intézményünk ezen átgondolatlan lépések sorozatának esett áldozatul. A 90-es évek elején gyorsan csõdbe jutott a szegedi ipari bázis, a vállalatokat privatizálták, az új tulajdonosok nem tekintették és ma sem tekintik stratégiai céljuknak alkalmazottaik könyvvel való ellátását, felszámolták letéti könyvtárainkat. Rá kellett jönni, ez már egy másik, polgári(?) világ…

Az új helyzetben helyét keresõ könyvtár teljesen átalakult, az SZMT nevet a Dél-alföldi Bibliotéka Könyvtár és Szaktájékoztató Központra cserélte, a könyvtáros berkekben azonban továbbra is a “szakszervezeti könyvtár” megszólítás maradt. Az ezredfordulón a nagy rendszerváltó indulatok kihunytak, senki sem akarja eltörölni a Bibliotékát. Megmaradt a napi munka, hisz az olvasóknak könyvre van szükségük, a Bibliotékának pedig olvasókra.

Hosszútávra

1999-re elértük azt, hogy majd’ tíz év lebegés/lebegtetés után viszonylag rendezett gazdasági keretek mellett elkezdhettük könyvtárfejlesztési koncepciónk megvalósítását. A meglévõ könyvállományunk megõrzése mellett, a gyarapítást olvasóink igényei szerint alakítjuk. Közönségünk jórészt nyugdíjasokból, régi olvasóinkból és újonnan beiratkozott egyetemista, fõiskolás fiatalokból áll. Nem mondtunk le az általános- és középiskolás korosztályról sem, viszont be kellett látnunk, számukra elegendõ az iskolai könyvtárak állománya, a kötelezõ irodalmakat, segédanyagokat inkább saját iskoláikból kölcsönzik, Szeged viszonylatában pedig van nálunk jóval ismertebb könyvtár is.

Számunkra az ismeretlenségbõl, háttérbõl való kitörési pontot a Szegedi Egyetem megalakulása, hallgatói létszámának növekedése, illetve a diákok szakirodalommal, szépirodalommal való ellátása jelenti. A két hagyományos nagykönyvtár (eddig) nem tudott megbirkózni az óriási hallgatói létszámmal. A szerény reklámkampánynak és PR-munkánknak köszönhetõen egyre többen keresték nálunk a kiadott irodalmat, szakkönyveket, jórészt a társadalomtudományok körébõl.

Olvasói létszámunk megnõtt, 1999 õszétõl év végéig 300 frissen beiratkozott olvasót regisztráltunk. A szakirodalom korlátozott példányszámán úgy próbálunk enyhíteni, hogy a könyvek kölcsönzési idejét rövidre fogjuk, hogy minél több olvasó részére ki tudjuk adni a többek által keresett mûvet. A könyvek “forgási sebessége” magas. Beiratkozóinktól telefonos elérhetõséget kérünk, így azonnal értesíthetjük, ha a keresett kiadvány visszaérkezett. Lejárt kölcsönzés esetén elõször telefonon szólunk olvasónknak. Felszólító levelet senki sem szeret kapni, ezt a lehetõséget csak a legvégsõ esetben alkalmazzuk.

Gyûjteményünk enciklopédikus, a pszichológia, szociológia, pedagógia, történelem, irodalomtudomány tekintetében nagyon jól használható, korlátozott lehetõségeink ellenére ezeket a tudományterületeket kiemelten kezeljük.

Az állományon belül külön helyet kapott a kézikönyvtár, amit galéria kialakítású termünkben rendeztünk be.

1999 folyamán a helyben használható anyagot átrendeztük, az ideológiai, tudományos szempontból irreleváns dokumentumokat kivezettük az állománycsoportból. A kézikönyvek (lexikonok, adattárak, enciklopédiák, monográfiák) kölcsönzését is lehetõvé tettük éjszakai, illetve hétvégi kölcsönzés keretében. Letéti könyvtáraink számának folyamatos csökkenése után 1999 nyarán az újszentiváni laktanyában nyitottunk letéti állományt az ott szolgálatot teljesítõ honvédek és hivatásos katonák számára.

Az olvasói nyilvántartást, kölcsönzést számítógépre vittük, így könnyen nyomon lehet követni a könyvek “útját”, a kölcsönzési határidõk betartását stb. A következõ projekt a katalógus, raktári nyilvántartás digitalizálása, ez azonban hosszabb idõt és nagyobb költséget vesz igénybe.

 

Rendezvényeink ’99-ben

idõpont:

program:

1999. január 20. 16.00

A Szegedi Nemzeti Színházról
múlt, jelen, jövõ idõben
Közönségtalálkozó
Vendégei voltak:

Aradi Antal,
a Szegedi Nemzeti Színház és Szabadtéri
Játékok marketingigazgatója,

Sándor János
rendezõ

1999. január 27. 16.00

Kálvária Kör
Versírók klubja, bemutatkozó est

1999. február 24. 16.00

Mindent meg tudok csinálni

Gulácsy Éva pszichológussal Kovács Miklósné beszélgetett.

1999. március 3. 16.00

Kálvária Kör
Versírók klubja

1999. március 19.18.00

Kortárs alternatív kezdeményezések

Vendégek voltak:
Könczei Csilla,

a kolozsvári Tranzit Alapítvány elnöke,

Balogh József,
a szegedi MASZK Egyesület kéviselõje

Házigazda: Márok Tamás újságíró volt.

1999. április 7. 16.00

Költészet napja 1999.
Megemlékezés József Attiláról

Közremûködött:
a Kálvária Kör versírók klubja,

Kecskés Antal és Kovács Levente (gitár)

1999. április 26. 17.00

Szemünk világa
Kolozsvári Lajos szemészprofesszor elõadása

1999. május 5. 15.00

Roma Majális
a Csongrád Megyei Nemzetiségi Könyvtárral közös szervezésben.

Közremûködött a Kájli Lulugyi táncegyüttes.

Ezzel egy idõben F. Tóth Zsuzsa grafikus és festõmûvész kiállítása a könyvtárban.

1999. május 26. 16.00

Ne féljetek

Író-olvasó találkozó Jókai Annával.
Beszélgetõtárs Olasz Sándor,
a Tiszatáj fõszerkesztõje

1999. június 3. 17.30

Kiáltás a tetejetlen fáról
Találkozó Szenti Tibor író-néprajzkutatóval.

1999. július 29-augusztus 7.

Olvasótábor ’99
határon inneni és határon túli magyar fiatalok részére.

1999. szeptember 15. 16.30

A gyilkosok nyomában - A lakosság biztonságérzete

Beszélgetés Kumbor Tibor rendõrõrnaggyal.
Beszélgetõtárs
Andódy Olga színmûvésznõ.

1999. október 13. 16.00

A szabadtéri múltja, jelene, jövõje(?)…

Beszélgetés Nikolényi Istvánnal,
a Szegedi Szabadtéri Játékok Igazgatóságának szakmai tanácsadójával.

Beszélgetõtárs: Kovács Miklósné

1999. december 27-29.

Barátaim szétszórt gyöngyök a nagyvilágban – Téli tábor ’99

 

Táborok ’99-ben

A Bibliotéka 1999 nyarán és telén két alkalommal hívta Szegedre fiatal barátait közösségfejlesztõ-, személyiségépítõ-, szabadidõs táborába. A 30 éves olvasótábori mozgalom modernizált változata a manapság szervezett 10 napos “együttlét”. Vajdasági, erdélyi kapcsolataink révén minden évben határainkon túlról is érkeznek magyar fiatalok, hogy az itteniekkel eltöltsék július végét, augusztus elejét. A táborokra való felkészülés, pályázatokon való részvétel, szponzorok, támogatók, együttmûködõk megkeresése egész évben folyamatos.

A program:

1999. július 29. csütörtök

8.00

Megérkezés a táborba, szálláshely elfoglalása,

15.00

Látogatás Simon Miklós festõmûvész tûzzománc mûhelyében Tápén

19.00

Ismerkedési est, tábortûz, táncelõadás, “beavatás”, szerzõdéskötés

1999. július 30. péntek

9.00

Személyiségfejlesztõ tréning (önismereti foglalkozás pszichológus vezetésével)

15.00

Konfliktuskezelés (önismereti foglalkozás)

19.00

A szegedi Csillagvizsgáló megtekintése, rövid elõadás a napfogyatkozásról, majd gyalogos hazatérés, esti séta Szegeden

1999. július 31. szombat

9.00

Lovasbemutató megtekintése a Széchenyi téren(a III. Honvéd Hagyományõrzõ Egyesület mûsora)

15.00

A “nyári hadjárat és a szõregi csata” (elõadás az 1848-49-es szabadságharc történetébõl)

20.30

Az Állami Népi Együttes bemutatója a Szegedi Szabadtéri Játékokon

1999. augusztus 1. vasárnap

9.00

A szõregi csata emlékoszlopának felavatási ünnepségén való részvétel

11.00

Hadijáték a Kamara-töltésnél (látogatás a honvédtáborban)

15.00

“Zene, Zene, Zene” Ordasi Péter zenetanár elõadása

17.00

A szegedi ferences barátok Mátyás-téri templomának megtekintése

20.00

“Esti mozi” (video-film vetítés)

1999. augusztus 2. hétfõ

9.00

Személyiségfejlesztõ tréning

15.00

Személyiségfejlesztõ tréning

20.00

Szabadprogram (video stb.)

1999. augusztus 3. kedd

9.30

Az Ópusztaszeri Nemzeti Emlékpark és a Feszty-körkép meglátogatása, séta a parkban (visszaérkezés délután)

19.30

“Védekezzünk?!” Kiss Rudolf Péter és barátainak performance és irodalmi elõadása

1999. augusztus 4. szerda

9.00

Személyiségfejlesztõ tréning

15.00

Személyiségfejlesztõ tréning

19.00

“Penészvirág” c. betyárjáték megtekintése, beszélgetés a kiskundorozsmai szereplõkkel

1999. augusztus 5. csütörtök

7.00

Kirándulás Mártélyra vonattal (visszaérkezés késõ délután)

20.00

Szabadprogram

1999. augusztus 6. péntek

10.00

A szegedi Környezetgazdálkodási Kht. munkatársának, Hézer Zsoltnak az elõadása, foglalkozása a szeméthelyzetrõl

15.00

A kiskundorozsmai szélmalom meglátogatása

16.00

A kiskundorozsmai templomról Mádi György plébános tart ismertetõt

20.00

Tábortûz, mûsor, tábori újság megjelenése

1999. augusztus 7. szombat

d.e.

Összepakolás, takarítás, táborzárás

11.30

“Utolsó ebéd”, hazautazás

Fõbb támogatóink:

  • MOBILITAS Ifjúsági Szolgálat
  • Csongrád Megyei Önkormányzat
  • Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark Kht.
  • Szegedi Szabadtéri Játékok
  • Tisza Volán Rt.
  • Százszorszép Gyermekház
  • Kiskun Konzerv Kft.

Támogatók:

MOL Rt; MOL Rt. Bányász Szakszervezetének szegedi alapszervezete; Postások Szakszervezetének Területi Bizottsága; Gyermelyi Tészta Szentesi Kereskedelmi Képviselet; CHIO Kft. Magyarország; AKTIV Tourist Kft.; Simon Miklós festõmûvész; Szeged Táncegyüttes; HERBATRADE Kft. Szentes; Magyar Honvédség 24. Radarszázad Újszentiván; Környezetgazdálkodási Kht. Szeged.

Személyi hírek

A könyvtár igazgatója Veres Gyuláné, könyvtárosok Turcsányi István és Kákonyi Gellért. 1999 folyamán Kadnár Krisztián polgári szolgálatos töltötte nálunk katonaidejét, mint segédkönyvtáros.
Két nyugdíjas kisegít
õ könyvtárosunk, Boros Istvánné és Pórszász Hedvig szabadidejükben járnak be hozzánk. Gazdasági vezetõnk Remes Krisztina.

Utószó

A Bibliotéka közönségének gyarapítása érdekében a városban mûködõ civil szervezõdésekkel együttmûködik. Számukra elõadótermeket, foglalkozásaik részére klubhelyiséget biztosítunk. Nálunk talált otthonra a Gouranga Klub, az Édesvíz Klub, a Katedra Alapítványi Szakközépiskola és egyéb csoportok. Minden progresszív gondolkodású kezdeményezést szívesen látunk intézményünkben.