Tapintható szobrok az állatokról

Fogyatékos gyerekek sétája és kiállítása

 

Sok gyerek nem juthat el egészségügyi vagy szociális okok miatt a Fővárosi Állat- és Növénykertbe. Az Intervet Hungária Kft ezért hívta sétára november 8-án a valamilyen fogyatékkal élő csemetéket az állatkertbe. Méghozzá olyan ismert színművész társaságában, mint Gesztesi Károly, aki egyebek mellett a gyerekek körében is népszerű rajzfilmfigura, a Shrek megszólaltatója.

A gyerekek rajzaikkal és festményeikkel érzékeltették az állatokkal való kapcsolatukat. Sokan kaptak díjakat, s a műveket a barlangteremben mutatták be az érdeklődők számára.

Az állatkerti sétán egy zoopedagógus szakember segítette az eligazodást és az ismeretek bővülését.

A fogyatékkal élő gyermekek között a látássérülteket Szakolczi Gabriella 13. osztályos középiskolás képviselte. Mint elmondta: Székesfehérváron született, de már általános iskolás kora óta a fővárosban tanul. Jelenleg az Addetur Alapítványi Szakiskola és Szakközépiskola tanulója, szoftverüzemeltető szeretne lenni. Koraszülöttként inkubátorba került, s annak következtében a látása már egészen minimális. Azért igyekszik feltalálni magát, s természetesen ő is küldött be rajzokat az Intervet Kft-hez.

Az állatkertben tapintható szobrok és Braille-feliratok is találhatók. Így a látássérültek az ujjaik segítségével ismerkedhetnek meg katta-makival, a vízilóval, az orrszarvúval, a jegesmedvével, a pingvinnel és a hóbagollyal is.

 

Garamvölgyi Annamária