Az emberi zsenialitás jelképe

Kolosszus a Baltazár Dezső téren

 

A Vakok és Gyengénlátók Békés Megyei Egyesületének szeghalmi körzeti csoportjából november 7-én 14-en  kirándulást tettünk Debrecenbe. Fő úti célunk a Da Vinci kiállítás megtekintése volt.

A „La mente di Leonardo” című tárlat a firenzei Uffizi Képtárban mutatkozott be először a közönségnek, majd Tokióban, a Japán Nemzeti Múzeumban volt látható. Mindkét helyen óriási sikerrel. A kiállítás-sorozat harmadik állomása Debrecen. A japán tárlattól eltérően a cívisvárosban több olyan eredeti Leonardo-művet is kiállítottak, amelyek a nagyközönség számára Firenzében sem voltak láthatóak. A magyarországi tárlat egyik nemzetközi szenzációja, hogy több mint félezer (515) évvel az eredeti tervek elkészülte után, Leonardo rajzai alapján felépítették és kiállították azt a Kolosszusnak nevezett hatalmas lófigurát, amely a művészettörténet egyik leghíresebb - el nem készült - szobra. A monumentális, több mint hét méter magas Kolosszus a MODEM előtti Baltazár Dezső téren fogadja a látogatókat, még mielőtt belépnénk a kiállítást bemutató épületbe.

Leonardo da Vinci (1452-1519) itáliai festő, szobrász, építész, fizikus, mérnök, anatómus, író, zenész és feltaláló: immár fél évezrede az emberi zsenialitás jelképe, a világ leghíresebb művésze és tudósa. Ezt a debreceni Modern és Kortárs Művészeti Központban (MODEM) látható kiállítás is érzékeltette.

Az igazi Da Vinci című tárlat az eddigi egyik legjelentősebb magyarországi kiállítás a rendszerváltás óta. Eredeti Leonardo da Vinci alkotásokat és a reneszánsz mester tervrajzai alapján készült installációkat tár elénk. A látványos kiállítás minden korábbinál szemléletesebben mutatja be a reneszánsz zseni gondolkodásának komplexitását.

A kiállítás megtekintése után átlátogattunk a MODEM épületének közvetlen szomszédságában található Kölcsey Központba, ahol „Szépség és fájdalom” címmel három jelentős művész alkotásaiból összeállított tárlatot tekinthettünk meg. Ezen a kiállításon a Goya-sorozat (Francisco Goya 1746 – 1828) először látható együtt William Blake (1757 – 1827) és Kondor Béla (1931 – 1972) műveivel egy egyedi koncepció mentén. A különleges kiállításon így a három művész alkotásai segítségével az isteni és démoni világ különféle ábrázolásait ismerhettük meg.

Kirándulásunk utolsó állomásaként ellátogattunk a Déry Múzeumba, ahol megtekintettük a debreceni Református Kollégium régi könyvtárát, oratóriumát és az állandó kiállításként nyitva tartó egyháztörténeti, egyházművészeti tárlatot is.

Kis csoportunk minden tagja nagyon sok csodálatos élménnyel gazdagodva tért haza.

 

Nagy Zsuzsanna – klubvezető