Végül mindig célba érnek

Tíz éves az ajkai Látássérült Klub

Az egész ország eljött hozzájuk

 

Annyi vendég érkezett szeptember 27-én Ajkára, a Kaszinó nagytermébe, hogy a szépen feldíszített hosszú asztaloknál szék nem maradt üresen.

A Látássérült Klub ünnepelte ezen a napon fennállásának 10. évfordulóját, s erre az alkalomra meghívták a tapolcai, a pápai sorstársakat és az ajkai nyugdíjasklubok tagjait is.

Hagyomány már, hogy a klubtagok részt vesznek egymás rendezvényein, s közös programokat is szerveznek.

Az ünnepségre eljöttek: Schwarz Béla, Ajka polgármestere, dr. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének és egyben a Veszprém megyei egyesületnek az elnöke, Szamosi Károly, a Nyugdíjasok Életet az Éveknek Veszprém Megyei Egyesület alelnöke, Bábics Valéria, az ajkai Nagy László Városi Könyvtár és Szabadidőközpont igazgató-helyettese, Fischli János önkormányzati képviselő, Rieger Tibor, Úrkút polgármestere és még sokan mások.

Schwarz Béla, Ajka polgármestere arról szólt, hogy a Látássérült Klub a város minden fontos eseményében részt vesz. Az önkormányzat is minden lehetőséget megragad a segítségnyújtásra.

– Végiggondolva az elmúlt 10 évet, rájöttem, nem is lesz könnyű mérleget készíteni – kezdte a visszaemlékezést Németh Márta, az ajkai Látássérült Klub vezetője. – Mert annyi mindennel foglalkoztunk! Előadókat hívtunk meg, kirándultunk, ismerkedtünk egymással. Már az első évben létrehoztuk a Gyertyafény Alapítványt, amelyen keresztül ma is vak és gyengénlátó fiatalokat segítünk. Megkerestük az akkori polgármestert, s kértük, hogy a közlekedési lámpa Ajkán is adjon hangjelzést. Megkaptuk. Kértük, hogy a helyi járatokon a látássérültek kísérői is díjmentesen utazhassanak. Szövetségünk elnökének a segítségével ezt is sikerült elintézni, úgy, hogy országosan érvényessé vált. 8 évvel ezelőtt Benkő Imre sorstársunk a nőnapon meglepett bennünket egy gyönyörű verssel. Laczi Ilonáról is tudtam, hogy szépen énekel, így mindkettőjüket beneveztem a Hermina egyesület  versmondó és magyarnóta Ki mit tud?-jára. Imre ott még nem kapott díjat, de Ica országos második lett ma-gyarnóta éneklésben. A következő évben aztán Imre Kecskeméten kapott különdíjat a szép magyar beszédért. És mindketten azóta is nyerik a díjakat, okleveleket. Kurta Sándorné Terike még a férfiakat is megríkatja a hadifogoly nótáival, Várpalotán, a Bányászhimnusszal pedig országos első helyezést ért el. Bejártuk az országot és az ország is eljött hozzánk. Mert hét évvel ezelőtt megszerveztük a Fekete István irodalmi vetélkedőt. Ami annyira népszerű lett Magyarországon, hogy az idén már 10 megyéből 15 csapat adott számot a tudásáról. Népi táncot és tekézni tanultunk, utóbbiban egyből városi harmadikok lettünk. Sokrétű kis csapat vagyunk. Néha eltévedünk, néha rossz vonatra szállunk, de végül mindig célba érünk.

Dr. Szőke László elnök is köszöntötte az országos és a megyei szervezet nevében a jubiláló klubot, majd átadta a Veszprém megyei egyesület által alapított exkluzív emlékplakettet Vallerné Horváth Andrea művelődésszervezőnek, aki a Látássérült Klub régi patronálója. Az emlékplakettel egy-egy látó embert jutalmaznak meg, azt, aki sokat segít a vak és gyengénlátó embereknek. Vallerné Horváth Andrea meghatottan mondott köszönetet az elismerésért.

Szamosi Károly, a megyei nyugdíjas egyesület alelnöke elmondta: 101 nyugdíjasklubot tartanak nyilván a megyében, de ilyen összetartó, lelkes csapat, mint az ajkai látássérülteké, nem sok akad. Németh Márta ajándékot és díszoklevelet is átvehetett a megyei alelnöktől a kiváló munkájáért, s a Kiváló Klubvezető elismerésnek is örülhetett.   Díszoklevelet kapott Benkő Imre és Laczi Ilona is.

Dr. Szőke László elnök és  Németh Márta klubvezető oklevelet és emléklapot adott át jó munkájuk elismeréseként Benkő Imrének, Berják Tivadarnénak, Balogh Sándornénak, Kató Lajosnénak, Laczi Ilonának, Vadász Zsuzsának, Vízi Istvánnak, Pálinkás Istvánnak, Pálinkás Istvánnénak, Horváth Árpádnénak, Hegyi Ferencnének, Csákány Lajosnak, Simon Gyulánénak, Nagy Győzőnének, Tóth Lajosnénak és Molnár Évának.

Csákány Lajos, Pálinkás István és Vízi István még külön ajándékot is kaptak a klub munkájában való aktív részvételükért.

Az ünnepi műsorból, amit a Látássérült Klub tagjai adtak elő, nem hiányzott a humor, az énekszó, a zene és a tánc sem. Németh Márta, Pálinkás Istvánné és Kató Lajosné, a klub alapító tagjai büszkén mutatták meg a vendégeknek a seregnyi oklevelet, érmet és egyéb elismerést, amiket az eltelt évtized alatt a különféle sport, kulturális és szabadidős programokon elnyertek. Aztán következett a vacsora és a bál. S a jó zenére a látássérültek is vidáman ropták a táncot és senki sem akart korán hazamenni.

 

Garamvölgyi Annamária