Ülést tartott az MVGYOSZ Elnöksége

Az egyesületek részesedése az intervenciós alapból

 

A Főkefe Kht. 3400 dolgozója közül 550 a látássérültek száma, tudtuk meg Jádi Krisztinától, a cég rehabilitációs osztályvezetőjétől a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Elnökségének legutóbbi ülésén, amelyre október 10-én került sor az MVGYOSZ székházában. Dr. Szőke László elnök mellett jelen voltak: Szabó Tiborné, Sztakó Krisztina, dr. Földi János, dr. Nagy Sándor és dr. Tóka László elnökségi tagok, valamint dr. Micserics József, az Országos Hivatal vezetője.

A Főkefe Kht-ba nemrég integrálták a Savaria Nett-Pack Kft-t, s a cég része a korábbi Rehabit Komplex Kht. is.   A Főkefénél dolgozó vak és gyengénlátó emberek munkájával elégedettek a Kht. vezetői, s azt tapasztalják, hogy a látássérültek hálásak azért, hogy dolgozhatnak. Többségük papíripari tevékenységet folytat, de a még hagyományosnak számító kefe- és seprűkészítés is a cég profiljához tartozik.

 Az Országos Elnökség indítványozza, hogy a rokkantnyugdíj melletti munkavállalást korlátozó rendelkezések hatálya ne terjedjen ki a súlyosan fogyatékos munkavállalókra.

Támogatólag tudomásul vette az Elnökség, hogy a Rothbart hagyatékból származó 16,5 millió forintot december 31-ig a Szövetség visszapótolja, s ez az összeg a főkönyvben elkülönítetten szerepel majd.

Virág Krisztina, az Országos Hivatal vezető-helyettese ismertette a tagegyesületeknek  leosztott, a személyi jövedelemadó 1 százalékából befolyt összeg felhasználását. Az egyesületeknek szeptember 30-ig kellett elszámolniuk a kapott pénzzel. Ezt a Fejér megyei egyesület kivételével mindegyikük meg is tette. Az elnökség azonban észlelte, hogy néhány megye nem a határozatban foglaltaknak megfelelő célra fordította ezt az összeget. Ezért az Elnökség felkérte az országos hivatalvezetőt, hogy szólítsa fel azon tagegyesületeket, amelyek szabálytalan elszámolást nyújtottak be, hogy a kiutalt összegeket fizessék vissza a határozatban megjelöltek szerint december 31-ig. Sajnos, a Fejér megyei egyesület az elszámolás határidejének elmulasztása miatt kimarad a jövő évi 1 százalékos juttatásból.

Az intervenciós alapban elkülönített pénzre összesen 11 egyesület adott be pályázatot. Az Elnökség döntése alapján a Baranya megyei egyesület érintésvédelmi munkálatokra és festésre 500 ezer forintot; a Bács-Kiskun megyeiek az irodájuk festésére 70 ezret; a Borsod-Abaúj-Zemplén megyeiek a külső vakolat javítására és a könyvtárhelyiség felújítására 350 ezret; a Komárom-Esztergom megyeiek laminált padló cseréjére 110 ezret; a Szolnok megyeiek a nyílászárók cseréjére 160 ezret; a LÁRKE villanyszerelési munkák elvégzésére 425 ezret; a Somogy megyeiek vízvezetékcserére 110 ezret; a Zala megyeiek nyílászárók cseréjére 400 ezret; a Győr-Moson-Sopron megyeiek a rehabilitációs központ támogatására 200 ezer forintot fordíthatnak.

Az egyesületek így összesen 2 millió 325 ezer forintot költhetnek el.  Az elszámolási kötelezettség a tagegyesületek által vállalt önrészre is kiterjed. Az elszámolás hitelesített számlamásolat alapján történik. Az eredeti számlán fel kell tüntetni: az MVGYOSZ intervenciós alapja terhére elszámolva. Amennyiben a támogatott tagegyesület az elszámolási kötelezettségének határidőre nem vagy szabálytalanul tesz eleget, köteles a pályázaton nyert támogatást az MVGYOSZ intervenciós alapja javára visszautalni.

A gyógyszerdobozok Braille-feliratozásával kapcsolatban az Elnökség fontosnak tartja, hogy a felirat a látássérültek számára olvasható legyen. A pontmagasságnak el kell érnie a 0,2 milliméteres értéket.

Döntött az elnökség arról is, hogy az egyéni tagok esetében az új tagsági könyv ára 300; a betétlapé 12; az elveszett tagkönyv pótlása 2000.- Ft legyen.

 

Garamvölgyi Annamária