Az MVGYOSZ akkreditációs minősítése

Megtartotta soron következő ülését az Országos Elnökség

 

Aggályát fejezte ki néhány tagegyesület a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Elnökségének a működési célú támogatásuk mértékével kapcsolatban. Ennek a napirendi pontnak a megvitatásával vette kezdetét az MVGYOSZ Országos Elnökségének augusztus 30-i ülése a Szövetség székházában.

Dr. Szőke László elnök mellett jelen voltak: Szabó Tiborné, dr. Nagy Sándor és dr. Tóka László elnökségi tagok, Németh Orsolya elnökségi póttag és dr. Micserics József, az Országos Hivatal vezetője. A jegyzőkönyvet ezúttal is Simon Enikő vezette.

Mint ismeretes, három olyan megyei egyesületi pályázat is akadt az idén, amely a kelleténél alacsonyabb szakmai színvonalával nem felelt meg az előírt kívánalmaknak. Emiatt az Elnökség anyagi szankciót szabott ki rájuk. Ennek felülbírálatát kérte a Heves Megyei, valamint a Fejér Megyei Egyesület. (Utóbbi az ismételt félreértés elkerülése végett: nem a LÁRKE!)

Az országos Elnökség, meghallgatva az indokokat, úgy határozott, hogy a Vakok és Gyengénlátók Fejér és Heves Megyei Egyesülete felülvizsgálati kérelmének részben helyt ad. Az Elnökség a két egyesületre vonatkozóan az elnöki tiszteletdíj 50 százalékának, s az irodavezetői bérkeret 20 százalékának elvonására irányuló korábbi döntését fenntartja, de azzal a kiegészítéssel, hogy az ily módon csökkentett bérkeretre jutó járulékösszeget visszajuttatja a két egyesületnek.

A Komárom-Esztergom Megyei Egyesület, valamint a Nyírségi Látássérültek Egyesülete felülvizsgálati kérelmében megjelölt szempontokat azonban az Országos Elnökség nem tudja figyelembe venni.

Dr. Micserics József, az Országos Hivatal vezetője adott tájékoztatást arról, hogy a Szövetség megszerezte az akkreditációs minősítést. Ez azt jelenti, hogy az MVGYOSZ a fogyatékkal élő munkavállalók bér- és járulékköltségeire az államtól támogatást vehet igénybe. Nyolc látássérült és két megváltozott munkaképességű munkatárs dolgozik már a Hivatalban bértámogatással. Szeptemberben a számuk további néggyel gyarapodott. Hárman távmunkások; akad közöttük, aki a könyvek konvertálásával, fordítással, Braille-kottaírással foglalkozik. A külső és belső kommunikációs tevékenységgel foglalkozó kolléga az érdekvédelmi csoport tagjaként dolgozik. Októberben a Motiváció Alapítványtól érkezik egy fiatal jogász a Szövetség jogi tevékenységének segítésére. Az Országos Hivatal játékgyártásra is felvesz egy munkatársat. Novemberben, amikor befejeződik a Látótér projekt keretében a képzés, négy személyt szándékoznak a végzett nonprofit menedzserek közül alkalmazni. A nemzetközi kapcsolatokkal foglalkozó munkatársat egyelőre még nem sikerült felvenni, ezt az állást is bértámogatásból szeretnék finanszírozni.

A vakokra vonatkozó jogszabályokról dr. Nagy Sándor adott tájékoztatást. (Ennek tartalmát mi már ismertettük, ezért itt most csak a leglényegesebb motívumokat emeljük ki.) Dr. Nagy Sándor beszámolt az Országos Fogyatékosügyi Tanács (OFT) munkájáról is, amelyben az MVGYOSZ delegáltjaként vesz részt.

A legfontosabb változás, hogy szigorodik az adóterhet nem viselő járandóság, így a rokkantnyugdíj megszerzésének a lehetősége. Ha valaki nyugdíjasként dolgozik, a nyugdíját figyelembe kell venni a jövedelmeknél. Szólt dr. Nagy Sándor a kormány fogyatékosügyi programjáról, amely 33 pontban jelöli meg az országos teendőket. (Szeptemberi számunkban ezt is közöltük.)

Pályázatot írt ki az Országos Elnökség az intervenciós alap keretében, amelynek beadási határideje szeptember 30-án lejárt, s a pályázatok elbírálására októberben kerül sor.

Az új tagsági igazolvány tartalma is korszerűbb lesz, az Országos Elnökség úgy határozott, hogy ez az okmány csak a személyazonosító igazolvánnyal együtt tekinthető érvényesnek.

A II. negyedévi határozatokat is áttekintette az Elnökség.

A bejelentések között felolvasták Péterné Csabák Erzsébetnek az Elnökséghez írott levelét. Ő a GravoBraille Kft. munkájáról számolt be, s kért ahhoz segítséget, hogy tevékenységüket minél többen megismerhessék. (Braille-feliratozású táblákat, ajándéktárgyakat készítenek, s terveznek egy olyan társasjátékot is, amely látó és látássérült gyerekek és felnőttek számára egyaránt használható lesz.) Szeretnének egy tapintható bemutatót is rendezni a sorstársaknak, ezt az Elnökség is támogatta.

Szabó Tiborné nehezményezte, hogy a gyógyszerdobozok Braille-feliratozása nem megfelelő. A 0,35 milliméter pontmagasság lenne elfogadható, de ezt a nyomdák nem tudják teljesíteni. Dr. Nagy Sándor javasolta, hogy látássérültek teszteljék műszerek helyett a Braille-feliratokat, hogy olvashatók-e.

Az Országos Elnökség felkérte a hivatalvezetőt, hogy folytasson tárgyalásokat a Tandem Látássérültek Kerékpározását Segítő Egyesület képviselőjével, mert az egyesület azt kérte a Szövetségtől, hogy egy programjára kölcsönvehesse a vakvezetőkutya-kiképző iskola mikrobuszát.

A Somlai Angyalka Alapítvány a Szövetséggel kötött együttműködési megállapodás meghosszabbítására kérte az Országos Elnökséget. Ezt az Elnökség a Vodafone Magyarország Zrt. Alapítványtól nyert támogatási projekt időtartamára elfogadta azzal, hogy a jövőben az együttműködésnél különös figyelmet fordít a bérleti díj meghatározására.

A Rothbart hagyaték felhasználására vonatkozó korábbi határozatát is meghosszabbította az Elnökség december 31-ig.

Zilahi György, a Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesület elnöke, egészségi állapota miatt, lemondott a megyei elnöki tisztségéről. Az Országos Elnökség a győri elnöknek megyei szervezeti és egyesületi munkájának elismeréseként a Louis Braille-Emlékérem arany fokozatát adományozta. A kitűntetést dr. Szőke László országos elnök szeptember 3-án a rendkívüli megyei küldöttközgyűlésen adta át a kitüntetettnek. (Az eseményről lapunk más helyén számolunk be.)

Az elnökségi ülés derűs pillanatai közé tartozott, amikor felolvasták azt a beadványt, amelyben többen kérték, hogy a Szövetség büféjében árusítsanak sört. Az Országos Elnökség a korábbi szomorú tapasztalatokra tekintettel ezúttal sem engedélyezte az alkoholtartalmú italok árusítását a büfében.

 

Garamvölgyi Annamária