Nem a háláért fáradozik

Átérzi a fogyatékkal élők helyzetét

 

Czinczár Józsefné Arnóth Judit a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesületének irodavezetője. Látóként segíti a hozzájuk forduló látássérült embereket ügyes-bajos dolgaik elintézésében.

A fiatalasszony korábban iskolában dolgozott, olyan helyen, ahol sérült gyermekek tanultak. A kicsik egy részéről a szülők lemondtak, más részükkel csak hétvégeken törődtek. A gyerekek ezért szinte csüngtek „Judit nénin”, akit lelkileg nagyon megviseltek az ott tapasztaltak. Kereskedelmi végzettséggel, pénzügyi-számviteli szaktanfolyammal a háta mögött, s pedagógiai-gyógypedagógiai asszisztensként váltott és került 2005-ben a Nagy Tünde vezette egyesülethez.

Az irodavezető feladata sokrétű, fogadja az ügyfeleket, pályázatokat ír, könyvel, segít a segédeszköz beszerzésben. Mindig örömmel töltötte el, ha segíthetett a látássérülteknek. Akik például az elvégzett ingyenes tanfolyam után vagy a megszerzett segédeszközért is jöttek köszönetet mondani. Persze, a fiatalasszony nem azért dolgozik, mert bárkitől is hálát várna. Átérzi a fogyatékkal élők helyzetét és türelmesen elmagyarázza, mikor milyen képzésre lehet beiratkozni. Az a jó, ha a látássérült nem önmagát sajnálja, hanem megpróbál kilábalni a megyei szervezet segítségével a nehéz élethelyzetéből.

Amikor vége a munkaidőnek, Czinczár Józsefné siet haza a családjához. Otthon férje és 10 éves Máté fia várja. No és a kertes ház, amely ad elfoglaltságot mindannyiójuknak.

 

(Garamvölgyi)