A fogyatékosok és a média viszonya

Ígéret és fenyegetés a digitális műsorszórás

 

“A fogyatékosság nem betegség, hiszen a fogyatékos ember ugyanolyan fogyasztója a piacgazdaságnak, mint az épek” - jelentette ki dr. Tausz Katalin, az ELTE Szociális Tanulmányok Intézetének kutatója a “Párbeszéd a médiáról” című konferencián április végén.

A fogyatékosság társadalmi ügy - hangsúlyozta dr. Tausz Katalin és véleménye szerint maguknak a fogyatékosoknak kellene döntést hozniuk az őket érintő kérdésekben, nem pedig érdekképviseleteiknek és segítőiknek. A kutató szerint nem saját közösségeikben, hanem természetes élethelyzetekben kellene a médiának bemutatnia a fogyatékos embereket. Ezek után álláspontja érthető: nem a szegregált, hanem az integrált, fogyatékos és ép emberekhez szóló műsorokat tartotta hasznosabbnak.

Horváth Péter a Szociális és Munkaügyi Minisztérium képviseletében a fogyatékos emberek információhoz jutásának esélyegyenlőségéről és a hatályos jogi szabályozásról szólt. Véleménye szerint a “látható médiában” a legproblematikusabb terület a jelnyelvi tolmácsolás és a feliratozás hiánya. Tudnunk kell, hogy már 1998-ban az Európai Parlament, majd 2003-ban az Európa Tanács is előírta, hogy a közszolgáltatást nyújtó médiumok közérdeklődésre számot tartó műsorait (pl. a kulturális műsorokat) jelnyelvi tolmácsolással  és feliratozással a fogyatékosok számára is hozzáférhetővé kell tenni.

A fogyatékos személyek jogairól és esélyegyenlőségének biztosításáról szóló törvénymódosításban nem csak a közszolgáltatás fogalmát definiálták újra, hanem meghatározták azt is, mit jelent a műsorokhoz való egyenlő esélyű hozzáférés. Horváth Péter tájékoztatta a konferencia résztvevőit arról is, hogy a Szociális és Munkaügyi Minisztérium költségvetéséből 100 millió forintot különítettek el a feliratozásra és a jelnyelvi tolmácsolásra.

Hammer Ferenc, az ELTE Művészetelméleti és Médiakutatási Intézetének munkatársa szerint a fogyatékosokról való gondolkodás a közbeszéd és a politika határvonalán áll. A szakember véleménye szerint a digitális műsorszórás egyszerre jelent ígéretet és fenyegetést. A digitalizálás határtalan lehetőségeket adhat az információk akadálymentesítéséhez, de a fogyatékosokról szóló “műsorok gettósodásának” veszélye is fennáll.

 

Bartha Zsuzsanna