Megszűnt a gazdálkodási mélyrepülés

Értelmetlenül és megalapozatlanul perelték a Szövetséget

 

Száztizenhét küldött közül 88 volt jelen április 14-én a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetsége küldöttközgyűlésén a Hermina úti székházban. Így az alapszabály értelmében az értekezlet határozatképesnek bizonyult.

Dr. Szőke László, az MVGYOSZ elnöke a vendégek között üdvözölte Jankó-Brezovay Pálnét, a Gyengén-látók Általános Iskolája, Egységes Módszertani Intézménye és Diákotthona igazgatóját.

A Himnusz eléneklése után a jegyzőkönyv vezetésével Simon Enikőt, az Országos Hivatal munkatársát bízták meg a küldöttek, a jegyzőkönyv hitelesítésével pedig Németh Orsolya budapesti és Schell Gábor Tolna megyei küldötteket.

A jelenlévők egyperces néma felállással adóztak Erhartné dr. Molnár Katalin, a Szövetség közelmúltban elhunyt egykori főtitkára és Fettik Mária, a Győr-Moson-Sopron megyei egyesület néhai alelnöke emlékének.

Az elmúlt esztendő a változások éve volt – hangsúlyozta dr. Szőke László az elnöki megnyitójában. Az egyesületek önálló jogi személyként való működésük során teljes évet zártak. Megszilárdították helyi kapcsolataikat, s jól gazdálkodtak az önálló vagyonnal. Az Országos Hivatal átszervezése, szervezeti átalakítása is elkezdődött 2006-ban. Jónéhány tevékenység, szolgáltatás újragondolására volt szükség a hatékony működés érdekében. A múlt év elején még 40 millió forintos bankhitel felvételére kényszerült a Szövetség a likviditási gondok miatt. Ezt az állami támogatás megérkezésekor azonnal vissza is fizették, s ma már csak 7 millió forint hiányzik a pénzügyi egyensúly megteremtéséhez.

Nemcsak a társadalomtól vár segítséget az MVGYOSZ, maga is megpróbál tenni a látássérültek foglalkoztatásáért. 2006 őszén kezdődött és idén ősszel fejeződik be az a nonprofit menedzserképző tanfolyam, amelynek elvégzésekor 36 látássérült hallgató szerezhet oklevelet és ezzel esélyt a munkaerőpiacon.

2006 a bírósági perek, hatósági eljárások éve is volt a Szövetség életében. Ezek rengeteg energiát vettek el a látássérültek érdekvédelmétől, s gyakran bebizonyosodott, hogy értelmetlenül és megalapozatlanul indították meg e pereket a Szövetség ellen. Dr. Szőke László elnök kiemelte: a látássérültek érdekében együttes munkára, összefogásra van szükség, csak így érhetjük el a kitűzött célokat.

Dr. Micserics József, az Országos Hivatal vezetője arról szólt, hogy a közhasznúsági jelentésben külön-külön jelent meg az Országos Elnökség beszámolója, az érdekvédelmi tevékenységnek, a központi hivatal működésének az ismertetése és az országos szolgáltatások bemutatása.

A pénzügyi beszámoló önmagáért beszél, hiszen végre megállt az a mélyrepülés, amibe a Szövetség került.

2007-re új fejlesztési tervek kidolgozását, a szolgáltatások bővítését és a látássérült munkavállalók foglalkoztatását irányozták elő. A nonprofit képzésből kikerülő hallgatók közül ugyanis 24 személyt foglalkoztatnak majd.

A pályázatírásra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hiszen közel 40 millió forintot szükséges hozzákeresni az államtól kapott pénzhez. Ezért akiket munkaerőként felvesznek majd, azoktól elvárják, hogy az érdekvédelmi munka mellett pályázatírással is foglalkozzanak.

Dr. Simon Gergely Jász-Nagykun-Szolnok megyei küldött az info-kommunikációs akadálymentesítésről érdeklődött.

Mint a hivatalvezető válaszából kiderült, jó döntésnek bizonyult, hogy az informatikai részleg tavaly ősz óta a Szövetségből kikerülve tevékenykedik. Az Informatika a látássérültekért Alapítvánnyal is jó a kapcsolat, s a velük való együttműködés is a látássérültek érdekeit szolgálja.

Dr. Földi János, az informatikáért felelős elnökségi tag is megerősítette ezt és hozzátette: az informatikai akadálymentesítést eddig is az alapítvány végezte. Elkerülésük a székházból a hivatali átszervezés része volt, hiszen a különböző átfedéseket meg kellett szűntetni.

Többen is, így Sánta Istvánné és Kampós Istvánné a Fejér megyei egyesületből, Gábor Istvánné a tapolcai kistérségi körzetből kifogásolták, hogy folyóiratunkat, a Vakok Világát vagy nem kapják meg időben, vagy olyannak kézbesítik, aki meg sem rendelte. Lapunkban már szóltunk a terjesztési problémákról, s most is arra kérjük kedves Olvasóinkat, ha ezen a téren pontatlanságot tapasztalnak, írják meg szerkesztőségünknek.

Kovács Béla, Zala megyei küldött, elismerését fejezte ki azért, hogy mindenki kellő időben megkapta a közgyűlés írásos dokumentumait, amelyek tanúsították az Országos Elnökség tagjainak és az Országos Hivatal munkatársainak a magas színvonalú munkáját. A felügyelő bizottság is kiválóan dolgozik, minden adott tehát ahhoz, hogy a megkezdett jó úton tovább haladhasson a Szövetség.

Jankó-Brezovay Pálné iskolaigazgató elmondta: Magyarországon korábban két országos közalapítvány működött a fogyatékos gyermekek megsegítése érdekében. Ez a kettő megszűnt és létrejött egy harmadik, ugyancsak az előbbi céllal. Az igazgatónő reményét fejezte ki, hogy a gyengénlátó gyermekek oktatása-nevelése terén nem lesznek negatív változások.

Lukács Sándor fővárosi küldött felvetette, hogy a Budapesten működő mindkét egyesület magas bérleti díjat kénytelen fizetni az általa használt helyiségekért az MVGYOSZ-nek.

Dr. Micserics József azt válaszolta, hogy pályázat útján visszanyerhetik ezt a pénzt, egyébként, ha az egyesületek kérik, különböző rendezvényeikhez kedvezményesen vehetik igénybe a termeket.

Miért volt érdemes bérbe adni a ba-latonboglári üdülőt? – kérdezett ismét az előbbi felszólaló.

Dr. Földi János válasza: az üdülő korábban évente 7-8 millió forintos veszteséget okozott, és ezt nem akarta a Szövetség tovább vállalni. Az a vállalkozó, aki bérbe vette a létesítményt, karbantartja, felújítja azt, s az üdülőben is elégedettek a vendégek a szolgáltatással. Ráadásul most már az üdülő nem viszi, hanem hozza a pénzt a Szövetségnek.

Dr. Orliczky János budapesti küldött arról érdeklődött, hogy lesz-e gyógymasszőr-, telefonkezelő- és zongorahangoló-képzés. S mi van a középkorú és idősebb korosztállyal, ők mit tanulhatnak?

A hivatalvezető elmondta, hogy a nonprofit képzésben résztvevő hallgatók életkora 19 és 55 év között van. A gyógymasszőr-képzés nagyon sokba került a Szövetségnek, ezért nem volt érdemes újraindítani, meg azért sem, mert már nagyon sok helyen képeznek ki erre a munkakörre embereket.

Szórádi Bálint Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei küldött azt tudakolta, akkreditálva van-e a Szövetség?

Dr. Micserics József elmondta, hogy még nem, de az ügyintézés folyamatban van. Bértámogatást viszont máris igénybe vesznek a látássérült dolgozók után.

Az országos küldöttközgyűlés a 2006. évről készült elnökségi beszámolót, valamint a közhasznúsági jelentést elfogadta.

Kutor Sándorné, a felügyelő bizottság elnöke, adott számot ezután a munkájukról. Kiemelte: 2006-ban a legfontosabb feladatuknak a könyvelés rendbetételét tartották. A Szövetség gazdálkodásáról, pénzügyi, jövedelmi helyzetéről a tavaly szeptemberi elnökségi ülésen adtak értékelést. Folyamatosan tartották a kapcsolatot a pénzügyi osztállyal és azon egyesületekkel, amelyek ezt igényelték.

A felügyelő bizottság beszámolóját is elfogadta a küldöttközgyűlés.

A régebbinél igazságosabb tagdíjfizetést javasolt a küldöttközgyűlésnek az egyesületi elnökök fóruma az Országos Elnökség határozata alapján. E szerint a korábbi, egységesen 20 ezer forintos tagdíj helyett tagonként 30 forintot kellene fizetniük az egyesületeknek a tárgyévet megelőző esztendő december 31-i tagnyilvántartása alapján.

A tagdíjról folytatott vitában szót kértek: Szabó Attila, Venczel Ferenc, Görgényi Miklós, Szórádi Bálint, dr. Földi János, dr. Oszvári L. Ádám, dr. Simon Gergely, Jakab Sándorné, Demes István, Szabó Tiborné, Schuck Antal, Fehérvízi István és Csanády László küldöttek.

Az országos küldöttközgyűlés végül az Elnökség javaslatával értett egyet és azt fogadta el, hogy az egyesületek által fizetendő tagdíj személyenként 30 forint legyen a jövőben.

 

Garamvölgyi Annamária