Ebfórum a királyi városban

Vitéz Rithnovszky János rakta le az alapokat

 

Székesfehérvár centrumában mintha megállt volna az idő. A barokk, rokokó és copf stílusú épületek határozzák meg ma is a Regia civitas – királyi város – hangulatát.

S ez a múlt köszöntött ránk március 2-án a Városháza dísztermében, ahol a Szociális és Munkaügyi Minisztérium VVK/06 pályázata által támogatott, a Vakvezető Kutyák Képzéséért Együttműködők Hálózatának fóruma nyitókonferenciájára került sor.

Fél évszázaddal ezelőtt vitéz Rithnovszky János rakta le – társadalmi munkában – a magyarországi vakvezetőkutya-kiképzés alapjait, aki a kezdeti időkről, a későbbi eredményekről és nehézségekről szólt megnyitó beszédében. Ezután előadások hangzottak el a vakvezetőkutya-kiképzés jelenlegi helyzetéről hazánkban, az érdekvédelmi szervezetek szerepéről a vakvezetőkutya-ellátásban; a felnőttkorban látássérültté vált emberek rehabilitációjáról; a vakvezetőkutya-iskolák alternatív modelljeiről; valamint arról, hogyan segíti a vakvezető kutya a vakok társadalmi beilleszkedését. 

Az ebfórum vendégei között jelen volt dr. Szőke László, a Magyar Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének az elnöke is.

A konferencia szervezői voltak: „A fény túlsó oldalán...” Látássérültek Regionális Közhasznú Egyesülete (LÁRKE); a Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány; a Vakok és Gyengénlátók Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Egyesülete; a Kapaszkodó Alapítvány; a Kutyákkal az Életért Alapítvány; a Szempont Alapítvány; a Szikra Alapítvány az Önkéntesek Munkájának Támogatására; a Szimbiózis Alapítvány; a Szorgoskert Kht.; a Vakok és Gyengénlátók Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Egyesülete.

Előadóként szerepeltek az ebfórumon: Mezősi Tamás, Rácz Mariann, Reményik László (mindhárman: Baráthegyi Vakvezető és Segítő Kutyaiskola Alapítvány); Vasteleky-Einbeck Péter (MVGYOSZ Vakvezetőkutya-kiképző Iskola); Szokó Zsolt (LÁRKE) és Mányi Miklós (Szempont Alapítvány).

 

G. A.