A magyarok két év alatt megcsinálták

 

Sajtótájékoztatót és készülék-bemutatót tartottak február 7-én az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány munkatársai. A Vakok Állami Intézetének területén, a zuglói Ida utca 7. alatt lévő bázison megnyílt az alapítvány új bemutatóterme és oktatóterme.

Szuhaj Mihály, az alapítvány kuratóriumának elnöke és ügyvezetője köszöntötte az egybegyűlteket, akik között ott volt az eseményre Svájcból ideérkezett Tobias Minnes, a Freedom Scientific értékesítési igazgatója és az MVGYOSZ számos tisztségviselője is. Az ügyvezető elmondta, hogy az új bemutatóteremben a már ismert szoftverek mellett a korábban Magyarországon még nem forgalmazott, a vakok és gyengénlátók számára kifejlesztett speciális berendezéseket ismerhetnek meg az érdeklődők. Ezeket az “Informatika a látássérültekért” Alapítvány forgalmazza és adományozza. Úgy kell ezt érteni, hogy az alapítványhoz, mint nonprofit szervezethez, a forgalmazásból bejövő összegből azokat a vevőket támogatják, akik nehéz anyagi helyzetük miatt a berendezések teljes árát nem tudnák kifizetni.

Az új oktatóterem, amely a vakok és a gyengénlátók oktatására egyaránt alkalmas, tíz, képernyőolvasó és képernyőnagyító szoftverekkel felszerelt számítógép elhelyezésére szolgál.

Az “Informatika a látássérültekért“ Alapítvány az elmúlt 6 évben több, mint 600 szoftvert, közel 300 számítógépet és 430 digitális diktafont adományozott, összesen mintegy 70 millió forint értékben és több, mint ezer látássérültnek tudott segítséget nyújtani.

Szólt az egybegyűltekhez Tobias Minnes is, aki hét évvel ezelőtt kezdett ismerkedni a magyarországi valósággal. Nagy rokonszenvvel beszélt azokról a magyar szakemberekről, akik elsőként honosították nem nagy világnyelvre, tehát magyarra az ő készülékeiket. Ez jó referencia és érvelési lehetőség a többi országban is. Ő azt szokta mondani más országokban a nehézségektől visszahőkölőknek: Nézzétek meg, a magyarok két év alatt megcsinálták!

Az eseményen a tájékoztatásban rokonszenvesen és udvariasan vett részt Sebestény Katalin külső kapcsolati munkatárs, Kollár Mária adományozási koordinátor, Havas Gabriella irodavezető, Molnár Ákos ügyfélszolgálati munkatárs, Szatmári Péter informatikus és Kiss András rendszergazda. Mindannyiójuk tevékenysége szemléltette az alapítvány meghirdetett célját: az informatika eszközeivel segíteni a látássérült embereket a tanulásban, a munkavállalásban és a mindennapi életben.

A bemutatóteremben Molnár Ákos ügyfélszolgálatos kedden és csütörtökön 9-17 óráig minden héten az érdeklődők rendelkezésére áll.

 

Cseri Sándor