Rádióamatőrként talál új barátokat

Iratgyűjtők készítésével keresi kenyerét

 

Amikor még zavartalanul termelt az Ózdi Kohászati Üzemek, Ózdon szinte mindenki ismerte Bodó Gyulát. Ha személyesen nem is, a hangjáról bizonyosan. Bodó Gyula ugyanis a vállalat telefonközpontjában dolgozott húsz éven át. Memóriája csodálatos volt, hiszen ezerkétszáz telefonszámot tudott fejből. Nagyon szeretett itt dolgozni, de amikor a százötven éves múltra visszatekintő vállalat válságba került, Bodó Gyula az elsők között volt, akiket leszámoltak a munkahelyükről.

A minap arra kértem, mondja el életének főbb állomásait.

Sáta községben születtem, 1950-ben. Két-három éves lehettem, amikor szüleim észrevették, hogy nem látok. Rögtön orvoshoz vittek, de hiába. Általános iskolába itt, Sátán jártam. A szüleim olvasták fel nekem a leckét. 1966-ban Pestre kerültem a Vakok Állami Intézetébe. Ott két év alatt megtanultam a kefekötést és a seprűvarrást. Ezt követően a Seprűkészítő Vállalat alkalmazásába kerültem, de csak néhány hónapig, mert megbetegedtem. Ártalmas volt az egészségemre az a poros munkahely. Felgyógyulásom után a Fővárosi Csatornázási Művekhez kerültem telefonkezelőnek, onnan pedig az Elzett Lakatgyárhoz. Végül 1972-ben hazajöttem és az Ózdi Kohászati Üzemek lett a munkáltatóm. Amikor 1992-ben leszámoltak, a Foglalkoztatási Kft.-hez kerültem. Amikor az is megszűnt, munkanélküli lettem.

–Mi a helyzet napjainkban?

–Sátán lakom, a szülői házban. Édesapám már meghalt, édesanyámnak pedig sajnos nemrég levágták az egyik lábát. Öcsém az, akire mindketten támaszkodhatunk. 2006. áprilisától van munkahelyem a Rehabit Komplex Kft. ózdi telepén. Napi hat órát dolgozom. Iratgyűjtő kartonokat vágok, hajtogatok, ragasztok többedmagammal. A munkatársak körében jó a hangulat, sokat beszélgetünk és segítjük egymást.

–Szabadidejében mit csinál a legszívesebben?

–Van otthon számítógépem, amit nagyon szeretek. De talán még annál is jobban szeretem a rádióamatőrködést. Sokat forgalmazok. Nagyon sok barátot szereztem már általa. Mindenről tájékoztatjuk egymást. Azt is el fogom mondani, hogy ma egy interjút adtam.…

 

Kerékgyártó Mihály