Szákszend jeles alkotója

Két regény a cukorbetegségről és a vakságról

 

Markó Sándor vezetőségi tag hívta fel a figyelmemet arra, hogy van nálunk, vagyis Komárom-Esztergom megyében a látássérültek között valaki, akinek tevékenysége bizonyára érdekli az olvasókat. Markó Sándor a barátját, a Szákszenden élő Jackó Ferenc kétkötetes írót ajánlotta, akinek ő is meghallgatta kazettán mind a két regényét. Szákszend félúton van Oroszlány és Kisbér között.

Jackó Ferenc ötvenhat éves és harmincöt éves kora óta nem látó. Már általános iskolás korában nagyon érdekelte az irodalom és a történelem. Tehetségét Monostori Imre, az Oroszlányi Művelődési Ház és Könyvtár igazgatója fedezte fel. Elolvasta az írásait és biztatta, hogy adja ki azokat. Regényei magánkiadásban jelentek meg. 2001-ben került az olvasók elé az Aki már csak álmában lát, majd 2003-ban az Élet a halál árnyékában című regény. Ennek a könyvnek 2004-ben megjelent még a bővített kiadása is.

Regényeim témáit betegségeim adták: a cukorbetegség és annak velejárója, a vakság - mondja Jackó Ferenc.

Arra a kérdésemre, hogy lesz-e újabb könyve, határozottan ingatta a fejét: nem, bolond az, aki ma komoly könyvet ad ki Magyarországon. Elvette kedvét az írástól a mai Magyarországon uralkodó társadalmi és politikai helyzet. Pedig regényeinek nagy sikere van, az egyik Komárom-Esztergom megyei faluban például mindenki elolvasta.

A vakok megyei egyesületébe Jackó Ferenc nem jár be, mert nemlátóként számára nehéz a közlekedés, de mecénásként nemrég 150 000 forintot juttatott a Szövetségnek. Frecska József elnökről és Markó Sándor vezetőségi tagról rendkívül jó véleménye van. Őszinte, korrekt embereknek tartja őket, és nagyra becsüli Csanády László alelnököt is, akitől szintén sok segítséget kapott. Kedvenc írói: Karinthy Frigyes és E. Hemingway. Karinthytől a humort, Hemingwaytől a reális ábrázolásmódot igyekezett eltanulni. Nagy változás kell ahhoz, hogy újból alkotni tudjak, mondja végül.

Reméljük azonban, előbb-utóbb Jackó Ferenc újabb könyvvel örvendeztet meg bennünket.

 

Kelemen György