Falmászásban versenyeztek

Látássérülteknek a világon először

 

Európai uniós ifjúságcsere programokkal foglalkozik a Debrecenben immár két éve működő Úton Egyesület. A Youth 2000-2006 program keretében a nyáron egy kéthetes cseretáborozást szervezett vak és gyengénlátó fiatalok számára Hajdúszoboszlón. E táboron belül a falmászást gyakorolták egy 4 méteres állítható mászófal és egy 8 méteres magasbiztosításos mászófal segítségével. Dózsa Gyula kétszeres magyar bajnok sziklamászó sportoktató irányításával tanultak a fiatalok falat mászni. A tábor külföldi résztvevői Bulgáriából, Csehországból, Olaszországból és Romániából érkeztek. E táborozás végén gondoltak arra, hogy megrendezik a világon először a vakoknak és gyengénlátóknak szervezett falmászó versenyt.

Október 15-től újabb táborozást rendeztek a Debrecen közelében lévő Víg-Kend Majorban. A magyar, olasz és román fiatalok ekkor is Dózsa Gyula segítségével tanultak falat mászni és egymást biztosítani.

A Boulder K2 és a Főnix Mentőalapítvány támogatásával október 21-én Budapesten rendezték meg a falmászó versenyt 6 méteres és 12,5 méteres utakon, függőleges és enyhén áthajló falszakaszokon mérettették meg képességeiket a résztvevők. Minden kijelölt pályán szakképzett emberek felsőkötél biztosítással garantálták a versenyzők testi épséget.

Három kategóriában indultak a versenyzők. Az első kategóriában a vakok, a másodikban a gyengénlátók, a harmadikban, a szimpátia kategóriában a bekötött szemű látók versenyeztek.

A versenyen megjelentek a különböző vak és gyengénlátó egyesületek küldöttei és Borocs Mária, a Magyar Sportmászó Szövetség képviselője. Kovács Brigitta nyitotta meg a versenyt, aki a Magyar Fogyatékosok Országos Sportszövetségének az elnöke.

A verseny célja többek között az volt, hogy egy új sportágat vezessünk be a vak és gyengénlátó emberek számára.

A szimpátia kategória célja hosszú távú terveink megnyilvánulása. Fontosnak tartjuk ugyanis, hogy a tolerancia és a szimpátia megjelenjen a verseny alatt és utána is.

 

Juhász Nikolett