←Vissza

 
 
 
 
 
 

FALTÓL FALIG
Faltól falig - a Pálos Könyvtár - HORGAS JUDIT, ÁCS IRÉN fotóival    

Igaz beszéd ez, és teljes hitelt érdemel.
    Az Egyetemi templom falának támaszkodó Központi Papnevelő Intézet épületét a 18. század során, több évtizedes munkával emelték. A barokk templom Félix fráter készítette, pazar fafaragásai mintha megkomolyodva, elmélyültebben ismétlődnének az intézet első és második emeletén,
a középső ablakok mögött meghúzódó könyvtárterem dalmáciai tölgyből készített, dúsan megmunkált falépcsőin; a finoman kidolgozott intarziák és az ablakmélyedések fölött, a sötétben alig látható festmények és a mennyezeti freskó bensőséges hangulatot teremtenek a kétemeletes magasságig nyújtózó könyvsoroknak: jó lehetett itt dolgozni.
    Nem éltünk tétlenül közöttetek, senki kenyerét ingyen nem ettük, hanem keserves fáradsággal, éjjel-nappal megdolgoztunk érte, hogy senkinek ne legyünk terhére.
    A templom- és kolostoregyüttest a pálos rend európai anyaházának szánták, hogy a Lengyelországtól Portugáliáig számos országban megtelepedő, de általában kicsiny, 8-10 fős kolostorok mellett a szerzetesek végre egyetlen nagyobb, központi épülettel (és persze könyvtárral) is rendelkezzenek. Az épület tervrajza erősen hasonlít a szintén a 18. század közepén, a trinitárius rend számára készített kolostoréra, ami ma a Kiscelli Múzeumnak ad otthont. Az 1780-ra elkészült pálos kolostorban a törökök elől menekített, mintegy 8000 kötetet őrizték.
    A gondnokoktól természetesen egyet követelnek meg: hogy hűségesnek bizonyuljanak.
    Alig néhány évvel később, 1786-ban II. József abolíció-rendelete elérte a pálos rendet is. Az épületet lefoglalták, az ingóságokat elárverezték, a szerzeteseket szélnek eresztették, a könyveket átszállították az Egyetemi Könyvtárba.
    Mindenfelől szorongatnak minket, de össze nem zúznak, bizonytalanságban élünk, de kétségbe nem esünk. Üldözést szenvedünk, de elhagyatottak nem vagyunk. Földre terítenek bennünket, de el nem pusztulunk.
    A megüresedő könyvtárteremben őrizték a rendtől maradt legértékesebb műkincseket és az arany- meg ezüsttárgyakat. Míg az épület többi részét különféle kormányhivatalok foglalták el, az egykori bajor pálos szerzetes, Rutschmann Antal és társai fafaragásain, és az Egyetemi templomi képeket is készítő Paul Troger tanítványainak freskóin sem az olvasásban megfáradt szerzetesek szeme pihent: a könyvtártermet divatos kaszinóvá alakították át, ahol elegáns urak boroztak és kártyáztak.
    Ne részegeskedjetek, mert a bor léhaságra vezet, inkább teljetek el lélekkel.
    Az elegáns urak között ott mulattak a Bécsből néha Pestre látogató testőrírók is, Barcsay, Báróczy és a daliás Bessenyei. Talán ők hívják fel a pár évvel fiatalabb, egykor szintén Bécsben, a Collegium Theresianumban tanuló Széchényi Ferenc figyelmét a szerepét vesztett épületre. Amikor a Nemzeti Múzeum alapítója 1803-ban megfelelő helyet keres gyűjteménye számára, a királytól megkapja a kolostor épületét, és itt helyezi el a későbbi Országos Széchényi Könyvtár állományát megalapozó nagycenki könyvtára anyagát.
    Senki ne keresse csak a maga javát, hanem a másét is.
    A terem azonban ekkor sem nyugodhat sokáig: 1805-ben a múzeumi és könyvtári anyagot a napóleoni háború miatt Nagyváradra menekítik. I. Ferenc a megüresedett épületben megalapítja a Pesti Központi Papnevelő Intézetet. Az abolíció során elkobzott könyvanyag helyett a tanárok az Egyetemi Könyvtár duplumaiból válogathatnak, a polcokon sorakozó köteteket valaha 163 különböző kolostor könyvtárában őrizték. A szinte kizárólag latin nyelvű anyag többnyire 1800 előtti teológiai munkákat tartalmaz, a zárt muzeális gyűjtemény nem kölcsönözhető, és a könyvtár is csak az intézet dolgozói számára látogatható. A kispapok inkább a szomszédos teremben elhelyezett, modernebb állománnyal rendelkező kézi könyvtárat használják - az egykori pálos könyvtár mai anyagával már csak néhány kutató foglalkozik. A teremben nincs sem fűtés, sem világítás: késő ősztől kora tavaszig a benti hőmérséklet tíz fok alatt marad. Olvasni, a polcok alá beépített, kihajtható íróasztalokon jegyzetelni, vagy az intarziás sakktáblákon játszani csak akkor lehet, ha a duplaszárnyú ablakokon át erősen süt a nap.
    Használjátok fel az időt, mert rossz napok járnak.
    1990-ben restaurálták a termet, eltávolították a Széchényi Ferenc megrendelésére készült, Magyarország és a társországok címereit ábrázoló gyűjteményt, és visszaállították a teológia nagyságát ünneplő eredeti freskót. Az ablakok fölött békésen üldögélő négy evangélista nyugalmát azóta senki nem zavarhatja meg.
    A haszontalan, üres szócsépléstől azonban óvakodjál. Ezek ugyanis egyre inkább belesodornak az istentelenségbe, s fecsegésük úgy terjed, mint a rákos daganat.
HORGAS JUDIT

Köszönjük Dr. Diós István és Fenyő Ervin segítségét.