Vissza

TÓTH ZSÓKA

„EGYÜTT EURÓPÁBAN” NEMZETKÖZI AMATŐRMŰVÉSZETI

TALÁLKOZÓ

Balatonalmádi, 2006. július 28-30.

 

A Magyar Művelődési Intézet szoros kapcsolatot épített ki a visegrádi országok és szomszédjaik hasonló, országos közművelődési intézményeivel. 2004 év októberében az érintett szervezetek együttműködési nyilatkozatot írtak alá Balatonalmádiban, amelyben vállalták a különböző területeken folytatott együttműködést és közös projekt indítását. Az ezt követő kölcsönös megbeszélések eredményként a partner szervezetek egy nemzetközi összművészeti fesztivál megszervezése mellett döntöttek, amely a későbbiekben – rotációs alapon – más más országban kerülne megrendezésre.

 

A pályázás-szervezés-rendezés feladatait első alkalommal a Magyar Művelődési Intézet vállalta, s a partnerintézmények egyetértésével nyújtotta be pályázatát a Visegrádi Alaphoz.

 

Az „Együtt Európában” nemzetközi amatőrművészeti találkozó partnerintézményei:

A Hagyományos Kultúra Megőrzésének és Népszerűsítésének Országos Központja, Románia

Horvát Kulturális Szabor, Horvátország

Kulturális Tevékenységekért Közalapítvány, Szlovénia

Nemzeti Kulturális Központ, Szlovákia

Országos Kulturális Információs és Konzultációs Központ, Csehország

Rézfúvósok Egyesülete, Szlovákia.

 

A szervezésben és lebonyolításban együttműködő partnerek:

Pannónia Kulturális Központ – Balatonalmádi

Veszprém Megyei Közművelődési Intézet – Veszprém

Városi Művelődési Központ és Könyvtár – Veszprém

 

A vendégek, csoportok és szervezők szállása Balatonalmádiban a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnáziumban, valamint az MMI Továbbképző Házában volt.

 

Az étkezéseket részben a szereplési helyszínekhez igazítottuk: így a Magyar-Angol Kéttannyelvű Gimnáziumban, a vörösberényi Magtár és Borház pincéjében, Taliándörögdön valamint a Zóna Étteremben, Balatonalmádiban történtek.

 

A Visegrádi Alap által megítélt 10. 000 euró pályázati összeg lehetővé tette, hogy 2006. április végén elkezdhessük a szervezőmunkát.

A pályázati döntés és a kitűzött időpont közötti három hónap – különösen egy nemzetközi rendezvényt tekintve – meglehetősen szűkös volt, így lendületes és precíz munkát követelt a Magyar Művelődési Intézet munkatársai és a partnerek részéről.

Megállapodásunk értelmében minden partnerintézmény maga választotta ki azt a közel 20 fős delegációt, amely képviselte hazája amatőrművészeti tevékenységét. Megkötést csupán az jelentett, hogy az országonkénti bemutatkozás a gálaesten ne legyen több 20 percnél, illetve más helyszíneken 40 perces műsorokkal is szerepelhetnek.

 

Az „Együtt Európában” nemzetközi amatőrművészeti találkozó központjaként Balatonalmádi Városra esett a választás, ahol egyébként 2004 októberében – a Magyar Művelődési Intézet Továbbképző Házában – megtörtént az együttműködési szándéknyilatkozat aláírása.

Balatonalmádi mellett szólt az is, hogy a település a nyári időszak kedvelt balatoni nyaralóhelye, ebben az időszakban zajlott a Nyíltvízi Európa Bajnokság, s ez még több érdeklődőt vonzott a városba, akik potenciális nézői lehettek a kulturális eseményeknek is.

 

Országonként az alábbi vendégeket, együtteseket fogadhattuk (107 fő).

 

Csehország

Na tenkém ledé (Vékony jégen) – táncszínház

A táncshow, vagy jelenettánc ágát művelik.

Két produkcióval készültek: Együtt az úton, Diverz

De Facto Mimo - pantomim együttes

Meséket, kortárs darabokat játszanak, újabban pantomimet mutatnak be.

Produkciójuk: Groteska – pantomim

Syrinx – fuvolaegyüttes

A kvartett a reneszánsztól a mai zenéig széles skálán játszik.

Milan Sedlacek fotóművész

Miroslav Tuscak – filmes és videós

 

Horvátország

„Jump” Táncstúdió

A táncstúdióban 6-18 éves fiatalok kapnak lehetőséget a modern tánc, a hip-hop, a show tánc és a capoeira elsajátítására.

Produkciójuk: Laetitia, Celtica

„Karlovcanke” Énekegyüttes

1982-ben alakult a Karlovac-i Matej Gubec folklóregyüttes keretein belül.

1996-tól önálló együttesként szerepelnek.

Repertoárjukon örökzöldek, régi dalok, vallási énekek, a capella dalok szerepelnek.

 

Románia

Nyisztoranka Együttes

Doru pasztorka Tánccsoport

A Vrancea megye népművészeti hagyományait, sokszínű népzenei, néptáncos világát mutatják be. Saját készítésű hangszereken játszanak, eredeti népviseletben.

Carmen és Radu Cardarescu

Latin és klasszikus táncokat mutattak be.

Szlovákia

Vistucanka Rézfúvós Együttes

Az együttes 1990-ben alakult, nagyon népszerűek Bratislava-Trnava régióban, de sokat szerepelnek külföldön is.

 

Szlovénia

„Greentown Pleh Band – rézfúvós együttes

A fiatal zenészek repetoárján klasszikus zenei átiratok, jazz, ethno, könnyűzenei darabok, de indulók is szerepelnek.

 

Magyarország

Balatonalmádi Város Vegyeskara

A kórus elsősorban magyar zeneszerzők műveit tűzi műsorára, de szívesen éneklik a régi zene, a bécsi klasszicizmus és a romantikus zenevilág darabjait is.

Vörösberényi Népdalkör

A vörösberényi Kertbarát és Nyugdíjas Klub tagjaiból alakult.

„Ringató Balaton” Néptánccsoport Balatonalmádi

A nyugdíjasokból álló tánccsoport nagy sikerrel szerepel városi rendezvényeken, nyugdíjas találkozókon.

Orlando Énekegyüttes – Veszprém

Repertoárjuk gerincét a XIV-XVI. századi zeneszerzők egyházi vokál-polifonikus művei alkotják.

Veszprém Táncegyüttes

A közel 30 éves együttes nagy sikerrel szerepel Magyarországon és külföldön.

„Flare Beas roma népzenei együttes – Devecser

Az együttes tagjai gyűjtik, őrzik és népszerűsítik a beás cigány autentikus népzenét és néptáncot.

Az előkészítés során Balatonalmádin kívüli fellépési helyszíneket is kerestünk, egyrészt hogy a szereplések számát növeljük, másrészt a vendégek megismerjék a vidéket, és minél többen láthassák a produkciókat.

Így esett a választás Vörösberényre, ahol főpróba jelleggel az általános iskola tornatermében láthattuk először a produkciókat, próbálhattak az együttesek a műszaki, technikai stábbal. (A bemutatkozás messze meghaladta a főpróba színvonalát, minden összhangban működött.)

Második helyszínként a Művészetek Völgyében Taliándörögd adott otthont az „Együtt Európában” találkozó művészeti csoportjainak. A Művészetek Völgyének programsorozata biztosíték volt arra, hogy sokan tapsoljanak a fellépő együtteseknek, és a szereplők is bepillantást nyerjenek Európa e sajátos művészeti fesztiváljába. A katolikus templom kertje különösen a román népzenei és néptánc csoportnak jelentett ideális helyszínt, míg a színpadigényes produkciókat a Lőtér Színpad közönsége fogadta.

A fellépések sorát a Gálaest zárta Balatonalmádiban, a Városháza téren felállított szabadtéri színpadon. A vendéglátó város részéről Pandur Ferenc polgármester úr köszöntötte a nemzetközi találkozó résztvevőit és a teret zsúfolásig megtöltő, szintén nemzetközi közönségét. Borbáth Erika, a Magyar Művelődési Intézet főigazgatója a nemzetközi együttműködés és a közös kulturális tevékenységek fontosságát hangsúlyozta, kiemelve a Visegrádi Alap támogató szerepét az „Együtt Európában” rendezvény megvalósításában.

 

A szervezés-lebonyolítás körülményeit nehezítette a rekordot döntő forróság, és segítette a szerencse, a két fellépés közötti enyhülést hozó nyári zivatar.

A vendég együttesek fantasztikus figyelemmel tartották be az időpontokat, hiszen a helyszínekre történő utazások, a színpadi lejáró próbák, a fellépések kezdési időpontjai, az egész rendezvényt tekintve a legkényesebb feladatokat jelentették.

 

A színpadi produkciók mellett a Pannónia Kulturális Központban fotó- és naiv képzőművészeti kiállítás, valamint filmvetítés is szerepelt a programban. A kiállításon cseh, román, szlovák és magyar fotósok, képzőművészek munkái szerepeltek, valamint cseh, román és magyar amatőr filmesek mutatkoztak be. Kuti Csaba, Veszprém Megye Közgyűlésének elnöke ajánlotta az érdeklődők és a delegációk figyelmébe, szólva arról, hogy egymás kultúrájának megismerése az együttélés legbiztosabb alapja az Európai Unióban.

 

A jövőbeli elképzelésekről a delegációvezetők találkozóján esett szó, amelyen többek között elhangzott az is, hogy a rendezvény nevét („Együtt Európában”) és az MMI által terveztetett logoját szeretnék megtartani, valamint arról, hogy az együttműködési nyilatkozatban kijelölt feladatok milyen formában valósultak meg, illetve milyen faladatok várnak a partner intézményekre.

 

Elismerően szóltak az „Együtt Európában” magyarországi rendezvényeiről, illetve elengedhetetlenül fontosnak találták annak folytatását, amelyet az együttműködő országok egyike vállal fel a jövőben, a megállapodásban rögzítettek értelmében.

 

Természetesen a feszes tempójú fellépések után fürdésre, hajókázásra is maradt idő, és reméljük, a szereplőkben kellemes emlékként marad meg a balatonparti találkozó, mint ahogyan a résztvevő országok delegációvezetői már ismerős és fontos helyként említik

– helyesen ejtve magyarul – Balatonalmádi nevét.