Vissza

NEGYVEN ÉV A KÖZMŰVELŐDÉSBEN ÉS A KÖZ-MŰVELŐDÉSÉRT

Lukovics András Bessenyei György-díjas

 

Kimondani is sok a negyven évet annak tudatában, hogy Lukovics András a Hajdú-Bihar megyei Közművelődési Intézet igazgatójaként a jogelőd intézményeket is beszámítva egy munkahelyen dolgozta életpályája meghatározó szakaszát, 38 évet.

E sorok írója elmondhatja, hogy a közművelődési, korábbi elnevezés szerint a népművelési szakma „nagy generációjába” tartozik. Azok közé, akik a közművelődés iránti szolgálattal és felelősségtudattal végzik a munkájukat.

 

Lukovics András mindent tud a közművelődésben. Éppen úgy hozzáértően formál véleményt a kis művészeti, civil csoportok szakmai tevékenységéről, mint a nemzetközi hírű kulturális nagyrendezvények koncepcionális szervezéséről, vagy a regionalitás, kistérségi közművelődés kialakításának fontosságáról, szükségességéről.

Több mint 30 éve vezetőként, 1983. óta igazgatóként végzi munkáját.

Mindig tudott dönteni, mások érdekeit is képviselni, véleménye, értékítélete meghatározó nem csak helyi, de országos szinten. Ezt bizonyítja, hogy két ciklusban elnöke volt a Magyar Művészeti Fesztiválok Szövetségének, alelnöke a Magyar Népművelők Egyesületének.

 

Számos közéleti, szakmai funkciót töltött be 1994-1998-ig. Debrecen Város Kulturális Bizottságának elnöke, 2005-től az Észak Alföldi Regionális Fejlesztési Tanács mellett működő Közkincs Munkabizottság elnöke.

A rendszerváltás óta 12 éven át megyei és városi önkormányzati képviselő.

 

Lukovics Andrástól sokat tanulhatott az általa vezetett intézményi kollektíva. Felelősségtudatot, igényességet, pontosságot, és nem utolsó sorban hivatástudatot. Sokat tanultak azok is, akik ma már az ország különböző intézményeiben végzik munkájukat.

 

Az Ő életpályáján ugyanúgy voltak nehézségek, mint a közművelődési tevékenységek egészében. Igazán soha nem volt ez a terület az elsők közé sorolva.

Lukovics András mindig magas színvonalon tette a dolgát, amely kisugárzott az 1983-tól 2000-ig általa igazgatott Kölcsey Ferenc Megyei-Városi Művelődési Központ országos és nemzetközi jó hírében, elismertségében.

Az, hogy munkája elismerésre méltó, kitüntetései is jól példázzák; a Magyar Köztársaság Aranykoszorúval díszített Csillagrendje, a Magyar Köztársaság Arany Érdemkeresztje.

 

A több évtizedes kiemelkedő, életművét megbecsülő közművelődési tevékenységéért 2006. évi miniszteri kitüntetéséhez, a Bessenyei György díjhoz a szakterületen dolgozó kollégák nevében is gratulálok.

 

Debrecen, 2006. augusztus

Máté László