Vissza

EGYÜTT - SZLOVÉN-MAGYAR AMATŐRMŰVÉSZETI GÁLAEST

A Magyar Művelődési Intézet az elmúlt év során kapcsolatot teremtett a szomszédos országok hasonló tevékenységet folytató intézeteivel, szervezeteivel. A szlovéniai kapcsolatokat Pozsonec Mária, a Szlovén Parlament képviselő asszonya, Lendva város alpolgármestere szorgalmazta és koordinálta.

Már az első találkozások alkalmával megfogalmazódott, ha egyszer felépül a lendvai színház, közösen keressük meg annak lehetőségét, hogy a magyarországi, muravidéki magyar és szlovén amatőr művészeti csoportok együtt szerepelhessenek.

A közös gálaműsor tervét a ljubjanai Kulturális Tevékenységekért Közalapítvány igazgatója, Igor Tersar úr is messzemenőkig támogatta.

A remények valóra váltak, és a Muravidék, illetve Lendva város színháza – a két ország összefogásának eredményeként – 2004. szeptemberében átadásra került. Hivatalos neve a továbbiakban: Művelődési és Promóciós Intézet, igazgatója Simonka Tanja asszony.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram pályázati támogatásával lehetőség nyílt arra, hogy magyarországi amatőr művészeti együtteseket szerepeltessünk Lendván, illetve a szlovén és muravidéki magyarok művészeti együtteseivel gálaestet szervezzünk.

Célja a két ország amatőr művészeti tevékenységének reprezentatív bemutatása – muravidéki magyar tánc és zenei együttesekkel közösen. Célja továbbá, hogy a gálaest – a lendvai Művelődési és Promóciós Intézet lenyűgözően szép színháztermében – demonstrálja a nem professzionális művészek fontos helyét és szerepét, valamint jelezze a két ország kulturális együttműködését, s annak további lehetőségeit az Európai Unió közösségében.

Az előkészítés időszakában egyeztettük a műsor felépítése szempontjából fontos tudnivalókat, a műsoridőt és a különböző művészeti műfajokat, a megvalósítás lehetséges forrásait.

A műsor meghívóinak, plakátjainak elkészítését a ljubjanai Kulturális Tevékenységekért Közalapítvány vállalta, a műsor szerkesztéséért a Magyar Művelődési Intézet felelt, a műsort követő fogadásról a Művelődési és Promóciós Intézet gondoskodott.

A rendezvény első dátumaként 2004. november 6-át jelöltük, de pályázati határidő és egyéb egyeztetési nehézségek miatt a gálaestet 2005. május 15-én 18 órai kezdettel rendeztük meg.

Magyarországot a színpadi műsorokon kívül a Zalaegerszegi Városi Fúvószenekar képviselte, Farsang László karmester vezetésével. A zenekar – nagy érdeklődés mellett – három helyszínen adott hangulatos térzenét.

A színház aulájában magyarországi fotósok virágképeiből nyílt kiállítás, amelyet május végéig tekinthettek meg az érdeklődők.

Szlovénia részéről Simon Kardun úr a Szlovén Köztársaság Kulturális Minisztériuma Művészeti Intézetének megbízott igazgatója, Magyarország részéről a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma Közművelődési Főosztályának vezetője Nagyné Varga Melinda asszony mondott köszöntő beszédet.

Mindketten kiemelték a művészet szerepét és erejét a kapcsolatok kialakításában, egymás megismerésében, a közvetlenebb együttműködés megteremtésében.

Az EGYÜTT című szlovén-magyar amatőrművészeti gálaest műsora

Misko Kranjec ME Néptánccsoportja – Velika Polana

Köszöntők

Dobronaki Kétnyelvű Általános Iskola Citerazenekara

Szőke Krisztina versmondó – Lendva

KUD Posta Maribor Fúvószenekar Rézfúvós kvartettje

Botafogo Táncegyüttes – Budapest

Szünet

Marcato Ütőegyüttes – Marcali

Plesna Izba Maribor Tánccsoport – Maribor

ORT–IKI Bábcsoport – Debrecen

Muravidék Táncegyüttes

A műsort szerkesztette: Tóth Zsóka

A műsor nagy közönségsikerrel zárult. Bár a közel 500 fős színházterem nem volt tele, vitathatatlan, hogy hálásan fogadták a kiváló együttesek bemutatkozását.

A rendező felek sikeresnek értékelték az együttműködést, amelynek folytatását tervezik más-más helyszínnel és fellépőkkel.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram támogatásával lehetővé vált – határainkon kívül, nemzetközi együttműködéssel – egy, az amatőrművészeti tevékenységek magas művészi színvonalát mutató gálaest, amelyen méltó módon képviselte országát, szeretett vidékét minden fellépő.

Tóth Zsóka, a program szervezője