Vissza

Tisza szélén lakom…

Népzene a Bodrogközből

A Művelődés Háza (3950 Sárospatak Eötvös u. 6.) kiadásában megjelent egy népzenei CD. Ez természetes dolog népzenei kiadók, vagy zenekarok esetében, talán kevésbé egy olyan intézménynél, amelynek nem ez a profilja, hanem rendezvények szervezése, s természetesen a hagyományok őrzése is amatőr művészeti csoportjain, szakemberein keresztül.

Felmerülhet a kérdés, hogyan kapcsolódik egy városi művelődési ház feladatait ellátó intézmény a Bodrogköz hagyományaihoz.

Egyik pontja ennek a Művelődés Háza által fenntartott Bodrog Néptánc-együttes és utánpótlás csoportjainak tevékenysége, amelyben kiemelt szerepe van a bodrogközi gyermekjáték- és tánchagyományok ápolásának.

Másik kapcsolódási pont, hogy az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel regionális továbbképzéseket, s bodrogközi mesterkurzust is szervezett az intézmény.

Harmadik, az itt működő BNE Amatőr Néprajzi Munkacsoportja, amelynek tagjai a Bodrogközben is végeznek táncélet, gyermekjáték és zenei gyűjtéseket.

E sokrétű műhelymunka ez évi termése a Tisza szélén lakom… című hanghordozó.

 

Alapgondolata az összeállításnak az volt, hogy a Bodrogköz hagyományainak olyan színeit mutathassuk be, amelyet eddig kevéssé ismert ország-világ. Kevéssé kapott hangsúlyt mindeddig e terület pásztorságának zenei kultúrája. A más vidékeken is ismert pásztordalok közül két szép bélyi változatot választottunk ki, amelyet Szokolay Dongó Balázs tárogató kíséretével énekel Pojendán Gergő. Az elveszett juhait kereső pásztor történetének sajátos helyi formája a juhász álom, amelyet a bodrogmezői Oláh Dezső bácsi elmondásából ismerünk. E lemezen saját gyűjtéseit is felhasználva Hunyadi Péter játssza ezt hegedűn, s Darmos István meséli el a történetet. Szintén kevésbé ismert, vagy nagyon általánosnak tartott a katonadalok világa, pedig e témában is lehet érdekes, szép változatokat találni. Arató Kálmán 1937-es gyűjtéséből állította össze a Szeredás Zenekarral, annak vezetője, Kálmán Péter “Cucás” a tiszakarádi katonadalokat. Kiváló férfikar állt össze a zenekar vezetőjéből, Gyönyörű Zsigmondból, Jeremiás Lajosból a Horthy-korból származó dalok eléneklésére. A lakodalomi dalok közül egy nagyon szép, régies, nagyrozvágyi menyasszony-búcsúztató került a lemezre János Hajnalka előadásában, de e jeles életfordulót idézik az Alsóbereckiből – Barna Pista bácsi örökéből –, valamint Kisgéresből származó vőfélyversek is, amelyek közül húrpénzszedést, zenész- és borköszöntőt hallhatunk a lemezen.

 

A CD másik alapgondolata, hogy olyan bodrogközi települések zenei kultúrájából is szemezgessünk, amelyek mindezidáig ismeretlenek voltak. Így került a lemezre a királyhelmeci zenekar, és a cigándi citeramuzsika mellett a már említett gyűjtésből tiszakarádi csárdás – a Szeredás tolmácsolásában –, valamint Darmos István gyűjtéséből a Morotva Zenekar által összeállított tánczene, Kenézlőről.

Színes a lemez abból a szempontból is, hogy a különböző hangszer-összeállításokban muzsikáló zenekarok – Dűvő, Szeredás, Hunyadi Péter és barátai, Morotva – hangzásbeli sajátossága más és más. Minden zenész, énekes – a hiteles tolmácsoláson túl – bele tette a saját egyéniségét, mondanivalóját. A tárogató és a citera szerepeltetésével minden, e területen jellemző hangszer megszólal a lemezen.

 

A felvételeket Kiss Sándor, a fedéltervet és a grafikát Sajószegi Gábor készítette. A lemez zenei rendezője Rőmer Judit, szerkesztője Darmos István. És persze lehetnek használható gyűjtések, kiváló előadók, ha nincs a Nemzeti Kulturális Alapprogram, Tiszakarád Önkormányzata, Kisroz-vágy-Nagyrozvágy társult képviselő testülete, a Folkrádió, a Magyar Folk Centrum, a Szeredás 2000. Bt. és a Pányoki Szálláshely KFT, hogy segítsenek előteremteni a kiadáshoz szükséges anyagiakat.

 

Ajánljuk a lemezt mindenkinek, aki szereti a bodrogközi muzsikát, vagy kíváncsi annak eddig kevésbé ismert színeire. Ha nem tudják egyszerűen csak hallgatni, énekeljék az előadókkal együtt a dalokat, vagy nyugodtan perdüljenek táncra. A kiváló muzsikát biztosítják a lemezen hallható előadók, kívánunk hozzá jó egészséget és erős, táncos lábakat.

                                                      Darmos István

 

Tisza szélén lakom

Népzene a Bodrogközből

 

Határon túl…

  1. Dűvő Zenekar: Magyar szóló és friss  (Királyhelmec) 3’53"

  2. Pojendán Gergő, Szokolay Dongó Balázs: Pásztordalok (Bély) 3’48”

  3. Darmos István, Hunyadi Péter: Juhászálom (Bodrog-mező) 4’40”

  4. Dűvő Zenekar: Hallja-é, hallja-é? (Királyhelmec kör-nyéke) 4’37”

  5. Darmos István: Húrpénz-szedés (Kisgércs)

  6. Királyhelmeci muzsika (csárdás, juhásznóta, oláhos, lassú és ugrós csárdás)   9’45”

 

…és határon innen

  7. Cigándi Csárdás Citerazenekar: Cigándi dallamok   5’34”

  8. Darmos István: Zenészköszöntő (Alsóberecki)   1’31”

  9. Morotva Népzenei Együttes: Kenézlei táncok   5’38”

10. János Hajnalka: Menyasszony búcsúztató (Nagyrozvágy)   3’13”

11. Szeredás Együttes: Tiszakarádi csárdások   5’54”

12. Darmos István: Borköszöntő (Alsóberecki)   1’07”

13. Szeredás Együttes: Katonadalok Tiszakarádról   7’23”