Vissza

A PENYIGEI KILENC KISLÁNY”
ORSZÁGOS BALLADAMONDÓ VERSENY

 

A Magyar Művelődési Intézet, a Magyar Versmondók Egyesülete, a Hajdú-Bihar-Bereg Megyei Önkormányzat Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézete és Penyige Község Önkormányzata 2004 tavaszán balladamondó versenyt hirdetett a penyigei kilenc kislány emlékére.

Penyige, közel nyolcszáz fős település Hajdú-Bihar-Bereg megyében, ahol 1905. május 5-én szörnyű tragédia történt: kilenc kislány fulladt egyszerre a Szenke vizébe. A 110 éve történt balesetet sokan és sokfelé megénekelték, balladafolyamot indított el, amelynek variánsait, a tragédiával kapcsolatos történeteket, a rokonok, szemtanúk emlékezéseit, Emlékkönyv címmel őrzi az alkalomra megjelentetett könyv, Kormány Margit szerkesztésében.

Penyige, a balladás falu, ahogyan sokan említik, őrzi a kislányok emlékét és –100 év távlatából – még tetten érhető a ballada születésének konkrét eseménye.

E két okból szövetkezett elsőként a Magyar Művelődési Intézet és Penyige Község Önkormányzata, hogy országos balladamondó versenyt szervezzen 2005. május 21-én Penyigén. (Ezt követően kerestünk partnereket és támogatókat a verseny megrendezéséhez.) Az időpont talán nem kedvezett teljes mértékben, hiszen az iskolai év végéhez közeledve a középiskolások, egyetemisták és főiskolások ugyancsak elfoglaltak, ennek ellenére a versenyre jelentkezők között a legfiatalabb 14, a legidősebb 85 éves volt.

Külön örömünkre szolgált, hogy a többszörös országos győztesek mellet, eddig ismeretlen fiatal versmondók is jelentkeztek elsősorban Szeged és Nyíregyháza környékéről. Ez nyilván annak következménye, hogy az említett településeken dolgozó kollegáink, több csatornán adták tovább az információt, hirdették a versenyt.

A kiírás értelmében két népballada előadásával szerepeltek a három fős zsűri előtt, amelynek elnöke dr. Böhm Edit előadóművész, főiskolai docens, tagjai: Wiegmann Alfréd rendező, és dr. Bodnár Zsuzsanna néprajzkutató voltak.

A zsűri elnöke szakmai értékelésében kiemelte a rendkívül tisztességes felkészülést, a díjazott versenyzők pontos versértelmezését, árnyalatos kifejezésmódját, drámai erejét.

A felnőtt kategória versenyzőit példaként állította a fiatalok elé, mert itt és most, valóban példát mutattak az igényes – önismereten is alapuló – választásból, az elhivatott előadói magatartásból.

Nagy örömmel és meglepetéssel vettük a penyigeiek érdeklődését, mert – láss csodát –, zsúfolásig megtelt a művelődési ház és végig követték a verseny menetét, sőt, az eredményhirdetést követően különdíjról is döntöttek, és adták át a penyigei szilvapálinkát és szilvalekvárt Domány Zoltán zentai versmondónak.

Az emléknap komplex programjában szerepelt – a balladamondáson kívül – a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében meghirdetett rajzverseny eredményhirdetése (természetesen a penyigei balladáról), könyvbemutató, séta és megemlékezés a sírkertben, valamint a kopjafánál, és láthattuk a penyigei asszonyok által készített szebbnél-szebb rongybabákat, rongyszőnyegeket, csuhé szakajtókat, de jártunk a szilvalekvárfőzés rejtelmeit bemutató Lekváriumban is.

A szakmai programon, a verseny lebonyolításán kívül feltétlenül szólni kell a penyigeiek szíves vendégszeretetéről, ahogyan nem csupán szűkebb településüket, de fontosnak találták bemutatni szeretett vidéküket is. Így csodálhattuk meg a versenyt követő vasárnap délelőttjén a túristvándi vízimalmot, a szatmárcsekei temetőt és a Kölcsey emlékházat, valamint ellátogattunk Móricz Zsigmond szülőházába, Tiszacsécsére.

A verseny utáni első héten a versenyzőktől és kísérőktől érkezett köszönőlevekben – amelyeket nagy örömmel vettünk kézhez – a következőket olvashattuk:

“A résztvevők nevében szívesen írtuk a vendégkönyvbe a következő sorokat: Testünk-lelkünk gyönyörűségben fürdött az elmúlt két napon. Amit láttunk, hallottunk, s egyéb érzékszerveinkkel érzékeltünk, mind csupa-csupa gyönyörűség volt. Köszönjük a penyigeieknek. Megtanultuk tőlük, hogyan lehet és kell ezt a maréknyi hazát szeretni, megőrizni, ápolni tárgyi és szellemi értékeit. Isten tartsa meg őket és utódaikat sokáig erőben, egészségben. Soha többé ne éljenek meg olyan tragédiát, mint amilyen száz éve történt ebben az elragadóan bájos faluban.” (Udud István)

“Úgy éreztük magunkat végig, mintha egy nagy családban lennénk, amelynek minden tagja megtesz minden tőle telhetőt azért, hogy ez a találkozás egymással a kultúra jegyében örökre bevésődjék a szívünkbe, és persze a magyar kultúra történetébe.”

“A penyigei emberek vendégszeretete, összefogása, hagyományaik iránti tisztelete, igényessége példaértékű kell, hogy legyen, mindannyiunk számára.”

 

Úgy gondoljuk, két akarat ritka szerencsésen találkozott a “Penyigei kilenc kislány” népballadamondó verseny megrendezésében.

A penyigeiek – élükön Kőrösi Miklósné polgármesterasszonnyal – őrzik és ápolják emlékeiket, szeretnék, ha településük minél ismertebbé válna, minél többen látogatnának Penyigére, és töltenének időt, ebben a pihenésre, kikapcsolódásra ideális környezetben.

A Magyar Művelődési Intézet pedig a magyar népballadák megismerésére, a balladamondás nem könnyű feladatára bírta a jelentkezőket, azzal az elhatározással, hogy balladamondó versenyt hirdetett partnereivel Penyigén.

Jóval több eredménye született az együttműködésnek, mintsem gondoltuk volna. Köszönhető ez a korrekt partneri viszonynak, a megrendezésben résztvevő szervezeteknek, illetve kollegáknak, a rendezvény minden pillanatában érezhető odafigyelésnek, szívélyességnek, szeretetnek.

Talán nagy szavaknak tűnnek az imént leírtak, de Penyigén valóban jó érzéssel volt tele minden résztvevő; vendég, kísérőtanár, családtag, érdeklődő.

Köszönjük a Nemzeti Kulturális Alap Kuratóriumának szíves támogatását, amellyel lehetővé tették, hogy egy Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis településen országos versenyt rendezhessünk, sokfelé vigyék Penyige jó hírét, és lehetőséget adjunk az amatőr versmondóknak, balladamondóknak a magyar népköltészet páratlan értékeinek felmutatására.

Tóth Zsóka, a program elindítója és felelőse

 

A “Penyigei kilenc kislány” Országos balladamondó verseny díjazottjai

Minden résztvevő emléklapot és ajándékcsomagot vehetett át, amelyben a Magyar Művelődési Intézet, a Szabolcs-Szat-már-Bereg Megyei Önkormányzat Megyei Pedagógiai, Közművelődési és Képzési Intézet és a Penyigei Önkormányzat kiadványai, valamint egy szilke penyigei szilvalekvár volt.

Fődíjat nyert: Udud István nyugdíjas tanár, Fehérgyarmat

Nyereménye:

a Magyar Művelődési Intézet 50.000,-Ft-os díja,

Penyige Önkormányzatának 30.000,-Ft-os díja,

A Magyar Versmondók Egyesületének könyvcsomagja

 

A felnőtt kategória helyezettjei:

I. helyezett: Domány Zoltán élelmiszeripari mérnök, Zenta

Nyereménye: iparművészeti tál (Balku Gyula, penyigei önkormányzati képviselő felajánlása)

a TIMP Kiadó könyvcsomagja

II. helyezett: Herbály Jánosné nyugdíjas tanár, Bugac

Nyereménye: szőttes terítő, szalvétával ( a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet felajánlása)

III. helyezett: Mihályi Jánosné nyugdíjas posta főfelügyelő, Szerencs

Nyereménye: Penyigei hímzett kötény (Hadi Zoltán penyigei önkormányzati képviselő felajánlása)

III. helyezett: Lukács Jánosné nyugdíjas, Tata

Nyereménye: szőttes kötény  (a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet felajánlása)

 

Az ifjúsági kategória helyezettjei:

I. helyezett: Liszi Melinda középiskolás, Szabadka

Nyereménye: iparművészeti tál  (Balku Gyula penyigei önkormányzati képviselő fölajánlása)

a TIMP KIADÓ könyvcsomagja

II. helyezett: Tukacs Noémi középiskolás, Penyige

Nyereménye: kerámia készlet (Szolanics Andrea alkotása, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzat Pedagógiai,

Közművelődési és Képzési Intézetének fölajánlása)

III. helyezett: Munkácsi Anita középiskolás, Nyíregyháza

Nyereménye: szőttes párna (a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet felajánlása)

a TIMP Kiadó könyvcsomagja

III. helyezett: Nyakó Mária középiskolás, Tiszalök

Nyereménye: hímzett blúz ( a Hevesi Népművészeti és Háziipari Szövetkezet felajánlása)

gyöngynyaklánc (Tordainé Tóth Enikő munkája)

 

Különdíjasok: Gergely Lajosné nyugdíjas, Szamosszeg

a Penyigei Önkormányzat 20.000,-Ft-os díját vehette át

 

A TIMP Kiadó könyvcsomagját nyerték:

Polyákné Márta Krisztina tanító-gyógypedagógus, Szeged

Börcsök Rita egyetemi hallgató, Szeged

Virág Hajnalka középiskolás, Szeged-Szőreg

Molnár Kitty Enikő középiskolás, Mindszent

Peregi Dóra általános iskolás, Domaszék

 

A Nyugat-Magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Tanítóképző Főiskola adjunktusának, Lanczdorfer Zsuzsannának könyv felajánlását nyerte:

Ádám Szabina középiskolás, Méhtelek

 

Tordainé Tóth Enikő által készített gyöngynyakláncot vehette át:Liszi Melinda középiskolás, Szabadka

Román Boglárka középiskolás, Szeged