Vissza

LÁNGNÉ NAGY MÁRIA

„A MŰVELŐDÉS HETE – A TANULÁS ÜNNEPE” KECSKEMÉTEN

2003. szeptember 25. és október 3. között immár második alkalommal csatlakoztunk helyi rendezvényeinkkel a Magyar Népfőiskolai Társaság hagyományteremtő szándékú országos eseménysorozatához.

“A művelődés hete – a tanulás ünnepe” helyi rendezvényeit az Erdei Ferenc Művelődési Központ és Művészeti Iskola koordinálta. A programok kialakításában legfontosabb partnerünk a Katona József Megyei Könyvtár volt. A rendezvénysorozat megvalósításában közreműködő közösségek, civil szervezetek, társintézmények e két intézményhez kapcsolódva vettek részt a programban. A Magyar Népfőiskolai Társaság által kidolgozott koncepcionális javaslatok alapján a helyi adottságok figyelembe vételével igyekeztünk olyan eseményeket megszervezni, amelyek módot adnak a művelt és tanuló társadalom gyakorlati példáinak megismerésére az Európai Uniós gyakorlat és a magyar tanulási, művelődési rendszerek közötti különbségek megmutatásával.

A Katona József Könyvtárral közösen kialakított programsorozatunk elsősorban az iskolán kívüli művelődés intézményeinkben meglévő lehetőségeinek közismertebbé tételét kívánta elérni. Az Erdei Ferenc Művelődési Központ és Művészeti Iskola programjai a közösségben folyó tanulást, önképzést állították előtérbe, a Katona József Könyvtár rendezvényei az egyéni tanulást, művelődést segítő eszköztárat mutatták be.

A programsorozat másik fontos szakmai célkitűzése az volt, hogy a műfajilag, tematikailag sokszínű és különböző időtartamú rendezvények komplex ismeretterjesztést valósítsanak meg az óvodás kortól az időskorig terjedő életkori célcsoportok számára.

A programsorozat első eseménye volt az Ásványvilág című kiállítás (2003. szeptember 25-től október 5-ig), mely egyúttal alkalmat adott a 20 éves ásványgyűjtő körünk megünneplésére is.

“A művelődés hete – a tanulás ünnepe” eseménysorozatát és a kiállítást Dr. Sárközy István alpolgármester nyitotta meg. A tárlaton a jelenleg húsz fős aktív maggal rendelkező művelődési közösségünk gyűjteményének legnagyobb, legérdekesebb ásványait csodálhatta meg a körülbelül ezer fős közönség. A kiállításhoz kapcsolódóan az ásványkör tagjai huszonöt rendhagyó órát, tárlatvezetést tartottak, körülbelül hétszázötven fő részvételével.

 

E programhoz kapcsolódott szorosan az október 1-jén megtartott Barangolás Ásványországban című előadássorozat foglalkozása. Az ismeretterjesztő programot a felső tagozatos gyerekek számára állítottuk össze az iskolai tananyagból 1949 óta hiányzó rendszeres geológiai műveltséganyag pótlására, az ásványok, kőzetek világának megszerettetésére, az ásványkör fiatalítására. Az Erdei Ferenc Művelődési Központ és Művészeti Iskola Díszmadártenyésztők Klubja volt a “házigazdája” az öt világrész díszmadarait (2003. szeptember 26-27.) bemutató komplex programnak, amelyet filmvetítés, tartási, tenyésztési szaktanácsadás is kiegészített.

A körülbelül ezer fős, heterogén életkorú (az óvodás korútól az időskorúig) közönség számára tizenkét rendhagyó órát és tárlatvezetést tartottunk körülbelül háromszázhatvan fő részvételével. A látogatók között sok volt a család: szülők és gyerekek közösen ismerkedtek a különleges, színpompás madarakkal.

Az Erdei Ferenc Művelődési Központ és Művészeti Iskolában működő Kecskeméti Bélyeggyűjtőkör közel háromszáz fős tagságával az egyik legnépesebb közönségünk. A szeptember 26-28-ig tartó bélyegbemutatón a kör tagjai a 150 éves Kecskeméti vasúti közlekedéssel foglalkozó, művelődéstörténeti érdekességű bélyegeiket mutatták be a körülbelül háromszáz fős látogatóközönségnek. A kiállításhoz kapcsolódott a posta és vasút közös történetéről szóló előadás, amelyet körülbelül ötvenen hallgattak meg.

A Gombavilág című komplex ismeretterjesztő program (2003. szeptember 29 – október 3.) sikere érdekében Gombászklubunk körülbelül ötven tagja tevékenykedett. A természetben gyűjtött gombákról rendezett kiállítás anyagát az Őrségben és Kecskemét környékén gyűjtötte össze a közösség. A gombák természetes élőhelyeit, ehető és mérgező jellegüket bemutató programon körülbelül hatszázan vettek részt.

Tizenkét rendhagyó órát is tartottunk körülbelül háromszázötven résztvevővel. A program bemutatta a gombatermesztést, a gombák táplálkozási, élettani szerepét, szaktanácsadással is segítve az érdeklődőket. Filmvetítés, számítógépes gombafelismerő program is színesítette a rendezvényt.

A Katona József Könyvtár szeptember 26-án családi napra várta az érdeklődőket “A művelődés hete - a tanulás ünnepe”  rendezvénysorozat keretében.

A 4-5 éveseknek “Üzen az ősz” címmel bábműsorral is színesített programot állítottak össze az őszi évszak jellegzetességeink megismertetésére.

Az iskoláskorú gyermekeket és szüleiket a népszerű “Ládajátékok” program várta, amely játékos formában próbálta meg őket ösztönözni tudásuk gyarapítására, az önművelés könyvtári lehetőségeinek felhasználására.

Az “Otthon vagyunk Európában” című program során a könyvtár az angol, a francia, és a német nyelvek tanulását segítő hagyományos és elektronikus dokumentumainak használatát mutatta be az egyéni és csoportos érdeklődőknek.

A Katona József Könyvtárban működő Európai Információs Pont is bekapcsolódott a rendezvénysorozatba, az európai és hazai szakképzést feltérképező anyaguk a szakképzési rendszerek sokféleségét mutatta be, elősegítve az egyéni tájékozódást.

A “Nemcsak húsz éveseké a Net-világ” program, amely a 45 éven felülieket ismertette meg számítógép és az Internet használatával, igen népszerűnek bizonyult. A Könyvtár folyamatosan 4 számítógépet tett szabaddá az egyéni és kiscsoportos ismertetésekre. Az érdeklődők közül többen beiratkoztak a könyvtár “Nagyinet” tanfolyamára is.

Az Azonos eséllyel! programban a fogyatékkal élők és családtagjaik ismerkedhettek meg az akadálymentesített könyvtár olyan szolgáltatásaival, mint az öreg(nagy)betűs és a hangos könyvek állományával, a könyveket, dokumentumokat házhoz szállító “Otthon könyvtárral”, az olvasógéppel stb. , amelyek elősegíthetik a fogyatékosok tanulását, művelődését.

A Könyvtár egyéni tanulást segítő szolgáltatásainak bemutatására a helyi programsorozatban több alkalommal is sor került. Az egyéni és csoportos érdeklődőket a hagyományos és elektronikus lehetőségek széles tárházával ismertették meg a könyvtárosok.

Az Idősek akadémiája “tanévnyitó” foglalkozását október 2-án a könyvtárban rendeztük meg a Kecskeméti Szociális Szolgáltató Központ Idősgondozó szolgáltatásával közösen. A körülbelül százhúsz fős, fiatalos érdeklődést mutató hallgatóságot a Hírös Város Nyugdíjasklub citerazenekara köszöntötte.

A vegyes tematikájú szabadegyetemi előadássorozat foglalkozásaira havi egy alkalommal októbertől májusig várjuk az időseket. Az élethelyzetükhöz kapcsolódó jogi, történeti, pszichológiai, művelődéstörténeti és egészségügyi témájú előadásokon 100-120 idős ember vesz részt. Az akadémiai kurzus végén a résztvevők oklevelet kapnak a szabadegyetem “elvégzéséről”. A könyvtár egy-egy előadáshoz kapcsolódóan szolgáltatásaival segíti a témakörökben elmélyedni vágyókat a további ismeretszerzésben.

Az idei programok megvalósítása során nagy hangsúlyt fektettünk arra, hogy a helyi média támogatását megnyerjük rendezvényeink irányt. Kecskemét valamennyi sajtóorgánumában megjelentettük “A művelődés hete - a tanulás ünnepe” eseményeit. A megyei napilap, a Petőfi Népe, a Kecskeméti Televízió és a térségi Gong Rádió folyamatosan ajánlotta az egyes rendezvényeket.

A helyi programokat összefoglalóan tartalmazó szórólapot készítettünk kétezer példányban. Az egyes rendezvényeknek is készítettünk szórólapokat, amelyeken az általunk az országos rendezvénysorozat emblémája alapján készített helyi logó utalt a szeptemberi és októberi programsorozatra.

A Művelődési Központ havi műsorajánló plakátján is propagáltuk a program eseményeit.

A 400-400 db plakáttal a város hirdetőtábláin, iskoláiban, közintézményeiben, munkahelyein találkozhattak az érdeklődők.

A havonta négyezer példányban megjelentetett Kecskeméti Kínáló című ingyenesen terjesztett kiadványban is közzétettük az eseményeket.

A Katona József Megyei Könyvtárral a tervezéstől a megvalósításig szoros, termékeny és korrekt volt a szakmai kapcsolatunk.