Egyesületek Háza – Grenoble és Rennes

A városközpont szélén, a laktanya és az uszoda közé beszorítva, a szűk Berthe-de-Boissieux utcában van egy hosszúkás épület, jó húsz éves, amelyiken a következő felirat olvasható: Egyesületek Háza (MDA). Több, mint csak egy hely és logisztikai háttér, amit Grenoble önkormányzata a kétezer-egynéhány egyesület rendelkezésére kíván bocsátani. Ez “egy forrás- és referencia-központ”.

A polgármesteri hivatal Ifjúsági és Egyesületi osztályának vezetője szerint ez a döntés, amit közel két éve hoztak meg, ma már 65 százalékig megvalósult. Az agglomeráció minden egyesülete (ha igazolja, hogy tevékenysége nem szektás jellegű, és a demokratikus értékekkel összhangban van) idővel hozzá kell, hogy férjen ingyen az elméletben az ő szükségleteit kielégítő struktú-

rákhoz, mind logisztikai téren (telefon, iroda, ülésterem, fénymásoló, stb.), mind továbbképzés, tanácsadás (jogi és adóügyi tanácsadó ügyelet formájában), információkeresés (cyberspace, pályázati anyagok összeállításához nyújtott segítség), vagy a kompetenciák, tapasztalatok cseréje terén, például konferenciák vagy animációs programok alkalmával. Ezek olyan szolgáltatások – többé-kevésbé gazdag eszközválasztékkal és dinamizmussal –, amelyekhez a többi franciaországi egyesületi ház is hozzáfér.

A rennes-i Szociális és Kulturális Hivatal (OSCR) igazgatója szerint sok olyan szervezet van, amelyik hason-ló feladatokat lát el, anélkül, hogy ezt a címet viselné. Így történt, hogy a rennes-i Egyesületi Ház címét kérve a Polgármesteri Hivatal portáján (amely 60 százalékban fi-nanszírozza működését), a válasz egy kategorikus “Nem ismerem.” volt. Mert itt nem egyesületi házról, hanem Szociális és Kulturális Hivatalról (OSCR) tudnak!

E mellett a szervezet mellett 16–17 egyesületi ház működik Ille-et-Vilaine-ben a körülbelül 9000 egyesület el-látására.

Az OSCR vezetését egy 1977-es önkormányzati döntés az egyesületek kezébe adta. Az OSCR kicsit a vezérürü szerepét játssza, amióta 1960-ban létrehozták.

Rennes-ben túllépve az egyesületi ház hagyományos fogadó-és szolgáltató feladatain, jelenleg az egyesületek tevékenységének összehangolásán fáradozik.

Ennek köszönhetően a rennes-i metró, amit nem oly rég terveztek, a mozgáskorlátozottak hozzáférésére vonatkozó minden előírásnak eleget tesz. Olyan győzelem ez, amely az OSCR-hez tartozó, mozgássérülteket képviselő egyesületek közös projektjének köszönhető. De meg lehet említeni a munkaadók egy csoportjának megszervezését is, vagy azt a tárgyalást az önkormányzattal, amelynek lé-nyege, hogy az egyesületek között, azok javaslatai alapján osszanak el bizonyos támogatási összeget...

Megannyi újító kezdeményezés. Ezek lehetővé teszik a tagságot képező 900 egyesületnek az előrelépést.