ReMeK-e-hírlevél
XV. évf., 2020/4. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Könyvtárak.hu – új weboldal indult, a könyvtárak friss adataikkal építhetik
--Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások
--Online olvashatók a Könyvtári Figyelő és a Könyv Könyvtár Könyvtáros friss számai
--19. és 20. századi sajtótermékek, könyvkülönlegességek a Digitékában
PÁLYÁZATOK
--Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó: novellákat és regényeket várnak
--Verselő Kárpát-medence – online szavalóversenyt hirdetnek
--Versíró pályázatot hirdet a Starbucks
--„Írd meg!” – Pályázat emlékező írásokra
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--Irodalmunk ihletői – a Márton Áron Főgimnázium könyvtárának nőnapi kiállítása
KITEKINTŐ
--Kitekintés a külföldi könyvtárak COVID-19 járvánnyal kapcsolatos gyakorlatára
--Könyvtárak a társadalom szolgálatában vészhelyzet idején is
--Vigyázó könyvtáros-szemünket Finnországra és Makaóra vessük
--Rózsa Dávid az OSZK élén
--A cseh Nemzeti Galéria digitális gyűjteménye – folyamatosan gazdagodó honlap
--Elmaradt a Lipcsei Könyvvásár
HAZAI
--Karcolatok, törpék, rigmusok
--Megkérdőjelezhetetlen érték: újranyitották a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot
--Ady külső és belső utazásai képekben
--Mellőzve és elfeledve
--A koronavírus-járvány miatt elmaradó hazai könyves rendezvények
--Elmarad az EMKE közgyűlése és díjátadója
--Fiatal írók és költők háromszéki felolvasókörútja
INTERJÚ
--'Szellemi központként tekintünk az OSZK-ra' – interjú a magyar nemzeti könyvtár új vezetőjével
--A Föld mozog - és gömbölyű! – Interjú Kovács András Ferenccel
ÉVFORDULÓ
--Húszéves a Könyvtári Intézet
--Kötettel tiszteleg Kovács Ágnes mesekutató előtt a Hagyományok Háza
--135 éve született Kosztolányi Dezső
--120 éve született Szabó Lőrinc
ELHALÁLOZÁS
--Elhunyt Erdélyi Lajos marosvásárhelyi születésű fotográfus, újságíró
--Meghalt Szilágyi Aladár író, helytörténész, publicista
DÍJAK
--Kihirdették az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok listáját
–Megvannak 2020 József Attila-díjasai
--Erdélyi szerzők könyvei is esélyesek a Libri irodalmi díjra
AJÁNLÓ – ONLINE TARTALMAK
--Ingyenesen elérhető jelenleg az Arcanum digitális periodikaarchívum
--Összefogtak a magyar könyvkiadók: ingyenesen elérhető a Szaktárs adatbázis
--Magyar irodalom a világhálón – ingyenesen letölthető művek
--Olvasmány-lelőhelyek online: hol találunk megbízható szak- és szépirodalmat?
--BOOKR Kids Mesetár – ingyenes interaktív hangoskönyvek
--Ingyenes online tartalmak és eszközök – nem csak történelemtanároknak
--Online könyv- és folyóirat-ajánló a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján
--Több száz hangoskönyv ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában
--#MaradjOtthon és fogyassz virtuális kultúrát!
MÚLTIDÉZŐ
--Csak halála után jutott valódi elismerés Hamvas Bélának
MOZAIK
--Lev Manovich: Miként fogja befolyásolni a jelenlegi világjárvány a kultúrát?
--A bezártságból az olvasás lehet a mentális kijárat
--'Láthatóvá teszi a járvány okozta félelmet' – irodalmi toplistákon Camus regénye
--A karantén elviselésének lehetőségei – tippek és szempontok
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Könyvtárak.hu – új weboldal indult, a könyvtárak friss adataikkal építhetik
2020. március 3-án a Könyvtári Intézet elérhetővé tette a könyvtárak.hu (https://konyvtarak.hu/) weboldalt. A könyvtár- és olvasás-népszerűsítő portál a könyvtárak közös információs felülete, nem elsősorban a szakmának, hanem a könyvtári szolgáltatások, rendezvények, események után érdeklődő nagyközönségnek szól. Kiemelt célcsoportja a lakosság. Szolgáltatásai, többek között: térképes könyvtárkereső, információ az egyes könyvtárak szolgáltatásairól, elérhetőségeiről, információ a könyvtári rendezvényekről, gyerekirodalmi ajánló, Veszíts el egy könyvet! játék, tematikus digitális tartalmak gyűjteménye.
Magyarországon minden ötödik ember könyvtárhasználó, azonban mindeddig nem volt olyan weboldal, amely egyetlen felületen tenné elérhetővé a legnagyobb magyarországi, kulturális alapellátást végző intézményi hálózat szolgáltatásait. A portál hiánypótló az olvasni szeretők, a pedagógusok, az igényes kultúrafogyasztók számára, egyúttal a könyvtárakat és az olvasást is népszerűsíti. Az aktuális információkon túl az oktatásban jól használható digitális tartalmak hiteles, országos merítésű, ingyenesen használható gyűjteményét is tartalmazza, támogatva többek között a könyvtárak és a pedagógusok együttműködését, magasabb szintre emelését is. A honlap szakmai koncepcióját a Könyvtári Intézet fiatal munkatársai készítették el, a megvalósítást az OKR projekt támogatta. A koncepció lényeges eleme, hogy közösen használt, a könyvtári rendszer egészét pozitívan láttató, felhasználóbarát felület jöjjön létre, amely dinamikusságával alkalmas a könyvtárkép pozitív befolyásolására.
A portál a könyvtári rendszer közös felülete, amelyet együttműködéssel, közös munkával lehet igazán sikeressé tenni. Az együttműködés praktikus információi az alábbi felületen érhetők el: http://www.konyvtarak.hu/inform%C3%A1ciok-konyvtaraknak
A Könyvtári Intézet az új honlapon lehetőséget biztosít a könyvtárak bemutatkozására és a könyvtári programok megjelenítésére is. A könyvtárszakma számára inspiráló, innovatív, kreatív magyarországi és külföldi fejlesztéseket, jó gyakorlatokat is bemutat. Könyvtári programokat is közöl, amelyek az érintett könyvtárak feltöltései függvényében érhetőek el.. A honlappal egyidejűleg elindult a konyvtarak.hu Facebook-felület is: https://www.facebook.com/K%C3%B6nyvt%C3%A1rakhu-109099383990407/
A könyvtárak megújulását tükröző szolgáltatás szlogenje: Tudás pont, Élmény pont, Kapcsolat pont. Könyvtárak pont Neked!
Forrás: KIT hírlevél, 2020/11., 2020. március 11.
http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=a_konyvtarak_a_friss_adataikkal_epithetik_a_konyvtarak.hu-t


--Otthonról is használható könyvtári szolgáltatások
A járványügyi helyzet kapcsán hozott drasztikus intézkedések miatt az elkövetkező időszakban sokan kényszerülnek otthonuk négy fala között eltölteni mindennapjaikat. Innen kell megoldaniuk a tanítást és a tanulást, a munkát és a kikapcsolódást is. Bár a vírus megfékezése érdekében a magyarországi könyvtárak jelentős része bezárta kapuit, mégis számos szolgáltatással tudnak a lakosság segítségére lenni. Különösen nagy hangsúlyt kapnak ebben az időszakban a távolról, így otthonról is elérhető adatbázisok, digitalizált gyűjtemények vagy akár e-learning felületek.
A Könyvtárak.hu weboldalon közölt válogatás első része a nagyobb gyűjtőoldalakat mutatja be, mint például az Europeana, a Hungaricana Közgyűjteményi Portál, a Magyar Elektronikus Könyvtár, az Elektronikus Periodika Archívum, valamint 2007-től a Digitális Képarchívum, az Arcanum Digitális Tudománytár, a Magyar Nemzeti Digitális Archívum, stb.
(https://konyvtarak.hu/hirek/otthonrol-hasznalhato-konyvtari-szolgaltatasok-1-resz-adatbazisok-jelentosebb-gyujtooldalak)
Számos további érdekes és hasznos adatbázis, digitális gyűjtemény érhető el az oldal Digitális Könyvtár (https://konyvtarak.hu/digitalis-konyvtar) menüpontjában.
A cikk második részében a digitális tematikus gyűjteményekre, virtuális kiállításokra, érdekességekre és kuriózumokra helyezik a hangsúlyt: https://konyvtarak.hu/hirek/otthonrol-hasznalhato-konyvtari-szolgaltatasok-2-resz-virtualis-kiallitasok-digitalis
Forrás: https://konyvtarak.hu/hirek

 
--Online olvashatók a Könyvtári Figyelő és a Könyv Könyvtár Könyvtáros friss számai
Rózsa Dávid, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója és Fehér Miklós, a Könyvtári Intézet igazgatója tájékoztatja a Könyvtári Figyelő (http://ki2.oszk.hu/kf/) és a Könyv Könyvtár Könyvtáros (http://ki2.oszk.hu/3k/) folyóiratok olvasóit, hogy 'az otthon végzendő munkához, az elektronikus tartalmak minél teljesebb azonnali hozzáférésének biztosítása érdekében, az Országos Széchényi Könyvtár és a Könyvtári Intézet a lapok legfrissebb példányaihoz is biztosítja a teljes körű elektronikus hozzáférést.. Ezzel a döntéssel kívánunk hozzájárulni a könyvtári hírek, információk és szakirodalom gyors megosztásához.'
Forrás: KATALIST, via: Róth András Lajos

 
--19. és 20. századi sajtótermékek, könyvkülönlegességek a Digitékában
A nagyközönség számára is elérhető a 19. század második felében és a 20. században megjelent erdélyi újságokat, folyóiratokat tartalmazó, ingyenes Digitéka adatbázis. A digitális tudománytár anyagának összegyűjtéséről, a honlap tartalmáról és bővítéséről Ferenczi Szilárd kolozsvári történész, a munkálatok irányítója beszélt a Krónikának.
A Digitéka.ro ingyenesen megtekinthető honlapon olyan régi erdélyi magyar sajtótermékek és könyvkülönlegességek is böngészhetők, mintegy 750 ezer oldalon, mint az 1867-ben Kolozsváron indult Magyar Polgár vagy az 1880-ban alapított Ellenzék című hetilap, de a huszadik századi sajtó termékei is olvashatók: a Keleti Ujság, a Vasárnapi Ujság, a Hölgyfutár, a Dolgozó Nő, a Székely Újság, az Igaz Szó, a Tett, a Művelődés, a Korunk stb.
A Digitékát 2018-ban indította az RMDSZ által alapított Iskola Alapítvány, a Jakabffy Elemér Alapítvány és az MTA TK kisebbségkutató intézete, az 1000 év Erdélyben 100 év Romániában elnevezésű program részeként. Az adatbázis magyar nyelvű napi- és hetilapokat, valamint folyóiratokat akar közkinccsé tenni, amelyek az erdélyi magyarság nyilvánosságát jelentették a 19. és a 20. század folyamán. A Digitéka működését Ferenczi Szilárd kolozsvári történész irányítja, aki egyébként az Erdélyi Krónika Egyesület alelnöke, a 2017-ben indult történelmi portál szerkesztője is. A Krónika megkeresésére elmondta, a digitális tudástárba első körben pár folyóirat, napi- és hetilap került be, de folyamatosan bővül az anyag, remélik, idén tavasszal elérik az egymillió oldal digitalizálását.
Forrás: https://kronikaonline.ro/kultura/idoutazas-megsargult-ujsagokkal-folyoiratokkal

 
PÁLYÁZATOK

--Krimipályázatot hirdet a Prae Kiadó: novellákat és regényeket várnak
A Prae Kiadó pályázatot hirdet magas színvonalú krimik – novellák és regények – írására. A kiadó által gondozott Krimi Ma sorozat sikere nyomán a pályázat célja a magyar krimi kínálatának bővítése, az iránta való érdeklődés élénkítése. A pályázat nyílt.
A Prae Kiadó 2017-ben indította útjára Krimi Ma elnevezésű könyvsorozatát, amely a kortárs magyar detektív- és bűnregény műfajának megújítását, valamint rétegzettebbé tételét tűzi ki célul. Az azóta eltelt időben négy regény látott napvilágot, Molnár T. Eszter Szabadesés, Mészöly Ágnes Rókabérc, haláltúra, Cserháti Éva A Sellő titka, valamint Pintér Tibor A harmónia tébolya című művei. A népszerű és kritikailag is sikeres sorozatot a kiadó 2020-ban is folytatja, eddig két új könyv elfogadása történt meg.
A Krimi Ma regényei olyan bűneseteket és a hozzájuk kapcsolódó nyomozást mutatnak be, amelyek szorosan összefüggnek mai társadalmi problémákkal és kihívásokkal. A nagyvároshoz és a vidékhez való viszony, a társadalmi nemekhez fűződő dilemmák és más szociális kérdések legalább annyira hangsúlyosak, mint a térségi létből, a kelet- és közép-európaiságból fakadó sorskérdések.
A pályázatra érkező műveknek nincs szigorúan megkötött tematikus határa, a kiadó olyan anyagokat is szívesen fogad, amelyek a kortárs horizontra például a történelem felől tekintenek (történelmi krimi), esetleg kultúrtörténeti-művelődési téma adja a hátteret. Hasonlóképp ki lehet nyitni a krimi horizontjait más zsánerek (horror, sci-fi, cyberpunk stb.) irányába, a legfőbb szempontok a következők: az egyedi történet és az individuális, magas színvonalú megvalósítás, valamint a magas fokú nyelvi kidolgozottság.
A novella- és a regénypályázat esetén is több díjazott lehetséges, ha a zsűri úgy dönt. A nyertesek jutalma az eladott példányszámtól független szerzői honorárium, kiadói szerződés a Prae Kiadóval, továbbá a művek megjelentetése, forgalomba hozatala.
Az első forduló határideje, amelyre a Prae Kiadó a novellákat, valamint az egy ív terjedelmű regényrészleteket és rezüméket várja: 2020. május 15. Második forduló csak a regénypályázat esetében van, a majdan kiválasztott művek elküldési határideje: 2020. december 31..
A regényrészlettel és rezümével jelentkezni a kiadó elérhetőségén lehet: praekiado@gmail.com
Forrás és a pályázat teljes szövege itt: https://www.prae.hu/news/36589-krimipalyazatot-hirdet-a-prae-kiado/

 
--Verselő Kárpát-medence – online szavalóversenyt hirdetnek
A Petőfi Sándor Program (PSP) ösztöndíjasai online szavalóversenyt hirdetnek A magyar költészet napja alkalmából Kárpát-medencei magyar óvodás és iskolás gyermekek részére. Nevezni magyar költők verseivel vagy versrészleteivel lehet, három korcsoportban. A szervezők 2020. április 11-én éjfélig várják a versenyre készített videókat. Az online versmondó versenyre az óvodás, általános és középiskolás korosztályokat hívják. Legtöbb háromperces, fekvő videókat várnak MP4, AVI, MPG, MOV vagy WMV formátumban, beküldéskor meg kell jelölni a pályázó gyermek nevét és életkorát a fájl nevében vagy egy kapcsolódó üzenetben. A videók elküldését követően egy adatlap kitöltésére van szükség, amely itt elérhető. Fontos tudni, hogy a pályázat csupán a videó és az adatlap beérkezését követően tekinthető érvényesnek.
A pályázatok beérkezésének határideje: 2020. április 11., 23:59 (közép-európai idő szerint), az eredményhirdetés 2020. április 18-án várható. A versennyel kapcsolatos kérdéseket és észrevételeket a versmondoverseny2020@gmail.com e-mail címre várják.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/124097-magyar-kolteszet-napja-online-szavaloversenyt-hirdetnek-a-karpat-medenceben

 
--Versíró pályázatot hirdet a Starbucks
A Starbucks idén újra meghirdeti költészetnapi versíró pályázatát, amelynek témája: a Közösség.. A 14 és 30 év közötti fiataloknak szóló kezdeményezés célja, hogy lehetőséget adjon a pályájuk elején járó költők bemutatkozására, és hangsúlyozza a közösség fontosságát ebben a kihívást jelentő helyzetben is. A pályázatra 2020. április 8-ig lehet jelentkezni egy, magyar nyelven írott verssel. A pályázók egy korábban még meg nem jelent, saját, lírai alkotással nevezhetnek, amelynek maximális terjedelme 4000 karakter. A pályaművet online dokumentumként, illetve videóüzenetben, a szerző előadásában lehet beadni.
A beérkezett pályázatokat elbíráló zsűri tagjai: Pion István, magyar költő, slammer, újságíró, szerkesztő és Molnár Dóra, a Starbucks Magyarország regionális vezetője. A nyertes pályázókat április 11-én a Magyar Költészet Napján értesítik. A legjobb költemények szövegei és videós bemutatói a Starbucks online felületein is bemutatkozási lehetőséget kapnak. A pályázat első öt helyezettje a szakmai elismerés mellett egy értékes Starbucks ajándékcsomaggal is gazdagabb lesz.
Bővebb információ és a pályázat részletes leírása a Starbucks Magyarország Facebook-oldalán (https://www.facebook.com/StarbucksMagyarorszag/) érhető el. A pályázatokat és a videókat a starbucks@flowpr.hu e-mail címre kell elküldeni.
Forrás: https://litera.hu/hirek/versiro-palyazatot-hirdet-a-starbucks.html

 
--„Írd meg!” – Pályázat emlékező írásokra
A Volt Politikai Foglyok Kovászna Megyei Szervezete a kommunista diktatúra évtizedeire emlékező írásokat vár a megye íráskészséggel rendelkező polgáraitól. Életkortól függetlenül ajánlják a fiatalabbaknak a kérdés–felelet, interjú megoldást, míg azoknak, akik megélték azt a több évtizedes időszakot, azt, hogy saját emlékeiket írják meg. A visszaemlékezés három gépelt oldalnál nem lehet hosszabb, fényképekkel, eredeti dokumentumok másolatával együtt. Az elbírálásnál a saját, megélt események olvasmányos, egyéni stílusban történő megírása előnyt élvez. Nevet, címet jelszóval zárt borítékban kell mellékelni a beküldött íráshoz. Életkortól, témától függetlenül az eredetiséget és az irodalmi igényű megfogalmazást tekintik fontosnak.
Az első három, legjobbnak tartott írás jutalomban részesül: az elsőt 500, a másodikat 400, a harmadikat 300 lejjel jutalmazzák. Beküldési határidő: 2020. október 10. Az eredményt nemzeti ünnepünkön, október 23-án hirdetik ki. A legjobb írásokat magyarországi ’56-os szervezetek könyvben is kiadják. Az elkészült emlékező írásokat a Volt Politikai Foglyok irodájában (Sepsiszentgyörgy, Martinovics Ignác utca 2. szám) péntekenként 10–12 óráig kérik leadni.
Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/131697/mi-hol-

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Online szolgáltatásait erősíti a Kájoni János Megyei Könyvtár
A Kájoni János Megyei Könyvtár 2020. március 12-től zárva tart a koronavírus-járvány megfékezése érdekében bevezetett szigorú intézkedések miatt. A könyvtár minden rendezvényét elhalasztották, a könyvtárosok továbbra is dolgoznak, a kikölcsönzött könyvek lejárati határidejét nem szükséges meghosszabbítani, késedelmi díjat nem számítanak fel. Az olvasók e-mailen és telefonon kérhetnek információt a könyvtárosoktól. A könyvtár online szolgáltatásai 24 órában rendelkezésre állnak. Az intézmény honlapján korábban is tettek közzé digitális tartalmakat, most még nagyobb hangsúlyt kapnak azok a tevékenységek, amelyek az online tartalomszolgáltatást erősítik. Folytatódik a regionális helyismereti célú digitalizálás a könyvtár gyűjteményeiből, jelenleg a Hargita napilap 1968 és 1989 közti évfolyamainak digitalizálását végzik a munkatársak. Március 25-től, a kijárási tilalom bevezetésével egyidejűleg a munkatársak nagy része otthonról végezhető távmunkát vállalt. A könyvtár honlapján és Facebook-oldalán is osztanak meg digitális tartalmakat, online adatbázisokat, gyűjtőoldalak, nagy virtuális könyvtárak elérhetőségét, illetve a képzés és tanulás, a távoktatás területén hasznosítható internetes oldalakat. Folyamatosan dolgoznak azon is a könyvtárosok, hogy több helyi és regionális vonatkozású tartalmat, információt tegyenek elérhetővé regionális adatbázisaikban (http://helyismeret.konyvtar.hargitamegye.ro/, http://szemelyisegek.konyvtar.hargitamegye.ro/).
Próbálnak segíteni abban is, hogy mindenki találjon érdeklődésének, korának megfelelő olvasmányt. Ezért újra elindították a könyvtár blogján a rendszeres könyvajánlókat, Online elérhető olvasnivalót és gyermekeknek szóló, internetes tartalmakat is ajánlanak a blogon (http://kjmkhr.blogspot.com/).
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/848/konyvtari-tevekenyseg-jarvany-idejen--erositjuk-online-szolgaltatasainkat
https://hargitanepe.eu/kiallitaslatogatas-szinhazi-szorakozas-es-olvasas-mindez-otthon-minosegi-elfoglaltsag-karanten-eseten/
Szövegterek – irodalmi est kortárs női szerzőkkel
Szövegterek címmel került sor az utolsó irodalmi találkozóra 2020. március 9-én, a Kájoni János Megyei Könyvtárban, a koronavírus-járvány következtében bevezetett szigorú intézkedések előtt. A kortárs próza két magyarországi képviselője, Gáspár-Singer Anna és Szeifert Natália írók voltak a meghívott vendégek, akikkel Murányi Sándor Olivér beszélgetett A találkozót Hargita Megye Tanácsa és a budapesti Szépírók Társasága támogatásával szervezte a könyvtár.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/844/szovegterek--nonapi-beszelgetes-szeifert-nataliaval-es-gaspar-singer-annaval
Ki ez a Kájoni? – workshop-karaván gyermekeknek
A Joannes Kájoni 390 emlékév jegyében, a KALOT egyesület által szervezett Kájoni workshop-karaván 2020 március 2-án érkezett meg Csíkszeredába. A Kájoni János nevét viselő megyei könyvtár a program helyi partnereként adott otthont a foglalkozásnak. A Kádár Kincső pedagógus vezetésével zajló interaktív foglalkozáson a Nagy Imre Általános Iskola 3. osztályos tanulói ismerhették meg a neves 17. századi ferences szerzetes munkásságát. A Kájoni személyiségéhez kapcsolódó műhelyfoglalkozást a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta. Rövid, interaktív bevezető során ismerkedhetett a 25 kisdiák a Kájoni által alapított csíksomlyói ferences nyomda és könyvtár értékeivel, Kájoni sokoldalú személyiségével, értékes műveivel. Egyéni munka következett, szorgosan színeztek, vágtak és ragasztottak a gyermekek, kezük nyomán megelevenedett Kájoni nyomdája, elkészültek a cipősdoboz-méretű diorámák. A foglalkozás végén hazavihették az elkészített munkákat. A jó hangulatú műhelymunka élményekkel és tudással gazdagította a részt vevő gyermekeket. A könyvtár a Kájoni-emlékév programjai révén névadója, a neves polihiszor szerzetes személyiségét szeretné közelebb vinni a mai fiatalokhoz.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/842/ki-ez-a-kajoni--workshop-karavan-gyerekeknek
Ferencz B. Imre Csodálat című verseskötetét mutatták be
Ferencz B. Imre (Imre atya) Csodálat című verseskötete 2019-ben jelent meg, Márton Áron 1939-es püspökké szentelésének napjára, február 12-re időzítve, a csíkszeredai Alutus nyomdában. A kötetet a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2020. március 2-án mutatták be, népes érdeklődő közönség jelenlétében, a szerzővel Koncsag László plébános beszélgetett. Ferencz Imre atya nyugalmazott római katolikus pap, Csíkmenaságon született 1948-ban, Márton Áron szentelte pappá 1974-ben. Csodálat című kötete gyűjteményes válogatás, amely, Sárközi Sándor piarista atya megfogalmazásában, ‘egy élet verses vallomásait tartalmazza, tűnődéseit a papi, emberi életről, hol csodálkozva, hol könnyezve. Fecskevillanások szélben és napsütésben.’ A kötet verseiből a szerző és Koncsag László is felolvasott.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/versekben-megirt-eletut/
Közösségi szolgáltatásstratégia képzés könyvtárosoknak
Közösségi szolgáltatásstratégia képzésen vettek részt 2020. március 2-án, Csíkszeredában, a STEM (Science, Technology, Engneering and Mathematics) oktatás iránt érdeklődő Hargita megyei könyvtárosok a Kájoni János Megyei Könyvtárból és a megye további tíz településéről. Az interaktív, gyakorlatias jellegű képzés a helyi közösségek jobb megismerését, a könyvtárhasználók és a könyvtárat (még) nem használó lakosság oktatási és kulturális igényei felmérésének szükségességét hangsúlyozta. A képzés a Code Kids országos projekt keretében valósult meg, amelyet országos szinten a Romanian-American Foundation finanszíroz, a PROGRESS Alapítvány közvetítésével. Megyei szinten a programot Hargita Megye tanácsa is támogatja.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/841/kozossegi-szolgaltatasstrategia-kepzes-konyvtarosok-szamara
 
 
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
A költészet világnapján
2020. március 21-én, a költészet világnapján közös játékot indított a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár. Ez alkalomból arra kérték az intézmény Facebook-oldalának látogatóit, hogy a nap folyamán osszanak meg egy-egy, számukra fontos, általuk kedvelt verssort, versszakot, jelezve annak szerzőjét is.
Forrás és a megosztott versek itt: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/posts/2895129487191866
Mit kínál a könyvtár a jelenlegi kényszerhelyzetben?
A helyi és országos sürgősségi rendelkezések nyomán a Bod Péter Megyei Könyvtár (egyelőre) 2020. április 15-ig zárva tart a közönség számára, a személyesen igénybe vehető szolgáltatások szünetelnek, a rendezvények és az állandó, illetve rendszeres programok elmaradnak. Késedelmi díjat erre az időszakra nem számolnak.
Tervezik, hogy – a diákok, szüleik és a pedagógusok munkájának segítésére – digitális tartalmakat osztanak meg a könyvtár honlapján és közösségi oldalán:
- a magyar és román irodalmi háziolvasmányok teljes szövegű hozzáféréséhez összegyűjtik a megfelelő elérhetőségeket; meséket, verseket tesznek közzé.
A könyvtárosok feladatai az átmeneti időszakban: állományrendezés, repertorizálás, a számítógépes katalógus tartalmi javítása, könyvajánlók írása, online tartalmak bővítése, az intézményi honlap tartalmi fejlesztése.
Arra készülnek, hogy újranyitáskor még rendezettebb, átláthatóbb, barátságosabb könyvtár fogadja az olvasókat.
Forrás: http://www.kmkt.ro/mit-kinal-konyvtarunk-a-jelenlegi-kenyszerhelyzetben
Befogadott rendezvények
Eltitkolt történelem
A magyar Szent Korona volt a témája v. Bagaméri László Ádám a Bod Péter Megyei Könyvtárban, 2020. február 29-én, A Szent Korona és Boldogasszony népe címmel tartott előadásának, amelyen a hallgatóság ízelítőt kapott a nemzeti ereklyénkkel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókból. A kutatások során róla összegyűlt könyvtárnyi anyag ismertetéséből ugyanis másfél óra alatt csak ennyire futotta.
A szervező Magyar Erdélyért Egyesület (MERT) nevében annak elnöke, Nagy-Gábor Levente köszöntötte a hallgatóságot, és mutatta be az előadót. Ezt követően v. Vesztergám Miklós zenész jóvoltából tárogatón felsírt az Óh, én édes jó Istenem kezdetű régi székely himnusz, amelyet a jelenlévők felállva fogadtak és énekeltek.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/kultura/eltitkolt-tortenelem-2/
Megfoghatatlan lenne? - dr. Reisinger János irodalomtörténész előadása
Napjainkban a boldogság szót olyan óvatosan ejtjük ki, mintha nem is hinnénk a létezésében – hívta fel a szép számú hallgatóság figyelmét dr. Reisinger János irodalomtörténész, a Bod Péter Megyei Könyvtárban Magyar költők a boldogságról címmel tartott előadásán.
Reisinger rámutatott, hogy az illékony boldogság a kezdetektől foglalkoztatta az emberiséget, így nem véletlen, hogy a legnagyobb gondolkodók megpróbálták azt megfogalmazni.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.hirmondo.ro/kultura/megfoghatatlan-
 

--Irodalmunk ihletői – a Márton Áron Főgimnázium könyvtárának nőnapi kiállítása
A Nők Napja alkalmából az idén a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárában témaként a magyar irodalom hölgy ihletőit mutatták be. A tárlat anyagának egy részét Borbé Levente könyvtáros, a nemzetközi nőnapot megelőzve, 2020. március 6-án a könyvtár előtti asztallapra válogatta össze: magyar költők és írók múzsáinak portréit. A képek egyben korlenyomatok, rajtuk az adott korszak közkedvelt öltözködési szokásait, női ideáljait is fel lehet fedezni.
Természetesen, a kiállításhoz hozzáadott, a megjelenített hölgyekhez írt költeményeket és olvasmányokat is kézbe lehetett venni, és szükség szerint kikölcsönözni. Ajánlásként ott voltak azok a kötetek is, amelyek az írók és múzsájuk kapcsolatát elevenítik fel. A dokumentumok nagy része fellelhető a könyvtárban, de kiegészítésképpen a világháló adta lehetőségeket is felhasználta a szervező, aki nemcsak írott szöveget, hanem dokumentumfilmeket, elszavalt és elénekelt költeményeket is ajánlott.
Forrás: http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2020/03/irodalmunk-ihletoi.html

 
KITEKINTŐ

--Kitekintés a külföldi könyvtárak COVID-19 járvánnyal kapcsolatos gyakorlatára
Az OSZK Könyvtári Intézete által működtetett Könyvtártudományi Szakkönyvtár munkatársai össszegyűjtötték, külföldi könyvtárak, könyvtári szervezetek honlapja alapján, hogy miként viszonyulnak a könyvtárak a járványveszélyhez. A nyilvánvaló segítőkészségen kívül azt tapasztalták, hogy a külföldi könyvtárak által nyújtott távtámogatások közül  jellemzőek:
- az online szolgáltatások (adatbázisok, digitális gyűjtemények stb.) ajánlása a használóknak
- az olvasójegyek online kezelése (regisztráció, hosszabbítás)
- a könyvkölcsönzés meghosszabbítása a járvány végéig
- a helyben használható digitális szolgáltatások távoli elérésének biztosítása olvasói jelszóval
- ingyenesen elérhető médiaszolgáltatások promotálása (zene, film, ekönyv, sajtó stb.).
A könyvtárosokat tömörítő szakmai szervezetek vírusveszéllyel kapcsolatos oldalain részletes és hasznos információkat olvashatunk. Példák:
1. Az IFLA weboldalán a könyvtárakról és könyvtáraknak szóló, járvánnyal kapcsolatos információk között a biztonsági okokból bezárt nemzeti könyvtárak sorában, természetesen, az Országos Széchényi Könyvtár is szerepel..
A sok nemzet gyakorlatát ismertető oldalon különösen érdekesek az ausztrál könyvtárosegyesületnek (Australian Library and Information Association) a távoktatás (távmesélés) érdekében tett, szerzői joggal kapcsolatos megállapodásai a kiadókkal.
különböző példákat olvashatunk az oldalon arról, hogy a nemzeti könyvtárak milyen eszközökkel teszik egyszerűbbé és széleskörűbbé az olvasók számára a digitális forrásokhoz való hozzáférést.
Forrás és teljes cikk itt: https://ki.oszk.hu/hir/konyvtartudomanyi-szakkonyvtar/kitekintes-kulfoldi-konyvtarak-covid-19-jarvannyalkapcsolatos

 
--Könyvtárak a társadalom szolgálatában vészhelyzet idején is
Bár a magyarországi könyvtárak kapui átmenetileg bezártak a nyilvánosság előtt, a könyvtárosok ilyenkor is dolgoznak, és a rendelkezésre álló eszközeikkel, kreativitásukkal azon igyekeznek, hogy minél inkább megkönnyítsék használóik alaposan felfordult életét.
A kölcsönzési idő rugalmas kezelésén kívül számos, a lakosságot segítő szolgáltatással is előálltak a megváltozott helyzetre gyorsan reagáló könyvtárak. A magyarországi könyvtárak jó gyakorlataiból gyűjtött össze néhányat a Könyvtárak.hu oldal: hiteles koronavírus-információk összegyűjtése; online meseolvasás; Skype-könyvtáros, online tájékoztatás; adatbázis-ajánlók összeállítása; könyvajánlók stb.
Forrás és teljes cikk itt: https://konyvtarak.hu/hirek/konyvtarak-tarsadalom-szolgalataban-veszelyhelyzet-idejen
További cikk a témában: Digitális működésre állnak át a bezárt könyvtárak
A digitális működésre való átállás az egyetlen lehetséges opció a jelenlegi helyzetben, amivel a könyvtárak élni tudnak, hogy kapcsolatban maradjanak az olvasókkal. Az Index körbenézett a nagyobb könyvtáraknál, hogy mit lépnek a jelenlegi helyzetben. Vannak olyan intézmények, amelyek még csak találgatják, hogyan tudnák kihasználni az online platformokat, de vannak olyanok is, amelyek már korábban is rengeteg tartalmat tettek közzé digitálisan, és ezt most bővíteni is szeretnék. Az Országos Széchényi Könyvtár és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár mellett a szegedi és a kecskeméti könyvtárak kínálata a legerősebb ebből a szempontból, de több más könyvtárnak is van szabadon hozzáférhető elektronikus gyűjteménye.
Forrás és teljes cikk itt: https://index.hu/kultur/2020/03/17/fovarosi_szabo_ervin_konyvtar_oszk_megyei_konyvtarak_veszelyhelyzet_nyitvatartas/

 
--Vigyázó könyvtáros-szemünket Finnországra és Makaóra vessük
Világviszonylatban Finnországban és Makaóban legmagasabb az egy főre jutó közkönyvtári látogatások száma. Ha kontinenst nézünk, akkor Óceánia a legjobb helyezésű. És bár az online világ mindenhol egyre fontosabb szerepet játszik, a fizikai terek azok, ahol az emberek jól érzik magukat, vegyülve másokkal. És itt jön képbe a közkönyvtár.
Az IFLA az utóbbi három év könyvtárhasználati adatait vezette össze, 81 országot tekintve. Eszerint Finnországban és Makaóban, Kínában a legmagasabb az egy főre jutó átlagos éves nyilvános könyvtári látogatások száma (9,03 és 8,51), míg Óceánia a legjobb kontinens (5,02 látogatás / fő / év), Észak-Amerika pedig a második (4,16).
Ugyanakkor feltételezhető, hogy néhány országban a számadatokat vagy a látogatásokat valószínűleg alulbecsülik. Esélyes, hogy több országban növekszik a rögzített látogatások száma. Ezenkívül ezek az adatok csak 81 országot tartalmaznak - például Óceániának csak két adatszolgáltató országa van.
Emellett nem tudjuk megmondani például, hogy mit csinálnak az emberek a könyvtárban - mennyi időt töltenek ott és mivel. Ez azért érdekes, mert a könyvtárak egyik erőssége a használók számára biztosított szabadság: megválaszthatják, hogyan használják. (ref.: MG)
Forrás: IFLA, via: KIT hírlevél, 2020/10., 2020. március 4., http://www.kithirlevel.hu/index.php?oldal=kithir&szam=834&kithirev=2020#a24401

 
--Rózsa Dávid az OSZK élén
Az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatói posztjára a pályázók meghallgatása a jogszabályban előírtak szerint megtörtént. Prof. Dr. Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának minisztere 2020. március 16-i hatállyal Rózsa Dávidot bízta meg az intézmény főigazgatói feladatainak ellátásával. Rózsa Dávid 2013 és 2018 között a Központi Statisztikai Hivatal Könyvtár főigazgató-helyettese, majd 2018 és 2020 között főigazgatója volt.
További híradások a témában: https://index.hu/belfold/2020/03/16/orszagos_szechenyi_konyvtar_uj_foigazgato_rozsa_david, https://hvg.hu/kultura/20200317_Az_OSZK_zarva_de_a_munkatarsaknak_be_kell_jarni
Forrás: KIT hírlevél, 2020/12., 2020. március 18.

 
--A cseh Nemzeti Galéria digitális gyűjteménye – folyamatosan gazdagodó honlap
Sokszor hivatkozunk nyugati jó gyakorlatokra és gyűjteményekre, íme hát egy jó példa a szomszédból – avagy Közép-Európában is lehet olyan digitalizált gyűjteményre bukkanni, ahol szívesen böngészünk és közben még tanulunk is valamit. A cseh Nemzeti Galéria digitális gyűjteményében (http://sbirky.ngprague.cz/en/katalog) ami egy külön erre a célra szánt, folyamatosan gazdagodó honlap, jelenleg 1983 public domain, vagyis közkincs nagy felbontású fotója látható leírással. Ha felnagyítjuk, olyan közelről látjuk van Gogh ecsetvonásait, mintha épp az orrunk előtt lenne a mestermű.
Többek között Lucas Cranach, Albrecht Dürer, Frans Hals, Archimboldo, Rembrandt, Renoir, Monet, Gaugain, Schiele, Klimt és cseh mesterek csodás remekműveit lehet letölteni és szabadon felhasználni oktatási célokra, kreatív alkotásokhoz, vagy nyomtathatjuk poszterre, képeslapra, pólóra. Beállíthatjuk, hogy Kr.e. 2600 és 2020 között mely periódusból szeretnénk műveket látni, amik között aztán egy jól áttekinthető oldalon kattintgathatunk.
Forrás: OMMIK hírlevél, via KIT hírlevél, 2020/12., 2020. március 18.

 
--Elmaradt a Lipcsei Könyvvásár
A koronavírus-járvány miatt elmaradt a Lipcsei Könyvvásár, a német nyelvterület legnagyobb irodalmi közönségfesztiválja – jelentették be 2020. március 3-án a németországi nagyvárosban. A vásár március 12-től 15-ig tartott volna. Lemondták fő kísérőrendezvényeit, a Lepizig liest (Lipcse olvas) című programsorozatot, amelyre városszerte több száz helyszínen szerveztek felolvasásokat, és Manga-Comic-Convention (MCC) nevű képregényvásárt, amely a könyvvásár képregényszekciójából fejlődött ki.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/122960-elmarad-a-lipcsei-konyvvasar

 
HAZAI

--Karcolatok, törpék, rigmusok
Március első hetében mutatták be a kovászna Fábián Ernő Népfőiskola keretében dr. Török Sándor kardiológus főorvos Talán kék. Karcolatok, törpikék, rigmusok című könyvét. A továbbiakban a könyv recenzióját ismertetjük, amelyet a balatonfüredi Szabó T. Attila fogalmazott meg a Kaleidoscope nevű tudomány-, művelődés- és orvostörténeti folyóirat számára.
Vannak értékőrző és vannak értékteremtő könyvek. Vannak könyvek, amelyek messze túlmutatnak önmagukon. Vannak könyvek, amelyeket nagyon sokféleképpen lehet olvasni. Vannak könyvek, amelyekről többeknek kellene tudni, mint ahány emberhez eljutnak.
A történetek szakmai (orvostörténeti, orvosetikai) értéke vitathatatlan. Egyrészt azért, mert a legtöbb írás olyan valós eseményről szól, melynek a szerző orvosként részese volt, másrészt azért, mert jellemzik az erdélyi ezredfordulós kórházi állapotokat, és tanulhatnak belőle a felnövekvő orvosnemzedékek is.
A kötet történeti, dokumentumértéke ugyancsak nyilvánvaló. Történetei nem csak és nem is elsősorban orvostörténeti értékűek, de a történelem elemi eseményei is – tehát a megélt történelem. Történelem alulnézetből.
A kötet írói értékei közül kiemelkedik utánozhatatlanul fanyar, az értő olvasóra kacsintó humora. A partiumi írónak ez a veleszületett tulajdonsága már diákkorában is kiütközött, de a közismerten csavaros eszű székely környezetben csiszolódhatott végleg egy sajátos stílussá. Ez teszi a könyvet irodalmi értékűvé. Egy könyvvé, melyről többeknek kellene tudni, mint ahány emberhez a boltokon keresztül eljuthat majd.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/karcolatok-torpek-

 
--Megkérdőjelezhetetlen érték: újranyitották a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeumot
Hivatalosan is újranyílt 2020. február 29-én a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum, a Bihar Megyei Tanács, a nagyváradi Körösvidéki Múzeum, a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum és a Magyar Irodalmi Emlékházak Egyesülete együttműködésének köszönhetően. Közel nyolcvan négyzetméteren mutatja be a költő nagyváradi, 1900 és 1903 közötti korszakának eseményeit a megújult Ady Endre Emlékmúzeum. Többek közt kéziratok, könyvek, Ady feltételezett íróasztala látható a tárlaton, amelyen fontos szerepet kap az interaktivitás is: két érintőképernyőn a költő életének 25 fontos helyszíne látható, versei színművészek előadásában magyarul és románul is meghallgathatók.
A teljesen felújított, újra berendezett intézményt romániai és magyarországi hivatalosságok, egyházi és közéleti személyiségek, valamint az új kiállítás megálmodóinak és megvalósítóinak jelenlétében nyitották újra. Az Ady Múzeum épületét a Bihar Megyei Tanács teljesen felújíttatta, és a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársainak közreműködésével újrarendezte a városhoz ezer szállal kötődő költő életét és munkásságát bemutató tárlatot. A felújításra azért kerülhetett sor, mert a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es vezetőségének sikerült tíz évvel meghosszabbítania az épület bérleti szerződését annak tulajdonosával, a nagyváradi ortodox püspökséggel.
Forrás és teljes cikk itt: https://kronikaonline.ro/kultura/ujranyitottak-a-nagyvaradi-ady-endre-emlekmuzeumot

 
--Ady külső és belső utazásai képekben
Az Országos Széchenyi Könyvtár (OSZK) és a Magyar Művészeti Akadémia közös kiadásában jelent meg az Ady-centenáriumra készült, Valaki útra vált... című díszalbum, amelyet Budapest után Nagyváradon mutattak be először 2020. március 7-én, a Szigligeti Stúdióban. A találkozón Szűcs László, a Várad folyóirat főszerkesztője beszélgetett a díszalbum szerkesztőjével, Boka Lászlóval, az OSZK tudományos igazgatójával, miközben a háttérben a kötet képanyagából vetítettek ki ízelítőül számos érdekes felvételt. Adyról lévén szó, az érdeklődés is nagyobb volt a hasonló könyvbemutatókénál, pótszékeket is be kellett hozni a terembe. A beszélgetés során Boka László hangsúlyozta, hogy a díszalbum alapvetően az OSZK Ady-relikviáiból válogat, a nemzeti könyvtár ugyanis mintegy ezerkétszáz ilyent őriz. Az albumban számos olyan felvétel van, amelyek a nagy nyilvánosság előtt eddig még nem jelentek meg. ’Nem a pozitív értelemben vett kultuszt akartuk továbbvinni, hanem egy olyan aspektust vizsgálni, amely eddig kevéssé volt előtérben, ez pedig az utazás: egyrészt a fizikai, valós utazás, hiszen tragikusan rövid, negyvenkét életéve alatt Ady Endre nagyon sokat volt távol otthonától, (…) de a fizikai utazás mellett a vívódó, magányos, a belső kiutakat kereső Ady Endrét is megmutatjuk ebben a kiadványban; az úton levés fogalma költészetének is jelentős aspektusa, az utazásmotívumok áthatják egész költészetét’ – fogalmazott Boka László.
Forrás: https://www.erdon.ro/kozelet/helyi-kozelet/ady-kulso-es-belso-utazasai-kepekben-2689080/


--Mellőzve és elfeledve
A kommunista diktatúrában háttérbe szorított, kitervelten elfeledtetett, annak bukása után méltatlanul a szellemi süllyesztőben hagyott Puskás Ferenc író novelláit és karcolatait tartalmazó, Parasztbölcsesség címmel megjelent kötetét mutatták be 2020. március 2-án a sepsiszentgyörgyi Szent József-plébánia hittantermében.
Ft. Márkus András címzetes esperes, plébános bevezető szavai után rendhagyó módón Gyergyóremete polgármestere, Laczkó-Albert Elemér olvasott fel az Egy véleményen című novellából. A gördülékenyen fogalmazott, ízes székely nyelvjárás gyöngyszemeivel teletűzdelt, humorral telített, fordulatokban bővelkedő szöveg felcsigázta a hallgatóság érdeklődését, ugyanakkor a könnyednek tetsző mondatokba rejtett, mély mondanivaló iránt is fogékonnyá tette.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/mellozve-es-

 
--A koronavírus-járvány miatt elmaradó hazai könyves rendezvények
Elmaradt a temesvári Bookfest Könyvszalon
Nem szervezték meg 2020. március 12. és 15. között a temesvári Bookfest Könyvszalont, miután Romániában betiltották az ezer főnél több ember megmozgató rendezvényeket az új koronavírus továbbterjedésének megelőzésére. A könyvvásárt szervező Romániai Kiadók Egyesülete úgy döntött, hogy a résztvevők biztonsága érdekében lefújják a rendezvényt, amelyet kilencedik alkalommal tartottak volna meg Temesváron.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/123170-elmarad-a-temesvari-bookfest-konyvszalon-is-a-jarvany-miatt
Elmarad a Csíkszeredai Könyvvásár
A koronavírus terjedése miatt elmaradnak Csíkszereda Polgármesteri Hivatalának a 2020. június 30. előtti időszakra betervezett kulturális programjai. A Csíkszeredai Könyvvásárt ősszel – várhatóan szeptemberben – pótolják, pillanatnyilag ez az egyetlen esemény, amelyet nem törölnek, ‘csak’ halasztanak.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/124091-elmarad-a-csikszeredai-konyvvasar-es-junius-vegeig-minden-mas-is


--Elmarad az EMKE közgyűlése és díjátadója
A koronavírus-járvány terjedésének megelőzése érdekében, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület (EMKE) elnökének döntése alapján, a 2020. április 4-re hirdetett éves közgyűlés elmarad. Amennyiben a járványügyi helyzet megengedi, a közgyűlést, illetve az EMKE-díjak (Erdélyi Oscar) átadását 2020. június 6-án tartanák meg, a kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet Dísztermében. A közgyűlés, illetve díjátadó megtartásáról az érintetteket időben értesítik. Az EMKE Országos Irodája és a Szabédi László Emlékház értesíti az érdeklődőket, hogy a házban működő könyv- és levéltár, valamint a Szabédi Emlékszoba, a koronavírus-járvány terjedésének megelőzésére tett intézkedések értelmében, zárva tart.
Forrás: https://www.emke.ro/elmarad-az-emke-k%C3%B6zgy%C5%B1l%C3%A9se-%C3%A9s-d%C3%ADj%C3%A1tad%C3%B3ja-5674

 
--Fiatal írók és költők háromszéki felolvasókörútja
A Kárpát Körút során a budapesti székhelyű Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) szerzői látogattak el a Kárpát-medence városaiba, hogy alternatív irodalomórákat és felolvasóesteket tartsanak.
Rendhagyó módon felolvasással kezdődött a FISZ öt tagjával a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban, 2020. március 10-én megszervezett író-olvasó-találkozó. És ez jó ötletnek bizonyult, mert az egyéni stílusok megízlelése, a sorok mögött rejtőző szerző, valamint a benne alkotó ember gondolatai iránt is felkeltette a közönség érdeklődését.
A beszélgetőtárs szerepét André Ferenc (1992, Csíkszereda) költő, slammer töltötte be. Vajna Ádám (1994, Budapest) költő, szerkesztő szerint napjaink irodalmának nincsen a múlthoz hasonlóan erős társadalmi hatása, de ez a szerzőt nem menti fel az általa leírtak felelőssége alól. Ez a megállapítás pedig fokozottan vonatkozik a politikai témájú művekre. Erőssége viszont, hogy egy jelenségre vagy felmerülő gondra gyors reagálási lehetőséget biztosít.
Borcsa Imola (1990, Kézdivásárhely) prózaíró meg van győződve, hogy az irodalom hosszú távon a megváltozott körülmények között is befolyásolja az olvasó magatartását. Érzékenyebbé teszi, így hosszú távon változást idéz elő benne. Ráadásul a tévécsatornákról ömlő, mások által létrehozott képi világot tálaló filmekkel szemben biztosítja számára a fantázia szabad szárnyalását. A leírtak olvastán ugyanis mindenki tetszés szerint képzelheti el a szereplőket és környezetüket, és ezáltal jobban ráhangolódik a témára, könnyebben átél sorsokat.
Seres Lili Hanna (1993, Budapest) költő, szerkesztő a visszajelzésekből tudja, hogy olvasói elgondolkoznak a kényes társadalmi témákat, például a szegénységet érintő versein. És ha egy embert is megmozgat az, amit a maga módján megfogalmazott, akkor már van értelme az alkotásnak. Mărcuţiu-Rácz Dóra (1997, Nagyvárad) költő is hiszi és vallja, hogy a bármilyen formában leírtaknak súlya van, ezért felelősen kell a szöveggel bánni – és ez a kritikai szemléletmódnak hangot adó művek esetén fokozottan érvényes.
Forrás: https://www..hirmondo.ro/kultura/igy-latjak-a-

 
INTERJÚ

--'Szellemi központként tekintünk az OSZK-ra' – interjú a magyar nemzeti könyvtár új vezetőjével
Rózsa Dáviddal, az Országos Széchényi Könyvtár frissen kinevezett vezetőjével a intézmény tervezett költözéséről, átszervezéséről és a munkatársak bérrendezéséről a Kultúra.hu oldalon olvasható interjú, amelyből részleteket idézünk:
'Egy 'közgyűjteményi Google' létrehozásán dolgozik az Országos Széchényi Könyvtár. Rózsa Dávid, az intézmény március 16-án kinevezett főigazgatója úgy véli: át kell alakítani a szervezeti struktúrát, ám elbocsátások nem lesznek, sőt, inkább munkaerőhiánnyal küzdenek. Terveik szerint öt év múlva költözhet a könyvtár a Budavári Palotából a Magyar Nyelv Háza koncepció keretében létrejövő új épületbe. Digitalizációról, a tervezett új épületről, átszervezésről és nehézségekről is beszélgettünk vele.
- Tavaly októberben bízták meg az Országos Széchényi Könyvtár átvilágításával. Ön tehát jelenleg pontosan átlátja az OSZK helyzetét, feladatait?
Egy ekkora intézmény esetében vakmerőség volna ezt kijelenteni, ezért inkább azt mondanám, hogy számos területen igen. 2019. október közepétől december elejéig végeztem el az Országos Széchényi Könyvtár szakmai átvilágítását Demeter Szilárd miniszteri biztos felkérésére. A főigazgatói pályázatom anyagát is erre alapoztam. (...)
- A kormány tavaly júniusban elrendelte az Országos Széchényi Könyvtár kiköltöztetését a Budavári Palotából. Azóta Demeter Szilárd új tervekről, egy, a Magyar Nyelv Házában egyesülő komplexumról beszél, melynek része lenne az OSZK is.
A könyvtár költözésével kapcsolatos kérdés szorosan kötődik a Magyar Nyelv Háza koncepcióhoz, amelynek kidolgozását és megvalósítását Demeter Szilárd miniszteri biztos irányítja. Ennek lényege, hogy több hasonló profilú intézmény költözne egy fedél alá, hogy felhasználóik – olvasók, kutatók, múzeumlátogatók – minél teljesebb körű kiszolgálása érdekében integrált módon, de egyéni arcélüket megtartva működjenek. Az én feladatom az új épület víziójának megalkotásával kapcsolatban az, hogy képviseljem az OSZK érdekeit, megjelenítsem igényeit, valamint hogy munkatársaimmal előkészítsem az intézményt a költözésre. (...)
- Tudják, milyen épület lenne ideális a könyvtár számára?
Erre vonatkozóan születtek már funkciósémák a könyvtárban. Ami biztos, hogy az intézmény közösségét be kell vonni a munkába. Az épületnek tükröznie kell, hogy szellemi központként tekintünk az OSZK-ra, amely nem csak a kézzel írott, nyomtatott és más módon született magyar dokumentumanyag gyűjtőhelye, hanem kultúraközvetítő és tudományos feladatokat lát el. Kulturális nagyüzem, tehát tágas teret igényel. A kötelespéldányként beérkező, évente tízezres nagyságrendű címekből könyvtárunk két példányt kap meg. Ezek egyikét bocsátjuk az olvasók rendelkezésére, a másik pedig az archivális raktárba kerül, ahol az idők végezetéig megőrizzük. (...)
- Hol tart a digitalizációs folyamat és az Országos Könyvtári Platform létrehozása?
Ahogyan említettem, a könyvtár egyrészt dolgozik dokumentumállományának digitalizálásán, másrészt egy országos könyvtári szolgáltatási felület, az OKP létrehozásán. A tömeges digitalizálás infrastrukturális előkészítése terén jól áll az OSZK. Létrejött a digitalizáló központ; készen áll a rendszer, hogy éves szinten milliós nagyságrendű oldalszámot digitalizáljon. Meglehet, így is több évtizedes folyamatról beszélünk, hiszen a könyvtár állománya könyvekből, folyóiratokból, mikrofilmekből, különgyűjteményi tartalmakból – térképekből, plakátokból, kisnyomtatványokból, kéziratokból, kottákból, audiovizuális dokumentumokból – áll, vagyis felfoghatatlan gazdagságú kultúrkincsről beszélünk. Ne feledjük el, hogy a digitalizálás nem csupán szkennelést, hanem egy sor egyéb folyamatot, például az iratok metaadatokkal való ellátását, rendszerezését is jelenti. Ráadásul párhuzamos digitalizációs folyamatok zajlanak az ország különböző intézményeiben, igyekeznünk kell a felesleges tevékenységeket kiküszöbölni, valamint teret és lehetőséget adni más közgyűjteményeknek is tartalmaik egységes rendszerbe illesztésére.'
Forrás és a teljes interjú itt: https://kultura.hu/szellemi-kozpontkent-tekintunk-az-oszk-ra/


--A Föld mozog - és gömbölyű! – Interjú Kovács András Ferenccel
Requiemet tulajdonképpen önmagának ír az ember, és külön kihívás, ha a 60. születésnapjára. Olyan volt, mint a zeneszerzés – mondja Kovács András Ferenc, aki Requiem Tzimbalomra (Örömzene – darabokban) című, tavaly megjelent kötetéért 2020. március 2-án vehette át a Budapest Music Center-beli gálaesten az Artisjus Irodalmi Nagydíjat. A költőt a díjátadó előtt kérdezte a Népszava zene- és versszerzésről, valamint Lázáry René Sándorról.
A kötet nyitóverse A megbízás címet viseli. Ez egyfelől felidézheti a 18. század végét, konkrétan a mozarti életmű záródarabja, a Requiem létrejöttének körülményeit, mely szerint a gyászmise megírására egy névtelen megrendelő kérte föl a zeneszerzőt, küldönce útján. Másfelől különféle értelmezési lehetőségeket kínál a művészetek, közte az irodalom alkotásának mikéntjéről, és még ars poeticául is kínálkozik. Önt mire és hogyan kérték fel a 60. születésnapjára megjelenő kötet összeállításakor? Illetve hogyan jutott el Mozartig és Csokonaiig végül?
Én egy kötetre kaptam felkérést a Magvető Kiadótól, semmi titokzatosság nem lengte körül e megbízást. Viszont nagyon hosszan gondolkodtam, hogy mi is legyen ennek a kötetnek az összefogó ereje, hiszen elég sok versből kellett válogatnom. Sok mindent kipróbáltam, de mindegyik terjedelmesebb volt annál, amit elképzeltem – egy gyönyörű, vékony, kicsi és ügyes kötetre gondoltam. Ha az embernek több rögeszméje, kedvence van – nekem nincs külön kedvencem, sem zenéből, sem költészetből –, nem könnyű a válogatás. Végül arra jutottam, a legjobb lesz, ha a valamiképp Mozartot és Csokonait (akinek a sokszólamúsága okán volt a beceneve a Cimbalom) megszólító verseim közül választok. Így került bele az 1982–2009 időszak verseiből 35 költemény, nem írtam hozzá újakat. Ugyanakkor mégis nagyon természetesen jutottam el ehhez a koncepcióhoz, mert ez a két – egy zenei meg egy nagyon muzsikás – életmű engem már meghatározott a kezdetektől fogva. Szerettem őket. Végül is a szeretettől jutottam el a kötetbe rendezésükig.
Forrás és a teljes beszélgetés itt: https://nepszava.hu/3069533_a-fold-mozog-es-gombolyu-interju-kovacs-andras-ferenccel-az-oromteli-gyaszmiserol

 
ÉVFORDULÓK

--Húszéves a Könyvtári Intézet
2000. március 24-én, azaz húsz évvel ezelőtt született a budapesti Könyvtári Intézet alapításáról szóló jogszabály. Fehér Miklósnak, az intézmény igazgatójának a jubileum alkalmából írt köszöntőjét a KI honlapján olvashatjuk:
‘Mindannyian, akik a szakmánkban dolgozunk, tudjuk, látjuk, hogy mennyit változtak a könyvtárak az elmúlt két évtizedben, nemcsak a nagyvilágban, de itthon is. A szolgáltatási paletta dinamikusan bővült, a minőségre törekvés konkrét cselekvésekben tetten érhető, a könyvtárak több ezer rendezvény házigazdái, módszertanunk gazdagodott, az olvasóvá nevelés célcsoport-orientáltabb lett, és még sorolhatnánk a pozitívumokat. A könyvtárak találkozási pontok. A kulturális alapellátás megkerülhetetlen intézményei. A nemzeti és helyi identitás, a kulturális önazonosság, a közösség fejlesztésének erős hatással bíró terei, az élethosszig tanulás egyenlő esélyének lehetőségét biztosítva pedig az egyén kiteljesedésének támogatói.
Mi, a Könyvtári Intézet munkatársai hisszük azt, hogy ennek a fejlődésnek a 20 évvel ezelőtt alapított Intézet nemcsak tanúja, de bizonyos szegmensekben ösztönzője, támogatója vagy éppen kiváltója is volt. Gondolunk többek között a kistelepülési könyvtári ellátás rendszerbe szervezésére, a minőségmenedzsment-fejlesztésre, a szakirodalmi információk adatbázisba rögzítésére, szolgáltatására. A nemzetközi trendekhez és a változó igényekhez igazodóan, a szakmai feladatok korszerű ellátásához szükséges kompetenciákat szem előtt tartva kidolgozott és megszervezett képzésekre, szakmai műhelyekre, konferenciákra.
(...) A 20 év alatt az Intézet maga is sokat változott, igyekezve infrastruktúráját és szolgáltatásait is folyamatosan korszerűsíteni, felhasználva a friss kommunikációs módszereket, eszközöket is. E fejlesztések egyik legújabb eredménye a néhány hete elindított,  elsősorban a könyvtárhasználók számára érdekes, fontos, aktuális híreket, ismereteket gyűjtő és közreadó konyvtarak.hu portál. Emellett folyamatosan biztosítjuk a friss szakmai információkat a régóta működő, de nemrégiben újragondolt honlapunkon, közösségi média felületeinken, szakmai kiadványainkon keresztül is.’
Forrás és teljes szöveg itt: https://ki.oszk.hu/hir/konyvtari-intezet/ki-20-20-20-eves-konyvtari-intezet

 
--Kötettel tiszteleg Kovács Ágnes mesekutató előtt a Hagyományok Háza
Jubileumi tanulmánykötetet jelentetett meg a Hagyományok Háza Kovács Ágnes néprajzkutató születésének századik évfordulójára. A kiadvány egyaránt ajánlható kutatóknak, pedagógusoknak – és minden népmesekedvelőnek.
Bizonyára sokan emlékeznek még a nyolcvanas évekből a Magyar Hanglemezgyártó Vállalat által kiadott, Az aranyszőrű bárányka, illetve a Palóc népmesék – Az ikertündér című meselemezekre. Mindkét hangzóanyagot Kovács Ágnes néprajzkutató szerkesztette, az előbbinek a helyszíni felvételeit is irányította. A lemezek igazi közönségsikert arattak, ebben nagy szerepet játszott a kutató kivételes tudása és tapasztalata.
Olyan kiváló néprajztudósok tanították, mint Ortutay Gyula, az egyéniségkutató iskola megalapozója a népmesekutatásban. Férje, Lengyel Dénes révén, aki anyai ágon Benedek Elek unokája volt, még közelebb került a magyar népmesei hagyományokhoz. Sokrétű munkáját jellemzi, hogy részt vett a Pannónia Filmstúdió immár legendássá vált Magyar népmesék című animációs filmsorozatának szerkesztésében is.
A kolozsvári származású néprajzkutató születésének századik évfordulóján a Hagyományok Háza tanulmánykötettel jelentkezett. A könyvbe Benedek Katalin és Raffai Judit folklorista válogatott ki hetet a népmesekutató eddig kiadatlan, illetve nehezen hozzáférhető tanulmányai és cikkei közül. A fejezetek a hagyományos mesemondás technikáját, verbális és nonverbális kommunikációjának, a hagyomány átadásának folyamatát, a szövegfonetikai eszközök ösztönös és tudatos használatának szabályszerűségeit foglalják egybe. Az összeállítást bibliográfiai ajánló, valamint angol nyelvű összefoglaló egészíti ki.
A kiadvány CD-melléklete a már említett Hungaroton-kiadványokat – a Palóc népmesék – Az ikertündérek című lemezből korábban kimaradt felvételekkel együtt – teszi közkinccsé. A kétszáz oldalas kötetben leírtakat a Hagyományok Háza kiadó gazdag képanyaggal illusztrálja.
Forrás: https://www.erdon.ro/kultura/hazai-kultura/tanulmanykotettel-tiszteleg-kovacs-agnes-mesekutato-elott-a-hagyomanyok-haza-2697771/

 
--135 éve született Kosztolányi Dezső
135 éve, 1885. március 29-én született Kosztolányi Dezső. A modern magyar polgári irodalomnak talán leginkább lélek-központú szerzője, a XX. század első felének vitathatatlanul egyik legnagyobb magyar írója Kosztolányi Dezső, kit a magyar irodalomtörténet általában főként a Nyugat lírikusai között tart számon – írja emlékezésében Raffay Andrea, a Magyarságkutató Intézet Történeti Kutatóközpont ügyvivő szakértője.
Kosztolányi írásainak mindenkori formálója eredeti tájgyökere, a vidék, valamint a polgári-kispolgári életforma és környezet, melyeket a költő líráját és prózáját tekintve is egyesíteni tudott magában: költészetében többnyire a nagyváros lakóinak melankolikus, céltalan bolyongásait, regényeiben pedig azt a kisvárosi légkört festi meg, ahonnan örökre elszakadt.
Kosztolányi Dezső életrajzának érdekes állomásai: https://kultura.hu/az-utolso-vilagpolgar/
Forrás és teljes cikk: https://www.erdon.ro/kultura/hazai-kultura/135-eve-szuletett-kosztolanyi-dezso-2728320/


--120 éve született Szabó Lőrinc
Százhúsz éve, 1900. március 31-én született Miskolcon Szabó Lőrinc Kossuth-díjas költő, műfordító.
Ősei református papok és tanítók voltak, a család Bethlen Gábor erdélyi fejedelemtől nemességet is kapott. Édesapja mozdonyvezető volt. A miskolci, majd balassagyarmati iskolák után a debreceni református kollégiumban tanult, itt alapozta meg széles körű műveltségét, erre az időszakra tehetők első műfordítói próbálkozásai is. Az első világháború végén, 1918-ban besorozták, hadiérettségit tett, majd az őszirózsás forradalom után Budapestre költözött. A Műegyetem gépészmérnöki karára iratkozott be, de két hét múlva inkább a bölcsészkar magyar-latin-német szakán tanult tovább. Ekkor került kapcsolatba Babits Mihállyal, aki tanítványává és barátjává fogadta. A Tanácsköztársaság idején Babits mellett tanársegéd volt, majd az Országos Könyvtárügyi és Bibliográfiai Hivatal munkatársaként, később a Magyar Írók Szövetségénél titkárként dolgozott.
Forrás és teljes cikk itt: http://szabadsag.ro/-/tucsokzene-120-eve-szuletett-szabo-lorinc

 
ELHALÁLOZÁS

--Elhunyt Erdélyi Lajos marosvásárhelyi születésű fotográfus, újságíró
Életének 91. évében, 2020. március 23-án elhunyt Budapesten Erdélyi Lajos marosvásárhelyi születésű fotográfus, újságíró, holokauszttúlélő, írja a szombat.org. ’Auschwitz túlélője és memoárírója, a régi zsidó temetők és az erdélyi portréfotózás doyenje’, ahogy a zsidó kulturális portál fogalmaz, 1929-ben született Marosvásárhelyen. Családjával együtt Auschwitzba deportálták őket, ahol édesanyját és húgát megölték, ő édesapjával munkatranszporttal Schotterwerkébe, majd Dörnhauba került, ahonnan együtt tértek haza közel egy év után, 1945 májusában.
A Bolyai Tudományegyetemen szerzett diplomát, ennek ellenére esztergályosként kellett dolgoznia, majd az Új Út és a Dolgozó Nő szerkesztőségébe került, és fényképész volt az Akadémia kolozsvári fiókjánál. 1958-ban lett a marosvásárhelyi Művészet, majd az Új Élet munkatársa, együttműködött a Hét, Korunk, Művelődés folyóiratokkal és több napilappal is. Közreadta Orbán Balázs fényképeit (Orbán Balázs – Székelyföld képekben, Sütő András előszavával, 1971), feldolgozta Teleki Sámuel erdélyi Afrika-kutató fényképfelvételeit (Teleki Samu Afrikában, 1977), romániai magyar írókról és képzőművészekről készített művészi portrékat. Portréfotói és az erdélyi zsidó temetőkről készült képei hazai és nemzetközi kiállításokon vettek részt, fotóalbumait több nyelvre lefordították. Hatvan hazai és párizsi vagy New York-i emigrációban élő magyar művésszel készített interjúit és portréfotóit a Quadro Egyesület adta ki 2018-ban, Bennünk a nagyvilág címmel.
Erdélyi Lajos fotóiból: https://kultura.hu/erdelyi-lajos-csodai/
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/123937-elhunyt-erdelyi-lajos-marosvasarhelyi-szuletes-fotografus-ujsagiro

 
--Meghalt Szilágyi Aladár író, helytörténész, publicista
2020. március 17-én, türelemmel viselt, hosszú szenvedés után, életének 77. évében elhunyt Szilágyi Aladár nagyváradi író, újságíró, helytörténész, Spectator-díjas alkotó, a Várad folyóirat alapító szerkesztője, az Erdélyi Riport hetilap szerkesztője, a Bihari Napló korábbi munkatársa, igazgatója, a Királyhágómelléki Református Egyházkerület egykori főgondnoka, számos történelmi, irodalmi tematikájú interjú- és riportkötet szerzője.
1943. szeptember 22-én született az Arad megyei Pankotán. Középiskolai tanulmányait Aradon végezte (1961), majd a câmpinai Energetikai Főiskolán nyert erősáram-technikusi képzettséget (1963); később elvégezte a BBTE Filozófiai Fakultását is (1972). Az 1989-es rendszerváltásig a nagyváradi Városi Közüzemek alkalmazottja, 1990 és 1998 között a Kelet–Nyugat főszerkesztő-helyettese, majd főszerkesztője; 1991-től a Bihari Napló belső munkatársa, 1992-től főszerkesztő-helyettese, 1994 és 1996 között a lap kiadóvállalatának igazgatója, több mint 40 kiadványának szerkesztője. 1991 és 1998 között a Királyhágómelléki Református Egyházkerület főgondnoka, 1996 és 2000 között a Magyar Újságírók Romániai Egyesületének alelnöke. 2003-tól a Várad című folyóirat, 2004-től az Erdélyi Riport szerkesztője. Itt jelent meg 2005 nyarától riportsorozata, amelyben közel száz máramarosi, partiumi, bánsági, olténiai és dobrudzsai település apró nemzetiségi szórványainak életét, megmaradásuk titkait tárta fel. Ez a sorozat kötetbe gyűjtve A Klisszúra titkai (Zárványok és szórványok a Partiumtól Dobrudzsáig) címmel, Szűcs László előszavával jelent meg (Nagyvárad, é. n.). Riportjai egyben a magyarok által is lakott helységek és az ott élő emberek bemutatása, egyes jeles személyiségről szóló riportjai szintén forrásértékűek. Legújabb, Kortárs, magyar című kötetét nemrég mutatták be Nagyváradon.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/123588-elhunyt-szilagyi-aladar-iro-helytortenesz-publicista

 
DÍJAK

--Kihirdették az idei Kossuth- és Széchenyi-díjasok listáját
Idén a Kossuth- és Széchenyi-díjak átadása a koronavírus-járvány miatt elmaradt, de a Magyar Közlönyben nyilvánosságra hozták a díjazottakat, akik között ott van a Kaláka együttes, Ács Margit, Kodolányi Gyula és Sárközi Mátyás. Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából adományozta a jelzett kitüntetéseket.
Forrás: https://www.helikon.ro/kihirdettek-az-idei-kossuth-es-szechenyi-dijasok-listajat/


–Megvannak 2020 József Attila-díjasai
Kásler Miklós, az Emberi Erőforrások Minisztériumának vezetője 2020. március 15-én számos kulturális díjat adományozott kiemelkedő alkotói-előadói életpályák elismeréseként, többek közt a József Attila-díjasokat is ez alkalommal hirdették ki.
Az idei év József Attila-díjasai Babics Imre költő, versszerkesztő, Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagja, Jávor Béla író, publicista, Mandics György író, a Magyar Művészeti Akadémia nem akadémikus tagja, Papp Endre irodalomtörténész, Tárnok Zoltán író, szerkesztő, Thimár Attila irodalomtörténész, egyetemi oktató, szerkesztő, Ugron Zsolna író.
Forrás: https://www.helikon.ro/megvannak-2020-jozsef-attila-dijasai/

 
--Erdélyi szerzők könyvei is esélyesek a Libri irodalmi díjra
Közzétették az előző év legjobb szép- és tényirodalmi könyveit elismerő Libri irodalmi díj döntőseinek listáját, amelyen Bodor Ádám és Láng Zsolt 2019-es munkái is szerepelnek. A listát 179 műből 180 neves közéleti személyiség szavazata alapján állították össze, ebből választja ki a Libri irodalmi díj nyertesét a szakmai zsűri, illetve a Libri irodalmi közönségdíj nyertesét a közönség. A két elismerést májusban adják át. A döntősök: 1. Babarczy Eszter: A mérgezett nő 2. Barnás Ferenc: Életünk végéig 3. Bodor Ádám: Sehol 4. Darvasi László: Magyar sellő 5. Grecsó Krisztán: Vera 6. Láng Zsolt: Bolyai 7. Nádasdy Ádám: Jól láthatóan lógok itt 8. Péterfy Gergely: A golyó, amely megölte Puskint 9. Tóth Krisztina: Fehér farkas 10. Závada Pál: Hajó a ködben.
A Libri irodalmi díj zsűrijének tagjai: Bálint András Kossuth- és Jászai Mari-díjas színész, érdemes művész, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, Beck Zoltán dalszerző, a 30Y énekes-gitárosa, a Pécsi Tudományegyetem adjunktusa, a Zenélő Egyetem szakmai igazgatója, Fullajtár Andrea Jászai Mari-díjas színész, a Katona József Színház társulatának tagja, Károlyi Csaba Artisjus-díjas irodalomkritikus, az Élet és Irodalom főszerkesztő-helyettese, egyetemi oktató, Szilágyi Zsófia Balassa Péter-díjas irodalomtörténész, kritikus, a Szegedi Tudományegyetem egyetemi tanára, a Móricz Zsigmond Társaság elnöke. A közönség március 25-től május közepéig szavazhat a Libri honlapján. A szavazók között 100 darab, a döntős könyvekből álló ajándék könyvcsomagot sorsolnak ki a szervezők.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/124146-erdelyi-szerz-k-konyvei-is-eselyesek-a-libri-irodalmi-dijra

 
AJÁNLÓ – ONLINE TARTALMAK

--Ingyenesen elérhető jelenleg az Arcanum digitális periodikaarchívum
2020. április 16-ig ingyenesen hozzáférhető az Arcanum digitális adatbázis. Két évszázad magyar újságjait, folyóiratait böngészhetik online a kutatók, akik a koronavírus terjedése elleni intézkedések miatt nem mehetnek könyvtárba, levéltárba, illetve bárki, aki izgalmas tartalmak böngészésével töltené a szabadidejét. ’Az országos járványhelyzetre való tekintettel, átérezve a közép- és felsőoktatásban, valamint kutatásban részt vevők nehéz helyzetét, az Arcanum Adatbázis Kiadó azt a felelősségteljes döntést hozta meg, hogy március 16-tól kezdődően egy hónapra nyilvánossá teszi Magyarország legnagyobb, jelenleg közel 27 millió folyóirat- és újságoldalt tartalmazó periodika-adatbázisát, az Arcanum Digitális Tudománytárat’ – olvasható az Arcanum sajtóközleményében.
A digitális adatbázisban a tartalomletöltés kivételével minden funkció elérhető, egyszeri regisztrációval egy-egy oldalt is le lehet tölteni.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/123543-ingyenesen-elerhet-az-arcanum-digitalis-periodikaarchivum-a-jarvany-idejere

 
--Összefogtak a magyar könyvkiadók: ingyenesen elérhető a Szaktárs adatbázis
Mérföldkő lehet a koronavírus-járvány a magyar digitális könyvpiacon: 12 kiadó közel 15 ezer könyvét teszik elérhetővé 2020. március 23-tól, a járványhelyzet miatt, soha ilyen gazdagságban nem lehetett a neten legálisan olvasni friss, magyar nyelvű szakkönyveket. A legkülönbözőbb tudományágak szakkönyveit egyelőre egy hónapra, április 23-ig biztosítják ingyenesen mindenkinek az Arcanum által üzemeltetett Szaktárs platformon.
A nagyközönségnek a Szaktárs (https://www.szaktars.hu/) valószínűleg kevésbé ismert, leginkább azért, mert a 2018 óta létező adatbázis idáig csak az intézményi előfizetéssel rendelkező helyek belső gépeiről (jellemzően egyetemek, könyvtárak és más kulturális intézmények) volt elérhető. Ez azonban most kinyílik, és a művek mindenki számára szabadon kereshetők, a nyílt hónap alatt megjeleníthetők lesznek. A tartalmakat csak olvasni lehet, letölteni továbbra is csak az intézményi előfizetők tudnak.
A kialakult helyzetben kötelességünknek éreztük, hogy a mindenki számára szabad hozzáférés megteremtésével hozzájáruljunk a tanulás, oktatás, kutatás, közművelődés magas színvonalú működésének fenntartásához. – írják közleményükben a Szaktárs portál kiadói.
A Szakkiadók Társulása, röviden Szaktárs adatbázisportál azzal a céllal jött létre, hogy közös felületen összegyűjtse és korszerű módon közzétegye a legfontosabb magyar szakkönyvkiadók műveit – fogalmaznak. 'Célunk, hogy minden csatlakozott kiadó minden műve egységesen, kereshető formában váljon elérhetővé, legyen szó a legrégebbi vagy akár a legfrissebb kiadványokról.'
Az ily módon elérhetővé vált könyvek kiadói: Akadémiai Digitális Archívum, Attraktor, Balassi, Gondolat, L'Harmattan, Kalligram, Kortárs, Kronosz, Mentor, Napvilág, Osiris, Szaktudás Kiadó Ház. A következő hetekben újabb kiadók csatlakoznak, a Kriterion, a Múlt és Jövő, a Szent István Társulat és a Tinta Könyvkiadó.
Forrás: https://index.hu/techtud/2020/03/23/arcanum_12_kiado_15_ezer_konyv_szabadon_hozzaferheto_jarvany_kornavirus/

 
--Magyar irodalom a világhálón – ingyenesen letölthető művek
Az Eötvös Loránd Tudományegyetem Könyvtár- és Információtudományi Intézetének két oktatója, Kerekes Pál és Kiszl Péter Magyar irodalom @ világhálón című, 2018-ban megjelent könyvükben körképet adnak a szabadon elérhető magyar nyelvű irodalom webkönyvtárairól és szöveggyűjteményeiről, az azokban megtalálható elektronikus könyvekről, szövegekről.
 ‘A magyar irodalom alapintézményein keresztül érhető el a jelenlegi két legnagyobb ingyenes irodalmi szövegbázis. Ahogy már említettük, az Országos Széchényi Könyvtár a gazdája a Magyar Elektronikus Könyvtárnak, a Petőfi Irodalmi Múzeum pedig a Digitális Irodalmi Akadémiának. Ízlésbiztonság, értékintenzivitás szavatolt ezekben a húsz-huszonöt éves múlttal rendelkező kulturális projektekben. E két kiemelt példa alapján aligha állítható, hogy az ingyenes online könyv a puszta kísérletezgetés állapotában lenne, vagy pedig nem más, mint múló divat, így nem való a könyvtári rendszer szolgáltatási regisztereibe. Kötetünknek éppen az a célja, hogy felhívja a figyelmet a könyvingyenesség digitális változataira – annak érdekében, hogy a könyvtárak szolgáltatási palettája kibővüljön a korlátozás nélkül elérhető irodalmi művek bemutatásával, használatba vételével.’
A kötet ingyenesen letölthető innen: http://www.eltereader.hu/kiadvanyok/kerekes-pal-kiszl-peter-magyar-irodalom-a-vilaghalon/

 
--Olvasmány-lelőhelyek online: hol találunk megbízható szak- és szépirodalmat?
A Litera irodalmi portál összegyűjtötte a legjobb digitális forrásokat, lelőhelyeket, adatbázisokat, nem csak egyetemistáknak. A digitalizált irodalom előnye a hozzáférhetőség és a kereshetőség. Ezek az online archívumok szabadon elérhetők, tehát mindenki számára használhatóak, vagy olyanok, amelyeknek a használatához előfizetés szükséges.
Sok magyarországi egyetem biztosít elérhetőséget ilyen oldalakhoz, például eduID-n vagy intézményi hálózaton keresztül. Utóbbi azt jelentené, hogy otthon nem használhatjuk, de sok egyetem segít az otthoni hozzáférés biztosításával (ezekről az egyetemek honlapján érdemes tájékozódni). Ilyet több könyvtár is biztosít, érdemes tehát tájékozódnunk a könyvtárak honlapján az általuk nyújtott online szolgáltatásokról. Vannak előfizetéses oldalak is, amelyek havi vagy éves díj ellenében elérhetők.
Forrás és teljes ajánló itt: https://litera.hu/magazin/osszeallitas/olvasmany-lelohelyek.html

 
--BOOKR Kids Mesetár – ingyenes interaktív hangoskönyvek
A Samsung és az interaktív hangoskönyvekkel foglalkozó BOOKR Kids (https://bookrkids.com/) együttműködésének köszönhetően 2020. március 20-tól egy hónapon keresztül több mint 400 mese válik letölthetővé. A BOOKR Kids Mesetárban olyan klasszikus és modern interaktív történetek találhatók, amelyek különleges keverékei az animált digitális könyveknek és képességfejlesztő játékoknak. A történeteket ismert színészek keltik életre, többek között Molnár Piroska, Szacsvay László és Gálvölgyi János, így azok hangoskönyvként is élvezhetők. A „Mesék tanuláshoz” polc kifejezetten az alsó és felső tagozatos gyermekek anyanyelvi nevelését segíti, míg az „Angol nyelven” szekcióban nyelvtanulást támogató könyvek jelennek meg, anyanyelvi színészek tolmácsolásában.
A Mesetárban március 25-től egy különleges mesével is találkozhatnak az olvasók, amely igyekszik a gyermekek számára is érthető módon segíteni a kialakult járványhelyzet kezelését. A kézmosás fontosságáról Dr. Gyurkó Szilvia, a Hintalovon Alapítvány vezetője írt mesét, amelyet Czuder Tamás illusztrált. A mese egy hónapon túl is ingyenesen elérhető marad a Mesetár polcain, a további tartalmak pedig az ingyenes hónap után egy-, három-, és hathónapos előfizetéssel érhetők el. Az együttműködés részleteiről és a Mesetár elérhetőségéről további információ ezen az oldalon érhető el: https://www.samsung.com/hu/samsung-bookr-mesetar/
Forrás: https://kultura.hu/ingyenes-interaktiv-hangoskonyvek/

 
--Ingyenes online tartalmak és eszközök – nem csak történelemtanároknak
A koronavírus-járvány továbbterjedése és megállítása érdekében hozott korlátozó intézkedések keretében 2020. március 16-án életbe lépett a tantermen kívüli digitális tanrend Magyarországon, ami eddig még nem látott kihívások elé állítja a közoktatás világának minden szereplőjét.
A digitális iskolai működés kereteinek és formáinak kialakítására a pedagógusoknak alig pár napja volt, ez idő alatt az online térben elképesztő intenzitású eszmecsere és ötletbörze indult el általános pedagógiai megoldásoktól a digitális tantermek kialakításán át a konkrét szaktárgyi megoldásokig. A pedagógusok munkájának támogatásához az Újkor.hu portálon is megjelent több anyag, ami segítséget nyújthat a (nemcsak) történelmet tanító kollégáknak. Ezek elérhetők itt:
Online történelemtanár – http://ujkor.hu/content/ot-alkalmazas-es-szamos-modszertani-otlet-tavoktato-tortenelemtanaroknak
Applikációk történelemórán – http://ujkor..hu/content/applikaciok-tortenelemoran-zoom
A mostanában megnyílt és ingyenesen elérhetővé tett, a történelemtanítás során jól használható hazai és külföldi felületeket gyűjtötték össze – a teljesség igénye nélkül, nem foglalkozva azokkal az online tartalmakkal és adatbázisokkal, amelyek eddig is ingyen elérhetőek voltak.
Elindulva a klasszikus tankönyvi vonalon, érdemes a Mozaik Kiadóval kezdeni, amely minden eddig megjelent taneszközét ingyenesen hozzáférhetővé tette egészen a jelen tanév végéig. Honlapjukról (https://www.mozaweb.hu/) nem csak a tankönyvek digitális anyagai, hanem az interaktív tartalmak és az oktatási szoftver is elérhetőek, ehhez csak ingyenes regisztrációra van szükség.
Forrás: http://ujkor.hu/content/ingyenesen-elerheto-online-tartalmak-nemcsak-tortenelemtanaroknak

 
--Online könyv- és folyóirat-ajánló a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján
A Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján online könyv-, folyóirat-, tudományos, művészeti, néprajzi és helyismereti gyűjteményeket osztott meg 2020. március 16-án a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa. A linkek összegyűjtésében segítséget nyújtottak a Kájoni János Megyei Könyvtár dolgozói, valamint az iskolai könyvtárosok, akik a közösségi oldalakon népszerűsítettek a felsorolt vagy más könyvtárosi témához tartozó anyagokat. Néhány román nyelvű link is megjelent a Biblioteci Şcolare - Judeţul Harghita blogon. A linkcsomag célja az otthoni oktatás segítése. Az anyag az alábbi linkeken érhető el:
http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2020/03/itt-olvashat-konyveket-ingyenesen.html
http://biblhr.blogspot.com/2020/03/carti-online-gratuit.html
Forrás: Borbé Levente, a Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa

 
--Több száz hangoskönyv ingyenesen hallgatható az MTVA Archívumában
A közmédia a kialakult helyzetre reagálva jelentős lépéseket tett, hogy megkönnyítse az oktatási tartalmakhoz és kulturált szórakozáshoz történő hozzáférést. Így az MTVA Archívum is hozzájárul a digitális oktatás fejlesztéséhez és a tartalmas időtöltéshez: az archivum.mtva.hu/radio/ oldalon több száz hangoskönyv válik ingyenesen hallgathatóvá számos kategóriában (mesék, kötelező és ajánlott olvasmányok, rádiójátékok), amelyek között mindenki megtalálja az érdeklődésének megfelelőt. Így olyan klasszikusok is, mint A kőszívű ember fiai, az Ábel a rengetegben, A Pál utcai fiúk, a Mesék Mátyás királyról, A Kincses sziget, a Robinson Crusoe vagy a Tom Sawyer kalandjai.
Az M5 csatorna minden hétköznap este 20.30-ig iskolatévéként működik, reggel 8-tól. Ebben a műsorsávban a biológia, földrajz, matematika, történelem, nyelvtan, irodalom és a nyelv tanulásáé a főszerep. Felsős és Érettségi című műsoraik az általános iskolai és gimnáziumi évfolyamoknak szólnak, a Szólalj meg! című sorozattal pedig kitekintenek a nyelvtanulás felé, a Mindenki Akadémiája című műsorukban pedig az egyetemi tananyagra is. A műsorok visszanézhetőek a mediaklikk.hu oldalon.
Ezzel összhangban a NAVA az oktatást segítő intézményekkel együttműködésben online hozzáférhetővé tette oktatási tartalmait a https://nava.hu/ oldalon. Mindemellett az MTVA Archívuma a mozgóképtár megnyitásával az elmúlt 60 év legnépszerűbb magyar filmjeit, mesét, klasszikus és fikciós sorozatait teszi elérhetővé korlátozás nélkül a nézők számára a m3.hu oldalon. (MTI)
Forrás: http://www.frissujsag.ro/tobb-szaz-hangoskonyv-ingyenesen-hallgathato-az-mtva-archivumaban/

 
--#MaradjOtthon és fogyassz virtuális kultúrát!
A vesztegzár idején a Maszol.ro portál folyamatosan frissülő cikkben gyűjti össze a kulturális ajánlatokat, színházi élő közvetítéseket, ingyenessé tett archívumokat, szabadon hozzáférhető adatbázisokat Erdélyből és a nagyvilágból.
Forrás és az áttekintés itt: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/123629-maradjotthon-es-fogyassz-virtualis-kulturat-gy-jtjuk-a-lehet-segeket

 
MÚLTIDÉZŐ

--Csak halála után jutott valódi elismerés Hamvas Bélának
123 éve, 1897. március 23-án született Hamvas Béla posztumusz Kossuth-díjas író, filozófus, esszéíró. Életében elhallgatás, magány és értetlenség volt osztályrésze, idővel azonban több posztumusz díjjal is elismerték munkásságát – írja a Múlt-Kor, amely részletes életrajzát is közli (https://mult-kor.hu/csak-halala-utan-jutott-valodi-elismeres-hamvas-belanak-20200323).
Élete nem volt szabványos, művei nagy részének is különös sors jutott. Életében csak a Láthatatlan történet című esszégyűjteménye jelent meg 1943-ban, majd 1947-ben a Kemény Katalinnal közösen írt, Forradalom a művészetben című tanulmánykötet.
Halála után írásai szamizdatban terjedtek, a műveit övező hivatalos hallgatás csak 1983-ban tört meg A világválság című munkájának kiadásával, majd 1985-ben napvilágot látott 1948 és 1951 között írott regénye, a Karnevál. Ezt követően, özvegyének és az író szellemi hagyatékát gondozó Dúl Antalnak köszönhetően sorra láttak napvilágot esszéi, nagyobb lélegzetű tanulmányai és regényei: 1987-ben a Silentium, a Titkos jegyzőkönyv, az Unicornis, 1988-ban a Scientia Sacra, Az öt géniusz, A bor filozófiája, 1991-ben három regénye: Szilveszter, Bizonyos tekintetben, Ugyanis, 1992-ben a Patmosz, 1994-ben a Tabula Smaragdina, 1996-ban az Extázis.
Műveinek kiadása azóta is folyamatos, a Medio Kiadónál megjelenő életműsorozatban eddig 29 kötet jelent meg, legutóbb a Közös életrend, amely 1940 és 1944 közötti, jórészt különálló esszégyűjteményekben eddig meg nem jelent írásokat tartalmaz.
Hamvas az úgynevezett szakrális metafizika utolsó nagy egyénisége volt. Gondolkodásának középpontjában mindig az Egész állt, műveiben a hagyományt, az emberiség népen, fajon, nyelven, koron túli közös és egységes szellemi tudását vizsgálta, amelyet szerinte legtisztábban a szent könyvek közvetítenek.
Ezért tanulmányozta a legkülönfélébb kultúrák, vallások írásos emlékeit, a Bibliától kezdve Lao-ce és Konfuciusz művein, Buddha beszédein keresztül a tibeti Halottaskönyvig.
Életében elhallgatás, magány és értetlenség volt osztályrésze, idővel azonban több posztumusz díjjal is elismerték munkásságát: 1990-ben Kossuth-, 1996-ban Magyar Örökség, 2001-ben Magyar Művészetért díjat kapott. Szellemi örökségét több társaság is ápolja.
Forrás: https://www.erdon.ro/kultura/hazai-kultura/csak-halala-utan-jutott-valodi-elismeres-hamvas-belanak-2716929/

 
MOZAIK

--Lev Manovich: Miként fogja befolyásolni a jelenlegi világjárvány a kultúrát?
A moszkvai születésű Lev Manovich a Kaliforniai Egyetem vizuális művészetek tanszékének professzora, az ‚új média’ alkotója és teoretikusa. Számítógépes animációval, digitális filmmel és fotográfiával, interaktív multimédiás eszközökkel dolgozik, digitális művészeteket oktat.
Miként fogja befolyásolni a jelenlegi világjárvány a kultúrát? című Facebook-posztja 2020. márciusában jelent meg, a Látó Szépirodalmi Folyóirat Blogja közölte magyar fordításban:
’Amint az már az elmúlt hetek alapján kiderült, a virtualizációs folyamatok (különféle tevékenységek, munkák és folyamatok átemelése az online térbe) exponenciálisan fel fognak gyorsulni. Rengeteg olyan intézmény, amely eddig nem fektetett a digitalizációba, most kénytelen lesz átértékelni a helyzetet. Ugyanez vonatkozik az oktatás egyes területeire is. Nemrég végzett felmérések szerint az Egyesült Államokban a humántudományi karok 70%-a még sosem élt az online oktatás lehetőségével – ez most kétségkívül megváltozik.
Ám ami még érdekesebb, az az ellentétes irányú változás, amire a későbbiekben számítanunk kell. Most valószínűleg hosszú időn keresztül (másfél év) a legtöbb kulturális tevékenység és kommunikáció csakis digitálisan valósulhat meg. Ám amikor a járványnak vége lesz, akkor az emberekben tömegesen fog felébredni a fizikai térben zajló újbóli interakció vágya, és a materialitást, a fizikai jelenlétet fogják keresni, ahol csak lehet.(...)
Nap nap után a híreket követve az a benyomásom, mintha egy kivételesen jól megírt sci-fi sorozatot néznék. A forgatókönyv briliáns: sötét, ugyanakkor vicces; kiváló fordulatokkal és hihetetlen részletekkel dolgoznak. Csakhogy ez, természetesen, a mi valóságunk. Mától kezdve a sci-fi irodalom mint műfaj rengeteget veszít a súlyából – melyik író vehetné fel a versenyt ezzel a szemünk láttára globálisan kibontakozó képtelenséggel?’
Forrás és teljes szöveg itt: https://latoblog.blog.hu/2020/03/19/lev_manovich_mikent_fogja_befolyasolni_a_jelenlegi_vilagjarvany_a_kulturat

 
--A bezártságból az olvasás lehet a mentális kijárat
Az olvasás egyébként nemcsak a testi és a mentális egészségre van bizonyítottan pozitív hatással, hanem egy sor olyan készséget is fejleszt, amire az elkövetkezendő időszakban nagy szükség lesz. A Healthline és a Medium közlései alapján mutatja be a Divány.hu cikke a legfontosabb kutatásokat:
1. Erősíti az agyadban található áramköröket.
2. Időskorban is segít megőrizni a kognitív fittséget.
3. Fejleszti az empátiát és a mentalizációt.
4. Csökkenti a stresszt és a szorongást.
5. Segít az elalvásban.
6. Tovább élhetsz, ha olvasol.
Forrás és teljes cikk itt: https://divany.hu/eletem/2020/03/25/koronavirus-olvasas/?utm_source=index.hu&utm_medium=doboz&utm_campaign=link

 
--'Láthatóvá teszi a járvány okozta félelmet' – irodalami toplistákon Camus regénye
'A koronavírus-járvány világméretűvé válásának idején az irodalmi toplistákon is láthatóvá válik, mi foglalkoztatja leginkább az embereket. Napról napra népszerűbbek lesznek a járványokkal foglalkozó szépirodalmi szövegek, így Albert Camus 1947-es, A pestis című regénye is. A több mint hetven éve megjelent szövegből Olaszországban triplájára emelkedtek az eladások, így február utolsó hetében a könyv az ország tíz bestsellere közé került, ugyanebben az időszakban Franciaországban is a szokásosnál jóval többet értékesítettek, egy hét alatt több mint 1600 példány fogyott el belőle. A Könyves magazinban Kolozsi Orsolya írása arról, hogy mit mondhat egy járványról Camus regénye:
'Április 16-ának reggelén Bernard Rieux doktor kilépett rendelőjéből, s a lépcsőforduló közepén döglött patkányba botlott.' Ezzel a mondattal indul Albert Camus egyik legismertebb művének krónikája, amely egy fiktív pestisjárvány kialakulását és lefolyását mutatja meg az algériai Oran városában. A Nobel-díjas francia író egyik legnépszerűbb regénye A pestis (1947), amely a járványt a nácizmus metaforájaként használta; a vesztegzár alá kerülő várost és a benne küzdőket pedig a második világháborúval és az ellenállással állította szimbolikus párhuzamba. (...)
A regény újra aktuálissá vált, de ezúttal nem a szimbolizálni kívánt tartalom, hanem az elsődleges történet miatt. (...) Camust persze nemcsak a járvány lefolyása, statisztikái érdeklik (bár ezt a vonatkozást is hitelesen felépíti), hanem az, hogy az ember mihez kezd vele. A francia egzisztencialisták egyik legfontosabb szerzőjeként elsősorban az egyén és a közösség reakciói érdekelték, és a regénybeli fókuszt is erre helyezte. A Földközi-tenger partján fekvő álmos és unalmas, kétszázezer lakosú kisváros jellegtelen hely, 'nincs festőisége, nincs növényzete és nincs lelke, végülis megnyugtatónak tűnik: elalszunk benne'. Ezt a hétköznapi helyet fordítja ki sarkaiból a járvány, az a trauma, amely minden esetben átrendezi a viszonyokat, és felszínre hoz jót és rosszat egyaránt. Amellett, hogy láthatóvá teszi a járvány okozta félelmet, a zavart, a hétköznapi következményeket (drágulás, csempészet, karantén, lázongások), a tagadástól a fásult beletörődésig vezető hosszú utat, a szerző azt is megmutatja, milyen egyéni válaszokat lehet adni egy ilyen helyzetre. Lehet menekülni a pestis elől, lehet küzdeni ellene, lehet eszmei síkra emelni és bele is lehet roppanni, de olyan is van, aki hasznot húz belőle (például azért, mert a kaotikus viszonyok között úgy tűnik, hogy megússza korábbi büntetését; vagy mert jó pénzért embereket csempész ki a karantén alá helyezett városból). Ami biztos, hogy a járvány mindenkire hatással van, lehetetlen nem tudomást venni róla.'
Bár Camus az ember sorsát alapvetően a halál ellen folytatott, mindig újrakezdődő küzdelemként értelmezi, mégis derűlátó. Úgy ítéli – és ezt ki is mondatja főhősével –, hogy az ember a nagyszabású veszedelmek (járvány, háború, természeti katasztrófák) közepette inkább jó, mint rossz: '… hogy egyszerűen elmondja azt, amit csapások idején tanul az ember, azt, hogy az emberekben több a csodálnivaló, mint a megvetnivaló'. Ha úgy alakul, jó lenne, ha neki lenne igaza.
Forrás: https://konyvesmagazin.hu/kritika/pestis_jarvany_koronavirus_albert_camus.html

 
--A karantén elviselésének lehetőségei – tippek és szempontok
Mozgás: a bezártság miatt nehezebbé válik ugyan a megfelelő mennyiségű mozgás, de nem lehetetlenné. Néhány lehetőség:
- A régről ismert néhány perces tv-torna
- A formabontás a mozgásban önmagában is felüdít. Tetőn tartott edzést, az erkélyen ugráltak a spanyolok: https://wellandfit.hu/mozgas/2020-03/karanten-tetorol-tartott-edzest-az-erkelyen-ugraltak-a-spanyolok/
- Asztronauták adnak tanácsokat, hogy hogyan tudjuk ép ésszel kibírni másokkal összezárva a következő időszakot: https://fal.444.hu/2020/03/23/asztronautak-adnak-tanacsokat-hogy-hogyan-tudjuk-ep-esszel-kibirni-masokkal-osszezarva-a-kovetkezo-idoszakot
- Így maradj mentálisan ép otthon magyar pszichológusok szerint: https://www.penzcentrum.hu/karrier/koronavirus-igy-maradj-mentalisan-ep-otthon-magyar-pszichologusok-szerint.1090709.html
- Így szakad ketté a magyar társadalom a koronavírus miatt – megszólal a szakpszichológus:
https://www.hellovidek.hu/csalad/2020/03/24/igy-szakad-kette-a-magyar-tarsadalom-a-koronavirus-miatt-megszolal-a-szakpszichologus
- A nők nagyobb védelmet igényelnek, közösségi-társadalmi hatások miatt: https://divany.hu/vilagom/2020/03/23/koronavirus-nok-szempontjai
Elfajuló stressz – erőszak: http://www.kithirlevel.hu/index.php?kh=hogyan_csokkentheti_a_konyvtar_a_karantenban_felerosodo_eroszak_eselyet
Forrás: KIT hírlevél, 2020/13., 2020. március 25.

 
Szerkesztők:

Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
 
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető.. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

.

__,_._,___