ReMeK-e-hírlevél
XIV. évf., 2019/7. szám                              ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Gyermekkönyvtárosok figyelmébe: friss ajánló a nyári szünetre
PÁLYÁZAT
--Új pályázat fiatal íróknak – pályakezdőknek és elsőköteteseknek
KONFERENCIA
--Partnerségben a digitális világgal – könyvtárszakmai konferencia
--Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája Csongrádon
--'A jövő könyvtára' – konferencia és RMKE vándorgyűlés Székelyudvarhelyen
--Tudás tárháza: Könyvtár a neved? – SZMKE konferencia Érsekújváron
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--Könyvturkáló a Tékában: ami tetszik, el lehet vinni
--Képpoézis kiállítás a gyergyószentmiklósi könyvtárban
--Véget ért a Tóth Árpád Irodalmi Kör 2018–2019-es évadja
KITEKINTŐ
--Az én könyvtáram projektről: fókuszban a Z és az alfa generáció
--A Nemzeti Összetartozás Napján gyűltek egybe a magyar irodalom Kárpát-medencei erői
--90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok
--Könyvek holokausztja – kiállításmegnyitó a FSZEK Nagytétényi könyvtárában
--A könyvtárak a nyomtatott sajtót gyűjtik
--Szolgáltatások gyermekeknek – különféle érzékelésekre fókuszálva
HAZAI
--1497-es Biblia Ószövetsége került elő Csíkszeredában
--Fodor Sándor emlékét őrző plakett a Székelyföld szerkesztőségének falán
--Vida Gábor lett a Látó főszerkesztője
--Múzeumok Éjszakája székelyföldi múzeumokban
--'Az arcunkat nem szabad elveszítenünk'
--Papírt gyűjtenek könyvvásárlásra
--Az első kötettől a hagyatékig: Fábián Sándorra emlékeztek
--Könyvvásár és irodalmi fesztivál Aradon
--Tabéry-díjak átadása – Kószálások múltban és jelenben
--Medúzafej – előadás a 17. századi Európáról
ELHALÁLOZÁS
--Meghalt Térey János, a kortárs költészet kiemelkedő alakja
--Elhunyt Ungvári Tamás
INTERJÚ
--Az összetartozás erősítése – interjú Redl Károllyal
--Az aradi Aurel Vlaicu Iskolacsoport könyvtárában
DÍJAK
--Díjazta a Romániai Írók Szövetsége André Ferencet és Ferencz Imrét
AJÁNLÓ
--Bemutatták Nagyvárad krónikáját
--Munka és tánc – rendhagyó könyvbemutató
--Emlékek egy bentlakásból – Tamás Dénes új könyvének bemutatója
MOZAIK
-- Janikovszky Éva-szobrot avattak
--Mi lesz a leselejtezett könyvekkel?
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Gyermekkönyvtárosok figyelmébe: friss ajánló a nyári szünetre
A folyamatosan frissülő gyermekirodalmi adatbázisban szereplő könyvekből új ajánló készült a nyári szünetre. Az ajánló itt érhető el: http://ki2.oszk.hu/gyerekirodalom/web/ajanlo.php
Forrás: http://www.ki.oszk.hu/hir/oktatasi-es-humaneroforras-fejlesztesi-osztaly/gyerekirodalmi-adatbazis

 
PÁLYÁZAT

--Új pályázat fiatal íróknak – pályakezdőknek és elsőköteteseknek
Új pályázatokat hirdetett meg a Kárpát-medencei Tehetséggondozó Nonprofit Kft. (KMTG) és az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, két kategóriában, fiatal írók és költők számára: pályakezdőknek és elsőköteteseknek.
A 2019-es projektévben összesen 16 – 8 pályakezdő és 8 elsőkötetes – alkotó részesülhet jelentős szakmai és anyagi támogatásban. A KMTG a pályázat nyerteseinek egyedülálló tanulási és továbbképzési lehetőségeket kínál, tehetséggondozásban képzett oktatók irányításával műhelymunkákon vehetnek részt, korszerű önmenedzselési módszereket sajátíthatnak el.
A pályakezdő-kategóriában olyan 18 és 25 év közötti, szépreményű tehetségek jelentkezését várják, akik még nem rendelkeznek önálló szépirodalmi kötettel, de már fel tudnak mutatni tehetségüket bizonyító írásműveket.
Az elsőkötetes-kategóriában olyan 18 és 30 év közötti szerzők jelentkezésére számítanak, akik úgy érzik: alkotói pályájuk kibontakozását elősegítheti az Előretolt Helyőrség Íróakadémia oktatóinak iránymutatása, szakmai tapasztalata, az Előretolt Helyőrség ifjú alkotói közösségéhez való tartozás, a pályakezdés nehézségeinek áthidalásához nyújtott szakmai, szellemi és anyagi támogatás.
A pályázat nyerteseinek a KMTG 1 évre szóló tanulmányi ösztöndíjat ítél oda: havi 120 000 forint erejéig az elsőkötetes-kategóriában, havi 100 000 forint erejéig a pályakezdő-kategóriában, amivel kedvező feltételeket kíván biztosítani a magas színvonalú alkotómunkához, illetve a képzéseken való részvételhez..
Amennyiben a pályázó teljesíti az Íróakadémia szakmai elvárásait, a KMTG a szerződést további 1 + 1 évre meghosszabbítja. Az intézmény elősegíti továbbá a szerzők arra érdemes műveinek megjelentetését, író–olvasó-találkozók, fellépési lehetőségek szervezéséről és médiajelenlétről gondoskodik, valamint szakmai érdekképviseletet nyújt.
A pályázatok benyújtásának határideje 2019. augusztus 4., vasárnap éjfél. A pályázatokról és az intézményről további információkat szerezhetnek az érdeklődők a KMTG/Előretolt Helyőrség íróakadémia honlapjáról.
Forrás: https://kmtg.hu/palyazati-kiiras-palyakezdo-alkotok-reszere-2019/


KONFERENCIA

--Partnerségben a digitális világgal – könyvtárszakmai konferencia
A budapesti Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Partnerségben a digitális világgal címmel könyvtárszakmai konferenciát szervezett 2019. június 5-én a FSZEK Központi Könyvtárában.
A FSZEK 2016-ban Informálni, integrálni, inspirálni – Közkönyvtárak a XXI. században címmel indított szakmai fórumot, a sorozat idei témája a könyvtárak szerepe és lehetőségei a digitális készségek fejlesztésében és a digitális technológia alkalmazásában. A konferencia célja az volt, hogy digitális szakemberek, valamint hazai és külföldi gyakorló könyvtárosok segítségével végiggondolja a digitális világ fogalmát a könyvtárban, mint kultúraközvetítő intézményben.
A konferencia programja és az elhangzott előadások az alábbi linkre kattintva érhetők el: http://www.fszek.hu/?article_hid=41331
 
 
--Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája Csongrádon
Tizenkilencedik alkalommal került megrendezésre Csongrádon a Kárpát-medencei Könyvtárosok Konferenciája, amelyre idén 2019. június 2. és 3. között került sor. A magyar könyvtárosok olyan szakmai találkozója ez a pár nap, amelynek hatalmas jelentősége van határon innen és túl is. A szakmai előadások mellett idén első alkalommal különféle könyvtári workshopokon is részt vehettek a jelenlévők. A konferencián elhanzott előadások és bemutatók az alábbi linkre kattintva érhetők el:
http://www.konyvtar.csongrad.hu/konferencia;jsessionid=BD90580749FCFA43051BA1DE588C55D5
Az Országgyűlési Könyvtár híradása a konferenciáról: https://www.ogyk.hu/hu/blog/posts/karpat-medencei-koenyvtarosok-konferenciaja-csongrad-2019
Forrás: http://iksz.org.hu/hir/karpat-medencei-konyvtarosok-konferenciaja

 
--'A jövő könyvtára' – konferencia és RMKE vándorgyűlés Székelyudvarhelyen
2019. augusztus 29-30-án zajlik Székelyudvarhelyen 'A jövő könyvtára' című konferencia, egybekötve a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületének XIII. vándorgyűlésével.
A konferencia szervezői a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár és a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár, a Romániai Magyar Könyvtárosok Egyesületével karöltve, támogatók: Székelyudvarhely Polgármesteri Hivata és Hargita Megye Tanácsa.
A kétnapos szakmai konferencia programja és a jelentkezési lapok elérhetők az RMKE facebook oldalán: https://www..facebook.com/groups/2263096380388684/?multi_permalinks=2551205641577755%2C2551202774911375%2C2551162968248689&notif_id=1561548175996394&notif_t=group_activity
A szakmai előadások mellett műhelymunkára és kötetlen beszélgetésekre is alkalmat ad a kétnapos program. Meghívott magyarországi előadók mellett Lotta Muurinen, az Oodi Központi Könyvtár (Helsinki) munkatársa Az Óda (Oodi Helsingin keskustakirjasto) és a közkönyvtárak szerepe Finnországban címmel tart előadást.
A jelentkezési lapokat az alábbi címekre várják: Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár, RO-535600, Kőkereszt place No 2, Hargita county, Telefon/Fax: 0266-218332 – e-mail: biblioudv@yahoo.com; www.biblioudv.ro
Forrás: Kopacz Katalin RMKE-elnök, RMKE-levelezőlista


--Tudás tárháza: Könyvtár a neved? – SZMKE konferencia Érsekújváron
A Szlovákiai Magyar Könyvtárosok Egyesülete idén ünnepli fennállásának 20. évfordulóját. Ez alkalomból Tudás tárháza: Könyvtár a neved? címmel szakmai konferenciát szerveznek 2019. szeptember 25. és 27. között Érsekújváron (Nové Zámky).
Bővebb információ és a program megtalálható a konferencia weboldalán: http://szmke.sk/konferencia-2019/
Az RMKE tagjai részvételi szándékukat Kopacz Katalin elnöknek jelezhetik.
Forrás: Kopacz Katalin RMKE-elnök, RMKE-levelezőlista

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
Hány gombostűt lehet egy lufiba szúrni anélkül, hogy kipukkanna?
A választ a STIM prmojekt bukaresti zárórendezvényén részt vevő csíkszentdomokosi és gyimesfelsőloki gyerekek tudják. 2019. június 25-én Bukarestben, a Cotroceni Palotában került sor az országos STIM projekt (Ştiinţă, Tehnologie, Inginerie, Matematică pentru copii) zárórendezvényére. A projekt a Deutsche Telekom Stiftung és a romániai Progress Alapítvány együttműködéseként valósult meg 2018 óta tizenkét megyében.
Általános célja a nyelvi és olvasási kompetenciák fejlesztése, a tudományos és műszaki ismeretek közvetítése olvasás és kísérletezés útján, célcsoportja 3-10 éves gyermekek. A Kájoni János Megyei Könyvtár kezdeményezésére Hargita megye további 10 könyvtára csatlakozott a projekthez. A pályázati kiírásnak megfelelően a megyei könyvtár és a megye további tíz közkönyvtára részesült a lebonyolításhoz szükséges anyagi támogatásban. A német pályáztató és a romániai koordinátor prioritásként kezelték a falusi és a kisvárosi könyvtárak bekapcsolását, ennek megfelelően történt a Hargita megyei kedvezményezettek kiválasztása: Tusnádfürdő, Csíkszentdomokos, Gyimesfelsőlok, Gyimesközéplok, Csíkszentsimon, Bögöz, Gyergyószárhegy, Lövéte, Gyergyósalamás, Galócás. Ezen kívül további 4 városi könyvtár (Gyergyószentmiklós, Szentegyháza, Székelykeresztúr, Maroshévíz) jelezte csatlakozási szándékát, a megvalósítás anyagi hátterét az érdekelt intézmények hozzájárulásával és a megyei önkormányzat támogatásával sikerült biztosítani.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/765/hany-gombostut-lehet-egy-lufiba-szurni-anelkul-hogy-kipukkanna
Csíki Tündérhon – kiállítás az F10 fotóklub tagjainak munkáiból
2019. június 12-én az F'10 Csíkszereda fotóklub Csíki Tündérhon című fotókiállítása nyílt meg a Kájoni János Megyei Könyvtár alagsori kiállítótermében.. A hét csíki fotográfus munkáiból álló tárlatot Bács Béla János nyitotta meg, majd vetítésre került sor a kiállító fotóművészek munkáiból. Az F10 fotóklub 2010-ben alakult Csíkszeredában. Mára hét taggal büszkélkedhet, akik zöme Európa- vagy világszerte elismert fotóművész, országos és nemzetközi fotóversenyek zsűrizésére is felkért fotós. Kínától Argentínáig, az Egyesült Államoktól Japánig a világ több országában voltak már kiállított fotóik, jónéhányat díjjal is jutalmaztak. Voltak akik egyéni szerzőként is bemutatkoztak a nagyközönségnek, mások tovább öregbítették hírnevüket egy-egy egyéni vagy csoportos kiállítással. A 'BEST 100' Nemzetközi Fotópályázat szervezői és kivitelezői.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/759/csiki-tunderhon--az-f10-csikszereda-fotoklub-kiallitasanak-megnyitoja
Fodor úr, a boldog óriás – Sántha Attila könyvbemutatója Hargita megyei könyvtárakban
Sántha Attila József Attila-díjas író volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége a XV. Hargitai Megyenapok rendezvénysorozat keretében. Fodor úr, a boldog óriás című Fodor Sándor-monográfiáját öt Hargita megyei településen mutatták be. Csíkszeredában 2019. június 5-én, a Székelyföld folyóirat szerkesztőségének falán elhelyezett Fodor Sándor-emlékplakett felavatását követően került sor a találkozóra. A megyei könyvtár előadótermében Molnár Vilmos író, a Székelyföld szerkesztője beszélgetett Sántha Attilával. Nem csak az író Fodor Sándorról hallhattak a találkozó résztvevői, hanem az emberről is. A közönség soraiból is többen megszólaltak, akik ismerték az írót, és megosztották a hozzá kapcsolódó személyes emlékeiket.
A Fodor úr, a boldog óriás az elsőként megjelent Fodor Sándor-monográfia. A kézdivásárhelyi Zelegor Kiadót Sántha Attila hozta létre 2006-ban, ennek a kiadónak a gondozásában látott napvilágot a kötet, amelyet kiegészít a Kuszálik Péter által összeállított terjedelemes életmű-bibliográfia. Sántha Attila egy olyan író életművét hozza közelebb az olvasóhoz, 'aki olvasmányosan és mégis mesteri szinten szól szeretetről, jóságról, jóravaló restségről, vágyainkról, a szabadságról, annak hiányáról.'
A beszélgetés során szó esett azokról a Fodor-művekről is, amelyeket kevésbé ismerünk vagy amelyek nem kerültek be a köztudatba, de mégis igazi nagy író alkotásai, mint a Bimbi Tábornok, a Tíz üveg borvíz, A feltámadás elmarad vagy a Megőrizlek című kisregény.
Az író emberi arca is elénk tárul a monográfia lapjain, Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosa által a Székelyföldi Iskolai Könyvtárosok blogján közzétett beszámolója szerint: 'Sántha Attila, a becsületes, a józan, a tiszteletreméltó és a segítőkész, őszinte ember képét tárta elénk. Egy olyan íróét, akinek művei lebilincselőek. Éltében nem is volt kellőképpen értékelve. De, ahogy ő is fogalmazott, azon írók közé tartozik, akiknek a csillaga később ragyog fel.'
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/755/fodor-ur-a-boldog-orias--santha-attila-konyvbemutatoja
http://szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2019/06/fodor-sandor-monografia.html
Mozgalmas könyvtári programok kicsiknek és nagyoknak a 15. Hargitai Megyenapokon
A XV. Hargitai Megyenapok programsorozatába bekapcsolódva 2019. június 7-én mozgalmas hetet zárhatott a  Kájoni János Megyei Könyvtár. Június első hetében változatos szabadidős és kulturális programokkal várták az érdeklődő közönséget. Könyvek között vidáman címmel játékos foglalkozásokat szerveztek a gyermekkönyvtárban, ahol a résztvevők különböző gyerekjátékokat, valamint érdekes kézműves technikákat próbálhattak ki, mint a szalvétatechnika, papírcsík-technika vagy a bookart. Társasjátékozásra, közös éneklésre és arcfestésre is sor került. Látogatás a könyvtár mesés világába címmel papírszínház segítségével megjelenített mesét olvastak a gyermekkönyvtárosok az odalátogató kisiskolásoknak, kedden és szerdán. A Fakalinka bábcsoport ismét bemutatta a Plüm-Plüm és a sárkány című bábjátékot a kicsiknek, akik ezúttal is lelkes tapssal jutalmazták a könyvtárosok bábcsapatát. A bábelőadás után Csóti Csilla, a Nagy Imre Általános Iskola tanítónője rendezésében drámás előadáson vehettek részt a könyvtárba látogató csoportok. Ugyancsak azon a héten a középiskolások számára A zenész Kájoni című rendhagyó zenetörténeti óra nyújtott élményt és betekintést Kájoni János zenei életművébe.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/fdd/642/mozgalmas-konyvtari-programok-kicsiknek-es-nagyoknak-a-xv.-hargitai-megyenapok-kereteben
Az Olvasókör évadzáró találkozója
A Kájoni János Megyei Könyvtárban működő Olvasókör a nyári szünet előtti utolsó találkozón, 2019. június 17-én az impresszionistákról szóló BBC-dokumentumfilmmel zárta a Képzőművészet és irodalom problémaköréhez kapcsolt vitatémát. A közösségi médián is fellelhető, mintegy két órás alkotás dokumentumok, levelek, interjúk alapján hiteles történelmi riportot állít elénk a francia impresszionistákról, egy kevéssé egységes, részben baráti társaságról. A film fő narrátora az öregkori Claude Monet, az ő visszaemlékezései elevenítik fel az impresszionisták történetét. A Cseke Gábor író által ajánlott téma igazi nyár eleji kikapcsolódást nyújtott a résztvevőknek. A kör tagjai szeptemberben indítják újra a találkozók sorát.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/760/az-olvasokor-evadzaro-talalkozoja-impresszionistak


--A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Sepsiszentgyörgyön volt az olvasásnépszerűsítő vetélkedő döntője
Öt csapat mérte össze tudását az Olvass el! online vetélkedő első erdélyi döntőjén, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A Kaposvárról indult olvasásnépszerűsítő versenyt kilencedik alkalommal szervezték meg, idén Csukás István műveit helyezve középpontba, és a versengésre ezúttal a magyarországiak mellett 33 erdélyi csapat is jelentkezett. A vetélkedő első határon túli záró felvonásán az online fordulókon a legtöbb pontot összegyűjtött öt csapat mérte össze tudását.
A 4–5. osztályosoknak szóló Olvass el! verseny papír alapon indult 13 évvel ezelőtt, és 9 éve alakult át online versennyé, az e-learning rendszer egy leegyszerűsített változatát használva. Az elmúlt években csak Magyarországon hirdették meg a vetélkedőt, idén első alkalommal Erdély is bekapcsolódott.
A 4–5. osztályosokból álló brassói, négyfalusi, görgényüvegcsűri és sepsiszentgyörgyi csapatoknak Csukás István Kemény kalap és krumpliorr, Vakáció a halott utcában és Nyár a szigeten című könyveihez kapcsolódó játékos feladatokat kellett teljesíteniük.
A versenyfeladatokat egész tanévben Hevérné Kanyó Andrea, a kaposvári Csokonai Vitéz Mihály Általános Iskola és Gimnázium tanítónője állította össze, a program a Kaposvári Egyetem támogatásával valósult meg.
Az elért pontszámok alapján első helyen végzett a Táguló szemek csapat (Zajzoni Rab István Középiskola, Négyfalu, felkészítő tanár: Simon Enikő), második az Olvaslakiak (Görgényüvegcsűri Általános Iskola, felk.: Szász Teréz), harmadik a Lángoló főnix (2-es számú Diaconu Coresi Általános Iskola, Brassó, felk.: Ugron Levente), negyedik a Digitális Háromszék (Mikes Kelemen Líceum, felk.: Kovács Anikó), ötödik a Regényfalók (15-ös Általános Iskola, Brassó, felk.: Orbán Enikő).
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/olvasasnepszerusito-vetelkedo-dontoje-sepsiszentgyorgyon
Forrás: https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/szentgyorgyon-volt-az-olvasas-
Délvidéki és felvidéki dokumentumfilmek vetítése
Művészeti Karaván címmel dokumentumfilmek vetítésére került sor 2019. június 20-án a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében. Hargita Megye Tanácsa és a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont, a budapesti Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával, felvidéki és délvidéki dokumentumfilmes műhelyek alkotásait mutatta be.Sepsiszentgyörgyön a következő két alkotást nézhették meg az érdeklődők:
„Ahonnan elindultam…” – Écsi Gyӧngyi. Rendező: T. Nagy Imre, operatőr: Nagy István, vágó: ifj. Nagy Imre, zene: Écsi Gyӧngyi (Bódva-völgyi Stúdió, Szepsi), 2017.
A kamerás emberek. Siflis Zoltán dokumentumfilmje (Szabadka, Szerbia), operatőr: Raffai Csaba, effektvágó: Miskolci Rolland, 3D animáció: Nagy Attila, narrátorok: Balázspiri Zoltán, Erős László, producer: Szohár Ferenc, Cinemárt Kft.., Budapest, gyártó: Nyitott Távlatok, Szabadka, 2017.
Forrás: http://www.kmkt.ro/delvideki-es-felvideki-dokumentumfilmek-vetitese
Ha vakáció, akkor Csodalámpa!
A Bod Péter Megyei Könyvtár olvasásnépszerűsítő és szövegértést fejlesztő, Csodalámpa Olvasóklub című vakációs foglalkozásának újabb kiadásait szervezte meg az idei nagyvakációban. A programra 1–2. osztályos diákoknak 2019. július 1. és 5. között, 3–4. osztályosoknak július 8. és 12. között kerül sor.
Az 5–6. osztályosoknak június 24. és 28. között tartották meg a foglalkozást, tizenöt résztvevővel.
A 10 és 14 óra között zajló tevékenységek során két könyvből – Anja Stürzen Somniavero: Az idő fogságában és Gévai Csilla: Nagyon zöld könyv – olvastak fel. Előbbi egy jövőben játszódó sci-fi, melynek főszereplője egy, a 2100-as években élő tinédzser fiú, aki visszautazik a múltba, a meglehetősen sötét 2031-be. Barátokat szerez, akik bepillantást nyernek a jövőbe, míg az időutazó Jochanan megismeri a múltját. A Nagyon zöld könyv a környezetvédelem fontosságára hívja fel a figyelmet. A heti tevékenységek témáját ez utóbbi kötet adta: hogyan lehet megelőzni az ökölógiai katasztrófát, mit tehetünk mi ennek érdekében, milyen takarékossági lépéseket követhetünk, milyen lehetőségek vannak városunkban? Ennek megértésében segítettek a Tega Rt.-től kapott szórólapok és a szelektív hulladékgyűjtésre használt kukák. Ezzel a témával kisfilmet is készítettek.. A zárónapon Csernátonba kirándult a csapat, ahol a Haszmann Pál Múzeumban kincskereső játék szerepelt. A program a sepsiszentgyörgyi helyi önkormányzat és a Bertis cég támogatásával valósult meg.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/csodalampa-olvasoklub-5/
 
 
--Könyvturkáló a Tékában: ami tetszik, el lehet vinni
A marosvásárhelyi Teleki Téka kapubejáratánál találhatók azok az úgynevezett szabadpolcok, ahová bárki kiteheti a saját, fölöslegessé vált könyvét, és bármit elvihet onnan, amit el szeretne olvasni. A szabadpolcos kezdeményezés évekkel ezelőtt indult, és azóta is jól működik, akárcsak a Könyvturkálónak nevezett, évi két alkalommal megrendezett esemény, amikor az udvarra is polcokat, asztalokat helyeznek ki. Ezeken az alkalmakon még több könyvbarát látogat el a Tékába, hozza otthonról a könyveit, és válogat azok között, amiket más vitt be. Lázok Klára, a Teleki Téka vezetője a Székelyhon portálnak elmondta, bevált a könyvturkáló, nagyon sokan jöttek, hoztak is, vittek is. A kapun belépőt kellemes dzsesszdallam fogadja, székek és párnák, így akár ott is kényelembe helyezheti magát az olvasó, aprósütemény és ásványvíz is rendelkezésre áll. Az esős időre való tekintettel most a kapu alatt és a földszinti, nyitott folyosón helyezték el a könyveket. Noha az eső elállt, mire megnyitották a kaput, így még kellemesebbé vált a könyves délután, az udvarra, a nagy diófa alá is ki lehetett ülni olvasgatni. Leginkább a 20. századi romániai magyar irodalom, a magyar és világirodalom klasszikusai között lehetett válogatni 2019. június 3-án délután a kirakott könyvek között. Az érdeklődők, idősebbek és fiatalok, tinédzserek és óvodáskorúak, valamennyien találtak valamit, forgatták, lapozták az ingyen vihető könyveket, szinte senki nem lépett ki a kapun üres kézzel. Lázok Klára elmondta, nagyon sokan hoztak ez alkalommal is könyvet, nemcsak azokat, amelyek harminc-negyven évvel ezelőtt jelentek meg, hanem frissebb kiadásúakat is. A könyvtár vezetője arra is felhívta a figyelmet, hogy további könyvadományokat várnak, ugyanis nélkülöző iskolai könyvtárak számára gyűjtenek, főleg házi olvasmányokat. A szabadpolc a könyvtár nyitvatartási órarendje szerint bármikor az érdeklődők rendelkezésére áll. Lehet vinni és hozni is – hangsúlyozta Lázok Klára.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/szabadpolc-az-olvasoknak-ami-tetszik-el-lehet-vinni

 
--Képpoézis kiállítás a gyergyószentmiklósi könyvtárban
2019. június 20-án a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtárban megnyitották a Képpoézis című kiállítást. A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány által tavassszal meghirdetett pályázatra olyan alkotásokat vártak, amelyek a képzőművészet és irodalom határánál találkoznak, a képpoézis technikája új tartalommal tölti meg a porosodó, régi könyveket. A közönség azt az 50 alkotást láthatja a kiállításon, amelyet a zsűri a beérkezett 333 pályaműből választott ki. A kiállított 'képpoézisekből' közel 20 alkotás a Gyergyói-medencéből származik, a megnyitón a gyergyószéki nyerteseket díjazták. A kiállítást ajánlják mindazoknak, akiket érdekel az irodalom és a művészet, korosztálytól függetlenül. A Képpoézist elsőként Csíkszeredában, a Kájoni János Megyei Könyvtárban láthatta a nagyközönség, a kiállítás anyaga ezután Székelyudvarhelyre, majd Kolozsvárra költözik.
Hangulatteremtőként a csíkszeredai kiállításról: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/111077-amikor-a-konyvbe-firkalni-szabad-s-t-dijazzak-is
Forrás: https://www.facebook.com/events/334182920810167/
https://hargitanepe.eu/irodalom-es-kepzomuveszet-talalkozasa/
 

--Véget ért a Tóth Árpád Irodalmi Kör 2018–2019-es évadja
Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2019. június 25-én tartotta évadzáró ülését a megyei könyvtár gyermekrészlegén. A rendezvényen Radnóti Miklósra emlékeztek a költő születésének 110. évfordulója alkalmából. Dr. Brauch Magda ny. tanár, prózaíró ismertette Radnóti Miklós antifasiszta költészete című magvas, színvonalas kisesszéjét. Röviden felvázolta József Attila, Babits Mihály antifasiszta költészetét, kiemelve, hogy Radnóti lírája az, amelyre a legtalálóbb az antifasiszta elnevezés.
‘E rendezvénnyel ért véget a Tóth Árpád Irodalmi Kör 2018–2019-es évadja. De tekintsünk vissza az elmúlt időszakra egy kis röpke statisztikával. A múzsa szerelmesei az idén tizenöt foglalkozáson vettek részt. Megemlékeztek Tóth Árpádról, Karácsony Benőről, Ady Endréről, Móricz Zsigmondról, Petőfi Sándorról, dr. Réthy Lászlóról, de szóba került a magyar nyelvrokonság kérdése, bemutatták magyar származású Nobel-díjasainkat, valamint dr. Semmelweis Ignác munkásságát. Előadóink voltak: dr.. Brauch Magda tanár, prózaíró, Nagy Gizella tanár-költő, Vajda Sándor, az orvostudományok doktora és Matekovits Mihály ny. minisztériumi vezérigazgató.’
Regéczy Szabina Perle műfordító, az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör elnöke összefoglaló írása a kör tevékenységéről a Nyugati Jelen hasábjain jelent meg.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/veget_ert_a_2018_2019_es_evad.php

 
KITEKINTŐ

--Az én könyvtáram projektről: fókuszban a Z és az alfa generáció
Amit a 'Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek' projekt már letett az asztalra:
Magyarországon a könyvtári szolgáltatások mintegy kétmillió polgárt érnek el, így a kulturális terület meghatározó szereplője a könyvtári rendszer. Ezt támasztja alá az is, hogy személyesen és távhasználat révén évente közel százmillió alkalommal vesszük igénybe a szolgáltatásokat. A használói igények ugyanakkor változnak, egyre többen nem feltétlenül csak akkor gondolnak a könyvtárakra, ha olvasnivalót szeretnének kölcsönözni. A könyvtárak virtuálisan elérhető gyűjteményeik, adatbázisaik révén a hiteles információk közvetítői, ugyanakkor közösségi térként, harmadik helyként is fontos szerepet töltenek be. De hogyan lehetnek a jövőben is vonzóak a könyvtárak szolgáltatásai? Ehhez elsősorban a társadalmi igényekhez alkalmazkodó, folyamatos megújulásukra van szükségük. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által kezdeményezett Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt uniós projekt keretében megvalósuló Az én könyvtáram program szemléletformáló hatása immár érzékelhető, még inkább a használói igények kerültek középpontba, különös tekintettel a gyermekekre és a fiatalokra.
Előrejelzések szerint háromból két diák olyan munkakört fog betölteni felnőtt korában, melyek ma még nem is léteznek. A jelen eszközeivel kell őket a jövő feladataira, kihívásaira felkészíteni, amiben a könyvtárak is komoly feladatot vállalhatnak. A 14 év alatti gyerekek közül több mint 440 ezren aktív könyvtárhasználók, a cél pedig az, hogy még többen fedezzék fel, hogy az internet világában is értékes, hasznos szolgáltatásokat tudnak kínálni a könyvtárak.
A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek projekt keretében a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködő partnereivel 2017 februárjában indította Az én könyvtáram projektet. A program fejlesztési irányai között megjelenik az olvasásfejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés támogatása, fejlesztése, különös tekintettel a digitális szövegértésre és az egyéni és közösségi tanulásra. A 2020. január 31-ig tartó projekt szakmai megvalósítói elkötelezettek az esélyegyenlőség szerepének növelése, a hátrányos helyzetűek felzárkóztatása és a kulturális javakhoz való egyenlő hozzáférés lehetőségének megteremtése mellett.
A 'Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek' projektről: http://www.muzeumeskonyvtar2020.hu/
Az én könyvtáram projektről: http://www.azenkonyvtaram.hu/
Forrás és teljes cikk itt: https://www.origo.hu/kultura/hirdetes/20190605-muzeum-konyvtar.html


--A Nemzeti Összetartozás Napján gyűltek egybe a magyar irodalom Kárpát-medencei erői
A Kárpát-medencei magyar irodalmi műhelyek közti kapcsolatok elmélyülését reméli Karácsonyi Zsolt attól a találkozótól, amelyen több határon túli magyar írószervezet képviselője is jelen volt a széphalmi Kazinczy-kertben. Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának elnöke szerint a magyarországi, erdélyi, felvidéki, délvidéki és kárpátaljai írók, irodalmárok közti kapcsolat eddig is létezett, az utóbbi években kifejezetten megerősödött, a közeljövőben pedig remélhetőleg állandósulni fog.
Karácsonyi szimbolikus jelentőségűnek nevezte, hogy a tanácskozást – amely informális jellegű volt ugyan, de az összmagyar irodalom fontos kérdései kerültek terítékre – a Nemzeti Összetartozás Napján, vagyis a trianoni békediktátum aláírásának 99. évfordulóján tartották, és azt megtisztelte jelenlétével Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke is.
Az irodalmárok közül az E-MIL elnökén kívül jelen volt Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum (PIM) főigazgatója, valamint részt vettek többek közt a Magyar Írószövetség, a Szlovákiai Magyar Írók Társasága, a Magyar Értelmiségiek Kárpátaljai Közössége, az Előretolt Helyőrség Íróakadémia, a kolozsvári Sétatér Kulturális Egyesület képviselői is.
A széphalmi Magyar Nyelv Múzeumában tartott megbeszélésen jelen lévő irodalmi szervezetek és műhelyek, illetve a PIM együttműködési megállapodást kötöttek. Ennek értelmében 'a magyar irodalom Kárpát-medencei erőinek egybegyűjtése céljából' együttműködnek abban, hogy a magyar irodalmat népszerűsítsék Közép-és Kelet-Európában, valamint a Balkán régióban.
'Az élő irodalom képlete legfontosabb elemének az olvasót tekintjük. Ezért a Petőfi Irodalmi Múzeum által létrehozandó Petőfi Irodalmi Ügynökség munkáját hiánypótlónak tartjuk, segítjük abban, hogy minél szélesebb körben, minél több magyar olvasóhoz jussanak el kortárs magyar szerzők, a magyar irodalom alkotásai. Valljuk, hogy az anyanyelvi kultúra megtartó erővel bír” - fogalmaztak a keretmegállapodás aláírói, akik megkoszorúzták Kazinczy Ferenc sírhelyét is.
Forrás: https://foter.ro/cikk/20190605_a_nemzeti_osszetartozas_napjan_gyultek_egybe_a_magyar_irodalom_karpat_medencei_eroi

 
--90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok
Simon Márton költő ünnepi beszédével nyílt meg a 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok 2019. június 13-án, a Duna-korzón, Budapesten. 'A mai kor talán semmivel sem írható le pontosabban, mint két kérdőszóval, hogy honnan és hová. Ez az átmenet, amelyet a jövő kész állapotként lát majd' - mondta Simon Márton, aki a Könyvhetet megnyitó beszédében ezután a jelenről a jövőnek írt leveléből olvasott fel.
'Évek óta nem tudtuk úgy újradefiniálni a szabadságot, hogy legalább egy fél évig érvényes legyen, és hónapok óta nem tudtuk, mi lesz a Magyar Tudományos Akadémiával, nota bene Országos Széchényi Könyvtár. Viszont roppant optimistán álltunk a közelgő klímakatasztrófa elébe' - fogalmazott a jelenkorról látleletet felrajzó 'levélben'.
'Magyar írónak lenni már megint nagyon erkölcsi kérdés lett. Ami elegáns volt, és kétségbeejtő. Ha színházak, kórházak, iskolák kerültek szóba, elhallgatunk. Ha valaki felhozta Esterházy mondatát, félek, hogy elhatalmasodik rajtunk a legyintés, már csak legyintettünk' - tette hozzá. Simon Márton szerint mindeközben ma a jó irodalom presztízse megingathatatlannak tűnik, tízezrek olvasnak verseket, persze főleg online.
A 90. Ünnepi Könyvhét és 18. Gyermekkönyvnapok 168 kiadó és könyvesműhely kínálatával, több mint 300 új kötettel várta a közönséget a Duna-korzón. Gál Katalin, a Magyar Könyvkiadók és Könyvterjesztők Egyesülése (MKKE) elnöke felidézte: a Könyvhét elődje, a Könyvnapok gondolatát 1927-ben Miskolcon vetette fel Supka Géza. Az elsőt két évvel később, 1929-ben rendezték meg, azóta csak egyetlen évben, 1957-ben nem volt könyvünnep Budapesten. A magyar irodalom pótolhatatlan veszteséget szenvedett az elmúlt egy évben többek között Kányádi Sándor, Grendel Lajos, Tandori Dezső és Térey János halálával - hangsúlyozta.
Hagyományosan a megnyitó után a Petőfi Irodalmi Múzeumban adták át a Szép Magyar Könyv 2018 verseny díjait. A szépirodalmi művek kategóriájában Esterházy Péter és Nádler István kötete, a Hét utolsó szó nyert (Corvina Kiadó). A gyermek- és ifjúsági könyvek kategóriájában Dániel András A nyúl formájú kutya (Pozsonyi Pagony) című kötete kapott díjat..
Forrás és teljes cikk itt: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/112954-megnyilt-a-90-unnepi-konyvhet-budapesten

 
--Könyvek holokausztja – kiállításmegnyitó a FSZEK Nagytétényi könyvtárában
A FSZEK Nagytétényi könyvtárában 2019 júniusának első hetében kiállításmegnyitó volt az évforduló kapcsán, amit helytörténeti előadás követett. Garbóci László a nagytétényi zsidóság történetét mutatta be. Különös hangulatot adott az estnek az, hogy ez a könyvtár az átépített nagytétényi volt zsinagógában van. A helyi televízió filmje a rendezvényről: https://www.youtube.com/watch?v=wqXOPNBn0TM
A kiállítás a 'szellemi élet megtisztításának' jegyében hetvenöt éve lezajlott eseményekre, az akkor zsidónak minősített írók és műveik üldöztetésére kíván emlékezni. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Budapest Gyűjteményének tablói utalnak az előzményekre, a hírlapok, kiadók és szerzőik ellen a zsidótörvényekkel indított hadjáratra. A tablókat összeállította Sándor Tibor, a Budapest Gyűjtemény osztályvezetője. A kiállítást 2019. június 28-ig láthatta a közönség a könyvtár nyitvatartási ideje alatt.
A tablók megtekinthetők virtuálisan is: http://inaplo.hu/konyvekholokausztja/
Forrás: KATALIST, Szakmári Klára ny. könyvtárostanár


--A könyvtárak a nyomtatott sajtót gyűjtik
Az oxfordi egyetem médiaelemző intézetének legújabb, Magyarországra külön fejezetet szentelő, 2019. június 11-én megjelent éves jelentése szerint folytatódtak Magyarországon a támadások a demokratikus intézmények ellen, tovább nőtt a kormányzati kontroll a médiapiacon, és nem jutnak el a lakossághoz kritikus információk. A tanulmányból kiderül az is, milyen arányban hajlandók fizetni a tartalomért a magyarok, és mit gondolnak az emberek a TV2-ről.
A tanulmány szerint Magyarországon az internet elterjedtsége (az internetpenetráció) 89 százalékos. Nyomtatott sajtó alapján a hírekről ma már csupán 16 százalék tájékozódik. Online hírforrásból 86 százalék, tévéből 68, míg a közösségi média alapján 63 százalék szerzi a híreket.
Érdekes az is, hogy ma már a válaszadók 59 százalékára jellemző az, hogy mobiltelefont használ a hírekkel kapcsolatos információszerzéshez. A táblagép 10 százalék körül jár, a PC-használat a hírek esetében 63 százalék.
Kiderült az is, hogy ha Washington is áldását adja, visszatérhet a Szabad Európa Rádió magyar nyelvű adása (vö.: https://media1.hu/2019/06/12/visszaterhet-magyarorszagra-a-szabad-europa-radio/ ), hogy a magyarországi sajtószabadságot segítsék vele. A Népszava értesülése szerint Magyarországra is jutna abból a 770,3 millió dolláros alapból, amelyet a kelet-európai és ázsiai demokráciák erősítésére szánnak Washingtonban, és amelynek egy részéből újraindítanák a Szabad Európa Rádió (SZER) magyar nyelvű adását is.
Forrás: https://media1.hu/2019/06/12/reuters-institute-a-magyarok-jelentos-reszehez-nem-jutnak-el-kritikus-informaciok/
Via: KIT Hírlevél, 2019. június 19. (25. szám)

 
--Szolgáltatások gyermekeknek – különféle érzékelésekre fókuszálva
Nyáron a Dakota Megyei Könyvtár különböző új gyermekszolgáltatásokkal áll elő. Főként egy-egy érzékelési nehézséggel, fogyatékossággal rendelkezőkre fókuszálnak. Kipróbálható érzékelésbarát állatsimogató, zenei tevékenységek, amerikai jelnyelv és egy új, szenzorokkal kiegészített nyugtató terület. Ez a könyvtár kapta meg először a minnesotai humán szolgáltatások osztályának állami innovációs ösztöndíját. 2018 áprilisától kínál speciális szolgáltatásokat az átlagtól különböző érzékeléssel rendelkező gyermekeknek is. A két évre szóló ösztöndíj 100 ezer dollár. Ebből finanszírozzák az eseményeket, pl. jelnyelvi napokat, továbbá a 2019 nyári programokat.
Az élő állatokat bemutató és zenei alapú programok mindig népszerűek. Most ezt akarták kiterjeszteni a speciális igényű közönségre is. Háromféle stratégiát vetnek be a tervezésnél:
- A programokon maximum 30 fő vehet részt.
- Kétszer szervezik meg ugyanazt a programot.
- A marketingben hangsúlyozzák a családoknak, hogy az események inkluzívak, azaz befogadóak, így fogadnak autistákat és az érzékszervi túlterhelésre érzékeny gyermekeket is. Elérhetők zajcsökkentő fülhallgatók és más érzékszervi támogató eszközök. A programok interaktívak, a hangszerek kipróbálhatók.
Az állatsimogató "nyitott ház" stílusban valósul meg. Lesznek békák, gyíkok, kígyók, kis aligátor. Mindenki azzal tölthet több időt, amivel szeretne, elkerülheti, amit nem szeretne. Kaphatók füldugók és orrcsipeszek, ha a résztvevők érzékenyek a hangokra és szagokra.
A könyvtár dolgozóit is szeretné a vezetés érzékenyíteni a problémákra. Amerikai jelnyelvből is képezik őket. Csaknem 200 dolgozó már képes használni az alapszintű könyvtári szavakat ezen. A szolgáltatás menedzserének reményei szerint a támogatás lezárulása után is megmarad a kulturális változás. A szervezet a jövőben is jobban oda fog figyelni a különböző érzékeléssel rendelkező látogatókra. (ref.: Habók Lilla)
Hírforrás: School Library Journal
Via: KIT Hírlevél 2019. június 19. (25. szám)

 
HAZAI
 
--1497-es Biblia Ószövetsége került elő Csíkszeredában
Ősnyomtatványra bukkantak a gyulafehérvári egyházmegye csíkszeredai levéltárában: egy 1497-ben nyomtatott Ószövetséget találtak a csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között 2019 júniusában.
A nagyszerű hírről a Romkat.ro katolikus portál tájékoztatott elsőként.
Szenzációs felfedezés történt a Gyulafehérvári Főegyházmegyei Levéltár Csíkszeredai Gyűjtőlevéltárának történeti könyvtárában. A 2018-ban létesült gyűjteményes könyvtárban, ahová az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek egyházközségeinek régi könyvei is bekerültek a levéltárak mellé, a leltározás folyamán egy ősnyomtatványra bukkantak a levéltár munkatársai. A különlegesen ritka darab azonosítását és datálását Muckenhaupt Erzsébet ősnyomtatvány-kutató és régikönyv-történész igazolta.
A csíkszentgyörgyi plébánia könyvei között megőrződött egy ószövetségi kötet, amelyet 1497-ben nyomtattak Koberger Antal nürnbergi nyomdájában. Az ívrét méretű bölcsőnyomatot – a felső kötéstábla belső oldalán található tulajdonosbejegyzés szerint – 1721-ben köttette be a plébánia akkori vezetője, Ferenczy György pap. Halála után a könyv a plébánia gyűjteményében maradt, ahonnan 2018 novemberében került a Csíkszeredai Gyűjtőkönyvtárba. A jóval későbbi bőrkötés és a pólyás könyvekre csak alaposabb vizsgálattal utaló egyéb formai megjelenés nem cáfolta a kuriózumpéldány valós kilétét. Ez a fennmaradt példány a Koberger műhelyében akkor megjelent négykötetes Bibliának a második kötetét képezi, Guillelmus Brito, Matthia Döring, Paulus Burgensis és Nicolaus de Lyra posztilláival ellátva.
A 46 könyvből álló ószövetségi Szentírásból ez az ősnyomat a próféták könyveit tartalmazza: Izajás, Jeremiás, Siralmak, Báruk, Ezekiel, Dániel, Ozeás, Joel, Ámosz, Abdiás, Jónás, Mikeás, Náhum, Habakuk, Szofoniás, Aggeus, Zakariás, Malakiás, Makkabeusok I. és II. könyveit.
A gyulafehérvári főegyházmegyében lévő, már feldolgozott plébániai könyvtárak közül eddig ez számít a legrégebbi nyomtatványnak. Az ősnyomtatvány mérete 24 x 32 cm. A több mint 600 oldalas kötetben 10 metszet is található. A 18. század eleji bőrkötésbe öltöztetett 15. század végi Ószövetség digitalizált formában kutatható a levéltár honlapján. A ritka értékesnek minősülő incunabulum további tudományos kutatása folyamatban van.
Forrás: https://romkat.ro/2019/06/06/1497-es-biblia-oszovetsege-kerult-elo-csikszeredaban/
https://szekelyhon.ro/aktualis/1497-es-biblia-kerult-elo-csikszeredaban

 
--Fodor Sándor emlékét őrző plakett a Székelyföld szerkesztőségének falán
Felavatták a Fodor Sándor József Attila-díjas író emlékére állított emléktáblát a Székelyföld Alapítvány csíkszeredai székházánál, 2019. június 5-én. Az eseményen jelen volt az író Budapesten élő lánya is, aki köszönetet mondott a kezdeményezőknek, hogy nem hagyják feledésbe merülni az édesapja emlékét. Az avatóünnepségen elsőként Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője olvasóként emlékezett meg Fodor Sándorról. Mint mondta, gyerekként maga is olvasta, jelenleg pedig gyerekeivel újraolvasta az író Csipike című művét, és úgy gondolja, kevés olyan szerző létezik a magyar irodalomban, akinek gyerekek generációi ennyire következetesen olvassák újra a könyveit. Vetró András, az emléktáblát készítő szobrászművész rövid beszédében kiemelte, hogy miután édesapjának egyik kiállítását Fodor Sándor kedves szavakkal nyitotta meg, úgy érezte, ezzel az alkotással róhatja le háláját az írónak. Ferenczes István író, költő az emléktábla helyszínének megtalálása során tapasztalt akadályok mellett arról is beszélt, hogy mikor találkozott először Fodor Sándor munkásságával.
A köszöntőbeszédek után leleplezték az emléktáblát, amelyet az ünnepség zárómozzanataként Darvas-Kozma József esperes-plébános áldott meg. A kezdeményezők egyébként az emléktábla mellett egy szoborcsoport elkészítését és kiállítását, illetve Csíkszereda egyik utcájának átnevezését is javasolták évekkel ezelőtt az önkormányzatnak. Előbbi elkészítésével már megbízták Sárpátki Zoltán szobrászművészt, illetve utóbbi folyamata is elindult: várhatóan a Kissomlyó utca fogja viselni az író nevét, amely közvetlenül a Fodor-ház szomszédságában található, és Csíksomlyóra vezet.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-szekelyfold-szerkesztosegenek-falan-kapott-helyet-a-fodor-sandor-emleket-orzo-plakett

 
--Vida Gábor lett a Látó főszerkesztője
2019. június elsejétől új főszerkesztője van a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóiratnak Vida Gábor író személyében, aki Kovács András Ferencet váltja tisztségében, számolt be a hírről a Marosvásárhelyi Rádió. A Látó 1992 januárjában vette fel jelenlegi nevét, elődje az Igaz Szó volt, amely 1953-ban alakult. Irodalmi, képzőművészeti írások tárháza volt a régi rendszerben, 1992-től a főszerepet az irodalom vette át. A rádió beszámolója szerint nem csak a romániai magyar irodalomra reflektál, nem csak csak hazai szerzők írásai jelennek meg a lapban, hanem magyarországi írók és költők is jelen vannak a folyóiratban. (Marosvásárhelyi Rádió)
Az új főszerkesztő úgy vélte, a rendszerváltozás előtti időszakkal ellentétben nincs cenzúra, megszűntek a határok és a korlátok, most viszont a bürokrácia okozza a legnagyobb nehézséget, amely a művészetet, a kreativitást, a gondolkozást megpróbálja beszorítani a maga rossz, absztrakt terminológiájába.
Véleménye szerint az irodalom helyzete jó, hiszen ma ugyan már nem milliók olvassák a megjelenéseket, pár sikerkönyv kivételével, de még mindig hűséges olvasótábort alkotnak azok, akiket érdekel a mai magyar nyelv és a kortárs irodalom.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=11143
https://www.e-nepujsag.ro/articles/vida-gabor-a-lato-szepirodalmi-folyoirat-uj-foszerkesztoje

 
--Múzeumok Éjszakája székelyföldi múzeumokban
A Szent Iván-éjhez legközelebb eső szombaton, június 22-én, idén is éjszakázásra várták a látogatókat Hargita megye nagyobb múzeumaiban. Székelyudvarhelyen a Haáz Rezső Múzeumban és a csíkszeredai Csíki Székely Múzeumban is színes programkavalkád fogadta a látogatókat. A csíkszeredai Mikó-várban reggel 9-től éjfélig látogathatóak voltak az állandó és időszakos kiállítások. Az érdeklődők rendhagyó tárlatvezetéseken, múzeumi könyvtár- és raktárlátogatáson vehettek részt, a gyerekeket múzeumpedagógiai foglalkozásokkal várták. Az esti és éjszakai órákban koncertek és szabadtéri filmvetítés színesítették a programot.
Székelyudvarhelyen, a városnapok alkalmával, a Petőfi Irodalmi Múzeum jóvoltából a városban is közszemlére tett Írói fogások – Terítéken az irodalom kiállítás köré szervezték a Múzeumok Éjszakáját – árulta el Miklós Zoltán intézményvezető. A tematika szellemében délután ötkor bábelőadással rajtolt a program, majd gyermekirodalommal folytatódott: Nagyálmos Ildikó Panna első könyve és Panna második könyve című köteteit mutatták be. Könczey Elemér karikatúrázási gyorstalpalót tartott, utána a munkáit is meg lehetett tekinteni. Hét órától rendhagyó tárlatvezetésre invitálták a részvevőket: Egyed Emese költővel és irodalomtörténésszel lehetett körbejárni az Írói fogások című kiállítást. Immár negyedik éve Udvarhelyszéken vendégeskednek és dolgoznak kanadai régészhallgatók, este nyolctól ők beszéltek a szakma műhelytitkairól. Ez az előadás angol nyelven zajlott. Fél kilenctől a fiatalabb irodalomkedvelőknek állt a műsor: slam poetry, open mic, azaz a bátor rímfaragók bemutathatták tudományukat. Fél tíztől a No Sugar együttes adott koncertet, majd a sepsiszentgyörgyi M-Stúdió mozgásszínházi, tűzzsonglőrködéssel tarkított előadásával folytatódott. Este tizenegytől két filmpremier volt a múzeum udvarán: előbb Fecső Zoltán Medvenyomok a hírekben, majd Szabó Attila Fába vésett történelem című alkotását vetítették le.
Sok játékkal, óriás keresztrejtvénnyel és Scrabble játékkal várták a gyerekeket. Az összes felsorolt program díjmenetes volt.
Fotóriport a Székelyhon portálon: https://szekelyhon.ro/aktualis/ejjel-mas-arcat-mutatja-a-muzeum
Forrás: https://hargitanepe.eu/sikeres-volt-iden-is-a-muzeumok-ejszakaja/
https://szekelyhon.ro/aktualis/muzeumok-ejszakaja-szekelyudvarhelyen

 
--'Az arcunkat nem szabad elveszítenünk'
Idén 92 éves lenne Sütő András. Az 1927. június 27-én született író emlékét számos ismerőse, tisztelője mellett a nevét viselő baráti egyesület is megpróbálta megóvni a feledés veszélyétől, rendezvények, táborozások, vetélkedők szervezésével igyekeztek megismertetni nevét a legfiatalabb generációkkal. A 2006-ban elhunyt szerző születésnapját követő napon, 2019. június 28-án szép számban megjelent közönség vette birtokba a marosvásárhelyi Kultúrpalota kistermét, ahol a Sütő András Baráti Egyesület szervezte emlékesten vett részt. A megjelenteket Demeter József lelkipásztor, az egyesület elnöke üdvözölte, majd átadta a szót Kilyén Ilka színművésznőnek, az est ceremóniamesterének és főszervezőjének.
Kilyén Ilka röviden elmesélte, az egyesület pályázatot nyert, amelynek köszönhetően megszervezik az Olvass, játssz, kirándulj című, szórványban élő diákoknak kiírandó vetélkedőt. Sütő András műveiből versenyezve nyerhetik el a fődíjat, a vetélkedő idén ősszel kerül sorra. Ugyanakkor A gyertya könnye című, kétszemélyes színpadi játék is szórványvidékekre viszi el Sütő András gondolatait. Az egyik legnagyobb erdélyi írónk emlékét idéző irodalmi est Albert Anna Andrea zongorajátékával ért véget.
Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/articles/az-arcunkat-nem-szabad-elveszitenuenk


--Az első kötettől a hagyatékig: Fábián Sándorra emlékeztek Váradon
Halálának első évfordulóján Fábián Sándor költőre emlékeztek Ngyváradon, a Várad folyóirat szerkesztőségében 2019.. június 17-én. Tavaly, egy nappal 81. születésnapja után távozott az élők sorából Fábián Sándor. Róla, pályakezdéséről és hagyatékáról egyaránt szó esett a rendezvényen. A Várad szerkesztőségében folytatott beszélgetés kezdetén Szűcs László, a kulturális folyóirat főszerkesztője néhány fényképpel idézte fel a költő emlékét, válogatott kötete váradi és nagyszalontai bemutatóinak megörökített pillanataival, majd lányával, Fábián Judittal beszélgetett.
Fábián Sándor teljes hagyatéka még feldolgozásra vár, árulta el Fábián Judit, akitől azt is megtudhatták a jelenlévők, hogy édesapja 2008 és 2012 között inkább naplót vezetett, így naplóverseket vagy, ahogyan ő nevezte, 'naptárverseket' talált meg, volt rá példa ugyanis, hogy a verseket naptároldalak hátlapjára írta le.
A Kelet-Nyugat hetilapnál együtt töltött évekről, a közös munkáról Szilágyi Aladár beszélt, felidézte többek között, hogy Fábián Sándor volt az, aki munkatársként sosem tolta magát, saját írásait előtérbe, ellenben sokszor mentett meg mások által felületességből vagy szakmai féltékenységből kidobásra ítélt kéziratokat.
Forrás és teljes cikk itt: http://www.varad.ro/az-elso-kotettol-hagyatekig/

 
--Papírt gyűjtenek könyvvásárlásra
Közös papírgyűjtési akciót indít a gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár és az Ifitéka ifjúsági rendezvényszervező iroda. A 2019. június közepétől kezdődő 'Lapozd újra!' kezdeményezés célja, hogy frissüljön, gyarapodjon a könyvtár kínálata, ugyanis az összegyűlő papír értékesítéséből befolyó összegből a könyvtár új könyveket vásárol. A kampány nem titkolt szándéka, hogy ezzel is rávilágítsanak a szelektív hulladékgyűjtés fontosságára – közli az Ifitéka vezetője, Málnási Andrea.
A gyergyószentmiklósiak a papírhulladékot a tömbházakban és üzletekben kirakott dobozokba helyezhetik el, ugyanakkor a könyvtárhoz is bevihetik. A dobozok tartalmát kéthetente szállítják el az Ifitéka önkéntesei. Kizárólag a papírhulladék hasznosítható: régi könyvek, újságok, szórólapok, kerülhetnek az erre kijelölt dobozokba. Az Ifitékások előzetes jelzés alapján házhoz is mennek, oda, ahol nagyobb mennyiségű papír porosodik. Erre havonta egyszer van lehetőség, amikor a csapat begyűjti a lakásokból a 10 kilogrammon felüli 'adományokat'. Ahol igény van erre, a 0744-778493-as könyvtári telefonszámon lehet jelezni.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/papirt-gyujtenek-konyvvasarlasra

 
--Könyvvásár és irodalmi fesztivál Aradon
2019. június 5-én megnyitotta kapuit Aradon az Open Book elnevezésű könyvvásár és a Titkos megbeszélés című irodalmi fesztivál. A második kiadásához érkezett vásár a Szabadság téren egy speciálisan berendezett mobil sátorban kapott helyet, a VI. irodalmi fesztivál rendezvényei pedig ezzel párhuzamosan két helyszínen – az Arta moziban és a Joy’s irodalmi kávézóban – zajlottak június 9-ig. Az Open Book-on idén 20 könyvkiadó, különböző könyvesboltok, könyvkereskedők és felsőoktatási intézmények kínálatából lehetett válogatni. Mindkét rendezvény szervezője a helyi polgármesteri hivatal és az Arad Municípiumi Kulturális Központ volt.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/megnyilt_a_konyvvasar_es_elkezdodott_az_irodalmi_fesztival.php

 
--Tabéry-díjak átadása – Kószálások múltban és jelenben
Érkeztek pályaművek Székelyföldről, Mezőségből, természetesen Bihar megyéből, sőt, még a Távol-Keletről is a Tabéry Géza novellapályázatra, amelyet ötödik alkalommal hirdetett meg a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetem Magyar Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszéki Csoportja, valamint a Várad irodalmi és kulturális folyóirat. Az idei kiadás eredményhirdetését 2019. június 12-én tartották meg Nagyváradon, a PKE új épületében. Volt kiértékelés, díjátadás és néhány novellát is meghallgathattak a jelenlévők.
Szűcs László, a Várad főszerkesztője elmondta: a múlt év végén immár ötödik alkalommal hirdették meg a novellapályázatot. Elég sok anyag gyűlt már össze öt év alatt, gondolkodnak azon, hogy valamilyen formában antológiát lehetne megjelentetni a legjobb írásokból. Vannak visszatérő pályázóik is. Érdekes nyomon követni, hogy egy-egy fiatal hogyan folytatja pályáját. A Várad folyóirat lehetőséget teremt arra is, hogy a nyertes pályázóknak kiadja az első könyvét. Idén például a tavalyi győztes, Covaciu Norbert prózakötetét tervezik megjelentetni az ősz folyamán. A Várad júliusi és augusztusi számában jelennek meg a legutóbbi pályázatra küldött legjobb írások.
Forrás: http://www.varad.ro/tabery-dijak-atadasa-koszalasok-multban-es-jelenben/


--Medúzafej – előadás a 17. századi Európáról
2019. június 27-én Nagy Péter ezúttal egy 17. századi európai kulturális körútra invitálta az érdeklődőket a csíkszeredai mozi termébe. Az izgalmas kultúrtörténeti előadásról Borbé Levente számolt be: ‘Arról az Európáról beszélt, amelyben néhány évtized alatt lefektették a tudományos gondolkodás alapjait. Ezáltal a technika is új lehetőségeket nyújtott mind tudományos, mind művészeti téren. (...) A ‘zsenik évszázadának’ is mondható korszak pörgött le előttünk. Természetesen tömören és érthetően összefoglalva.
‘A hét kis részecskéből álló előadás következetes felépítése szinte pillanatok alatt ‘végigsöpört’ a 17. századon. Ezért volt egységében is tartalmas és elgondolkoztató. Az emberi lelket simogató barokk muzsika pedig még közelebb hozta a képekkel is illusztrált előadást. Örvendetes volt az, hogy Kájoni János munkásságának bemutatására is sor került, tekintettel születésének 390. évfordulójára. Kájoninak köszönhetően Csíksomlyó ablakot nyitott a világra.’
Forrás és teljes írás itt: szekelyiskkonyvtaros.blogspot.com/2019/06/meduzafej-cimu-eloadas.html

 
ELHALÁLOZÁS

--Meghalt Térey János, a kortárs költészet kiemelkedő alakja
2019. június 3-án, 48 éves korában tragikus hirtelenséggel elhunyt Térey János költő, író, műfordító. A műveit gondozó Jelenkor Kiadó közölte, hogy halálát valószínűleg szívroham okozta.  A József Attila-díjas alkotótól június 18-án Budapesten, a Farkasréti temetőben barátai és kollégái nevében Csaplár Vilmos és Spiró György író búcsúzott, majd Nagygéci Kovács József és Kovács Gergely református lelkészek hirdettek igét a ravatalnál és a sírnál.
Térey János 'a magyar irodalom élvonalában foglal helyet a német-európai kultúrán iskolázott, páratlan nyelvi bőség és XXI. századi tömeglélek-rajz mestereként'. (https://24..hu/kozelet/2019/06/03/terey-janos-nekrolog/)
Térey János 1970. szeptember 14-én született Debrecenben. Középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte. Érettségijét követően a budapesti Tanárképző Főiskola magyar-történelem szakán tanult, 1996-ban az ELTE Bölcsészettudományi Karán szerzett magyar szakos oklevelet. 1997-ben és 1998-ban a Cosmopolitan magazin olvasószerkesztőjeként dolgozott, 1998 óta szabadfoglalkozású író volt. Elsősorban költőként vált ismertté, első versei 1990-ben jelentek. Pályáján kiemelkedik az 1991-es Szétszóratás, a 2000-ben megjelent Drezda februárban című verseskötet, valamint a 2006-os Ulta című kötet. A kötött versformák mellett érdeklődést mutatott a hosszabb elbeszélő jellegű művek iránt, s ennek eredményeként született meg a Paulus című verses regénye (2001), amely több elismerésben részesült (Palládium-, Tiszatáj- és Füst Milán-díj), majd A Niebelung-lakópark című drámatetralógiája, amelyből Mundruczó Kornél rendezett felolvasószínházi előadást. Az első rész, a Rajnapark megkapta az évad legjobb magyar drámájának díját. A harmadik részt, a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd címűt a Krétakör mutatta be 2004-ben a budavári Sziklakórházban, az előadásból film is készült. Nemcsak alkalmazta a klasszikus formákat, hanem a verses regény kiterjedt hagyományát elevenítette fel és folytatta. Kortárs német, cseh, francia és bolgár költőket fordított, nevéhez fűződik Paul Verlaine Szaturnuszi költeményeinek első teljes, magyar nyelvű fordítása is. Az epikus műfajok mellett első komolyabb, színpadhoz kapcsolódó munkája Puskin Borisz Godunov című drámájának új fordítása volt. Drámaíróként Asztalizene (2008), Jeremiás avagy az isten hidege (2009), Protokoll (2010) című színműveit sikerrel játszották, többek közt a Katona József Színházban, a Radnóti Színházban és a Nemzeti Színházban. Az Asztalizene, valamint Jeremiás avagy Isten hidege elnyerte az évad legjobb magyar drámája díjat. Kazamaták című színpadi műve (2006), amely az 1956-os eseményeket új szemszögből mutatja be, Papp Andrással közös munkája. Harcos Bálint költővel közösen írta Mundruczó Kornél filmje, a Johanna operalibrettóját. A 2006-ban megjelent TéreyULTRA című partitúrában 12 Térey-verset zenésítettek meg fiatal magyar zeneszerzők. 2007-ben KaltWasserKult címmel megjelentek válogatott versei német nyelven, a következő évben a Hagen, avagy a gyűlöletbeszéd című kötete francia nyelven. 2018-ban ő volt a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik válogatója. Egyik legutóbbi munkája, a Káli holtak című regény tavaly jelent meg. Írásait angol, német, cseh, bolgár, horvát, olasz, mongol, héber és cigány nyelvekre fordították, több felolvasáson járt Európában és a tengerentúl. Munkásságát több jelentős díjjal jutalmazták: Déry Tibor-jutalomban (1995), Móricz Zsigmond-ösztöndíjban (1995), a Magyar Rádió Petőfi-díjában (1996), József Attila-díjban (2001), a Tiszatáj díjában (2002), Füst Milán-díjban (2002), Örkény István-ösztöndíjban (2003) részesült. A Magyar Köztársasági Érdemrend Lovagkeresztjét 2006-ban, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjat 2010-ben vehette át.
Csaplár Vilmos búcsúbeszéde, több más emlékező írás társaságában, a Litera portálon olvasható:
https://litera.hu/irodalom/publicisztika/csaplar-vilmos-terey-bucsu.html
A Digitális Irodalmi Akadémia (DIA) posztumusz tagjává választotta Térey János költőt, írót, drámaírót, műfordítót. Az alkotó felvételéről rendkívüli szavazási eljárással, nagy többséggel, egyhangúan döntöttek az akadémia tagjai – közölte a budapesti Petőfi Irodalmi Múzeum 2019. június 21-én az MTI-vel.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/112913-kedden-temetik-terey-janost
https://24.hu/kozelet/2019/06/03/terey-janos-nekrolog/
https://24.hu/kultura/2019/06/03/terey-janos-a-kortars-kolteszet-kiemelkedo-alakja-tavozott/
https://www.maszol.ro/index.php/kultura/113235-terey-janos-a-digitalis-irodalmi-akademia-posztumusz-tagja-lett

 
--Elhunyt Ungvári Tamás
A Széchenyi- és József Attila-díjas író, műfordító, irodalomtörténész 88 éves volt. A halálhírt közlő Népszava azt írja, Ungvári 1930. szeptember 25-én született, az Eötvös Gimnáziumba a numerus clausus miatt nem vették fel, így került a Zsidó Gimnáziumba. Diplomát 1952-ben, 21 évesen szerzett az ELTE angol-magyar szakán – írja róla Wikipedia. Először Tatán tanított egy általános iskolában, majd a Csillag című folyóirat rovatvezetője lett. 1959-től a Magyar Nemzetnél dolgozott szerződéses munkatársként. 1960-tól fordító, dramaturg, a Budapester Rundschau szerkesztője. 1960–1961-ben a Petőfi Színház dramaturgja. 1970-től a Magyar Színházi Intézet tudományos főmunkatársa, 1975-től a Szépirodalmi Könyvkiadó szerkesztője, 1980–1981-ben a Színház- és Filmművészeti Főiskola docense, 1982-től egyetemi tanára.
A Cambridge Egyetemen a Churchill College „overseas fellow” tiszteleti tagságban részesült. Fulbright vendégprofesszorként négy esztendőt töltött a kaliforniai Claremontban. IREX csereprofesszorként a Columbia, a Yale és a Harvard egyetemen tartott előadásokat. Művelődéstörténetet tanított a Zsidó Egyetemen, a Rabbi Szemináriumban.
Ötvennél is több önálló könyve jelent meg, regények, tanulmányok, esszék, továbbá több tucat színdarabot és regényt fordított magyarra. Kitüntetései között ott van a Széchenyi- és a József Attila-díj, megkapta a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét és Budapest díszpolgára. Kitüntették a Radnóti Miklós antirasszista díjjal és a Hazám-díjjal is.
Forrás: https://nepszava.hu/3041361_meghalt-ungvari-tama
https://hvg.hu/itthon/20190629_Meghalt_Ungvari_Tamas

 
INTERJÚ

--Az összetartozás erősítése – interjú Redl Károllyal
Kilencedik alkalommal hirdette meg idén a budapesti Országgyűlési Könyvtár a 'Könyvtár, ami összeköt' – Kárpát-medencei fiatal magyar könyvtárosok együttműködése című programot.
Dr.. Redl Károly kezdetektől fogva szakmai vezetője az ösztöndíjprogramnak. A program létrejöttének körülményeit, annak elemeit és a pályázás feltételeit ismertette nemrég egy részletes beszélgetésben, kitérve az elmúlt nyolc év során szerzett tapasztalatokra is.
'Talán az a legfontosabb tapasztalatom, hogy milyen fontos a résztvevők számára az összetartozás megerősítése és a személyes szakmai kapcsolatok kialakítása. Többször megfogalmazták a program résztvevői, hogy sokszor úgy érzik, elszigetelten küzdenek a kisebbségi magyar közösségek megtartásáért. A program során pedig megtapasztalják, hogy egy nagyobb szakmai közösséghez tartoznak, máshol is felmerülnek az ő problémáikhoz hasonló kérdések, és vannak jól hasznosítható, máshol már bevált megoldások. Sok esetben megtapasztalhatják azt is, hogy egyáltalán nem maradtak le a szakmai élvonaltól, és az általuk bemutatott példák erősítenek meg másokat.'
'A program egyik célja, hogy olyan személyes ismeretségeken alapuló szakmai hálózatot hozzunk létre, amely jól hasznosítható különböző könyvtárszakmai kérdések megoldására. Az elmúlt nyolc év során hét országból, több mint 30 különböző településről, 115 könyvtáros kolléga vett részt a programon. Az egyhónapos program befejezése után arra törekszünk, hogy folyamatosan életben tartsuk a Budapesten kialakult kapcsolatokat. Ennek számos módja van, például az évenként megrendezésre kerülő szakmai kirándulásra meghívjuk az előző években a programon részt vett kollégákat, hogy a régi barátságok felelevenítődjenek, és persze legyen alkalom újabbak megszerzésére is. Az utolsó ilyen esemény tavaly novemberben, az Országgyűlési Könyvtár alapításának 150. évfordulója alkalmából rendezett ünnepi konferencia volt. A rendezvényre, amely csatlakozott a Magyar Könyvtárosok VIII. Világtalálkozójához, 57 olyan könyvtáros kolléga is eljött, aki az elmúlt évek során a program részese volt.
Természetesen olyan közösségi oldalt is működtetünk, amely alkalmas a gyors információk továbbítására, a szakmai és a privát életesemények megjelenítésére.
A dolog természeténél fogva a szakmai hálózat önálló életet él, mi nem töltünk be közvetítő szerepet. A jó kollegiális kapcsolatok miatt számos konkrét esetről tudunk mi is egy-egy sikeres akció nyomán, de persze nagyon sok olyan eset is van az együttműködésre, amiről mi már nem is tudunk.
Forrás és teljes interjú itt: https://nemzetfotere.ogyk.hu/blog/posts/az-oesszetartozas-erositese

 
--Az aradi Aurel Vlaicu Iskolacsoport könyvtárában
A Nyugati Jelen újságírója, Regéczy Szabina Perle az aradi Aurel Vlaicu Iskolacsoport könyvtárába látogatott, ahol Tira Roxana Petronela könyvtáros válaszolt kérdéseire. A középiskola könyvtára huszonötezer kötettel rendelkezik, megoszlásukat illetően: általánosságok, filozófia, vallás és közgazdaság, jog, egzakt tudományok, művészet, sport, irodalom és irodalomkritika. A román nyelvű könyvek mellett elég sok a magyar könyvvel, de van német, angol és olasz is. A 255 beiratkozott tanuló közül 150 aktív olvasó. Egy nap körülbelül nyolcan keresik fel a könyvtárat. A beszélgetésből kiderül, hogy a diákok leginkább a szépirodalmi könyveket keresik, főleg prózát olvasnak. Kevésbé érdeklődnek a filozófiai, vallási és közgazdasági szakkönyvek iránt.
A könyvtáros szerint 'a mai fiatalok úgy érzik, hogy a számítógép és az internetes telefonok által érdekesebb módon jutnak információkhoz. Az olvasást nem lenne szabad pótolja a technika egyetlen vívmánya sem.'
Forrás és teljes beszélgetés itt: http://www.nyugatijelen.com/kultura/az_aradi_aurel_vlaicu_iskolacsoport_konyvtaraban.php

 
DÍJAK

--Díjazta a Romániai Írószövetség André Ferencet és Ferencz Imrét
Magyar szépírókat is díjaztak 2019. június 17-én a Romániai Írók Szövetségének díjkiosztó gáláján, Bukarestben. A díjazottak, André Ferenc és Ferencz Imre elmondták, ösztönzőleg hat rájuk az elismerés – számolt be az Erdélyi Magyar Televízió. A debütdíjat André Ferenc költő vehette át, aki az első Erdélyi Slam Poetry Bajnokság győztese. Szótagadó című bemutatkozó kötetének olyan kiadót választott, amely Romániában és Magyarországon is jelen van. Miközben az erdélyi magyar írók jelentős része szinte kizárólag Budapest felé tekint, André Ferenc úgy véli, az itthoni elismerés legalább ugyanolyan fontos.
'Nekem ugyanolyan fontos az itthoni elismerés, mint az összmagyar olvasók elismerése. Igyekszem idefelé is orientálódni, és pont ezért is esik jól ez a díj. A kötet korábban már kapott egy díjat Magyarországról is, a József Attila Kör és az Írók Boltja debütdíját, ez volt eddig az egyetlen' – nyilatkozta a díjazott költő.
Jócskán túl van már a bemutatkozáson a magyar nyelvű könyvek külön kategóriájában díjazott csíkszeredai Ferencz Imre költő, akinek a Hargita Kiadó gondozásában megjelent Válogatott versek című kötete nyerte el a zsűri tetszését. 'A több évtizedes munkának az elismerését jelenti, és nyilvánvaló, hogy megerősít abban, bizalmat ad, hitet ad abban, hogy amíg az ember tud, addig alkosson' – mondta Ferencz Imre. A költő hozzátette: jelenleg várja egy újabb kötete megjelenéséhez nyújtandó támogatás elbírálását, és újabb kéziratok is vannak még a fiókban az elkövetkezendő évekre.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/113103-magyar-szepirokat-is-dijaztak-a-romaniai-iroszovetseg-galajan

 
AJÁNLÓ

--Bemutatták Nagyvárad krónikáját
Több mint egy évtized munkájának eredményét mutatták be 2019. június 20-án a nagyváradi városháza dísztermében. Kormányos László Nagyvárad krónikája című könyve a maga nemében a Kárpát-medencében egyedülálló. Ritka látvány, hogy könyvért álljanak sorba az emberek, Nagyvárad krónikájából azonban sokan vásároltak már a bemutató kezdete előtt, kedvezményes áron. Mint azt Szabó Ödön, a Bihar megyei RMDSZ ügyvezető elnöke, a Festum Varadinum programkurátora elmondta, a kötetből kétezer példány készült a debreceni Alföldi Nyomdában. Köszöntötte Potápi Árpád Jánost, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkárát, Kormányos Lászlót, a könyv íróját, Szűcs Lászlót, a Várad kulturális folyóirat főszerkesztőjét, a kötet szerkesztőjét és Németh László grafikust, aki Benkő J. Zoltánnal a kötet arculatán dolgozott. A könyv a Várad Kulturális Folyóirat, a Varadinum Kulturális Alapítvány és a Holnap Kulturális Egyesület kiadásában jelent meg a magyarországi Nemzetpolitikai Államtitkárság, a Bihar megyei tanács és a Partium Alapítvány támogatásával, tudatta Potápi Árpád János.. Hozzátette: ha a magyar identitás megőrzéséről, erősítéséről van szó, akkor az államtitkárság a kezdeményezések mellé áll, legyen az iskola építése vagy könyv kiadása. A történész végzettségű államtitkár azt is hangsúlyozta: a kötet mérföldkő a magyar történelem-, illetve helytörténet-írásban, hasonló mű eddig csak Budapestről készült. Nagyvárad, amely mindig is Kelet-Magyarország, illetve a Partium fontos kulturális, politikai, gazdasági, közlekedési csomópontja volt, példát mutatott a többi magyar városnak is, tette hozzá. A kötet 850 oldalas, és 2018 képet tartalmaz, árulta el a további beszélgetés moderátori szerepét is elvállaló Szűcs László, aki a számtalan szócikk és illusztráció ellenére is egységként gondol a könyvre. Sokan és sokféleképpen próbálták megfogalmazni, mi is a váradiság, ebben a könyvben pedig minden benne van, ami váradiság lehet. A kötetben ugyanakkor ott a sokféleség is, hiszen minden olvasó másként forgathatja, fejlesztheti, bővítheti Nagyváradról szóló tudását.
A könyv Nagyváradon az Illyés Gyula Könyvesboltban és a Libris Anticában kapható 150 lejért.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/113200-bemutattak-nagyvarad-kronikajat-tobb-mint-egy-evtizedig-keszult

 
--Munka és tánc – rendhagyó könyvbemutató
A sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban, 2019. május 31-én rendhagyó könyvbemutatóra került sor, hiszen ritkán fordul elő, hogy egy kétkezi munkás olvasmányos módon megírja, majd meg is jelenteti az önéletrajzát és élményeit, de Bakó Béla ezt megcselekedte. Frissen megjelent, Bakó Béla két élete című, korrajznak is beillő önvallomásában így szerzett élményeiről is olvashatunk.
'Az ember megszólalása előtt csak a test beszélt, így az információ átadása, az égiekkel való kapcsolatteremtés, a gyógyítás mozdulatokkal, illetve tánc által történt. Így nem csoda, hogy a tánc ma is jelen van a hétköznapjainkban és az ünnepeinkben, vagyis a mindennapi életünkben. Így magunkban hordjuk a mozgás kódjait, sőt, kincsestárunk folyamatosan bővül. A világ különböző részein ugyanis ma is tánccal létesítenek kapcsolatot az istenekkel, de szerepet játszik az egészségmegőrzésben, szórakoztatásban és a sportban is. A tánc energiát termel, áraszt és közvetít. Önismeretre tanít, önfegyelemre nevel, egymásra figyelést és toleranciát igényel, csapatszellemet alakít ki, és közösséget teremt, létrehozza a test és lélek harmóniáját, összekapcsol másokkal és önmagunkkal. A táncolók megértik egymást, bármilyen nyelvet is beszéljenek' – fogalmazott Virág Endre néptáncoktató a szerzőt és a zömében egykori táncosokból álló közönséget köszöntő beszédében.
A most 69. életévét tapodó Bakó Béla (1950) élete nem volt leányálom. Az ötgyermekes illyefalvi család anyagi lehetőségei nem tették lehetővé, hogy taníttassák őket, ezért – a legnagyobb lány kivételével – az általános iskola elvégzése után kénytelenek voltak munkába állni. Béla a brassói Traktorgyárban kezdett dolgozni 1966-ban, a METROM-ban folytatta, és a sepsiszentgyörgyi gépgyár vasöntödéjében fejezte be 2000-ben. Munkahelye mellett a szüleinek is segített a falusi élet által napi rendszerességgel megkövetelt tennivalók elvégzésében.
Kevés szabadidejét élete nagy szenvedélye, a néptánc elsajátítására és gyakorlására fordította, megfordulván Sepsiszentgyörgy mindegyik valamirevaló együttesében. És mivel abban az időben ezekből több is akadt, volt időszak, hogy egyszerre háromban is ropta. Így jutott el két alkalommal Franciaországba, de megfordult Magyarországon és Bulgáriában is.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/munka-es-tanc/

 
--Emlékek egy bentlakásból – Tamás Dénes új könyvének bemutatója
A Honfoglaló esszék és a Minden egész... című eddigi köteteit inkább csak szépirodalmi igényű bölcseleteknek vagy filozófiai prózai műveknek érezte, amelyekben erőteljesen fellelhetők voltak a hangkeresésnek és a viszonyulásnak a dilemmái. Az élő ház című, most megjelent könyve azonban kiteljesítette Tamás Dénes eddigi alkotói pályáját, a személyesség és a nosztalgia felfedte az író valódi szellemi lakóhelyét – mondta Szonda Szabolcs könyvtárigazgató Tamás Dénes legújabb könyvének bemutatóján,  2019. június 26-án a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban.
A rövid felvezető után Láng Zsolt marosvásárhelyi író beszélgetett a helybeli szerzővel, aki először a kötet zeneiségét emelte ki. Ha egy zeneműhöz kellene hasonlítania Az élő házat, ő egy Rameau-operához tudná hasonlítani, melyet hátulról előre játszanak a magnón, és ezért egészen szokatlan hangsúlyokat kap – jelentette ki, majd átadta a szót Tamás Dénesnek, aki bevallotta, hogy valóban fontos számára a zeneiség, ha klasszikus zenét vagy dzsesszt hallgat, mindig „írói füllel” hallgatja azokat, próbál tanulni valamit azok kompozícióiból, motívumrend­szeréből.
Mivel a kötet bentlakásos történeteken alapszik, elkerülhetetlenül szóba kerültek a lehetséges nagy minták: Ottlik Géza Iskola a határon, Robert Musil Törless iskolaévei, Mario Vargas Llosa A város és a kutyák című művei, melyeket a kötet megírása előtt mind újraolvasott Tamás Dénes, de aztán megpróbálta elfelejteni ezeket, mert a jó példák inkább gátolják, mint segítik az embert.
Már amikor eldöntötte, hogy megírja bentlakásos emlékeit, nyilvánvalónak tűnt számára, hogy kell ehhez egy kerettörténet, egy perspektíva, ami a 20 éves találkozó volt. Elárulta: egyik szervezőként tudatosan készült arra, hogy tapasztalatait íróként is felhasználja majd. Fontos formai elemként bekerült az egykori bentlakásukat ábrázoló fotó is a kötetbe, mellyel azt szerette volna jelezni a szerző, hogy csak részben fikció ez a regény, egy része valós történet. Sőt, több ember élményanyagát próbálta feldolgozni, ami ijesztően nagy felelősség.. Elmondta, igyekezett minél mélyebbre leásni az emlékeiben, hogy kizárjon minden kései feldolgozást, leépítse eredeti formájukra a sztorikat, adomákat, de arra is kíváncsi volt, hogy hogyan őriz meg az ember egy nagy élménytömböt. Egy bizonyos töredezettség jellemző a kötetre, melynek oka, hogy nem pontosak már az emlékek, sok minden rájuk rakódott az évek folyamán.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.3szek.ro/load/cikk/124269/emlekek-egy-bentlakasbol
Sajtóvisszhang: https://www.hirmondo.ro/kultura/valosag-es-emlekezes/
https://www.maszol.ro/index.php/kultura/113462-fura-a-koherens-emlekezes-tamas-denes-el-haz-cim-regenyet-mutattak-be-sepsiszentgyorgyon
 

MOZAIK

-- Janikovszky Éva-szobrot avattak
Budapest VII. kerületében új közparkot nyitottak 2019. június 24-én, ahol felavatták a 2003-ban elhunyt Janikovszky Éva írónő szobrát is. A csaknem egyhektáros terület az 1980-as évek közepe óta hevert parlagon, rekultivációját 2016-ban kezdték meg Erzsébetvárosban, a Kazinczy utca, a Dob utca és a Nagy Diófa utca által határolt területen.
Az önkormányzatnak az MTI-hez küldött ismertetője szerint a park kiemelkedik Erzsébetváros közterületei közül mind méretével, mind a kizárólag a pihenést, relaxációt szolgáló kialakításával. A hatalmas lombkoronájú fák között kanyargó sétányok, hangulatos szökőkút, párakapuk az ide látogatók pihenését hivatottak szolgálni. Helyet kapott a parkban Janikovszky Éva Kossuth-díjas és József Attila-díjas író, költő, Erzsébetváros díszpolgárának szobra is; az írónő csaknem fél évszázadon át élt és alkotott egy Bajza utcai lakásban. Zsemlye Ildikó Munkácsy Mihály-díjas szobrászművész alkotása a művészt fiatalkorában, kezében nyitott könyvvel jeleníti meg. Az írónő szobrát Vattamány Zsolt (Fidesz-KDNP) polgármester adta át. A pihenőparkkal határos tűzfalat Janikovszky Éva Már megint című könyvéhez készített Réber László-rajzokkal illusztrálták. (MTI)
Forrás: http://www.gyermekirodalom.hu/?p=11473

 
--Mi lesz a leselejtezett könyvekkel?
Miután a könyvtárak könyveket és más dokumentumokat selejteznek ki, továbbra is fennáll a probléma: mi történjen ezekkel? A hagyományos módszer, azaz a könyvek szemétbe dobása pr-szempontból katasztrófát jelenthet, ezért jobb elkerülni.
- Alternatívaként a könyvtárak olyan szervezeteknek adományozhatják a könyveket, amelyek értékesnek találják őket, vagy jövedelemszerzés céljából eladhatják a kivont dokumentumokat.
- A könyvvásárok a web széles körű elterjedésével jelentősen megváltoztak, mivel a világháló révén sokkal nagyobb potenciális piac jön létre, mint amekkorát a könyvtárban történő eladásokkal el lehet érni.
- Sok vállalat fogadja be és árulja a könyvtárak kivont könyveit, néhányan haszonszerzés céljából, mások szociális vállalkozásként.
- További lehetőség a könyvek eladása újrahasznosító cégeknek, mivel a papír újrafelhasználása egyre népszerűbb.
- Az utolsó, legújabb és leginnovatívabb módszer az értéknövelő újrahasznosítás (upcycling), ami azt jelenti, hogy a kiselejtezett régi könyvtári könyveket valami új dolog, például asztal, cipő vagy akár csillár készítésére használják fel.
Forrás: Humanus, 2019. június 10. Via: KIT Jírlevél 2019. június 12. (23. szám)


Szerkesztők:

Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
 
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Borbé Levente és Kelemen Katalin.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

SPONSORED LINKS
.

__,_._,___

_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update