ReMeK-e-hírlevél
XIV. évf., 2019 / 3. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
-- Mennyire pontos a Google Értesítő az intézményekről szóló tartalmak felkutatásában?
-- Traumák feloldásában nyújt segítséget a könyvtár
-- Könyvkészítő sablon a Könyvtárostanárok Egyesületének honlapján
PÁLYÁZATOK
-- „Süvegemen nemzetiszín rózsa” - Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat
-- Csoda - képzőművészeti pályázat
-- Kárpátaljai Utazási Program 2019
-- Erasmus+ program
-- Erdély öröksége pályázat
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- 33 123 felolvasó a világ 12 országában – a Radnóti Miklós-felolvasómaratonról számokban
-- Foglalkozások a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban
-- A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtárának hírei
-- Száz év Ady nélkül - Ady Endre szatmári román fordítói
-- Csík körzeti iskolai könyvtárosok találkozója
KITEKINTŐ
-- Eredményes volt a HUNRA tisztújító közgyűlése
-- Nyugat-Dunántúl legnagyobb idegennyelvi könyvtárát adták át Szombathelyen
-- Digitális tananyagfejlesztés: „Az én könyvtáram”
HAZAI
-- Nyirő József nevét vette fel a székelyudvarhelyi városi könyvtár
-- Kihívás az olvasóvá nevelés - beszélgetés Szonda Szabolcs könyvtárigazgatóval
-- Újuló környezet, új feladatok - beszélgetés Csíkpálfalva új könyvtárosával
-- Kortárs szerzők rendhagyó irodalomórái Marosvásárhelyen
-- Folytatódik az Arad Megyei Könyvtár modernizálása
ELHALÁLOZÁS
-- Meghalt Tandori Dezső
DÍJAK
-- Markó Béla Artisjus Irodalmi Díja
-- Az idei Tiszatáj-díjat Marno János költő érdemelte ki
KÖNYVAJÁNLÓ
-- Az Égigérő februári könyvajánlója
-- Erdélyi ’56: könyv jelent meg az „erdélyi srácok” sorsáról
-- Az erdélyi nőnevelésről szóló kötetet mutattak be Kolozsváron
-- Egységes magyar irodalom és erdélyiség
MOZAIK
-- Mario Vargas Llosa lesz a prágai könyvvásár díszvendége


HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

-- Mennyire pontos a Google Értesítő az intézményekről szóló tartalmak felkutatásában?
A kutatás elején öt fő kérdést tettek fel: 1. milyen pontos a szolgáltatás?; 2. mely intézménytípusok profitálhatnak belőle?; 3. milyen tartalmak várhatók a szolgáltatástól?; 4. mi a feltárt publikációk legjellemzőbb műfaja?; 5. használható-e a szolgáltatás az átvett képek felkutatására?
A vizsgálat négy hétig tartott, ez idő alatt a Google szolgáltatása (https://www.google.com/alerts) napi rendszerességgel összeállított egy-egy listát. A kapott találatokat több csoportba sorolták: "téves találat", "spam", "a kapott URL nem elérhető", "fizetett hirdetés", "az intézmény saját online áruháza", "az intézmény saját oldala a közösségi médiában", "az intézmény saját weboldala", "társintézményen megjelenő találat", "kép". Miután megtisztították a találati halmazt az irreleváns tartalmaktól, egy szoftver és online szótárak, ontológiák segítségével címkékkel látták el valamennyi tartalmat (pl. "kiállítás", "esemény", "finanszírozás"). A találatok 29%-a volt használható, viszont a kifejezetten téves találatok aránya csak 10% volt, így kijelenthető, hogy a Google szolgáltatása aránylag pontos. Megállapítható, hogy azok a találatok, amelyeket a szolgáltatás az intézmény neve, nem a honlapjának URL címe alapján azonosított be, jóval kevésbé voltak pontosak. Továbbá messze a múzeumokról szólt a legtöbb releváns találat (59%): főként a kiállításaik és más rendezvényeik kapcsán írtak róluk.
A találatok 40%-a hírportálokról származott, azon belül 77% volt a helyi hírforrások aránya. Az egyes kulturális intézményektől származó képek felkutatására tett kísérletnek is lett eredménye: a vizsgálat időtartama alatt a szolgáltatás 138 olyan képet azonosított a világhálón, amely a 66 megfigyelt intézmény valamelyikétől származik; a legtöbb képet a közösségi médiában használták fel.
A Google Értesítő nagy előnye, hogy bárki számára ingyen, szabadon felhasználható, és bár eltérő hatékonysággal, de alkalmazható a különböző kulturális intézményekről szóló írott tartalmak és a tőlük átvett képek felkutatására is. (A Google Értesítő szolgáltatás közgyűjteményekre vonatkozó találatainak tartalomelemzése; ref.: Nagy A.)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a23185

 
-- Traumák feloldásában nyújt segítséget a könyvtár
Nagy, együttes átalakulásra készül a Georgia Egyetem Társadalomtudományi Iskolája (UGASSW) és az Athens-Clarke megyei könyvtár. Trauma-információs könyvtárat hoznak létre. A közmunkásokat is betanítják az új területre.
A koncepció szerint a látogatók különböző okokból járnak könyvtárba: könyvet kölcsönözni, állást keresni, egészségügyi szolgáltatásról érdeklődni vagy csak egy biztonságos helyen lenni. Ami nagyon sok látogatóban közös: átélt már traumát az életében. A könyvtáros pedig segíthet a feldolgozáshoz forrásokat találni, megérteni a trauma okozta kihívásokat. Eközben pozitívan reagál, nem ítélkezik. A könyvtár a biztonság és a gondoskodás üzenetét továbbítja.
A trauma-információs könyvtári átalakítási projektet (röviden: TILT) a Múzeumi és Könyvtári Szolgáltató Intézet finanszírozza. Az intézet az UGASSW része és tanulóközpontja. Összefogja a szociális munkás hallgatókat, a karokat, a könyvtári dolgozókat és a vezetőséget:
1. A hallgatók gyakorlatot végeznek a könyvtáron belül. Információkat és esettanulmányokat készítenek a látogatóknak. Klinikai szociális munkás felügyeli a munkájukat. A hallgatók speciális szemináriumon is részt vesznek, ahol a közösségi terekben nyújtott trauma-információs tájékoztatásról tanulnak.
2. A könyvtári munkatársak is segítséget kapnak a traumát átélt használók tájékoztatásához. Az egyetemi kar felmérést végez a könyvtárban, hogy a könyvtárosok milyen esetekkel találkoznak, milyen segítségre lehet szükség. Ez alapján készítik fel a könyvtárosokat a feladatra. Elmagyarázzák a trauma fogalmát, interakciókat, hogyan lehet a traumatizált látogatókkal felvenni a kapcsolatot.
3. A projekt a könyvtári kontextust szeretné átalakítani. A hallgatók és az egyetemi munkatársak értékelik a környezetet: hogyan érezhetnék magukat biztonságosabban a látogatók. A könyvtári szabályzatot is áttekintik, támogatja-e a trauma-információ alapjait. Ezek után a TILT javaslatokat tesz a változásokra.
A TILT jó példa a könyvtári közösségi munka, a trauma-információs munka és az oktatás összekötésére. Nem csak a szociális munka szolgáltatásait helyezi a könyvtárba, hanem a könyvtárat átalakítja. olyan hellyé, amelyben a látogatók bíznak, stigma nélkül információt kaphatnak. (ref.: Habók Lilla)
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a23197

 
-- Könyvkészítő sablon a Könyvtárostanárok Egyesületének honlapján
A diákok gyakran kapnak olyan egyszerűnek tűnő feladatot, hogy készítsenek egy „könyvet” adott témában. Célunk, hogy ehhez olyan formát adjunk, ami segíti a formai kivitelezést, hiszen a tanulók maguktól nem is gondolnák, hogy a könyvnek milyen sokféle része van, és azoknak mind-mind funkciója, formai elvárásai.
Ez a sablon és tanulói segédlet segíti a könyvtárhasználat tanítását, de emellett bármely más tantárgy keretében bármely téma feldolgozásának formáját is adhatja.
Olyan tanulók munkájához ajánljuk, akik még most ismerkednek az önálló alkotómunkával.
Célok: a könyv részeivel kapcsolatos fogalomfejlesztés, az etikus forráshasználat szokásának kialakítása, megerősítése.
Felhasználási ötletek: A nemzetközi könyvajándéknap alkalmából nemcsak nyomdában előállított, hanem saját készítésű könyvek is ajándékozhatók. Egy témakör összefoglalásának hatékony módja, ha a tanulóknak maguknak kell a tanultakat, olvasottakat strukturálniuk (fejezetekre tagolniuk) és összefoglalniuk. Egy témakör megismerésére irányuló információkeresési, könyvtári kutakodási feladat eredménye is bemutatható ebben a formában.
Forrás és letölthető sablon itt: http://www.ktep.hu/konyvsablon

 
PÁLYÁZATOK

-- „Süvegemen nemzetiszín rózsa” - Kárpát-medencei gyermekrajzpályázat
A Honvédség és Társadalom Baráti Kör Székesfehérvári Szervezete, a Katonai Emlékpark Pákozd – Nemzeti Emlékhely és a nagyváradi Tanoda Egyesület hetedik alkalommal szervezi meg hadtörténelmi, honvédelmi témájú pályázatát. A 8-16 éves fiataloknak szóló, képzőművészeti pályázat célja a történelmi, hadtörténeti érdeklődés felkeltése, a jelzett korosztály és pedagógusaik mozgósítása nemzetünk gazdag történelme megismerésére és annak alkotói megjelenítésére, valamint lehetőség megteremtése a pályázathoz kapcsolódó kiegészítő rendezvények szervezésére, a határon túli kapcsolatok kialakítására és erősítésére.
Részt vehetnek 8-16 éves diákok vagy ebből a korosztályból szerveződő (maximum 4 fős) alkotócsoportok, a Kárpát-medence bármely pontjáról és akár távolabbi területekről is.
A pályázatok (alkotások) benyújtási határideje: 2019. március 10.
Forrás és részletes kiírás itt: http://kempp.hu/index.php?id=739

 
-- Csoda - képzőművészeti pályázat
Csoda címmel képzőművészeti pályázatot hirdet Kovászna Megye Tanácsa, a Kovászna Megyei Művelődési Központ, Kovászna Város Önkormányzata, a kovásznai Kádár László Képtár, a Kőrösi Csoma Sándor Közművelődési Egyesület és az NMI Nemzeti Művelődési Intézet Nonprofit Kft., a 2019-es Kőrösi Csoma Sándor Napok keretében. Első körben a mű digitális reprodukcióját kell online beküldeni a kitöltött pályázati adatlappal együtt. A kiválasztott alkotásokból 2019. április 4-én kiállítás nyílik.
Pályázati határidő: 2019. március 5.
Bővebb információ itt: http://www.kultkov.ro/index-akt.php?akt=show&cm=383&poz=0&lang=hu
Forrás: http://kultura.kreativeuropa.hu/palyazatok/csoda_-_kepzomuveszeti_palyazat/40900

 
-- Kárpátaljai Utazási Program 2019
A Rákóczi Szövetség, együttműködésben a Nemzetpolitikai Államtitkárság Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztosával, Grezsa Istvánnal az idei évben is meghirdeti a Kárpátaljai Utazási Programot, magyarországi és határon túli nyugdíjas és egyházi közösségek részére, annak érdekében, hogy a kárpátaljai régió idegenforgalmát fellendítsék és a magyar-magyar kapcsolatokat erősítsék.
Kárpát-medencei családszervezetek, tantestületek, nyugdíjas és egyházi közösségek, valamint önkormányzatok, testvértelepülési kapcsolatok ápolása, létrehozása céljából pályázhatnak idén a kárpátaljai kirándulásra 2019. április 1-ig, a Rákóczi Szövetség honlapján (https://www.rakocziszovetseg.org/palyazatok/felhivasok/391-palyazati-felhivas-karpataljai-utazasi-program-2019). A kiránduló csoportok 250 ezer forint utazási támogatást kaphatnak.
A programot 2016 tavaszán hirdette meg első alkalommal a Rákóczi Szövetség, és sikertörténetté vált, hiszen az elmúlt három évben több mint 300 utazó csoport mintegy 15 000 tagja jutott el Kárpátaljára, ami nagyban hozzájárult a nehéz helyzetbe jutott régió idegenforgalmának fellendítéséhez, és jelentős erkölcsi támogatást is jelent az ott élők számára, hiszen azt bizonyítja, hogy a Kárpát-medence más pontján élő nemzettársaik komoly érdeklődést mutatnak a vidék és az ott élők élete iránt. A Kárpátaljára utazó csoportok átlagosan két éjszakát töltenek el a régió panzióinak és falusi turizmusainak szállásain, több tízmillió forinttal támogatva így a nehéz gazdasági helyzetbe került helyi emberek megélhetését.
Forrás: https://www.rakocziszovetseg.org/fooldal-n/64-aktualis/392-sajtokozlemeny-karpataljai-utazasi-program-2019

 
-- Erasmus+ program
Az európai oktatás, képzés, ifjúságpolitika és sport támogatására irányuló uniós program, az Erasmus+ 14,7 milliárd eurós költségvetésből több mint 4 millió európai polgárnak fog lehetőséget biztosítani arra, hogy tanulmányokat folytasson, képzésben vegyen részt, tapasztalatot szerezzen és önkéntes munkát végezzen külföldön.
Az Erasmus+ program következő intézkedéseihez nyújtható támogatás: 1. Egyéni tanulmányi mobilitás (Egyéni mobilitás az oktatás, a képzés és az ifjúságügy területén - Erasmus Mundus közös mesterképzések), 2. Innovációs együttműködés és a helyes gyakorlatok cseréje (Stratégiai partnerségek az oktatás, a képzés és az ifjúságügy területén - Európai egyetemek - Tudásfejlesztési szövetségek - Ágazati szakképzettség-fejlesztési szövetségek - Kapacitásépítés a felsőoktatás területén - Kapacitásépítés az ifjúságügy területén), 3. A szakpolitikai reform támogatása (Az uniós ifjúsági párbeszéddel kapcsolatos projektek).
Bármely, az oktatás, a képzés, az ifjúságügy és a sport területén tevékenykedő köz- vagy magánszervezet pályázhat az Erasmus+ program támogatására. A fiatalok és fiatal munkavállalók egyéni tanulmányi mobilitásához, valamint ifjúsági stratégiai partnerségekhez nyújtott támogatásokra a fiatalok olyan csoportjai is pályázhatnak, amelyek ifjúsági munkát végeznek, de ezt nem feltétlenül ifjúsági szervezet keretében teszik.
Részletes kiírás itt: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/HU/TXT/PDF/?uri=CELEX:C2018/384/04&from=EN
Romániai pályázati lehetőségekről részletes információ itt: https://www.erasmusplus.ro/
 

-- Erdély öröksége pályázat
2019. március 1. és április 12. között lehet jelentkezni a Magyar Tudományos Akadémia Erdély öröksége című pályázatára. Az Erdély Öröksége Alapítványt az MTA Köpeczi Béla akadémikus és felesége mint örökhagyók rendelkezése értelmében hozta létre. Az Alapítvány kuratóriuma az örökhagyók szándéka szerint pályázatot hirdet Erdély történelmével, Erdélynek a magyarság történetében betöltött szerepével, történeti hagyományainak feltárásával foglalkozó, Magyarországon vagy Romániában élő, elsődlegesen magyar vagy magyar állampolgársággal is rendelkező, továbbá a magukat állampolgárságtól függetlenül magyarnak valló kutatók számára.
Forrás: https://mta.hu/data/dokumentumok/magyar_tudomanyossag_kulfoldon/Erdely_Oroksege_palyazati_felhivas_2019.pdf

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Találkozásra várva - Orbán László könyvének bemutatója
Telt ház előtt mutatták be 2019. február 5-én a Bod Péter Megyei Könyvtárban az Orbán László születésének 100. évfordulója alkalmából készült, az egykori gyergyóremetei esperes emlékirataiból kiadott, Találkozásra várva című míves könyvet, amelyet Márkus András szentszéki tanácsos, őrkői plébános vezetett fel, Daczó Katalin, a Hargita Népe újságírója és Laczkó-Albert Elemér magyartanár, Gyergyóremete község polgármestere mutatott be.
„Istenbe vetett erős hit, szigorúság, mértékletesség és magány a prelátus úr legfőbb jellemzői” – jelentette ki a kötet egyik szerkesztője, Daczó Katalin csíkszeredai újságíró. Az előszóban pedig így fogalmaz: „Tanulságos, elgondolkodtató olvasmány, egyéni történet ez a könyv, de közben egyházközség-történet is, egy sajátos domus historia – egy nyugalmazott plébános írása, aki egyben megfigyelő és résztvevő.”
A könyvben található feljegyzéseket olvasva megérezzük, rádöbbenünk, hogy nekünk „az eljövendő nemzedékekkel szemben még sok tennivalónk és adósságunk van. Éppen ezért Laci bácsi is legyen útmutatónk ebben a munkában” – zárta személyes élmények felidézésével fűszerezett ismertetőjét ft. Márkus András.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/talalkozasra-varva/
https://www.3szek.ro/load/cikk/120487/talalkozas-a-javabol-orban-laszlo-emlekiratai-a-konyvtarban
Bálint-napi szerelempolc
Bálint-nap alkalmából szervezett szerelemmel és olvasással kapcsolatos akciót a Bod Péter Megyei Könyvtár. Az olvasók szerelempolcra rendezhették kedvenc romantikus regényeiket.
A vonatkozó héten a könyvtár olvasói is könyvtárosokká válhattak, saját maguk rendezhettek be egy polcot, szerelemről, romantikáról szóló román és magyar nyelvű könyvekkel, kiadványokkal. Szonda Szabolcs intézményvezető elmondta: a szerelmesek világnapja alkalmából külön polcokra helyezték el a felnőtt kölcsönzőben az utóbbi évek világirodalmának legizgalmasabb könyveit ebben a témában. Ugyanakkor interaktív játékra hívták az olvasókat : akik a könyvtárban találták meg kedvenc szerelmes olvasmányukat, ajánlhatták másoknak is úgy, hogy a polcra helyeztek a könyvtár állományából egy témába vágó könyvet.
A polcon ott szerepelt már Alice Walker Bíborszín című könyve, Murakami Haruki nemrég megjelent, Férfiak nők nélkül című novelláskötete, de Ruxandra Cesereanu Postbărbați (Utóférfiak) című könyve is. A kezdeményezés bevált, a polcról is kölcsönöztek, és tettek is olvasók saját javaslatokat, ezáltal mintegy harmada kicserélődött az eredetileg oda szánt könyveknek. Örvendetes az is, hogy elég sok fiatal látogatta a polcot – tette hozzá Szonda Szabolcs.
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/balint-napi-szerelempolc/
Egy délután Radnótival
Az idei nemzetközi Radnóti Miklós-felolvasómaratonba, több sepsiszentgyörgyi és háromszéki intézménnyel együtt, a Bod Péter Megyei Könyvtár is bekapcsolódott. A rendezvény napján, 2019. február 19-én, a könyvtár olvasótermében Szonda Szabolcs igazgató üdvözölte az olvasóként és hallgatóságként megjelenteket. „Jó alkalom ez másképpen ránézni Radnótira. Tragikus halála egy kicsit korlátozza a befogadás és értelmezés lehetőségeit, pedig ő az élet minden ízét ismerni akarta” –fogalmazott.
A felolvasást helybeli meghívott színészek, Várkonyi Eszter, Korodi Janka, Kolcsár József és Mátray László kezdték, majd folytatták a bejelentkezők. Időnként megzenésített versek bejátszásával szakították meg az olvasást, de a jelenlévőknek levetítették Bíró-Balogh Tamás Radnóti dedikációit elemző, igen érdekes kiselőadását is. 17 órától 20 óráig ezen a helyszínen 50-en osztották meg kedvenc Radnóti-versélményüket egymással.
Háromszéken 19 helységben olvastak aznap délután a költő műveiből, összesen 1749 személy  (többek közt Bölönben, Nagyajtán, Középajtán, Illyefalván, Kézdikőváron, Vargyason, Zalánpatakon, Árkoson és a városokban).
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/haromoras-verselmeny/
https://www.3szek.ro/load/cikk/120774/egy-delutan-radnotival
https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/angolra-forditottak-radnotit/
Fotók itt: http://kmkt.ro/felhivas-kozos-olvasasra-11-nemzetkozi-felolvasomaraton-radnoti-miklos?
Folytatódik dr. Reisinger János sepsiszentgyörgyi előadássorozata
Világszem címmel folytatja dr. Reisinger János művészet- és irodalomtörténész a következő hónapokban sepsiszentgyörgyi irodalmi kitekintőinek sorát, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron termében.
Előadásaiban ezúttal is a magyar költészet fontos vetületeire és alkotóira nyújt versmondással, verselemzésekkel tarkított rálátást, a következő négy nagy téma mentén: A magyar költészet dicsérete (2019.. február 28-án), Magyar költők a szabadságról (2019. március 28-án), Magyar költők az igazságról (2019. április 25-én), Magyar költők a szeretetről (2019. május 23-án).
Forrás: http://www.kmkt.ro/vilagszem-a-magyar-kolteszet-dicserete-dr-reisinger-janos-eloadasa
Befogadott rendezvények februárban
Könyvtárunk helyet adott partnerként a sepsiszentgyörgyi Mozsikácska együttes új lemeze bemutatójának. A Gábor Szabolcs (szopránszaxofon, klarinét, xilofon, melodika), Gyergyai Szabolcs (basszusukulele) és Orbán Ferenc (gitár, ének) összetételű együttes dalaival elsősorban a kortárs lírát énekli meg. Négy éve kiadott Iszkiri lemezük után elkészítették a Kalamajka címűt, ez került közönség elé a könyvtárban 2019. február 1-jén, interaktív koncerten, közös énekléssel, hangszeres játszással és különböző testmozgató játékok által. * 2019. február 27-én népes közönség előtt került sor a Székelyföldi Magyar Újságírók Egyesülete (SZMÚE) által, Magyarok a román nemzetállamban címmel kiírt riportpályázat díjainak ünnepélyes átadására a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében. A Hargita Népe főszerkesztője, Sarány István, jelentős eseményként értékelte a pályázatkiírást, amely örvendetes módon sok fiatalt is írásra ösztönzött, és értékes munkák megszületésre teremtett lehetőséget. Kilencvenhat éves nagymamája életének alakulásán keresztül mutatja be a 20. század magyar sorsfordulóit, igényes nyelvezettel és olvasmányosan – értékelte a partiumi származású, de Szegeden élő Bagdi Andrea Gizella Határon innen és túl címet viselő, 3. díjra érdemesített riportját Bedő Zoltán SZMÚE-elnök. Szekeres Attila István Jelképekben is él a nemzet(i elnyomás) című írása beszédes bizonyítéka annak, hogy szerzője a tudós felelősségével és körültekintésével közelít a témához. Ugyanakkor a vérbeli újságíró elbeszélő képességével jeleníti azt meg – állapította meg a 2. díjat nyert pályamunkáról Ambrus Attila, a Brassói Lapok főszerkesztője. Megrázónak és döbbenetesnek minősítette Galbács Pál televíziós szakember, szerkesztő Csáky Zoltán 1. díjra nevesített, Costică 2215 című írását, amelyből kiderül, hogy az embertelen és kegyetlen kommunista rendszer miként szervezte meg Romániában a fizikainál is fájóbb szellemi elnyomást. (Forrás: https://www.hirmondo.ro/kovaszna-megye/magyarok-a-roman-nemzetallamban/)
 

-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
KÉPPOÉZIS – képzőművészeti-irodalmi pályázat
A gyergyószentmiklósi Pro Terra Alapítvány KÉPPOÉZIS címmel képzőművészeti-irodalmi pályázatot hirdet, melyben társszervező és kiemelt támogató az Erdélyi Tehetségsegítő Tanács.
A képpoézis meghatározása: bármilyen irodalmi szöveg kisatírozása, melynek során az alkotó célja, a szöveg egy részének elrejtésén vagy kiemelésén keresztül, új tartalmak felszínre hozása. A végeredmény így lehet egy egyszerű fekete-fehér satírozott kép, melyben kirajzolódik egy üzenet, vagy létrejöhet akár egy művészeti alkotás is.
A pályázat célja tehetséggondozás és -azonosítás, ráirányítani a figyelmet az irodalom és képzőművészet összhangjának egyedi módszerére, alkotásra szólítani az irodalmat, költészetet kedvelőket, új szereppel felruházni a félredobott, enyészetre ítélt könyveket, megszólítani a különböző képzőművészeti területen alkotó művészeket, megkedveltetni a fiatalokkal és felnőttekkel a képpoézis technikáját. A pályázatra beérkezett alkotásokból kiállítás is készül, a Kájoni János Megyei Könyvtár kiállítótermében 2019. április 24-én, a Könyvtári Napok keretében nyitják meg azt.
Részletes pályázati felhívás itt: https://www.proterraalapitvany.ro/palyazatok.php
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/718/keppoezis--a-pro-terra-alapitvany-kepzomuveszeti-irodalmi-palyazati-felhivasa
Mi, székelyek és román barátaink – Simó Márton könyvbemutatója
Mi, székelyek és román barátaink. Interjúk, dokumentumok és vallomások az együttélésről (Budapest ‒ Székelyudvarhely, Erdélyi Műhely Könyvek, 2018) címmel jelent meg Simó Márton író, költő, szerkesztő interjúkötete, amelyet a Kájoni János Megyei Könyvtár előadótermében 2019. február 21-én mutattak be, népes érdeklődő közönség jelenlétben. A szerzővel Molnár Vilmos író, a Székelyföld folyóirat szerkesztője beszélgetett, aki a kötetről szóló recenziójában írja: 'Könyve lapjain Simó Márton húsz olyan román vagy vegyes nemzetiségű értelmiségit szólaltat meg, többnyire interjúk keretében, akik megértéssel és rokonszenvvel közelednek a székelységhez, annak történelméhez, jelenkori problémáihoz. Mi több, nem idegenkednek a székely autonómia gondolatától sem ...' (…) 'A megszólaltatottak közt található tanár, képzőművész, mérnök, üzletfejlesztési vezető, történész, pap, szociológus és újságíró. Többnyire erdélyi románok, de akad köztük moldvai is, és olyan oltyán, aki addig még soha nem járt Erdélyben, de otthagyta a Regátot és Bukarestet, ide költözött a Székelyföldre, megtanult magyarul, felvette a magyar állampolgárságot is, és egy általa írt versben azt vallja: ... a mosolyom elejétől a könnyem végéig, fények és nyomok között, a szívem magyar. (Roxana Tudor)'
A felvezetőben Molnár Vilmos hangsúlyozta: a kötetben megszólaló románok tisztában vannak azzal, hogy Erdélyben hagyományosan tiszteletben tartották a sokszínűséget. Simó Márton idézte Kós Károly Kiáltó Szó című röpiratát, elmondta, hogy a 2018-as centenáriumi évben készültek az interjúk, amelyeket rövid változatban a Hargita Népe hasábjain olvashattunk korábban. A szerző beszélt azokról a román személyiségekről is, akik a kötetben megszólalnak.
A könyv román nyelvű változatát a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont kiadója adta ki Hargita Megye Tanácsa támogatásával. A szerző reméli, hogy a kötet valóban az egymás kultúrája iránti érdeklődést szolgálja a siketek párbeszéde helyett.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/egyutteles-barataink-szemszogebol/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/715/mi-szekelyek-es-roman-barataink--simo-marton-interjukotetet-mutattak-be
Mesék halál ellen – Baptiste Beaulieu regényét mutatták be
Baptiste Beaulieu francia orvos, blogger és író többszörösen díjazott regényével, a 2018-ban a Bookart Kiadónál megjelent Mesék halál ellen című kötettel ismerkedett a csíkszeredai közönség a Kájoni János Megyei Könyvtárban 2019. február 15-én. A regény egy ifjú rezidens szemszögéből mutatja be egy kórház sürgősségi osztályának életét. Az események összefonódnak azokkal a történetekkel, amelyeket az elbeszélő gyűjt, hogy a páciensek szenvedését enyhítse. Különösen szoros viszony alakul ki közte és egy nagybeteg nő között, akit 'Tűzmadár-asszonynak' nevez el, és rendszeresen látogat, hogy történeteivel tartsa benne a lelket. Találkozásaik és a mesélés vissza-visszatérő mozzanatai egyfajta Ezeregyéjszakává állnak össze. Baptiste Beaulieu kihívó, fiatal nyelvét Ádám Péter tolmácsolta a magyar olvasóknak. A kötetről Domokos Zsófia szerkesztő beszélgetett Hadnagy Margó és Kraft Hunor fiatal rezidens orvosokkal.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/707/baptiste-beaulieu-mesek-halal-ellen-cimu-regenyet-mutattak-be
Találkozásra várva – Kötet Orbán László naplójegyzeteiből
Születésének 100. évfordulójára, tavaly decemberben jelent meg az egykori gyergyóremetei plébános, pápai prelátus Orbán László naplófeljegyzéseiből álló kötet a kolozsvári Verbum Kiadó gondozásában. A Találkozásra várva című könyv csíkszeredai bemutatóját a Kájoni János Megyei Könyvtárban tartották 2019. február 6-án, népes érdeklődő közönség jelenlétében.
Daczó Katalin újságíró, szerkesztő, valamint Laczkó-Albert Elemér, Gyergyóremete község polgármestere szerkesztésében készült el a kötet, a Gyergyóremetén négy évtizeden át papi szolgálatot teljesítő Orbán László 2005 és 2011 közötti feljegyzéseiből. A könyvbemutatón Koncsag László szentegyházi plébános emlékezett Orbán Lászlóra, a kiadásról Szőcs Csaba, a Verbum Kiadó vezetője beszélt. Daczó Katalin személyes találkozások élményeit osztotta meg a közönséggel, szigorú emberként jellemezte a prelátust, Laczkó-Albert Elemér gyermek- és fiatalkori emlékeit is felidézte a 42 évig Remetén szolgáló Orbán Lászlóról.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/talalkozas-orban-laszloval/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/705/talalkozasra-varva--orban-laszlo-naplojegyzeteibol-keszult-kotet-bemutatoja


-- 33 123 felolvasó a világ 12 országában – a Radnóti Miklós-felolvasómaratonról számokban
Tizenegy évvel ezelőtt indult útjára Székelyudvarhelyen a nemzetközi felolvasómaraton, amely minden évben más és más alkotót állít a középpontba. 2014 óta a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár szervezésében zajlik, Hargita Megye Tanácsának támogatásával. A világ 12 országában 33 123 felolvasó vett részt idén a 11. kiadásán, amelyen Radnóti Miklós (1909-1945) életművét szólaltattuk meg szerte a világban, születésének 110., halálának 75. évfordulóján. Elkészült az idei maraton mérlege, az összesített számadatok szerint Romániában 29 598-an olvastunk fel, 15 megye 246 településén. Számos intézmény, iskola és könyvtár szervezett felolvasást Erdély-szerte, a szórványvidékeken és Bukaresten át Székelyföldig, sokan olvastak otthon és családban is.
12 országban szólaltak meg Radnóti művei, nemcsak magyar nyelven, hanem angolul és románul is.
A maraton szervezői köszönik minden felolvasónak, aki bárhol a világon csatlakozott az idei felolvasáshoz. A résztvevők létszámát, helyszíneit idén is táblázatok összesítették a szervező Kájoni János Megyei Könyvtár honlapján: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/716/33-123-felolvaso-a-vilag-12-orszagaban--a-radnoti-miklos-felolvasomaratonrol-szamokban
Csíkszeredában, a maraton ünnepélyes megnyitóján a szervezők részéről Török Edit, a Kájoni János Megyei Könyvtár munkatársa köszöntötte a vendégeket, ismertette a programot, és a maraton nemzetközi méreteiről, idei főbb érdekességeiről is beszélt. Tóth László főkonzul, Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusának vezetője is üdvözölte a felolvasókat, illetve hangsúlyozta a nyomtatott könyvek és azok értékének fontosságát. Tiszteletbeli meghívottként, első felolvasóként dr. Tapodi Zsuzsa egyetemi professzor, a Sapientia EMTE Csíkszeredai Kara, Humántudományok Tanszékének oktatója Radnóti Miklós Nem tudhatom című költeményét mondta el. Ezt követően a tulajdonképpeni felolvasás következett, három Radnóti-vers hangzott el el magyar, román és angol nyelven, Linda Bahr amerikai önkéntes, valamint a Nagy Imre Általános Iskola diákjai is olvastak angol fordításban Radnóti verseiből. Ezt követően a Hargita Népe szerkesztőségének tagjai és a Márton Áron Gimnázium diákjai is felolvastak. Újdonság volt idén, hogy a Romániai Magyar Nemlátók Egyesületének két látássérült tagja is felolvasott, egyikük a saját maga által Braille-írógépen begépelt, Két karodban című verset olvasta fel, másikuk pedig számítógépes program segítségével szólaltatott meg egy Radnóti-verset. A déli órákban a Németh Géza Kulturális Egyesület tagjai vették át a stafétát,  délután érkeztek a könyvtárba újabb iskolai csoportok, a Segítő Mária Római Katolikus Gimnázium és a Székely Károly Szakközépiskola diákjai. A késő délutáni órákban főleg egyéni felolvasók, a könyvtár ifjúsági és felnőtt olvasókörének tagjai, a Romániai Magyar Cserkészszövetség tagjai, valamint könyvtárosok olvastak fel Radnóti verseiből. Csíkszeredában ezzel párhuzamosan számos más helyszínen zajlott felolvasás, főleg a város iskoláiban, de a Városháza munkatársai is csatlakoztak a maratonhoz. Hargita megyében össszesen 16 667-en olvastak fel: Csíkszeredában 3745, Székelyudvarhelyen 2069, Gyergyószentmiklóson 600, Székelykeresztúron pedig mintegy 1000 fő.
Itthon Hargita, Kovászna, Maros, Szeben, Fehér, Beszterce-Naszód, Bihar, Brassó, Krassó-Szörény, Kolozs, Arad, Szatmár, Szilágy, Temes megyék és Bukarest csatlakozott a felolvasáshoz, főleg tanintézetekben szólaltak meg Radnóti művei, de számos civil szervezet, egyesület is csatlakozott,valamint egyéni felolvasók.
Határainkon túlról 11 ország csatlakozott a felolvasáshoz: Magyarország, Felvidék (Szlovákia), Délvidék (Szerbia), Kárpátalja (Ukrajna) több településén már hagyományos a felolvasás, de olvastak Belgiumban, jelentkezett felolvasó az Amerikai Egyesült Államokból, és idén először Dél-Koreában is volt felolvasó, aki Radnóti Bájoló című versét olvasta fel magyarul. Csatlakoztak a felolvasáshoz Németországból, Svédországból, Írországból és Kanadából is.
Idén is rengeteg lelkes beszámoló és fotó érkezett  a maraton Facebook-oldalára a különböző helyszíneken zajló felolvasásról: https://www.facebook.com/events/1002098003311853/?active_tab=discussion
A felolvasómaraton médiavisszhangjából:
https://www.maszol.ro/index.php/kultura/108388-egyszerre-tobb-tizezren-olvastak-vilagszerte-a-110-eve-szuletett-radnoti-verseit
https://szekelyhon.ro/aktualis/meg-del-koreabol-is-csatlakoztak-a-csikszeredai-felolvasomaratonhoz
https://www.hirmondo.ro/eletmod/cseperedo/angolra-forditottak-radnotit/
Forrás:
http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/709/radnoti-miklos-felolvasomaraton---megnyito-a-kozponti-helyszinen
 

-- Foglalkozások a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban
A keresztúri könyvtárosok munkája remek példa arra, hogyan lehet egy olyan, álmatagságra hajlamos kisváros hétköznapjaiba üde színfoltot varázsolni, mint amilyen Keresztúr. A februári vakációban két délelőtt is rendhagyó módon telt a könyvtár hétköznapjai közül, hiszen az ATA (Erdélyi Ifjúsági Egyesület) önkénteseivel összefogva kedden és csürtökön is szünidős foglalkozásokkal várták az érdeklődő gyermekeket. A keddi foglalkozás alatt igazi karneváli hangulat költözött a könyvtárba, miközben nem merült feledésbe az újrahasznosítás sem. A csütörtöki foglalkozáson új tevékenységek is becsatlakoztak, és az újévi szerencsekarkötő- és malacpersely-készítés mellett újrahasznosított anyagokból készült kistáskák, kincsesdobozkák elkészítésére volt lehetőség. A 4-14 éves korú résztvevők közül mindenki megtalálta a maga számítását, a rendelkezésre bocsátott alapanyagok és könyvek társaságában, a jó közérzetet pedig teával, harapnivalóval is biztosították. Az észt, török, spanyol, olasz és magyar önkéntesek a legkülönfélébb kérésekben segítettek, és útmutatást adtak a tevékenységekhez, mindeközben zavartalan, kötetlen és felszabadult volt a hangulat.
A csapat nemzetközi volta sem okozott nehézséget, sőt, előnyös dolog, ha egy gyermek már a legkisebb korban hozzászokik, hogy fesztelenül kérjen segítséget vagy akár egy bögre teát angol nyelven. A foglalkozás másik nagy eredménye, hogy a kreatívkodás közbeni szünetekben a gyermekek szívesen és lelkesen merültek el a könyvtár gazdag és változatos mesekönyvgyűjteményében, és – amint arról a könyvtárosok is örömmel beszámoltak – a kölcsönzések száma is jelentősen megugrott a két, foglalkozással eltöltött délelőtt után.
Február 26-án ismét a Székelykeresztúri Városi Könyvtárban tartottak foglalkozást az Erdélyi Ifjúsági Egyesület önkéntesei, a könyvtár munkatársaival együttműködve közös kreatívkodásra, teázásra fogadták az érdeklődőket. Ezúttal is több tevékenység zajlott párhuzamosan, lehetőség volt újrahasznosított alapanyagokból könyvjelző, illetve kisméretű szőttes és márciuska készítésére is. A szövés szintén a környezettudatosság jegyében zajlott, hiszen a szövőkeret kartondobozból lett kialakítva, amin régi pólóanyag felhasználásával tanulhattak meg szőni a gyermekek. A márciuska-készítés szintén újragondolt keretek között zajlott, hiszen az apró szerencsehozó tárgy nem csak Romániában, de Görögországban, és több szláv országban, például Bulgáriában is nagy hagyománnyal bír. Sokan készítik el maguk, és ajándékozzák tovább a tavaszvárás, az egészség, jólét reményében ebben az időszakban. Ezúttal leginkább a bolgár martenyicához hasonló babák elkészítésére volt lehetőség, ebben segített az önkéntes szervezők nemzetközi csapata.
Forrás: http://keresztur.info/hirek/4062-beszamolo-szunido-a-varosi-konyvtarban.html?fbclid=IwAR0NtLJjKJo_PtP4nAkIFfibPQ98ouyrsoftitjlIVkyh8OhUZZZtdO5mzA

 

-- A csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtárának hírei
Szakmai képzés: A biblioterápia módszereinek használata az iskolai könyvtárban
2019. március 11. és 13. között A biblioterápia módszereinek használata az iskolai könyvtárban című továbbképzésre kerül sor a csíkszeredai Apáczai Csere János Pedagógusok Házában. A képzést a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a házigazda intézmény könyvtára szervezi, együttműködve a budapesti Könyvtári Intézettel. A 20 órás tanfolyam Hargita, Kovászna, Brassó, Maros, Bihar megyei iskolai könyvtárosoknak, könyvtárért felelős pedagógusoknak, pszichológusoknak, iskolai tanácsadóknak szól.
A képzés az olvasási kultúra megerősítése és fejlesztése érdekében a külföldi gyakorlatban régóta elfogadott eljárást illeszti be a könyvtárosi, pedagógusi, tanácsadói munkába annak révén, hogy a szakembereket röviden megismerteti a biblioterápia elméletével és történetével, felkészíti őket a biblioterápiás csoportok vezetésére, szélesebb körű mentálhigiénés kompetencia megszerzésére önismereti, csoportvezetési, kommunikációs és empátia-gyakorlatok beiktatása révén. Az eljárás mind a művelődési hátrányokkal rendelkező gyerekek és fiatalok felzárkóztatásához, mind a kiemelkedően tehetséges gyerekek továbbfejlesztéséhez adhat segítséget a szakembereknek és a szülőknek egyaránt.
A résztvevők számára az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza, az Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és a Könyvtári Intézet is tanúsítványt állít ki. A beiratkozás online módon, az RMPSZ honlapján történik, de előzetesen jelentkezni kell az ajka.mardirosz@ccd.eduhr.ro címen is.
Részvétel a Radnóti Miklós-felolvasómaratonon
Az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára és a Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége Könyvtára, együttműködve a Joannes Kájoni Kereskedelmi Szakközépiskola és a Kós Károly Építészeti Szakközépiskola diákjaival, tanáraival, könyvtárosaival idén is csatlakozott a Kájoni János Megyei Könyvtár által kezdeményezett Radnóti Miklós-felolvasómaratonhoz.
A hatórás olvasásnépszerűsítő program a pedagógusház nagy aulájában került megrendezésre, közel 500 tanuló részvételével. A program első felében rendhagyó irodalomórákon vettek részt a diákok, amelyeken prezi bemutatókkal, irodalmi összeállításokkal, verses előadásokkal, zenés műsorral, Radnóti megzenésített verseivel, levelekkel, naplójegyzetekkel, dokumentumfilmekkel ismertették, a szervezők Radnóti életrajzát, költészetét. Az interaktív fogalkozásokat Márdirosz Ajka-Klára könyvtáros vezette, külön prezentációval, műsorral készült Bodó Beáta magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Bíró Ágnes és Kis Hunor Gellért tanulókkal. A program második részeként a felolvasáson főként az Erőltetett menet című kötetből választottak verseket a diákok, de a Bori notesz, Abdai dokumentumok című kötet, illetve Radnóti levelei is felolvasásra kerültek, és Gyarmati Fanni terjedelmes Naplójából is olvastak.
A szervezők örömmel vették tudomásul, hogy a diákok megérteni, átélni igyekeztek Radnóti verseit, lázasan válogattak, a kedvenc verseiket, soraikat kiemelve a nagy magyar költőtől. Így teljesült a cél: az együttolvasás élménye mellett a diákok értsék meg és tegyék magukévá, hogy Gyarmati Fanni féltve őrzött Radnóti-hagyatékának, amely most a Magyar Tudományos Akadémia birtokában van, ők is részesei. Jó érzés tudni, hogy az olvasás örömmel töltötte el a tanulókat, szemmel láthatóan kedvelték a közös olvasás élményét, az együttlétet, és szívből remélhető, hogy ez az élmény mindenapossá válik számukra, mert olvasni jó, jól olvasni pedig élmény!
Fikció, nyelv, politika... – könyvbemutató és beszélgetés a régi magyar irodalom kutatásáról
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetsége és az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára szervezésében, utóbbi helyszínen, 2019. március 1-jén 17 órakor kerül sor Köllő Zsófia Fikció, nyelv, politika – Szempontok a Nádasdy-Mausoleum és recepciójának értelmezéséhez című könyvének bemutatójára. A könyvet Domokos Zsófia, a kolozsvári Babeș-Bolyai Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának doktorandusza ismerteti. A kötet a szintén kolozsvári Bolyai Társasághoz tartozó Egyetemi Műhely Kiadó Doktori dolgozatok sorozatában jelent meg.
A könyvbemutató kapcsán beszélgetés lesz a régi magyar irodalom kutatásáról, illetve a tudományos könyvkiadás lehetőségeiről, amelyen részt vesznek az Egyetemi Műhely Kiadó képviseletében dr. Gábor Csilla egyetemi tanár, irodalomtörténész, a Bolyai Társaság elnöke, valamint Bilibók Renáta felelős kiadó.
Forrás: Márdirosz Ajka-Klára, Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára, Csíkszereda

 
-- Száz év Ady nélkül - Ady Endre szatmári román fordítói
A Szatmár Megyei Könyvtár az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület együttműködésével 2019. január 28-án emlékezett a könyvtár Multimédia termében Ady Endre halálának századik évfordulójára.
Rendezvényükkel tisztelegni kívántak az előtt a modern magyar költő emléke és életműve előtt, aki a szatmári tájakon, napjainkban az ő nevét viselő egykori Érmindszenten született.
Ady költészetét a román irodalomkedvelő közönség elsőként a költő barátja, az ugyancsak nagytehetségű lírikus, Octavian Goga fordításainak köszönhetően ismerhette meg. Tevékenységükkel mindketten bizonyították, hogy a népek közti közeledés, tisztelet és barátság a kultúra segítségével érhető el és erősíthető a legsikeresebben.
A rendezvényen Ady Endre verseinek szatmári fordítóit vették számba, azt a jelentős hozzájárulást, mellyel a száz esztendeje meghalt költő életművének a román olvasóközönség általi megismertetésében rangosan és maradandóan segítettek. Közöttük a román irodalom olyan jelentős alkotóit, mint Octavian Şireagu, Costa Carei, Gabriel Georgescu, Corneliu Balla, Ion Ghiur.
Ady Endre költeményeinek szatmári román fordítóiról Viorel Câmpean és Marta Cordea, a könyvtár munkatársai, a szatmári Ady-kultuszról pedig Muzsnay Árpád művelődésszervező, az EMKE főtanácsosa beszélt. Előadásaikat fotódokumentumok bemutatásával és könyvkiállítással tették emlékezetesebbé.
Forrás: https://www.emke.ro/sz%C3%A1z-%C3%A9v-ady-n%C3%A9lk%C3%BCl-%E2%80%93-ady-endre-szatm%C3%A1ri-rom%C3%A1n-ford%C3%ADt%C3%B3i-5070
http://calendar.sm/event/poetul-ady-endre-comemorat-la-biblioteca-judeteana-satu-mare-ady-endre-megemlekezes-a-szatmar-megyei-konyvtarban/

 
-- Csík körzeti iskolai könyvtárosok találkozója
2019. február 7-én került sor a Csík körzeti iskolai könyvtárosok találkozójára a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola könyvtárában. Szabó Irén Ottilia, a Hargita Megyei Nevelési Tanácsadási és Erőforrás Központ vezetője Az olvasási szokások és nehézségek az iskolás korú gyermekek körében címmel tartott előadást és foglalkozást az iskolai könyvtárosok számára. Ezt követte Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosának A biblioterápia alkalmazása az iskolában című ismertető előadása, amelyet gyakorlatias módszerekkel is szemléltetett. A módszertani kört – az Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtárával együttműködve – a csíkszeredai Nagy Imre Általános Iskola könyvtárosa, Bölöni Melinda, illetve a csíkszeredai Nagy István Művészeti Líceum könyvtárosa, Egyed Daniela szervezték.
Forrás: Márdirosz Ajka-Klára, Apáczai Csere János Pedagógusok Háza Könyvtára

 
KITEKINTŐ

-- Eredményes volt a HUNRA tisztújító közgyűlése
2019. január 26-án, az Országos Széchényi Könyvtárban került sor a Magyar Olvasástársaság megismételt tisztújító közgyűlésére, amely a korábban közzétett napirendi pontok szerint zajlott. A jelenlévők először megtekintették az előző elnök, Dr. Vraukóné Lukács Ilona szakmai beszámolóját, ami előzetesen a honlapon is olvasható volt. Mind a szakmai beszámolót, mind a 2018-as év pénzügyi beszámolóját a közgyűlés egyhangúlag elfogadta.
A január 12-én leköszönő korábbi elnök, Dr.. Vraukóné Lukács Ilona helyett új elnököt kellett választani, ezért a tisztújítást megelőzően a jelölőbizottság nevében Dr. Kádárné Dr. Fülöp Judit számolt be a bizottság munkájáról, a jelölés feltételeiről, majd bemutatta Dr. Szabó Ildikó elnökjelöltet és Dr. Gombos Péter alelnökjelöltet, akik maguk is beszéltek munkásságukról, a Magyar Olvasástársaság Tanácsában eddig végzett tevékenységükről. Pályaképük, írásos bemutatkozásuk a HUNRA honlapján látható. A jelölteket a közgyűlés egyhangúlag megszavazta. A tanácstagjelöltek pályaképe szintén olvasható a Magyar Olvasástársaság oldalán, de személyes bemutatkozásra is sor került.
A titkos szavazás alapján az alábbi jelöltek lettek a Magyar Olvasástársaság Tanácsának tagjai: Borosné Jakab Edit, Dr. Győri János, Kovács Mariann, Kucska Zsuzsa, Dr. Pompor Zoltán, Dr. Szinger Veronika, Werner Ákos.
Póttagok: Bajnok Tamara, Dr. Béres Judit, Félixné Oravecz Márta, Hevérné Kanyó Andrea.
Forrás: www.hunra.hu/hirek/1694-eredmenyes-volt-a-hunra-tisztujito-kozgyulese

 
-- Nyugat-Dunántúl legnagyobb idegennyelvi könyvtárát adták át Szombathelyen
A SEK (Savaria Egyetemi Központ) nehéz időszakon van túl, de a felhők szélén már látható némi napsugár. Meglepően sokan jöttek össze 2019. február 27-én a szombathelyi egyetem C épületének emeletén, ahol két esemény is zajlott párhuzamosan. Egyrészt hivatalosan bejelentették, hogy egyetlen és új helyre költöztek az ELTE-SEK idegen nyelvi könyvgyűjteményei, másrészt átadták a Pável Ágoston-emlékszobát. Dr. Németh István rektorhelyettes, a Berzsenyi Dániel Pedagógusképző Központ igazgatója elmondta: a diákok számának korábbi csökkenése után tavaly már 26 százalékkal emelkedtek a létszámok, ugyanakkor pénzügyi okok miatt át kellett rendezni a soraikat. Ez utóbbi folyamatnak része volt a D épület kiürítése. Innen költözött át a központi épületbe az idegennyelvi könyvtár, így most egyetlen, méltó helyre kerültek az angol, német, szlovén és horvát könyvek, illetve a Pável Ágoston-hagyaték.
Ez azt is jelenti, hogy jelenleg Szombathelyen van a legnagyobb, legteljesebb idegen nyelvi könyvtár - tudtuk meg.
Forrás: http://www.kithirlevel.hu/#a23181

 
-- Digitális tananyagfejlesztés: „Az én könyvtáram”
A Könyvtárostanárok Egyesülete (KTE) és a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Az én könyvtáram projektje (EFOP-3.3.3-VEKOP/16-2016-000001) közös szakmai napjának kiemelt témája a jövő iskolai könyvtára, annak tananyagai, terei, együttműködési formái. Kiemelt fókuszban a mit és hogyan tanítsunk a jelen tanulóinak, hogy a jövőben is képesek legyenek az olvasást és az információhasználatot maguk és környezetünk javára fordítani, a köz- és iskolai könyvtárakat hatékonyan használni. Ennek érdekében a szakmai napon elsősorban műhelymunkák lesznek, amelyeket sokféle együttműködő partnerünkkel valósítunk meg. Tervezett időpont: 2019. március 20. 9.45 - 16.00, helyszín: Budapest. A programon való részvétel ingyenes, de előzetes regisztrációhoz kötött. A regisztrációs felületet a program véglegesítése után nyitják az alábbi linken. Túljelentkezés esetén előnyben részesítik a KTE tagjait.
Forrás: http://www.ktep.hu/TSZN2019

 
HAZAI

-- Nyirő József nevét vette fel a székelyudvarhelyi városi könyvtár
A székelyudvarhelyi önkormányzati testület 2019. február 28-i tanácsülésén 16 szavazattal és 2 ellenszavazattal döntést hozott arról, hogy a városi könyvtár Nyirő József nevét vegye fel.
Amint az ülésen elhangzott: a tanács 2018. március 15-i ünnepi ülésén hozott elvi határozatot a névválasztásról és arról, hogy elindítja a névadás jogi procedúráját. A névválasztást a prefektus hivatalában működő névadó bizottság negatívan véleményezte, de amint a tanácsülésen a város jegyzője elmagyarázta: a testület ennek ellenére határozhat a névadásról.
Az önkormányzati testület ülésén a Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) egyik képviselője a döntés elnapolását, másik a név módosítását és a Kányádi Sándor nevet javasolta a könyvtárnak. A Magyar Polgári Párt (MPP) és az Erdélyi Magyar Néppárt (EMNP) közös frakciója kitartott a Nyírő József név és a szavazás megtartása mellett. Többen is elmondták: mindkét személyiséget fontosnak tartják a város számára, semmiképpen nem szeretnék őket egymás ellen kijátszani, és keresik a módját annak, hogy Kányádi Sándor nevét is utca, tér vagy intézmény viselje Székelyudvarhelyen.
Forrás: http://www.erdon.ro/nyiro-jozsefrol-neveztek-el-a-szekelyudvarhelyi-varosi-konyvtarat/4157300

 
-- Kihívás az olvasóvá nevelés - beszélgetés Szonda Szabolcs könyvtárigazgatóval
Az olvasási kedv alakulásáról, elképzelésekről, programokról, az intézmény működéséről, megvalósításra váró tervekről faggatta a Székely Hírmondó napilap Szonda Szabolcsot, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár igazgatóját.
A beszélgetésben az intézményvezető cáfolta azt az egyre jobban eluralkodó véleményt, miszerint a mai gyerek az olvasás számára elveszett. „Ingergazdag világunkban nyilván sok olyan tényező van, ami nemcsak a zsenge korosztály, hanem a felnőttek figyelmét, idejét is elvonja az olvasástól. Nekünk ez állandó kihívást jelent. Viszont ha megtaláljuk a módját és eszközét a kíváncsiság kielégítésének, akkor meg lehet tartani a fiatalokat is olvasóként.” – tette hozzá.
Forrás és teljes interjú itt: https://www..hirmondo.ro/kultura/kihivas-az-olvasova-neveles-ev-eleji-beszelgetes-a-megyei-konyvtar-igazgatojaval/

 
-- Újuló környezet, új feladatok - Beszélgetés Csíkpálfalva új könyvtárosával
Gál Mária könyvtáros nyugdíjba vonulása után Vitályos Katalin vette át a csíkpálfalvi könyvtárosi és kultúrfelelősi munkakört. A felújított könyvtárban február közepéig leltározás zajlott annak érdekében, hogy utána új környezetben, új tervekkel, újításokkal szolgálhassa a közösséget.
Az új könyvtáros feladatai már az internetes szolgáltatásokon alapuló, a könyvtári gyűjtemények fogalmát átértelmező környezet kihívásait követik, ahol a könyvtárak új szerepet is kapnak. Mint Ferencz Csaba polgármester megfogalmazta: „A könyvtáros jó, ha egy kicsit pszichológus is, egy kicsit kézműves is, vagy éppen művelődésszervező.. Néha nem árt, ha otthon van a "szociál médiában", netán a weblapkezelésben, a szerkesztésről nem is beszélve. Nyilván legyen nyitott, jó pályázatíró, remek reklámszakember. Olykor jól jön a drámapedagógusi szakképesítés vagy a jó előadói képesség, de a menedzseri készségeket sem árt fejleszteni.”
Forrás: http://www.csikpalfalva-kozseg.ro/index.php?menuID=2&id=11&event=324&kt=664&mt=1000

 
-- Kortárs szerzők rendhagyó irodalomórái Marosvásárhelyen
Idén február és május között tíz kortárs szerző tart irodalomórát hat marosvásárhelyi középiskolában. A Podium Egyesület keretében létrejött projekt célja, hogy a diákoknak lehetőséget nyújtson a szerzőkkel való közvetlen találkozásra. Az „Írók az iskolában” meghívott szerzői között idén Tudor Ganea, Márton Evelin, Elise Wilk, Gabriela Feceoru, Kali Ágnes, Vida Gábor, Alex Văsieș, Marin Mălaicu-Hondrari, Demény Péter és László Noémi szerepel.
A szervezők a hat tanintézmény könyvtárának egy-egy, a meghívott írók műveiből összeállított könyvcsomagot is ajándékoznak. A hagyományos beszámolók mellett Miruna Lavinia és Szilágyi Panna illusztrátorok is rögzítik majd a találkozók hangulatát. A szerzőkkel továbbá podcastek is készülnek majd, amelyek a közösségi felületeken lesznek elérhetők.
A projekt partnerei: Maros Megyei Tanfelügyelőség, a Vatra és a Látó irodalmi folyóiratok, médiapartnerei pedig a Radio Guerilla, a Zi de zi napilap és a Marosvásárhelyi Rádió.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=10995

 
-- Folytatódik az Arad Megyei Könyvtár modernizálása
Az aradi A. D. Xenopol Megyei Könyvtár felnőtteknek szóló kölcsönzője 2018-ban nyílt újra az olvasóközönség számára, miután kisebb-nagyobb felújítási, modernizálási folyamatokon esett át. Ezen kívül felújítottak még kisebb tereket, helyiségeket az olvasók kényelmének érdekében: berendezték a Lucian Blaga névre keresztelt tanulmányi szobát, felújították a Kölcsey nevét viselő olvasótermet, befejezték az Astra Terem renoválását, valamint több helyen berendezést, bútorokat cseréltek. Mindezt a befektetést a megyei tanács finanszírozta és teszi ezt jelenleg is.
A könyvtár közleménye értelmében nincs még vége a szépítő, korszerűsítő munkáknak: a Művészet és Multimédia Terem – mely Sabin Drăgoi nevét viseli – számos átalakításon fog átmenni idén, ezáltal többet és jobbat fog kínálni a szakosodott célközönségnek, de a többi érdeklődőnek is többféle kifejezési módot nyújt majd.
Az intézmény nemcsak bent, hanem kívül is szépült: a belső udvart kockakővel burkolták, igyekezve, hogy összhangban legyen az épülettel.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/jelenido/folytatodik_a_konyvtar_modernizalasa.php

 
ELHALÁLOZÁS

-- Meghalt Tandori Dezső
80 éves korában, 2019. február 13-án elhunyt Tandori Dezső költő, író, műfordító, korunk irodalmának egyik legnagyobb, kivételes alakja.
A Nemzet Művésze címmel kitüntetett, Kossuth- és József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító, a Digitális Irodalmi Akadémia alapító tagja tavaly decemberben ünnepelte 80. születésnapját.
Életéről és munkásságáról részletes beszámoló olvasható itt: https://litera.hu/hirek/elhunyt-tandori-dezso..html


DÍJAK

-- Markó Béla Artisjus Irodalmi Díja
2019. február 18-án vehette ét Bocsáss meg, Ginsberg című verseskötetéért Markó Béla az Artisjus Irodalmi Díjat. A kötet tavaly jelent meg a budapesti Kalligram Kiadónál.
Az Artisjus Irodalmi Nagydíjat idén Takács Zsuzsa kapta A vak remény című verseskötetéért, a díjazottak között továbbá Száz Pál, Thomka Beáta és Bán Zoltán András szerepel.
Az Artisjus Irodalmi Díjakat az Artisjus Egyesület hozta létre 2016-ban, azzal a céllal, hogy az előző év kiemelkedő, értékes irodalmi alkotásait díjazza, valamint ösztönzésül szolgáljon a tehetségüket már bizonyított művészek további munkájához. A Artisjus Irodalmi Díj az egyik legjelentősebb magyarországi irodalmi elismerés, melyet pályatársak szavaznak meg. A korábbi években egyebek mellett olyan szerzők kapták meg, mint Földényi F. László, Kukorelly Endre, Pintér Béla, Spiró György, Tandori Dezső, Háy János, Zalán Tibor, Cserna-Szabó András, Tompa Andrea, Papp Sándor Zsigmond, Vida Gábor, Dragomán György vagy Závada Pál.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=11002&Artisjus_Irodalmi_Dijat_kap_Marko_Bela

 
-- Az idei Tiszatáj-díjat Marno János költő érdemelte ki
Marno János költőnek, írónak adományozta a Tiszatáj-díjat az azonos nevű szegedi folyóirat szerkesztősége, egyetértésben a lap fenntartásáért felelős kuratóriummal.
Mint írták, a Tiszatáj oldalain a nyilvános pályakezdése, vagyis 1988 óta jelen lévő Marno János a kortárs magyar költészet egyik legfontosabb alkotója. Olyan költői műhely létrehozója és fenntartója, amely „a változó irodalmi divatoktól érintetlenül mélyül el a vers valódi figyelmét megérdemlő problémákban”.
Marno János az elmúlt évtizedekben változatos műfajú (költészeti, drámai, értekező prózai) megjelenésekkel gazdagította a Tiszatájat. A szerző legutóbbi könyvei több fontos darabját is – így a Szereposzlás című, 2018-as kötet címadó versét – a Tiszatáj folyóirat közölte.
Forrás: https://contextus.hu/marno-janos-kolto-tiszataj-dij-2019/

 
KÖNYVAJÁNLÓ

-- Az Égigérő februári könyvajánlója
„Minden gyereknek szüksége van a mesékre, a könyvekre. Hiszen mindent tudni, látni, érezni akarnak, még akkor is, ha ezt személyesen nem, csak egy elmondott történet alapján tapasztalhatják meg. Ott vannak, ahová a történet repíti őket. Úgy és akkor, amikor csak szeretnék. Éppen ezért minden gyerek ösztönösen vonzódik a könyvekhez, születésétől ott él benne az olvasó. A mi dolgunk csupán annyi, hogy az éppen neki íródott, a kérdéseire választ adó történetekkel előcsalogassuk azt. Ezeknek a történeteknek a megtalálásában igyekszem Nektek segíteni.” – vallja Czakó Réka, aki 2012-ben hozta létre saját gyerekkönyves weboldalát és olvasásnépszerűsítő programját, Égigérő néven, ezen keresztül igyekszik minél több szülőnek, nagyszülőnek, kis- és nagy gyerekekkel foglalkozó szakembernek segíteni abban, hogy megtalálják a legjobb gyerekkönyveket. Februári blogbejegyzésében az Egy ropi naplójának és más vicces, laza, könnyen olvasható könyvnek a leírása szerepel.
Forrás: https://egigerokonyvek.blog.hu/2019/2

 
-- Erdélyi ’56: könyv jelent meg az „erdélyi srácok” sorsáról
Erdélyi srácok című kötetében összegezte az 1956-os magyar forradalommal nyíltan együttérző és emiatt bebörtönzött erdélyi egykori fiatalok, középiskolás diákok, munkások és egyetemi hallgatók sorsát Víg Emese, Papp Annamária és Benkő Levente.
A kolozsvári Exit Kiadó gondozásában megjelent kötet olyan történetet jár körül, amelynek kezdetei egy évtizeddel ‘56 előttre vezetnek vissza – fogalmazott Lőnhárt Tamás a kolozsvári könyvbemutatón, amelyre 2019. február 20-án került sor. A történész felvázolta: a határon túli magyaroknak a negyvenes években volt egy olyan élményegyüttesük, amely meghatározta, hogy miként reagálnak majd 1956-ra. 1946-47 felé haladva számos olyan saját intézményük volt, amelyek reményt adtak a jövőre nézve – ezek a remények azonban hamar szertefoszlottak, 1948-49-ben ugyanis vége lett az illúziók korának: Sztálin úgy döntött, nem kell tovább játszani a „megtévesztő násztáncot”, az erdélyi magyarság sorsa pedig romlani kezdett.
A szerkesztők és a könyvet méltató történész mellett „erdélyi srác” is felszólalt a könyvbemutatón Domokos Miklós személyében, aki a néhai nagyváradi Szabadságra Vágyó Ifjak szervezetének alapító tagja volt. Visszaemlékezésében kiemelte: akkoriban rengetegen tudtak a szervezkedésről, sokan csatlakoztak, köztük sok fiatal gyerek. Ő egy részüket összehívta, és próbálta hallgatásra bírni, mert értelmetlennek látta, hogy 14-15 éves korban kitegyék magukat veszélynek. De hiába győzködte őket – mondta.
Forrás: https://www.maszol.ro/index.php/kultura/108406-sajat-56-unk-konyv-jelent-meg-az-erdelyi-sracok-sorsarol

 
-- Az erdélyi nőnevelésről szóló kötetet mutattak be Kolozsváron
A párizsi születésű, kolozsvárivá vált legendás pedagógus, De Gerando Antonina nevéhez köthető az erdélyi nőnevelés megreformálása.
A kolozsvári Felsőbb Leányiskola első igazgatójáról, a nőnevelés egyik legkiemelkedőbb erdélyi képviselőjéről Gaal György írta meg azt a terjedelmes tanulmányt, amely a frissen bemutatott, a Kriterion Könyvkiadó gondozásában megjelent csinos-vaskos kötetet indítja. De Gerando Antonina, a leánynevelő és intézete címmel Gaal életrajzi és szakmai körképet fest a párizsi születésű, kolozsvárivá vált pedagógusról, akinek nevéhez az erdélyi nőnevelés megreformálása köthető.
A Felsőbb Leányiskola igazgatójának iskolapedagógiai elvei között a diáklányok emberségességének nevelése, az általános műveltség fejlesztése szerepelt, a már említett élethivatásra való felkészítés, a szépérzék és erkölcsi színvonal növelése. De Gerando Antonina amúgy közkedvelt, szinte kultikus imádattal övezett tanító volt: amellett, hogy naponta 6 és 22 óra között szolgálatban volt, a diáklányokkal közösen élte mindennapjait, velük ebédelt, közvetlen, szinte anyai melegséggel viszonyult hozzájuk. Az intézetben önképzőkör működött, színdarabokat és zeneszámokat mutattak be, szavaltak, kirándulásokra jártak a Bükkbe, év végén pedig a szülőkkel közös záróünnepélyre került sor, ahol a leányoknak még azt is megengedték, hogy a zenekar fiútagjaival táncoljanak.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?cikk=27667&Bevezetes_a_noi_hivatasba._De_Gerando_Antoninakotetet_mutattak_be_Kolozsvaron

 
-- Egységes magyar irodalom és erdélyiség
Az egységes magyar irodalomról, erdélyiségről, identitásról, a határon túl keletkező magyar művek anyaországi fogadtatásáról és más kérdésekről volt szó azon a kerekasztal-beszélgetésen, amelyre a Száz év kaland – Erdély magyar irodalmáról című kötet nagyváradi bemutatóján került sor 2019. február 22-én.
A beszélgetés résztvevői Láng Gusztáv és Boka László irodalomtörténészek, továbbá Markó Béla költő voltak, a házigazda szerepét a Várad folyóirat főszerkesztője, Szűcs László vállalta.
Láng Gusztáv hangsúlyozta: az irodalom sosem egységes. A regionális sajátságok, értékek az irodalomban is megjelennek, újat hoznak, méghozzá jól, és összmagyar értékké válnak. Markó Béla hozzáfűzte: Erdély ma nem közigazgatási tényező, viszont kulturális és irodalmi valóság. E kettő ütközik. Érdemes foglalkozni azzal, hogy az erdélyi sajátosság milyen többletet ad, s érdemes fölfejteni az erdélyiség metaforáját. Mint elhangzott a beszélgetés során: Kántor Lajos konglomerátumként jellemezte Erdélyt. És valóban: Erdély ötvözet, sosem volt egységes.
A rendezvény alkalmából a meghívottak Kőrössi P. Józseffel, a Noran Libro Kiadó vezetőjével, a váradi Törzsasztal-beszélgetések házigazdájával beszélgettek arról, milyen a határon túl keletkezett irodalmi alkotások fogadtatása Magyarországon. Kőrössy elmondta: úgy tapasztalta, hogy a Magyarország határain kívül született művek iránt erős a tartózkodás, nem nagyon kerülnek be az irodalmi körforgásba.
Forrás: http://www.varad.ro/az-erdelyiseg-haszna-hogy-mindig-van-min-gondolkodni/

 
MOZAIK

-- Mario Vargas Llosa perui író lesz a prágai könyvvásár díszvendége
Mario Vargas Llosa perui író lesz a díszvendége az idei prágai nemzetközi könyvvásárnak –jelentette be Michaela Dostálová, a könyvvásár szervezőbizottságának szóvivője Prágában.
A Könyv világa (Svet knihy) elnevezésű nemzetközi könyvvásárt és irodalmi fesztivált május 9. és 12. között tartják Prágában. A népszerű rendezvény középpontjában idén a latin-amerikai irodalom lesz. Mario Vargas Llosán kívül Prágába látogat még Bernardo Carvalho, Rodrigo Fresán, Álvaro Enrique, David Unger, Mariana Enríquez és néhány további latin-amerikai író, akik különböző fórumokon mutatják be műveiket és a latin-amerikai irodalmat.
Mario Vargas Llosa perui író, újságíró és politikus a kortárs világirodalom nagyjai közé tartozik. Az 1970-es évek második felében a nemzetközi PEN-klub elnöke volt. Munkásságáért 2010-ben irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki a hatalmi berendezkedések feltérképezéséért és az egyén ellenállását, lázadását, alulmaradását bemutató erőteljes ábrázolásmódért.
A Spanyolországban élő világhírű író a hatvanas évek nagy latin-amerikai írónemzedékének képviselője, akinek több mint harminc kötete jelent meg. 2003-ban járt Magyarországon a Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivál díszvendégeként.
Forrás: https://mandiner.hu/cikk/20190226_mario_vargas_llosa_lesz_a_pragai_konyvvasar_diszvendege

 
Szerkesztők:
Bákai Magdolna, bakai..magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu
 
Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztője: Bákai Magdolna és Kovács Eszter.

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


SPONSORED LINKS
.

__,_._,___

_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update