ReMeK-e-hírlevél
XIII. évf., 2018/10. szám                               ISSN: 1842-7448
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********
A romániai magyar könyvtárosok elektronikus hírlevele
Megjelenik havonta
************ ********* ********* ********* ********* ********* *********

Amennyiben a hirlevel az ekezetes betuk miatt nem olvashato, kerjuk, jelezzek a bakai.magdolna@gmail.com cimen.

TARTALOM

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK
--Webarchívum az OSZK-ban – több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhely
--Elpusztultnak hitt székely könyvritkaságra bukkantak a Széchényi Könyvtárban
PÁLYÁZATOK
--VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
--Családfa: a Székelyföld folyóirat pályázata középiskolások számára
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK
-- A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
-- A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
--Népmese Napja az Apáczai Csere János Pedagógusok Szövetsége Könyvtára szervezésében
--Új, lakótelepi fiókkönyvtár Kolozsváron – Fél könyv áráért ötévnyi olvasnivaló
--A budapesti Magyar Szemle folyóirat estje Gyergyószentmiklóson
--Pedáloztak a könyvtárakért
--Évadnyitó az aradi Tóth Árpád Irodalmi Körben
KONFERENCIA
--’A jövő könyvtára’ – beszámolók a nemzetközi konferenciáról
KITEKINTŐ
--A győri Kisfaludy Károly Könyvtárban padlóra festett jelzések vezetik az olvasót
--Százból csak egy adományozott kiadványnak veszik hasznát
HAZAI
--Olvasd el, és játssz velünk: olvasást népszerűsítő játék a marosvásárhelyi könyvvásáron
--Értékes kötetekkel gazdagodott a gyimesbükki iskola könyvtára
--Könyvbemutató Gyergyóremetén
--Kortárs román szerzők szemléje
--’Kritikán aluli az EDP által kiadott tankönyvek minősége’
INTERJÚ
--Gyulai Arthur a Kájoni János Megyei Könyvtár új menedzsere
--Látogatható és használható a Történeti Gyűjtőkönyvtár – interjú
DÍJAK
--Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter Szép Ernő-díjas
--Varga László Edgár költő kapta a Csiki László-díjat
--Dálnoky Réka nyerte az RMDSZ centenáriumi drámapályázatát
--Átadták a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, Sántha Attila vette át a Filius Ursae-díjat
--Rangos kitüntetésben részesült Ferencz Imre költő és Borcsa János irodalomkritikus
--Csáth Géza-díj 2018
KÖNYVAJÁNLÓ
--Megjelent Vidra Szabó Ferenc új regénye
--Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó hangoskönyv
MOZAIK
--Magyar mint idegen nyelvi tanfolyam Szatmárnémetiben
 

HASZNOSÍTHATÓ INFORMÁCIÓK

--Webarchívum az OSZK-ban - több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhely
A digitális kultúránk fontos részét képező magyar webhelyek hosszú távú megőrzésével másfél évvel ezelőtt kezdett foglalkozni az Országos Széchényi Könyvtár. A munka több irányban folyik: létre kell hozni a webarchívum informatikai hátterét, és meg kell tanulni az archiváláshoz használható szoftverek működését. Ki kell dolgozni a válogatási elveket, majd a lementett anyag feldolgozásának, ellenőrzésének és szolgáltatásának módját, továbbá jogilag is szabályozni kell az egész folyamatot.
Az elmúlt másfél évben már több mint 5 ezer, főként kulturális és tudományos témájú webhelyről készült egy-két alkalommal mentés, és szeptembertől ezeket újra lementik, hogy a nyár folyamán történt változások is bekerüljenek az archívumba. A gyűjtemény még csak tesztelési célokra alkalmas, szolgáltatás nincs belőle, de egy kis részéről - a honlaptulajdonosok engedélyével - egy nyilvános demó bárki számára elérhető.
Ez főként intézményi honlapokat tartalmaz, de van benne néhány blog, folyóirat, magazin és személyes oldal is. Amellett, hogy böngészhetők az OSZK-ban archivált példányok az OpenWayback nevű megjelenítő felületen, további lehetőségek is vannak: megtekinthető az első mentéskor a nyitólapról készült kép, a külső kapcsolatokat mutató linktérkép, az amerikai Internet Archive-ban archivált webhely, valamint a ‘katalóguscédula’, vagyis azok a metaadatok, amiket az archiváló munkatársak készítettek, és természetesen kattintható az eredeti honlapra vezető link is, feltéve, ha az még létezik. A demógyűjtemény teljes szövegében keresni is lehet, egy saját és egy dán fejlesztésű szoftverrel, utóbbi képkereső funkciót is tartalmaz.
Forrás: KIT hírlevél, 2018/31., 2018. szeptember 5.


--Elpusztultnak hitt székely könyvritkaságra bukkantak a Széchényi Könyvtárban
Hosszú ideig az Országos Széchényi Könyvtár (OSZK) egyik páncélszekrényében lapult az 1559-ben kiadott Székely-krónika, a hányatott sorsú kötet azonban rövidesen visszakerülhet a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumba.. Az 1945-ben visszavonuló német csapatok a kifosztott múzeumok értékeit is magukkal hurcolták, így került a sepsiszentgyörgyi múzeum 52 ládába tett gyűjteménye is abba a szerelvénybe, amely Zalaegerszeg vasútállomásán vesztegelt március 28-án. Ezen a napon a vonat mellé 40 vagonnyi lőszert állítottak, amely egy légi bombázás következtében kigyulladt, felrobbant és mindent elpusztított – idézte fel az MTI-hez 2018. szeptember 26-án eljuttatott közleményében az Országos Széchényi Könyvtár.
Tizenegy nappal később, a romok eltakarítása közben egy Kis Böndi János nevű vasutas egy vasbuzogányra, néhány kisebb fémtárgyra és egy könyvre bukkant. Mivel a munkások között egyedül ő volt erdélyi származású, érdekelte a könyv dialektusa, ezért magához vette. Ahogy egy levelében fogalmazott: ’a könyv akkori állapotában úgy nézett ki, hogy mások a lapáttal akarták a gödörbe hányni. Én felvettem, kijavítgattam és vigyáztam rá’.
A bombatámadást követően a Székely-krónika is felkerült a veszteséglistára, ám Herepei János, a Székely Nemzeti Múzeum akkori igazgatója 1945 nyarán arról számolt be a zalaegerszegi rendőrkapitánynak, hogy nem minden pusztult el a támadást követő tűzvészben: „Dr. Hamar Sámuel miniszteri tanácsos, pénzügyigazgató a pályaudvari romhalmazból egy kosárnyi mennyiségű tárgyat szedett össze; de ugyancsak ő értesült róla, hogy már a pusztulás utáni legelső napokban, amikor még nem volt lehetősége a színhelyet megvizsgálnia, máris akadtak olyanok, akik a szerteszét robbant tárgyak közül régi pénzeket és egyéb tárgyakat széthurcoltak”.
Azt nem tudni, a kötet pontosan hogyan került az OSZK-ba, annyi bizonyos, hogy a csaknem 460 éves könyv birtokosa a bejegyzések alapján brassói lehetett, mielőtt pedig a kötet a németek kezébe került, a Székely Nemzeti Múzeum tulajdonát képezte. A könyvritkaságot Tüske László, az Országos Széchényi Könyvtár főigazgatója 2018. október 3-án adja át Budapesten Vargha Mihálynak, a Székely Nemzeti Múzeum főigazgatójának, így a Székely-krónika visszakerülhet Erdélybe.
Forrás: https://librarius.hu/2018/09/26/megtalaltak-a-460-eves-szekely-kronikat/
http://www.maszol.ro/index.php/kultura/102240-elpusztultnak-hitt-szekely-konyvritkasagra-bukkantak

 
PÁLYÁZATOK

--VI. Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedő – pályázati felhívás
A 105 éve született Venczel József társadalomkutató születésének novemberi évfordulója alkalmából a Sapientia EMTE Csíkszeredai Karának szervezésében hatodik alkalommal hirdetik meg a romániai magyar középiskolások számára a Venczel József Társadalomtudományi Vetélkedőt, amelynek témája ezúttal: Serdülők és szülők viszonya.
Az előző évek pozitív tapasztalata alapján az idén is a digitális és vizuális technológia segítségével kell elkészíteni a pályamunkákat. Számos, az erdélyi ifjúság körében történő felmérés igazolja azt a tényt, hogy a mai, Z generációs fiatalok gyökeresen eltérő módon viszonyulnak az élet számos területéhez, mint a jellemzően X generációba tartozó szüleik. Ha ehhez még hozzáadjuk a klasszikus, generációk közötti ellentétet, akkor nagyon sokrétű képet kapunk a mai fiatalok és szüleik kapcsolatáról. Ennek a helyzetnek a tükrében az idei pályázat célja a középiskolások és szüleik közötti kommunikációnak, az együttműködéssel járó kihívásoknak a bemutatása.
A vetélkedőre 2 fős csapatok jelentkezését várják, október 26-ig, a következő drótposta-címen: telegdybalazs@uni.sapientia.ro, ezt követően küldik majd a második fordulóban számonkért anyagokat.
A vetélkedőre az alábbi három típusú pályamunka valamelyikével lehet jelentkezni: a.) egy maximum öt perces rövidfilmmel; b.) egy maximum tíz darab fényképből álló fényképsorozattal; c.) egy rövid, kb. 800-1000 szavas esszével (fogalmazással).
Minden csapat kategóriánként egy-egy pályamunkával jelentkezhet. A kész pályamunkák leadási határideje 2018. október 26., éjfél.
Az anyagokat elektronikus úton kérik eljuttatni a telegdybalazs@uni.sapientia.ro drótposta-címre. A beérkezett munkákat az azonosítható jegyek kiiktatása után háromtagú szakmai bizottság bírálja el. A legjobb 8 pályamunka készítői 2018. november 10-én bemutathatják munkájukat Csíkszeredában, Venczel József szülővárosában, a Sapientia EMTE-n szervezett konferencián.
A pályamunkák bemutatását követően – ugyancsak november 10-én – sor kerül a Venczel József munkássága és a társadalomtudományi fogalmak ismeretét felmérő csapatversenyre, ami írásbeli tesztből, majd szóbeli vetélkedőből áll. A vetélkedő alapjául szolgáló könyvészetet, valamint a Venczel József életét összefoglaló írást a csapatok regisztrációja után továbbítják a jelentkezőknek.
A díjnyertesek értékes jutalmakkal térhetnek haza.
További információk a következő címen kérhetők:telegdybalazs@uni.sapientia.ro
A felhívás teljes szövege itt: http://csik.sapientia.ro/hu/hirek/vi-venczel-jozsef-tarsadalomtudomanyi-vetelkedo-palyazati-felhivas

 
--Családfa: a Székelyföld folyóirat pályázata középiskolások számára
’Apa, anya, testvér, szülő, nagyszülő, felmenők és oldalágiak, rokonok és családtagok, mit jelent nekem a család, mit jelent a családfa? Mit adnak, mivel látnak el, mivel tarisznyálnak fel, és mit hozok ebből magammal, mit viszek egy életen keresztül? Majd hogyan adom ezt tovább, illetve továbbadom-e? Mit adok tovább és mennyit? A viszonyaink egymáshoz, a vérségi kapcsolatok, szeretet, odaadás, tisztelet, függés, hiány, harag, bármi. Le lehet-e, le tudunk-e, le kell-e válni vajon? Hogyan lehetek önmagam? Miben segít a család? Miben akadályoz?
Ha felültjük a Bibliát, vagy elkezdjük olvasni a régi görögök irodalmát, rögtön azzal szembesülünk, hogy kultúránk egyik legfontosabb, folyton visszatérő témája a család. S így van ez ma, a 21. század elején is: tavalyi diákpályázatunk nyertesei például azt javasolták, hogy idei pályázatunk témája a CSALÁD legyen. Szülő–gyermek kapcsolat, testvér–testvér (avagy a nagyszülőkkel, dédszülőkkel való) viszony, mit kezdünk ma, felgyorsult világunkban ezzel az örökséggel: csupa olyan kérdés, amely – főleg kamaszodó fiatalok esetében – valóban „megér egy misét”. Arra kérünk tehát benneteket, mai középiskolásokat, hogy írjatok ezekről a kérdésekről: miért fontos nektek (ha fontos egyáltalán) a család, örömforrás-e vagy inkább megoldandó probléma stb. Ami fontos, hogy mindenképp a Tietek legyen az élmény: versben, prózában, akár esszében.’
Verseket (maximum két-három verset, de 60 sornál nem többet), és prózai szövegeket (maximum 10 000 karakternyit) várnak a mai 14–18 évesektől (IX–XII. osztályos diákoktól) a Székelyföld folyóirat postacímére (530170 Csíkszereda, T. Vladimirescu u. 5. sz.), avagy a szekelyfold@hargitamegye.ro címre. A borítékra kérik ráírni: „Pályázat: CSALÁDFA”. Beküldési határidő: 2018. október 31. A pályázat díjai: I. díj – 1000 lej, II. díj – 750 lej, III. díj – 500 lej.
Eredményhirdetés 2018 decemberében.
Forrás: https://www.eirodalom.ro/palyazatok/item/3858-csal%C3%A1dfa-di%C3%A1kp%C3%A1ly%C3%A1zat.html

 
KÖNYVTÁRI RENDEZVÉNYEK

--A Kájoni János Megyei Könyvtár hírei
A mese ölelése – a Népmese Napja Csernik Pál Szendével
A Népmese Napját ünnepelték 2018. szeptember 28-án a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtárban. Az immár hagyományos esemény meghívott vendég-előadója idén Csernik Pál Szende székely mesemondó és bábos volt, aki a mesék csodás világába repítette közönségét. Csernik Szende meséi felnőtthöz és gyerekhez egyaránt szólnak, igazi lélekből szóló mesék, amelyek által megelevenednek elfelejtett értékeink, arra tanít meséivel, hogy ne feledjük el a nagyanyáinktól tanult bölcsességet.
’Hiszem, hogy a vándorszínházam visszaadja azt a lélekszót, amiben a székely ember oly rég otthon van s játszódik a lelke benne, a székely mesékben!’  – vallja a mesemondó. A Kájoni János Megyei Könytár szervezésében Csernik Szende meséi eljutottak Gyergyóditróba, Salamásra, Siménfalvára és Csíkkozmásra is.
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/651/a-mese-olelese--a-nepmese-napja-csernik-pal-szendevel
Varázslatos mesedélután Luzsi Margóval
Luzsi Margó, az egri Bródy Sándor Könyvtár könyvtárosa, a kiváló mesemondó és meseterapeuta érkezett Csíkszeredába 2018. szeptember 13-án, a Kájoni János Megyei Könyvtár meghívására. Kicsiket és nagyokat egyaránt elvarázsolt lélekfrissítő meséivel. Észrevétlenül kapcsolódott be a közönség a játék és mese csodás világába. Luzsi Margó az E' mese vár olvasásnépszerűsítő program működtetője, a Mesélj nekem könyvsorozat szerkesztője, akit sokan ismernek Erdélyben is. Ezúttal négy, kevésbé ismert magyar híresség élettörténetét hozta el Csíkszeredába A szent, az olvasó, a postás és a költő címmel. A négy mesés élettörténet mellett, amelyek főleg a felnőtt hallgatókat ragadták meg, a kisgyerekek sem unatkoztak egy percig sem. Margó magával ragadó személyisége őket is elbűvölte. Együtt játszottak, énekeltek, varázsoltak vele, észrevétlenül billenve át a valóságból a mese varázslatos világába.
Az eseményről beszámoló olvasható a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2018/09/varazslatos-mesedelutan-luzsi-margoval.html
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/647/a-mese-varazslatos-vilagaban-luzsi-margoval
Rozsé kalandjai – Szabó R. Ádám prózaírói bemutatkozása
Hangulatos könyvbemutató helyszíne volt 2018. szeptember 12-én a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme. Szabó R. Ádám, csíkszeredai születésű, az utóbbi években Marosvásárhelyen tevékenykedő filmes szakember, kritikus, műsorvezető-szerkesztő ezúttal prózaíróként mutatkozott be a csíkszeredai közönség előtt első novelláskötetével (Rozsé kalandjai), amelyről Cseke Gábor író beszélgetett a fiatal szerzővel.
A közönség megtudhatta többek között, hogy a szerző nevébe miért került megkülönböztetésként  az R betű: bár azért esett erre, mert ez hangzott a legjobban, az R lehet akár novelláinak visszatérő hőse, a szerző alteregója, Rozsé nevének rövidítése is.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/leszamolas-a-kis-herceggel/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/646/rozse-kalandjai--szabo-r.-adam-prozairoi-bemutatkozasa
Slam poetry est Bárány Bencével és Pion Istvánnal
Fiatalokkal telt meg a Kájoni János Megyei Könyvtár előadóterme 2018. szeptember 7-én, Bárány Bence és Pion István slam poetry estjén. A két neves magyarországi slammert helyi fiatal irodalmárok, Péter Blanka és Balázs Bécsi Anna mutatták be a közönségnek. Pion István a Facebookon köszönte meg a lelkes csíkszeredai közönség kitartó várakozását, ugyanis az előzetesen meghirdetett, délután 6 órás kezdési időpont helyett több mint három óra késéssel érkeztek meg a helyszínre: ‘a világ legkitartóbb közönsége! három és fél órán át várni a csíkszeredai könyvtárban ránk, hát, komolyan, ilyet én még nem láttam, sehol. és csak remélni tudom, hogy valamiképpen ezt Bencével meg tudtuk köszönni. a hálánk viszont örök! külön köszönjük Péter Blankának, Balázs Bécsi Annának, Salamon Kingának, Murányi Sándor Olivérnek és az egész könyvtárnak!
én ezt tényleg nem hiszem el’
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/645/slam-poetry-est-barany-bencevel-es-pion-istvannal
Szegedi Katalinnal Holle anyó színes birodalmában
Szegedi Katalin, mintegy ötven gyermek- és mesekönyv igényes illusztrátora volt a Kájoni János Megyei Könyvtár vendége 2018. szeptember 4-én. Délelőtt ‘A világ rajzolással kinyílik’ című műhelyfoglalkozáson tizenhatan vettek részt, nyerhettek betekintést az alkotás-újraalkotás izgalmas munkájába, a Holle Anyó birodalma című kötet különböző technikákkal készült illusztrációi elkészítése által. Élmény volt részt venni a Szegedi Katalin által vezetett intenzív műhelymunkában, betekinteni színes birodalmába, megtudni, hogyan alkot, és együtt dolgozni vele. A délutáni találkozón a könyvtár munkatársa, Török Edit beszélgetett a vendéggel arról, hogy hogyan dolgozik, kik a kedvenc szerzői, akiknek írásait legszívesebben illusztrálja, pályakezdése nehézségeiről, a Holle anyó birodalmáról, arról, hogy mit jelent számára ez a mese, a Boldizsár Ildikóval való barátságáról.
Sajtóvisszhang: https://hargitanepe.eu/meselo-rajzok/
Forrás: http://konyvtar.hargitamegye.ro/hu/nd/644/szegedi-katalinnal-holle-anyo-szines-birodalmaban
 

–A Bod Péter Megyei Könyvtár hírei
Farkas Árpád-monográfia és versírás-antológia bemutatója
Az Erdélyi Magyar Írók Ligájának (E-MIL) Árkoson megszervezett idei tábora kihelyezett eseményeként került sor a Farkas Árpádról szóló könyv bemutatására 2018.. szeptember 7-én, a sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban. Ennek szerzőjével, Cs. Nagy Ibolyával és művének alanyával Szonda Szabolcs könyvtárigazgató beszélgetett.
Cs. Nagy Ibolya irodalomtörténésztől megtudhattuk, iskoláknak, valamint egyetemeknek is használatra javasolható formában és nyelvezettel törekedtek megírni a Magyar Művészeti Akadémia írókról szóló kismonográfia-sorozatának köteteit. Ezek egyike Farkas Árpád sepsiszentgyörgyi költőről, műfordítóról, lapszerkesztőről született meg az ő tollából.
A róla írott könyvről szólva, melyben életpályájának és munkásságának ismertetése egyaránt helyet kapott, a költő kifejtette, örömmel észlelte, hogy tartalmazza mindazt, amit a verseiről vagy róla 1990 előtt és egy jó ideig azután is elhallgattak. Ez pedig a lélek- és tudatromboló kultúrpolitikával, valamint a magyarellenes magatartással való szembeszegülés volt.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/ami-az-elemzesekbol-kimaradt/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116419/elveboncolas
A Thoreau unokaöccse irodalmi kör bemutatkozása
A Nepotu’ lui Thoreau (Thoreau unokaöccse) kolozsvári irodalmi kör egy kellene hogy legyen abból az amúgy kevés hídból, amely a hazai román és magyar nyelvű irodalom közötti kapcsolatot hivatott megteremteni.
A kör létrejöttét Szántai János elevenítette fel a sepsiszentgyörgyi közönségnek 2018. szeptember 14-én, a Tein Teaházban, az idei pulzArt kortárs összművészeti fesztivál keretében rendezett esten: úgy tíz évvel ezelőtt üldögéltek a kolozsvári Insomnia nevezetű művelődési helyen, külön asztalnál a magyar, másiknál a román írók-költők, aztán valahogy összekeveredtek, elkezdtek beszélgetni, rájöttek, hogy párhuzamos világokban élnek, és hogy ez nem helyes. Az irodalomban amúgy sem a nemzetiség számít, értékes művek jelennek meg minden nép nyelvén, de ha már egymás mellé helyezett a történelem bennünket, legalább egymást ismerjük meg – nagyjából ez volt az alapgondolata a Thoreau unokaöccse nevű irodalmi kör megalapításának, amely immár tíz éve működik, azóta „sok mindent és nem oly sok mindent” csináltak, „dolgozunk, iszunk, írunk” – mondta Szántai.
Hogy mennyire fontosak az ilyen csoportosulások, arra Ştefan Baghiu esete a jó példa. Karácsonkői (Piatra Neamţ) születésű, ahol – mint mondta – bizony elég nagy előítélettel viseltetnek irántunk, magyarok iránt, „sok rosszat” beszélnek rólunk. Kolozsvárra kerülve azonban megváltozott a szemlélete, olyannyira, hogy a fiatal magyar költők román nyelven kiadott antológiáját ő szerkesztette.
Szó volt még (felszínesen) az írástudók felelősségvállalásáról, arról, hogy bezárkózhat-e az író, költő egy elefántcsonttoronyba, vagy bele kell-e szólnia a közélet alakulásába. És felolvasás is volt, természetesen, a már említetteken kívül Ştefan Manasia és Alex Văsieş adott ízelítőt költészetéből.
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/thoreau-jelen
Forrás: https://www.pulzart.ro/hu/a-kolozsvari-fenegyerekek-leginkabb-a-nokre-gondolnak/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116635/lathatatlan_hidak_pulzart
Centauri sepsiszentgyörgyi bemutatkozása
Rejtőzködő, titokzatos író, „a magyar Jack London” – a leggyakrabban így emlegetik a Centauri Pennatus álnéven publikáló szerzőt, aki a nagyközönség előtt is széles karimájú, arcát a nyilvánosság elől eltakaró kalapjában jelenik meg, és arra kéri a szervezőket, őrizzék meg inkognitóját, tehát olyan fotót sem szabad közölni róla, ami leleplezhetné.
A pulzArt fesztivál meghívására Háromszékre érkezett, négykötetes magyarországi íróval 2018. szeptember 15-én találkozhattak az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Szimplában, egy nappal korábban pedig a kézdivásárhelyi Vigadó művelődési házban.
A negyvenes éveiben járó szerző húsz évig saját kedvtelésből, publikálás nélkül írt. Az irodalmi életben 2006 óta van jelen, tíz éven keresztül azonban nem jelent meg közönség előtt, legelőször két évvel ezelőtt „engedett a nyomásnak”, derült ki az író-olvasó találkozón, ahol Centauri ezúttal sem kívánta felfedni kilétét. A szerző beszélgetőtársa mindkét rendezvényen László Noémi kolozsvári költő, műfordító volt, akinek kérdései személyes történetmesélésre ösztönözték az írót. Kiderült, Centauri Pennatus az írásra egyfajta ajtóként tekint, amelyen keresztül az író egy semmi máshoz nem hasonlítható és sehogy máshogy el nem érhető szabadsághoz, mozgástérhez juthat. Ezzel a szabadsággal a négykötetes szerző bátran játszadozik, sajátságos, fantáziadús stílussal veti papírra nem mindennapi történeteit, ahogyan az életben, úgy a könyvírásnál is figyelve arra, hogy ne maradjon ki fontos dolog belőle.
A találkozó során az álnév eredetére is fény derült. A szerző elmondta, a Kentaur csillagképre utaló Centauri több okból is kapcsolódik hozzá. „Centaurinak kettős képe van, és számomra nagyon érdekes az optikailag nem látható, csak rádiósugárzás révén érzékelhető képe”, fejtette ki a szerző, utalva rejtőzködő, titokzatos énjére.
Az esemény végén a szerző írásaiból, többek között legújabb regényéből kaphatott egy kis ízelítőt a közönség.
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/jakob-a-jegen
Forrás: https://www.pulzart.ro/hu/iro-a-kalap-mogott/
http://www.hirmondo..ro/kultura/a-szavak-rejtett-termeszeterol/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116677/akire_az_eg_megharagudott_irodalom_a_pulzarton_
https://www.helikon.ro/centauri-sepsiszentgyorgyi-bemutatkozasa-kozonsegtalalkozo-a-pulzart-
Interjú az íróval: http://multikult.transindex.ro/?cikk=27447
Családlátogatás a sorok mentén: Kemény István, Szirmay Ágnes és Kemény Zsófi estje
A budapesti Kemény (irodalmi) családdal találkozhattak (majdnem teljes formulában) 2018. szeptember 16-án az érdeklődők a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, a pulzArt fesztivál keretében szervezett író-olvasó találkozón. A meghívottak – Kemény István, Szirmay Ágnes és Kemény Zsófi – beszélgetőtársa Szonda Szabolcs könyvtárigazgató volt.
Érdekes volt hallani, ki hogyan alkot vagy teljesít, miért éppen azt, amit, kit kinek a véleménye érdekel vagy nem érdekel ebben a felállásban. Mert elsősorban erről folyt a szó oldott hangulatban, és főként Szirmay Ágnesnek köszönhetően, aki sokszor megválaszolta a többieknek szóló kérdéseket is. Kemény Zsófi sem szégyenlős (aki csak úgy „menet közben” lett író, nem a szülők életprogramjaként), csak a családfő lenne hallgatagabb és rejtőzködőbb, ha hagynák. Míg – nem saját bevallása szerint – ő csak teljes csöndben és teljes wifi-hiányban tud írni, de néha a hálószobában is lenyúl az ágyból, s a földön fekvő füzetbe vet verssorokat, addig Zsófi a villamoson kapaszkodva, félkézzel is bepötyögteti a telefonba legújabb írását.
Laza vendégeskedés volt Keményéknél, amelyről az ember útravalóval felcsomagolva jött el.
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/csaladlatogatas-a-sorok-menten-kemeny-istvan-szirmay-agnes-es-
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/ki-kinek-es-kinek-nem-ir/
https://www.pulzart.ro/hu/csaladi-kor-kemenyeknel/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116797/egy_muveszcsalad_%E2%80%93_titkok_nelkul
Interjú Kemény Zsófival: http://multikult.transindex.ro/?cikk=27443
Hangfelvételek a találkozón elhangzott felolvasásokból:
https://soundcloud.com/bpmk-bjbp/kemeny-istvan-kommunikacio-patai-masodik-eneke-versek-a-szerzo-felolvasasaban
https://soundcloud.com/bpmk-bjbp/kemeny-zsofi-donts-okosan-vagy-nem-a-szerzo-felolvasasaban
Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál - Négy magyar büszkeség
A történelem tengerében viszonylag ismeretlenül elmerült magyarokról mesélt Luzsi Margó meseterapeuta, a harmadik Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztivál családi programjának keretében, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében, 2018. szeptember 14-én.
Nem először vendégeskedett Szentgyörgyön Luzsi Margó, az egri Bródy Sándor Könyvtár olvasásnépszerűsítő programjának, az E-mesevárnak kitalálója és működtetője. A virtuóz mesélő valósággal a székükhöz szögezte felnőtt hallgatóságát, a gyermekeket pedig egyszerűen beleszőtte meséjébe.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/negy-magyar-buszkeseg/
http://www.hirmondo.ro/cseperedo/a-nepmeseket-mindenki-erti/
Háromszékről nemcsak háromszékieknek - A múlt értékei és borzalmai
Serdült Benke Éva legújabb, Gerinceltörésben című könyve a kommunista diktatúra ember- és léleknyomorító, erkölcs- és (ön)tudatromboló éveinek szörnyűségeit ismerteti. Teszi ezt megtörtént események dokumentumigényű felelevenítésén keresztül, majd rámutat a pusztulásra ítélt értékrend kialakulásának folyamatára is. Minderről 2018. szeptember 18-án szerezhettek tudomást a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban az érdeklődők.
A frissen megjelent kötet ismertetésére dr. Nagy Lajos nyugalmazott orvos, helytörténész vállalkozott, akárcsak a sepsiszentgyörgyi születésű, Magyarországon élő szerző bemutatására.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/a-mult-ertekei-es-borzalmai/
Magyar Szemle-est, Gróh Gáspár előadásával
Nemzeti konzervativizmusról és liberalizmusról, ennek két kiemelkedő képviselőjéről, valamint Szabó Dezső író, kritikus, publicista tanárról is szó esett az egyfajta szellemi műhelynek is tekinthető budapesti Magyar Szemle folyóiratot bemutató találkozón. Az eseményt a Háromszéki TÉT-estek sorozat keretében szervezték meg 2018. szeptember 19-én, a sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtárban.
Elsőként dr. Gróh Gáspár irodalomtörténész, kritikus, esszé- és közíró, a Magyar Szemle főszerkesztője emelkedett szóra. Tartalmas és szerteágazó ismertetőjéből egyebek mellett megtudhattuk, hogy az 1927-től 1944-ig megjelenő folyóirat kifejezetten Antal József (1932–1993) könyvtáros, muzeológus, miniszterelnök szándékának, akaratának, gondolkodásmódjának a jegyében indult újra 1992-ben.
Az elhangzottakat Király Béla közíró, politológus, filozófus, történész, a Magyar Szemle szerkesztője, volt sepsiszentgyörgyi tanár egészítette ki. Ennek során rámutatott, hogy a kéthavonta megjelenő folyóirat igényes tanulmányok, esszék, szemlék, interjúk és régi dokumentumok megjelentetésével igyekszik átfogó képet nyújtani a közösségi, valamint egyéni sorsunkat befolyásoló és meghatározó tényezőkről, illetve erőkről.
Fotók itt: http://www.kmkt.ro/magyar-szemle-est-groh-gaspar-eloadasaval
Forrás: https://www.hirmondo.ro/kultura/hagyomany-es-korszeruseg/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116791/a_konzervativizmus_vegvara
A veszprémi Vár Ucca Műhely folyóirat estje Sepsiszentgyörgyön
Erdélyi körútjuk sepsiszentgyörgyi állomásán a veszprémi Vár Ucca Műhely irodalmi-művészeti folyóirat szerkesztői, szerzői 2018. szeptember 24-én a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében láttatták-hallatták magukat. Az író-olvasó találkozón Szonda Szabolcs könyvtárigazgató faggatta a vendégeket.
Veszprémben 2000-ben alapította meg a környező nagyvárosok irodalmi lapjainál kicsit másabb státusra törő folyóiratot Fenyvesi Ottó délvidéki író, aki korábban hazájában egy végül betiltott irodalmi lapot szerkesztett (Új Symposion). Veszprémbe áttelepülve is írt és közölt, majd valami karakteresen veszprémi irodalmi lapot gondolt alapítani, mely felvállalja az Észak-Dunántúl kulturális örökségét, ugyanakkor kelet-európai szellemiséget képvisel, mely egyszerre „a folytatás és megújulás kifejeződése” – ez lett a Vár Ucca Műhely.
Elsősorban a fiatal szerzőknek jelentett és jelent publikálási lehetőséget, de a főszerkesztő rock iránti vonzalma e műfaj irodalma felé is utat tör a kiadványban. 19 év alatt több mint 30 fiatal műveit jelentették meg. A lap szerkesztője, Kilián László író elmondta, szerzői holdudvaruk könyveiről is közölnek kritikákat, recenziókat, azok újszülött művei vagy azok részletei sokszor a Vár Ucca Műhely oldalain mutatkoznak be, ez hitelesíti is őket, ezért íróik nem is ragaszkodnak a hangsúlyos internetes jelenléthez.
Forrás: http://www.hirmondo.ro/kultura/folytatas-es-megujulas/
https://www.3szek.ro/load/cikk/116883/var_uccai_izelito
Zalka Csenge Virág meseestje
Zalka Virág Csenge nemzetközi mesemondó, tizenegy éve éli a hivatásos mesemondók kalandos életét. Járja a világot, történeteket gyűjt, és hazahozza őket a magyar hallgatóknak – a magyar népmeséket pedig külföldön népszerűsíti. Mesemondó mesterdiplomáját és doktori fokozatát az Egyesült Államokban szerezte.
Idén másodjára volt vendége a sepsiszentgyörgyi Holnemvolt Székelyföldi Mesefesztiválnak: a Bod Péter Megyei Könyvtárban 2018. szeptember 25-én A Zöld Dragonyos és a Tűztündér című meseválogatásából hallhattak csodálatos meséket az érdeklődők. Ezek forrása az első, magyar nyelven kiadott népmesegyűjtemény volt, amely Gaal György tollából született, és 1857-ben látott napvilágot. Külön érdekessége, hogy a szépséges tündérmesék nagy részét a bécsi magyar huszárezred katonáitól gyűjtötték. Olyan történetek is felbukkannak közöttük, amelyeket ma már kevesen ismernek, mint például a Zöld Dragonyos és az elátkozott királynő, a Pelikánkirály vagy az Egerek Országának meséi. A gyermekközönség számára kaland és varázslat volt ez a műsor, a felnőttek számára pedig érdekes utazás a szabadságharc előtti mesemondó hagyományba.
Forrás: https://www.facebook.com/events/2218825548349246/
Dr. Reisinger János előadása Michelangelo bibliai szobrairól
Új helyszínen, a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron-termében folytatódott az a sepsiszentgyörgyi, vetített képes előadássorozat, amelyet 2017 decemberétől 2018 márciusáig a Székely Nemzeti Múzeumban tartott dr. Reisinger János irodalomtörténész, A Biblia a képzőművészetben témakörbe illeszkedően.
Jeles magyar festők (Munkácsy, Csontváry, Zichy és M S Mester) művei után két nagy alkotót választott témául az előadó az európai művészettörténetből, az év végéig hátralévő rendezvényekre, Michelangelót és Rembrandtot, valamint, a sorozat utolsó két előadásán, Vörösmarty Mihály és Petőfi Sándor ismert és kevéssé ismert műveit idézi fel a hallgatóság előtt.
Az újraindult sorozat első, teltházas előadására 2018. szeptember 27-én került sor a könyvtár nagytermében, Michelangelo bibliai szobrai címmel.
Forrás: http://www.kmkt.ro/michelangelo-bibliai-szobrai
Nyugdíjba vonult Demeter Lajos helytörténész könyvtáros kollégánk
Házi ünnepségen köszöntöttük Demeter Lajos helytörténész könyvtáros kollégánkat nyugdíjba vonulása alkalmából. Kívánunk neki erőt, egészséget, számos örömteli nyugdíjas évet, valamint – ismerve fáradhatatlan, alapos kutatói szenvedélyét – eredményességet és elégtételeket a már nem intézményes keretek között végzendő munkájához is!
Forrás és fotók itt: https://www.facebook.com/bodpeterlibrary/posts/1937254129646078
 

--Népmese Napja az Apáczai Csere János Pedagógusok Szövetsége Könyvtára szervezésében
A Romániai Magyar Pedagógusok Szövetségének könyvtára és az Apáczai Csere János Pedagógusok Szövetsége könyvtára szervezésében 2018.. szeptember 27-én a Magyar Népmese Napja megünneplésére került sor. Az ünnepségen Csíkszereda és környéke kisiskolásai vettek részt tanítóikkal, mintegy százötvenen. A programot a szervezők részéről Márdirosz Ajka-Klára könyvtáros nyitotta meg: Benedek Elekről, személyiségének sokoldalúságáról mesélt a gyerekeknek, bevonva őket is a beszélgetésbe, arról érdeklődve, hogy miért jó mesét olvasni, majd végül kiemelte Benedek Elek hivatásából adódó, gyermekekhez fűződő, igen nagy szeretetét. A gyerekek ezután megtekinthették a nagy meseíró, mesegyűjtő által szerkesztett gyermekfolyóiratok és könyvek sokaságát. A program során olvasgattak a kiállított könyvekből, játszottak is a Magyar népmese puzzle kirakós könyveivel. A megnyitó után Benedek Elek és Kriza János székely népmeséket tartalmazó köteteinek bemutatására került sor (amelyek a Hargita Kiadó Székely Könyvtár sorozatának kötetei). Lövétei Lázár László költő, kiadóigazgató, a Székelyföld kulturális folyóirat főszerkesztője ezután meseolvasásra hívta a gyerekeket, beszélgettek a mese fogalmáról, kinek mit jelent az, interaktív foglalkozásként pedig, közös meseírás, -fogalmazás vette kezdetét. A délelőtt folyamán a Magyar Népmesék rajzfilmsorozat néhány meséjét is megnézték a gyerekek. Az ünnepi program része volt a BÁBRÁND bábcsoport Mese a három kismalackáról (Benedek Elek nyomán) című előadása is. A bábcsoport tagjai (Máté Tünde, Nyírő Ibolya, Majla Géza és Bakó Klára pedagógusok, képzőművész) szabadidejükben, munkahelyük mellett örvendeztetik a gyerekeket bábmese-produkcióikkal. A Magyar Népmese Napja Bende Zsuzsanna bábszínész A hétlábú paripa című meseprodukciójával ért véget, amely nem megszokott, igazán különleges színfoltja volt az ünnepségnek. A muppett bábbal előadott mese nagyon felkeltette a gyerekek érdeklődését, interaktivitásuk ismét kiemelkedő volt.
A rendezvény csatlakozott a Magyar Olvasástársaság által meghirdetett Népmese napja mozgalomhoz is, amely határokon átívelő kulturális esemény, és amelyhez minden évben több száz intézmény és szervezet csatlakozik saját szervezésű programokkal.
Az ünnepség végén a gyerekek és őket kísérő tanítóik emléklapokat, könyvjelzőket vehettek át.
A szervezők arra kérték a gyerekeket, hogy őrizzék, vigyék magukkal Elek apó sokrétű kincsestárát, a gyermekeknek és felnőtteknek szóló mesék gazdagságát, olvassanak, meséljenek sokat, mert a mese, az olvasás, az együttmesélés a kulcsa a meseélet fenntartásának, mesekultúránk továbbörökítésének.
Forrás: Márdirosz Ajka-Klára könyvtáros, Apáczai Csere János Pedagógusok Szövetségének Könyvtára

 
--Új, lakótelepi fiókkönyvtár Kolozsváron – Fél könyv áráért ötévnyi olvasnivaló
Új, lakótelepi fiókot nyitott 2018 szeptemberében a Kolozs Megyei Könyvtár, és az állomány kialakításában a magyar anyanyelvű olvasókra is gondolnak. A közel 40 könyvespolcból kettő magyar nyelvű könyvekkel van tele, ezen kívül szótárakkal, lexikonokkal és többnyelvű filmekkel, rajzfilmekkel várja olvasóit Kolozsvár legújabb könyvtára. A Makovecz-féle törökvágási református templomtól a központ irányában a második épületben, a Donát út 138. szám alatt, három helyiségben nyílt meg az Octavian Goga Kolozs Megyei Könyvtár legújabb, ötödik kolozsvári fiókja.
A 7000 dokumentumot kínáló könyvtárat az alkalmazottak három hét alatt készítették elő, amint azt a megnyitón elmondta Sorina Stanca igazgató, aki rövid és velős beszédében a lakótelepi Onisifor Ghibu jelenlévő elemista osztályának ismertette a Donát-legendát, a lakónegyed születését. A Kolozs Megyei Tanács képviseletében Vákár István alelnök szólalt fel, értékelve az igazgatónő makacs kitartását, amellyel tűzön-vízen át megvalósítja álmait.
Jól figyeljetek, gyerekek, mert egy történelmi pillanatnak vagyunk a részvevői, amire egész életünkben emlékezni fogunk: először nyílik könyvtár a Donát-negyedben – mondta a megnyitó ünnepségen Sorina Stanca, az Octavian Goga könyvtár igazgatója. Említette a könyvtárbuszt, amely több mint három éve minden szerdán a rádióstúdió udvarán várta olvasóit, és a kezdeti 7 látogatótól az idén már eljutottak oda, hogy négy óra alatt több mint negyvenen jöttek el a buszos könyvkölcsönzőbe. Ez igazolta számukra, hogy a lakótelepen vannak olvasni vágyó emberek.
Sorina Stanca igazgató szerint teljesíthetetlen, hogy a Donát úti iskolások szinte két órát utazzanak a könyvtár Mărăști negyedi főépületéig. Ezért van most a Donát úti könyvtárban hangulatos kis gyerekszoba olvasnivalókkal, játékokkal, többnyelvű szabályleírást tartalmazó társasjátékokkal, és ezért vannak a polcokon a kötelező háziolvasmányok – többségük egyelőre inkább román nyelven. A magyar polcon látható viszont több Stephen King-könyv, Agatha Christie-sorozat, Dragomán Györgytől A fehér király is többek között, de van Proust és Orhan Pamuk is. Az igazgatónő a Szabadság napilapnak elmondta, nemcsak a helyszínen látható kötetek kölcsönözhetőek, hanem lesz egy raktárhelyiségük a városban, onnan is szállítanak kérésre könyveket. Az új helyiség mintegy 85 négyzetméter, egy alaposabban ellátott könyvtárhoz az igazgatónő szerint legalább 150 négyzetméterre lenne szükség, ám Kolozsváron nehezen lehet hozzáférhető ingatlant találni.
Forrás: http://szabadsag.ro/-/fel-konyv-araert-otevnyi-olvasnivalo-a-donat-uti-uj-konyvtarban
 

--A budapesti Magyar Szemle folyóirat estje Gyergyószentmiklóson
A budapesti Magyar Szemle folyóirat estjére került sor a Gyergyószentmiklósi Városi Könyvtár termében 2018. szeptember 17-én. A rendezvényen az 1927-ben alapított kiadványt bemutatta S. Király Béla szerkesztő. A folyóirat főszerkesztője, dr. Gróh Gáspár előadást tartott, Szabó Dezső tükrei címmel.
A Magyar Szemle 1927 és 1944 között megjelent nagynevű elődjét Bethlen István volt miniszterelnök alapította, és a két világháború közti szellemi élet vezéralakjai, Szekfű Gyula történész, majd Eckhardt Sándor irodalomtörténész szerkesztették, anyagi fenntartását pedig a kormány és a magyarországi tőke elitje biztosította. A folyirat az ország korszerűsítésének és reformjának, a nemzeti és az európai gondolat egyesítésének, illetve a politikai középútnak kötelezte el magát. Jelképes jelentőségű, hogy a régi Magyar Szemle Magyarország szuverenitásának elvesztésekor, a német megszállással szűnt meg 1944-ben, az új folyóirat szerkesztése pedig az ország szuverenitásának visszanyerése után, 1992-ben indult meg. Újjáélesztésének gondolatát tevékenyen pártolta néhai Antall József.
Hagyomány és korszerűség, az értékek újjáteremtése, a magyar szellemi élet évszázados folyamatossága és határokon túllépő egysége, minden irányban nyitott értelmiségi tájékozódás, globális szemlélet, szellemi kísérletezés, a nemzeti újrakezdés stratégiái – ezek a törekvések, témák és eszmények alakítják a Magyar Szemle arculatát, felölelve számos területet, a gazdaságtól a tudományos kutatás etikájáig, a történelemtől a vallásig, a művészettől a filozófiáig, ami neves szerzői névsorában is megmutatkozik. 2003-ban a folyóirat elnyerte a Prima Primissima Díj második fokozatát, elsőként a magyar írott sajtóban.
Forrás: http://kisujsag.ro/a-budapesti-magyar-szemle-folyoirat-estje-gyergyoszentmikloson/
 

--Pedáloztak a könyvtárakért
Rendhagyó biciklis túrát tartott 2018 szeptember 22-én a Szatmár Megyei Könyvtár, ez alkalommal nem a városon belüli körúttal, hanem Vetésig biciklizéssel reklámozták a könyvesházakat és az olvasást.
Reggel a megyei könyvtár egyik szatmárnémeti, a 16-os lakótelepen lévő fiókja elől indultak biciklitúrára az intézmény felhívására jelentkezők, az akció célja a figyelemfelkeltés volt, hogy minél többen kezdjenek olvasni, könyvtárba járni, de emellett a környezetbarát közlekedést is népszerűsíteni kívánták. Szeptember 22-e a nemzetközi autómentes nap, ehhez is volt köze annak, hogy környezetbarát közlekedési eszközökkel indultak útnak, illetve, ahogy az egyik könyvtáros elmondta, az olvasás jelentette szellemi frissesség sportolással, testmozgással szerzett fizikai frissességgel lesz teljes. Így függ össze a biciklivel történő helyváltoztatás és a statikus tevékenységnek számító olvasás. Mintegy ötvenen indultak útnak a könyvtári kirendeltség elől, azonban útközben még csatlakoztak a kerekezőkhöz, a célban már mintegy hetven biciklist számoltak össze a szervezők.
Azért lett rendhagyó az idei, sorrendben hetedik könyvtárért biciklizés, mondta el Raluca Istrate, a megyei könyvtár munkatársa, hogy a szatmárnémetieken kívül más könyvtárakat is reklámoztak.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/pedaloztak-a-konyvtarakert/
 

--Évadnyitó az aradi Tóth Árpád Irodalmi Körben
Az aradi Tóth Árpád Irodalmi Kör 2018. szeptember 11-én délután tartotta évadnyitó ülését a megyei könyvtár Concordia Termében. Dr. Brauch Magda ny. tanár, prózaíró ismertette A nyelvrokonság kérdése című tanulmányát, felolvasással közreműködtek a kör szavalói. Bevezetésképpen a kör műfordító-elnöke Tompa László Magányos fenyő című költeményével köszöntötte az irodalom barátait bátorságra, határozottságra, egymás melletti kitartásra buzdítva őket. Dr. Brauch Magda előadásában részletesen felvázolta Sajnovics János, Gyarmathy Sámuel, Reguly Antal, Hunfalvy Pál, Setälä Emil és Wichmann György kutatói tevékenységét. Beszélt a finnugor őshaza elméletéről, az együttélésről, majd a fokozatos szétválásról, a magyarság életéről egészen a honfoglalásig. Az est második részében a jelenlévők dr. Kovács Tibor néhány lírai darabját hallgatták meg Kiss Anna pedagógus, közösségszervező, Kolumbán Zsolt művész-tanár és Nagy Gizella ny. tanár, költő kiváló előadásában.
Forrás: http://www.nyugatijelen.com/kultura/evadnyito_az_aradi_toth_arpad_irodalmi_korben_6.php
http://www.nyugatijelen.com/kultura/tanulmany_a_magyar_nyelvrokonsag_kerdeserol.php

 
KONFERENCIA

--’A jövő könyvtára’ – beszámolók a nemzetközi konferenciáról
Az idén előszőr került megrendezésre ’A jövő könyvtára’ – magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése című szakmai konferencia Székelyudvarhelyen 2018. augusztus 30-31-én. A rendezvény fő szervezője a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtár volt. A szakmai konferenciáról több résztvevő is beszámolt, Bednárik Prokec Zita beszámolója a Könyvtár, ami körbevisz blogon olvasható:
'A kétnapos találkozó célja a kapcsolatépítés, -tartás, saját intézményünk bemutatása és tevékenységeinek ismertetése, különféle szakmai témák megbeszélése volt. A nívós szakmai konferencia megnyitójára a székelyudvarhelyi Polgármesteri Hivatal Szent István termében került sor. Az egybegyűlteket Orbán Árpád alpolgármester köszöntötte. Az ezt követő előadásokon aktuális témák kerültek bemutatásra.
(…) A konferencia második napján délelőtt az előző napi témák közös megbeszélése vette kezdetét. A szekcióülések között minden résztvevő kedvére válogathatott és lehetőség nyílt több kerekasztal-beszélgetésre is bekukkantani. A szakmai megbeszéléseket követően városnézés, majd a konferenciát lezáró plenáris ülés következett.
A buszos kirándulás, a Szent László-emlékhelyek meglátogatása után este kezdetét vette a Nyitott Könyvek Éjszakája a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárban.
Köszönet a Székelyudvarhelyi Városi Könyvtárnak, amiért lehetetlent nem ismerve megszervezték ez a színvonalas konferenciát. Külön köszönet Gálovits Rózsának, aki megálmodta és szeretettel, sok munkával realizálta 'A jövő könyvtára - magyar könyvtárosok nemzetközi együttműködése' elnevezésű szakmai konferenciát. Reméljük, hogy az elsőt még sok hasonló követi majd!'
(szöveg: Bednárik Prokec Zita, fotó: Hicsik Dóra, Szabó Károly, Bednárik Prokec Zita)
Forrás és teljes cikk itt: http://www.udvarhely.ro/, https://konyvtar-ami-korbevisz.blogspot.com/
Borbé Levente, a csíkszeredai Márton Áron Főgimnázium könyvtárosának beszámolója a Hargita Megyei Iskolai Könyvtárosok blogján: http://hriskkonyvtaros.blogspot.com/2018/09/a-jovo-konyvtara-szakmai-konferencia.html
 

KITEKINTŐ

--A győri Kisfaludy Károly Könyvtárban padlóra festett jelzések vezetik az olvasót
Nem egyszer a legtapasztaltabb könyvtárlátogatóknak is gondot okozhat, hogy megtalálják a keresett a művet, vagy hogy eligazodjanak az alkotások között. A győri Kisfaludy Károly Könyvtárban ezért nem mindennapi ötlettel álltak elő: a könyvtár padlóján olyan színkódokat helyeztek el, amik az adott műfajhoz vezetik az olvasókat. A fekete például az idegen nyelvű, míg a vörös a szépirodalmi alkotásokat jelöli. Azt nem tudni, mikor lett így kialakítva a könyvtár, de mivel csak most kezdtek terjedni a róla készült fotók a Facebookon, valószínű, hogy friss fejlesztésről van szó. Egy kommentelő meg is jegyezte az egyik posztban, hogy így még az is odatalál a könyvekhez, aki nem tud olvasni.
Forrás: https://hvg.hu/kultura/20180914_Zsenialis_dolgot_talalt_ki_egy_konyvtar_igy_mindenki_megtalalja_a_keresett_konyvet__foto

 
--Százból csak egy adományozott kiadványnak veszik hasznát
Egyre több adományt kapnak a könyvtárak. Az elhunyt szülők, nagyszülők hagyatékát a gyermekeik, unokáik nem tartják meg, nem tudják hova tenni, esetleg nekik is megvannak ugyanazok a kötetek. A MÉH-telepre kivinni sajnálják, ezért felajánlják a közgyűjteményeknek.
Az adományok a könyvtárosoknak plusz munkát jelentenek, és általában csak százból egy olyan kötet akad, aminek hasznát veszik. Nincs ez másként a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtárban sem.
- Többnyire két okból adományoznak könyveket intézményünknek, az egyik, amikor teljes hagyatéktól szeretnének megválni, a másik ok pedig a helyhiány - mondta Czakóné Gacov Katalin, a Verseghy könyvtár igazgatója.
Az intézménybe érkező könyvadományokat átválogatják, és a jó állapotúakat esetenként állományba veszik: kicserélik a saját, megviselt példányukat. Olyan is előfordul, hogy náluk meg nem lévő kötetekhez jutnak ily módon, vagy olyan kiadványokhoz, amelyek korábban megvoltak a könyvtárnak, de az idők folyamán tönkrementek.
- Az olyan példányokat, amelyeket nem tudunk hasznosítani, mert teljesen értéktelen, tehát sérült, penészes könyvek, elszállíttatjuk a MÉH-telepre. (...)
A helyi kiadás nagyon értékes. Czakóné Gacov Katalin hangsúlyozta, hogy különös gondossággal járnak el, ha ismert embertől, tudóstól származnak az adományok. A könyvtár helyismereti gyűjteményében például vannak olyan felajánlott kötetek, amelyek szolnoki irodalmárok vagy neves kutatók hagyatékából származnak és valóban értékesek. Nagyon sokszor dedikált vagy kéziratos példányok. Ezeknek nagyon örül a könyvtár, mint ahogy a helyi kiadásoknak is.
Forrás: https://www.szoljon.hu/kultura/helyi-kultura/szazbol-csak-egy-adomanyozott-kiadvanynak-veszi-hasznat-a-konyvtar-1253981/
Via: KIT hírlevél, 2018/32., 2018. szeptember 12.

 
HAZAI

--Olvasd el, és játssz velünk: olvasást népszerűsítő játék a marosvásárhelyi könyvvásáron
Ötödik alkalommal szervezi meg idén az Olvasd el, és játssz velünk olvasásnépszerűsítő játékát a Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásár. A vásár gyermek- és ifjúsági programjainak keretében sorra kerülő játék a szervezők szerint kitűnő lehetőséget biztosít arra, hogy a gyerekek igényes kortárs irodalmi alkotásokkal ismerkedjenek meg, és felkeltse az olvasókedvet azok körében is, akik csak barátkoznak a nyomtatott betűkkel. Az Olvasd el, és játssz velünk nagy népszerűségnek örvend a fiatalok körében, tavaly már nemcsak Maros megyei, hanem Hargita és Kolozs megyei csapatok is jelentkeztek a több mint háromszáz diákot megmozgató játékra. A 24. könyves szemlét megelőző olvasójáték során a jelentkezőknek előre megadott könyveket kell elolvasniuk, majd játékos feladatokat megoldaniuk. A vásár szervezői négy kategóriában, a korosztályok életkori sajátosságait és olvasói igényeit figyelembe véve hirdetik meg a játékot, a következő műveket jelölve ki az olvasásra: IV. osztály: Berg Judit - Kertész Erzsi: A négy madár titka; V-VI. osztály: Szabó Róbert Csaba: Vajon nagyi és az aranyásók; VII-VIII. osztály: Zágoni Balázs: A gömb; IX-XII. osztály: Bódi Attila: Lázadni veletek akartam. A versenyre október 3-ig kell jelentkezniük a háromfős csapatoknak, akik előválogatón vesznek részt. A döntőbe jutó csapatok névsorát november 5-én teszik közzé. A döntősök a 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásáron találkoznak egy újabb játékra. A kategóriánként első 15 jelentkező csapat az olvasásra kijelölt könyvet ajándékba kapja. Jelentkezés és további információ kategóriánként a következő e-mail címeken: anegymadartitka@vasarhely.ro, vajonnagyiesazaranyasok@vasarhely.ro, agomb@vasarhely.ro, lazadniveletekakartam@vasarhely.ro
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=10851
Az idei, 24. Marosvásárhelyi Nemzetközi Könyvvásárt 2018. november 15. és 18. között szervezi a szokásos helyszínen, a Nemzeti Színházban a Romániai Magyar Könyvescéh – tájékoztatta a székelyhon portált Király István szervező, a Mentor Könyvek kiadó igazgatója.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/nagy-hangsulyt-kap-a-legifjabb-korosztaly-olvasova-nevelese-a-nemzetkozi-konyvvasaron
 

--Értékes kötetekkel gazdagodott a gyimesbükki iskola könyvtára
Jelentős, mintegy kétezer könyvet tartalmazó adománnyal gazdagította a gyimesbükki Dani Gergely Általános Iskola könyvtárát a csíkszeredai származású Zakariás Zsolt és Éva. A 2018 szeptemberében átvett könyveket egy hónapon belül rendezik, és elhelyezik az iskola több mint tízezer kötetes könyvtárában ‒ számolt be a jó hírről, mintegy köszönetképpen is, Antal Etelka. Az iskola vezetője hangjában hálával azt is kiemelte, hogy nagyon jól esett számukra ez a gesztus, illetve a tudat, hogy még vannak jótékonykodni szerető emberek. A helyi testneveléstanár, Antal Ibolya közreműködésével kapta éppen iskolájuk a szülői könyvtárból származó köteteket, amelyek értékes magyar és világirodalmi műveket is tartalmaznak, s amelyek mindenképp hasznosíthatóak lesznek a könyvtárukban.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/ertekes-kotetekkel-gazdagodott-a-gyimesbukki-iskola-konyvtara

 
--Könyvbemutató Gyergyóremetén
2018. szeptember 15-én, Gyergyóremetén mutatták be a Gyergyó-szék értéktára. „Gyergyó Kollégium” címmel megjelent kötetet, amely több mint 300 oldalas, hiánypótló kiadvány.
A könyv megjelenését nagyszabású kutatómunka, interjúk készítése előzte meg. 2017 októberében egy héten át több szerkesztő is a településről kutatott, állt szóba a lakosokkal, úgyszintén ez év áprilisában is. A végeredmény ez a nagyszerű könyv és a benne található dvd-lemez. A könyvet Lezsák Sándor, a Magyar Országgyűlés Alelnöke mutatta be. Beszédet mondtak: Bágya Rita, a Gyergyó Kollégium technikai vezetője, Nagy József, a kollégium szakmai vezetője, Laczkó Albert Elemér, Gyergyóremete polgármestere. Az ünnepség első felében nagy tapsnak örvendhetett a Gyergyóremetei Ifjúsági Fúvószenekar és a Lakiteleki Kösöntyű Néptánccsoport. Az eseményen rövid ismertetőket tartottak a kutatók, akik külön-külön ismertették a településeket és az ott tapasztaltakat. Ezt követően vásáron vehettek részt a jelenlevők amelyen mindegyik gyergyószéki település különböző helybeli termékeket állított ki.. Ezt kötetlen beszélgetés követte a magyarországi és gyergyószéki jelenlevők között.
Forrás: http://www.marosheviz.info/kozelet/konyvbemutato-7.html

 
--Kortárs román szerzők szemléje
A Marosvásárhelyi Nemzeti Színház előcsarnokában ötödik alkalommal került sor a román nyelvű könyvvásárra, a Bookfestre, amely idén szeptember 21. és 23. között várta az érdeklődőket. A rendezvényt több romániai városban is megszervezik, sőt, Kisinyovba is eljut. A magyarul is megjelent klasszikus és kortárs világirodalmi műveken kívül nagy volt a felhozatal azon román szerzők műveiből, akiket kevésbé ismerünk, ismerhetünk, mert magyarra még nem fordították le munkáikat, ennek ellenére hozzáférhetőek az erdélyi magyarok számára. Olyan köztudott és számunkra kevésbé ismert szerzők könyveit ajánlották, mint Andreea Paul, Mona Muscă, Simona Tivadar, Tatiana Niculescu, Marius Oprea, Marian Voicu, Bogdan Răileanu, Laura T. Ilea, Kocsis Francisko, Cosmin Bumbuţ és Elena Stancu, akik közül többen is dedikáltak.
A szervezők szerint mintegy 50 000 kötet közül lehetett válogatni olyan kiadók tárházából mint a Polirom, Humanitas, RAO, Corint, Curtea Veche Publishing, Nemira, Litera, ALL, ART, Niculescu.
Forrás: https://www.e-nepujsag.ro/op/article/kort%C3%A1rs-rom%C3%A1n-szerz%C5%91k-szeml%C3%A9je


--’Kritikán aluli az EDP által kiadott tankönyvek minősége’
Minden modern oktatási standardot alulmúl a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó tankönyveinek minősége – jelentette ki a marosvásárhelyi Bookfesten Mihai Mitrică, a Romániai Könyvkiadók Egyesületének ügyvezető igazgatója. ’A közvélemény a tankönyvekben lévő hibákra összpontosított, de a baj az, hogy a teljes összkép szörnyű. A tankönyvekben lévő hibák témát adnak a sajtónak, de amiről nem beszélt senki, az a tankönyvek minősége, ami minden modern oktatási standard alatt van. Elavult grafikai megoldások, túlzottan sok információ, rosszul rendszerezve. A Didaktikai és Pedagógiai Kiadó (EDP) által most kibocsátott tankönyv legjobb esetben is az 1987-1989-es évek Romániájában állná meg a helyét” – vélekedett Mitrică, aki szerint szabadpiaci körülmények között senki nem vásárolná meg az EDP által kiadott tankönyveket.
Mihai Mitrică arról is beszámolt, hogy nagyon sok, tankönyvekre és oktató jellegű kiadványokra szakosodott szerkesztő állás nélkül maradt, miután a tankönyvkiadás jogát a Didaktikai és Pedagógiai Kiadó kapta meg. ’Legtöbb 5 év múlva a PISA-tesztekből (Programme for International Student Assessment, azaz a diákok teljesítményét felmérő nemzetközi program – szerk. megj.) ki fog derülni, milyen következményekkel jár az egységes tankönyv bevezetése, főleg, ha az egységes tankönyvet az EDP adja ki’ – tette hozzá a Romániai Könyvkiadók Egyesületének ügyvezető igazgatója.
Forrás: https://kronika.ro/belfold/kritikan-aluli-az-edp-altal-kiadott-tankonyvek-minosege-n-allitja-mihai-mitric-a-konyvkiadok-egyesuletenek-igazgatoja
 

INTERJÚ

--Gyulai Arthur a Kájoni János Megyei Könyvtár új menedzsere
2017 júniusában járt le a csíkszeredai Kájoni János Megyei Könyvtár előző menedzseri megbízatása, azóta ideiglenes kinevezéssel vezette a könyvtárat Kopacz Katalin, az intézmény korábbi igazgatója, majd Gyulai Arthur. A Hargita Megye Tanácsa által az intézmény vezetésére kiírt legutóbbi versenyvizsga eredményesen zárult 2018 augusztus 24-én, Gyulai Arthur sikeresen vizsgázott a megyei könyvtár élére. Az új menedzser terveivel kapcsolatosan a Székelyhon.ro újságírójának nyilatkozott. Mint elmondta: jó csapat van a könyvtárban, és szeretné ezt a csapatot buzdítani, előrevinni. Gyulai Arthur történelem-könyvtár szakon diplomázott a kolozsvári Babeş-Bolyai Tudományegyetemen, korábban az oktatásban dolgozott. A megyei könyvtár vezetésére szóló menedzseri megbízatása három évre szól. A megyei tanács elvárása, hogy az intézmény megyei könyvtárként szakmai segítséget nyújtson a települési könyvtáraknak, és az is, hogy bevonzzák az olvasóközönséget a könyvtárba a különböző rendezvények révén is.
Forrás és teljes interjú itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/a-konyvallomany-bovitese-is-celja-a-kajoni-janos-megyei-konyvtar-uj-menedzserenek

 
--Látogatható és használható a Történeti Gyűjtőkönyvtár – interjú
A Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár mellett Történeti Gyűjtőkönyvtár és Restaurátorműhely is működik a csíksomlyói Szent Péter és Pál Plébánia épületében. A könyvtár és a műhely kialakításáról Bernád Ritával, a Gyulafehérvári Főegyházmegye főlevéltárosával a Székelyhon újságírója beszélgetett.
Múlt év év végére befejeződött annak a 160–180 iratfolyóméternyi hivatali iratgyűjteménynek a rendszerezése, amelyet a csíkszéki főesperességektől és plébániáktól gyűjtöttek össze a Csíkszeredai Gyűjtőlevéltár elindításához, Bernád Rita hozzáfogott egy történeti gyűjtőkönyvtár kialakításához a gyűjtőlevéltárhoz tartozó kutatószobában. A régi könyvek összegyűjtésének tervéről 2018 februárjában értesítette Jakubinyi György érsek az alcsíki és a felcsíki főesperesi kerületek plébánosait, a beszállításokat a főlevéltáros április 17-én kezdte meg Csíkszenttamásról.
Mindeddig öt plébánia kivételével sikerült összegyűjtenie a két kerület valamennyi egyházközségéből a történelmi könyvgyűjteményeket, azaz 18 plébánia régi könyvgyűjteménye található már a csíksomlyói plébánia épületében kialakított kutatószobában. Az újabb, egy évszázadnál nem régebbi alapítású plébániák (Újtusnád, Csíkszentsimon, Gyimesközéplok stb.) nem rendelkeznek történeti könyvanyaggal, így azok a gyűjtőkörön kívül esnek.
Bernád Rita azt is elmondta, hogy jelenleg a gyűjtés befejezése élvez prioritást, hogy még a nedves időjárás beállta előtt minden könyv az új helyére kerülhessen. A még be nem szállított könyvanyag elrendezéséhez szükséges öt könyvszekrény legkésőbb október elejére készül el, így a tervek szerint október közepéig minden muzeális értékű könyvgyűjtemény a csíksomlyói székhelyű Csíkszeredai Gyűjtőkönyvtárba kerül.
A főlevéltáros továbbá elmondta, hogy a feldolgozott gyűjteményekből álló könyvtár már most használható és látogatható. A kutatószobában lévő gyűjtőkönyvtár berendezéséhez – a könyvespolcok és az asztalok beszerzésére –a Bethlen Gábor Alap biztosított támogatást immár két ízben.
Forrás és teljes cikk itt: https://szekelyhon.ro/aktualis/latogathato-es-hasznalhato-a-plebaniak-regi-gyujtemenyebol-allo-konyvtar


DÍJAK

--Tasnádi István, Hajdu Szabolcs és Závada Péter Szép Ernő-díjas
Az 1984-ben alapított díjat a szakmai kuratórium 2018-ban Tasnádi Istvánnak, Hajdu Szabolcsnak és Závada Péternek ítélte. Az elismerést 2018. szeptember 21-én, A magyar dráma napján adták át a Bajor Gizi Színészmúzeumban.
A Szép Ernő-jutalom (más néven Szép Ernő-díj) egy 1984-ben, Pogányné Szép Berta (aki Szép Ernő, Baumgarten-díjas költőnk húga) által alapított irodalmi díj, melyet drámaírók között osztanak ki. Szép Berta végrendeletében egy nagyobb összeget örökített a művelődési tárcára azzal a kikötéssel, hogy a pénzből díjat alapítsanak. A Szép Ernő-jutalmat 1992-ig a „legjobb drámaíró” vehette át, 1992-től viszont a díjazottak körét 2-3 főre bővítették. Az elismerést többek között olyan neves szerzők vehették át az évek során, mint Darvasi László, Spiró György, Háy János, Térey János vagy a tavaly posztumusz kitüntetett Esterházy Péter.
Az elismerést szakmai kuratórium ítéli oda, a díjjal járó anyagi fedezetet az Emberi Erőforrások Minisztériuma biztosítja. A Szép Ernő-kuratórium munkáját a PIM - Országos Színháztörténeti Múzeum és Intézet segíti.
Forrás: http://www.litera.hu/hirek/tasnadi-istvan-hajdu-szabolcs-es-zavada-peter-szep-erno-dijas

 
--Varga László Edgár költő kapta a Csiki László-díjat
Varga László Edgár költő kapta a Csiki László-díjat a XI. Gyergyószárhegyi Írótáborban - közölte Hargita Megye Tanácsa. A megyei önkormányzathoz tartozó Gyergyószárhegyi Kulturális és Művészeti Központ által szervezett írótáborban kétévenként adják át a Csiki László-díjat a legjobb 35 év alatti erdélyi magyar írónak vagy költőnek. Az idei díjazott a tavaly megjelent, második, bejárónőm: isten című verseskönyvéért kapta az elismerést.
Varga László Edgár 1985-ben született Margittán. Székelyhídon nőtt fel, majd biológia szakos egyetemi diplomát szerzett Kolozsváron. Tanulmányai befejeztével a sajtóban helyezkedett el, kilenc évig a Krónika című napilap munkatársa volt. Kolozsváron él és a marosvásárhelyi Látó szépirodalmi folyóirat szerkesztője. Első kötete 2014-ben jelent meg Cseréptavasz címmel, és az Erdély Magyar Irodalmáért Alapítvány debütdíját, valamint a Méhes György-debütdíjat is elnyerte.
Forrás: http://multikult.transindex.ro/?hir=10855
 

--Dálnoky Réka nyerte az RMDSZ centenáriumi drámapályázatát
Dálnoky Réka nyerte, Tévedések tárháza című művével, az RMDSZ és a Communitas Alapítvány közös drámapályázatát, amelyet Románia centenáriuma alkalmából hirdettek meg, és a román-magyar együttélés volt a témája. Az alkotóknak arra kellett keresniük a választ, hogy mi az, ami összeköti, és mi az, ami elválasztja a románokat és magyarokat a közös hazájukban. A Száz év a lépcsőházban című drámapályázat díjait A magyar dráma napja alkalmából tartott rendezvényen adták át 2018. szeptember 23-án Kolozsváron.
A második díjat Demény Péter nyerte el, Viharálom című drámájával, a harmadik díjat pedig K. Kovács István kapta, Transzilván tabuk, avagy harminc a százból című drámájáért. Összesen 14 pályamunkát küldtek be, többségében romániai magyar alkotók, de volt pályázó Magyarországról és Németországból is. A drámát öttagú zsűri bírálta el: Bartha Réka dramaturg, Bogdán Zsolt, Hatházi András és Sebestyén Aba színészek, illetve Tibori Szabó Zoltán újságíró, egyetemi docens.
Forrás és teljes cikk itt: http://multikult.transindex.ro/?hir=10856


--Átadták a Janus Pannonius Költészeti Nagydíjat, Sántha Attila vette át a Filius Ursae-díjat
A Magyar PEN Club és a Janus Pannonius Alapítvány immár hetedik alkalommal adta át a költészet egyik legrangosabb díját. Az ötvenezer euró pénzjutalommal is járó elismerést idén Jang Lian (Yang Lian) kínai költőnek ítélte a nemzetközi zsűri.
Jang Lian 1955-ben született Bernben. Pekingben nőtt fel, egy ideig Ausztráliában és Új-Zélandon, majd 1997 óta Londonban élt, újabban pedig Berlinbe költözött. Egyik legismertebb munkája az önéletrajzi ihletésű Az elbeszélő költemény, amelyben megírta a Tienanmen téri 1989-es véres eseményeket. Ezt a hatalom bezúzatta a több ezer áldozatot követelő diáklázadásról szóló rész miatt. Első magyar nyelvű kötetét Ahol megdermed a tenger címmel most jelentette meg a Magyar PEN Club Benyhe István és Szőcs Géza fordításában.
A napokban Szekszárdon egy másik érdekes díjat is átadtak. Az alapítvány 2016-ban alapította – a diáktársai által medvefiúnak nevezett Janus Pannonius egyik versére utalva – a Filius Ursae-díjat, amellyel a konvenciókkal szakító, a jólfésültségen, sablonokon átlépő költői teljesítményeket jutalmazza. Ezt az elismerést idén Sántha Attila erdélyi költő, a Bühnagy székely szótár szerzője vehette át.
Forrás: https://www.3szek.ro/load/cikk/116798/santha_attila_buhnagy_szekely_szotarat_is_dijaztak_atadtak_a_janus_pannonius_kolteszeti_nagydijat

 
--Rangos kitüntetésben részesült Ferencz Imre költő és Borcsa János irodalomkritikus
Az augusztus 20-i magyar nemzeti ünnep alkalmából idén hat rangos állami kitüntetést adományozott Áder János, Magyarország köztársasági elnöke olyan erdélyieknek, akik a közösségükért tett szolgálatukért részesültek magas állami elismerésben. Ünnepélyes díjátadón vehették át a rangos magyar állami kitüntetéseket Magyarország Csíkszeredai Főkonzulátusán a kitüntetett erdélyi közéleti személyiségek.
Ferencz Imre költő, szerkesztő, újságíró a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Ferencz Imre 1948-ban született Kászonimpéren. 1972-től a Hargita, mai nevén Hargita népe napilap munkatársaként tevékenykedett, 2008-as nyugdíjazásáig. Mint írták laudációjában, kiváló publicista, szerkesztői tevékenysége révén a lap arculatát meghatározó, azt jelentős mértékben alakító újságíró volt. Újságírói tevékenysége mellett 1976-ig tanárként is dolgozott Hargitafürdőn. 1979-ben jelentkezett első verskötetével, azóta közel húsz verses-, illetve publicisztikai kötete jelent meg. A kitüntetett ugyanakkor műkedvelő szobrász is, akinek alkotásaiból több önálló kiállítás is nyílt az idők folyamán.
Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült Borcsa János kézdivásárhelyi irodalomkritikus, irodalomtörténész, a Ambrózia Kiadó alapító vezetője, a Kárpát-medencei magyar kultúra feltérképezését és népszerűsítését szolgáló publikációs tevékenysége elismeréseként.
Orbán Szabolcs ferences szerzetes, az Erdélyi Ferences Rendtartomány tartományfőnöke, a Babeș–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa a Magyar Érdemrend Lovagkeresztje kitüntetést kapta. Bara Ferenc pápai káplán, szentszéki tanácsos, a Csíkdánfalvi Római Katolikus Plébánia főesperes-plébánosa részére Áder János elnök a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést adományozta.
Márkus András, a sepsiszentgyörgyi Mária Világ Királynője Római Katolikus Egyházközség plébánosa, címzetes esperes részére a periférián élő erdélyi cigányság körében végzett több évtizedes, elhivatott lelkipásztori szolgálata elismeréseként a Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetésben részesült.
Szekeres Adél nyugalmazott pedagógus, az Erdélyi Magyar Közművelődési Egyesület marosludasi szervezetének társalapítója, volt elnöke Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetést érdemelt ki.
Forrás: https://szekelyhon.ro/aktualis/rangos-magyar-allami-kitunteteseket-adtak-at-csikszeredaban


--Csáth Géza-díj 2018
2018. október 6-án sűrű program vár azokra, akik részt vesznek a Fiatal Írók Szövetsége rendhagyó díjátadóján Budapesten. A 16 órakor kezdődő program első pontjaként Csehy Zoltán költő, irodalomtudós, operarajongó veheti át a harmadik alkalommal kiosztásra kerülő Csáth Géza-díjat a Neurológiai Klinika előtt (1083 Bp., Balassa J. utca 6.). Az átadót követően, 17:30-tól a Horánszky utcai LUMEN-ben az idén 20 éves FISZ kritikusai tusáznak a szervezet történetének korábbi líraköteteiről (Farkas Wellmann Éva, László Noémi és Szőllőssy Balázs művei), majd sor kerül a Csáth Géza-díj Wikipédia-szócikkének ünnepélyes leleplezésére. A rendezvényt a FISZ Szöveghullám elnevezésű irodalmi turnéjának felolvasói zárják a Hoppál Mihály BassPoetry társaságában. Az eseményre idén is Kellermann Viktória készített kollázsokat, ezek szintén megtekinthetők lesznek.
Forrás és teljes cikk itt: https://www.helikon.ro/csath-geza-dij-2018/


AJÁNLÓ

--Megjelent Vidra Szabó Ferenc új regénye
Vidra Szabó Ferenc Uszadékfa című új regénye egy különleges, kétnemű – interszexuális – gyermek és egy vidéki fiú barátságáról szól. A nyarakról, amelyeket együtt töltenek, és a telekről, amikor távol lesznek egymástól. És persze a szüleikről, a környezetükről, az elfogadásról, az elutasításról, a csodákról, melyek megtörténnek, és a valóságról, amivel meg kell küzdeni.
A kötet megvásárolható a Libri, a Lant és Líra hálózat boltjaiban, az Írók Boltjában, megrendelhető közvetlenül az Aposztróf Kiadótól. A szerzőtől is lehet dedikált példányt kérni (pszichotura@gmail.com).
Forrás:  https://www.facebook.com/groups/312261069629/permalink/10156734013214630/

 
--Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó hangoskönyv
Nemrég készült el és vált mindenki számára elérhetővé az az, Arany János 131 versét és 70 levelét tartalmazó online hangoskönyv, amelyben hetven kiváló színész-versmondó tolmácsolásában hallgathatjuk meg a költő műveit.
A www.hallgatniaranyt.hu oldal létrehozása, a színészek és művek kiválasztása a Magyar Művészeti Akadémia projektje volt. A több százról hetvenre szűkített, kiemelkedően jól szavaló magyar színészek sorában ott találjuk mások mellett Haumann Pétert, Trill Zsoltot, Bodrogi Gyulát és a szatmárnémeti Harag György Társulat színművészét, László Zitát is, aki a költő A varró leányok című versét adja elő.
Forrás: http://www.frissujsag.ro/laszlo-zita-is-kozremukodott/

 
MOZAIK

--Magyar mint idegen nyelvi tanfolyam Szatmárnémetiben
Első ízben szervez magyar nyelvi kurzust Szatmárnémetiben a Hans Lindner Alapítvány. A német, az angol, az orosz és a román nyelvtanfolyamok mellett idén ősszel a magyar nyelv elsajátítását is lehetővé teszik a tanulni vágyók számára. A tanfolyam 40 órás. Kiscsoportos foglalkozásokon vesznek részt a jelentkezők, így a helyek száma korlátozott.. Erre azért van szükség, hogy a tanár a résztvevőkkel az órák keretében egyéni szinten is foglalkozhasson, ez pedig a tananyag érthető és hatékony átadását segíti elő.
Forrás: https://www.szatmar.ro/Magyar_mint_idegen_nyelvi_tanfolyam_Szatmarnemetiben/hirek/94182

 
Szerkesztők:
 
Bákai Magdolna, bakai.magdolna@gmail.com
Borbé Levente (Márton Áron Főgimnázium, Csíkszereda, könyvtáros), borbelevi@yahoo.fr
Kelemen Katalin (Kájoni János Megyei Könyvtár, Csíkszereda, könyvtáros), kelemen.katalin@yahoo.co.uk
Kovács Eszter (Központi Egyetemi Könyvtár, Kolozsvár, könyvtáros), kovacseszti@yahoo.com
Tóth-Wagner Anikó (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, könyvtáros), twsa@freemail.hu

Olvasószerkesztő: Szonda Szabolcs (Bod Péter Megyei Könyvtár, Sepsiszentgyörgy, igazgató), szonda_szabolcs@kmkt.ro

E lapszám felelős szerkesztői: Kelemen Katalin és Borbé Levente

A hírlevél változatlan formában szabadon terjeszthető. Megrendelhető a következő címen: ReMeK-e-hirlevel@yahoogroups.com, vagy jelezze megrendelési szándékát a bakai.magdolna@gmail.com címen.

__._,_.___

Posted by: =?UTF-8?Q?B=C3=A1kai_Magdolna?= <bakai.magdolna@gmail.com>
Reply via web post Reply to sender Reply to group Start a New Topic Messages in this topic (1)

Have you tried the highest rated email app?
With 4.5 stars in iTunes, the Yahoo Mail app is the highest rated email app on the market. What are you waiting for? Now you can access all your inboxes (Gmail, Outlook, AOL and more) in one place. Never delete an email again with 1000GB of free cloud storage.


SPONSORED LINKS
.

__,_._,___


_______________________________________________
Epa-update mailing list
Epa-update@mek.oszk.hu
http://mekosztaly.oszk.hu/cgi-bin/mailman/listinfo/epa-update